fbpx

Ganljive fotografije iz doma upokojencev: “Čeprav je stekleno okno vmes, je navezanost in bližina med materjo in sinom vseeno močnejša.”

Kot je znano so ostareli v zadnjem času še posebej prizadeta skupina družbe zaradi pandemije z novim virusom, zato se v domovih za ostarele še posebej priporoča ohranjanje socialne distance, kar je pri ljudeh s pogostim pomanjkanjem socialnih stikov posebej težko. Poglejmo, kako skušajo negovati socialne stike navkljub določilom o omejevanju le-teh. 

Obdobje pandemije covid-19 se zdi še posebej velik izziv za naše najstarejše. Včasih spominjajo kar na vrvohodce, ki lovijo ravnotežje med socialno distanco in ohranjanjem določenih socialnih stikov. Slednje je zanje izrednega pomena, saj se pogosto znajdejo na družbenem obrobju, v katerega jih prisilita slabotno zdravje in visoka umrljivost med vrstniki.

Stvari dodatno otežujeta pomanjkanje zaščitne opreme in obolelost med zaposlenimi v domovih za starejše občane. Stiki med ostarelimi in svojci so pogosto omejeni na videokonference, ki pa so pomembne za ohranjanje dobrega razpoloženja med starejšimi. So pa pri lajšanju vsakodnevnih tegob v veliko pomoč prostovoljci, ki velikodušno darujejo svoj čas in energijo v skupno dobro. Na Facebook strani Doma starejših Šentjur pa so trenutno upoštevanje omejevanja stikov lepo povzeli z besedami: “Čeprav je stekleno okno vmes, je navezanost in bližina med materjo in sinom vseeno močnejša. Ne uspemo objavljati vseh ganljivih fotografij, ki nastanejo v tem času, vendar smo zaposleni vsakodnevno ganjeni in prevzeti nad videnim. Hvala vam, ker prihajate za poglede skozi okno, ker mahate na daleč, ker ste tukaj z nami, dragi svojci in prijatelji. Skupaj zmoremo, v to verjamemo.”

Poglejmo si nekaj utrinkov iz njihovega vsakdanjega življenja

Skupaj in na distanci obenem

Njihova najgloblja hrepenenja

Domen Mezeg