Generalmajor Miha Škerbinc: “Najbolj sem hvaležen vsem tistim vojakom, ki sem jim poveljeval v več kot 30 let dolgi karieri, brez njih ne bi bilo tega priznanja”

Generalmajor Miha Škerbinc je poveljnik Poveljstva sil Slovenske vojske. foto: LS.

Ob dnevu Slovenske vojske je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je hkrati tudi vrhovni poveljnik oboroženih sil, v čin generalmajorja povišal poveljnika Poveljstva sil Slovenske vojske, brigadirja Miho Škerbinca, medtem ko je čin brigadirja prejel načelnik Združenega sektorja za podporo na Generalštabu Slovenske vojske Anže Rode. Po enotah Slovenske vojske na različne načine gojijo vrednote iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednote osamosvojitvenih prizadevanj, kot so tovarištvo, lojalnost, predanost, čast in pogum. Tako je podčastniški zbor za najboljšega podčastnika leta 2020 izbral pripadnika 1. brigade SV vodnika Klemna Mihaliča, naziv najboljši vojak leta 2020 pa ima pripadnik Specializirane enote vojaške policije poddesetnik Tadej Ščančar.

Spomnimo. Vlada Republike Slovenije je 15. maj s sklepom določila za dan Slovenske vojske, saj so na ta dan leta 1991 slovenski naborniki začeli služiti vojaški rok izključno v Sloveniji, in sicer v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe. Skupaj 300 nabornikov je vojaški rok služilo v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani.

Pravzaprav ni bilo bolj idealne priložnosti za takšno priznanje Mihi Škrbincu kot ravno ob prihajajoči 30. obletnici slovenske samostojnosti, h kateri je občutno pripomogla tudi Teritorialna obramba, tedanja predhodnica Slovenske vojske, oziroma Manevrska struktura narodne zaščite, ki ji je poveljeval general brigadir Tone Krkovič, medtem ko je v medvojnem obdobju funkcijo ministra za obrambo zavzel Janez Janša.

Na današnji slovesnosti na Igu so novemu generalu, poveljniku poveljstva sil Mihi Škrbincu, vročili generalski prstan, novemu brigadirju Anžetu Rodetu pa brigadirsko sabljo. Foto: LS.

Škerbinc deloval tudi kot opazovalec OZN in v silah KFOR na Kosovu
Škerbinc je sicer zaposlen v Slovenski vojski od leta 1992. Je univerzitetni diplomirani obramboslovec ljubljanske FDV in magister znanosti strateškega upravljanja z viri Univerze nacionalne obrambe ZDA. V svoji bogati vojaški karieri je opravljal različne štabne in poveljniške dolžnosti na različnih ravneh poveljevanja. Med drugimi je bil poveljnika 1. brigade Slovenske vojske in opravljal delo svetovalca in pomočnika načelnika Generalštaba SV. Mednarodne izkušnje je pridobival na različnih dolžnostih v tujini, kot vojaški opazovalec Organizacije združenih narodov, poveljnik bataljonske bojne skupine v silah KFOR na Kosovu ter kot namestnik direktorja sektorja za obrambno planiranje in obrambno politiko Nata v Bruslju.

Leta 2019 je bil žrtev političnega šikaniranja
Spomnimo. Škerbinc je bil po ponovni uvedbi Poveljstva sil v Slovenski vojski pod nekdanjo načelnico GŠSV Alenko Ermenc imenovan za poveljnika, a je bil leta 2019 šikraniran in s svojega položaja razrešen s strani ministra za obrambo Karla Erjavca prav na predlog Ermenčeve. Kot uradni razlog so takrat navajali nedovoljeno nočno streljanje z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, na kar je Škerbinc vložil ugovor na razrešitev. V sindikatu vojakov, kjer zastopajo Škerbinca, so takrat trdili, da ni kršil svojih dolžnosti, zahtevali so tudi opravičilo Erjavca za izjavo glede streljanja na Postojno. Erjavec je namreč za Večer dejal: “Če vojska ne upošteva ukazov … Ali bodo naslednjič streljali na Postojno?” Neuradno sicer je Ermenčeva Škerbinca razrešila, ker naj bi širil informacije o njenem slabem zdravstvenem stanju, ki naj bi bilo neprimerno za opravljanje tako odgovorne funkcije.

Podelitev generalskega čina Mihi Škerbincu. Foto: Bobo.

Škerbinc ima sicer številne mednarodne izkušnje, bil je vojaški opazovalec Združenih narodov, poveljnik bataljonske bojne skupine v silah na Kosovu in namestnik direktorja Sektorja za obrambno planiranje in obrambno politiko v mednarodnem štabu Poveljstva zveze NATO. Med njegove najbolj odmevne projekte štejejo tudi izvedbo serije vaj Preskok 2020, implementacijo koncepta prijazne zaposlitve v Slovenski vojski in sodelovanje sil Slovenske vojske pri širšem varovanju slovenske meje skupaj s policijo v operaciji Odbor.

Številne nagrade so terjale odsotnost od doma
S svojim osebnim zgledom, vodenjem, bogatimi vojaškimi izkušnjami, prispevku k izgradnji in profesonalizciji ter ugledu tako v domačem kot mednarodnem okolju je med pripadniki ter v javnem življenju cenjen zaradi preudarnosti, načelnosti, poštenosti in domoljubnosti. V svoji vojaški karieri je prejel številna druga visoka priznanja, med drugim Zlato medaljo Generala Majstra, Zlato medaljo Slovenske vojske, Legijo za zasluge v stopnji častnika oboroženih sil ZDA in priznanje ministra za obrambo, Strelno orožje.

Po imenovanju je generalmajor Miha Škerbinc v izjavi za medije povedal, da je spoštljivo hvaležen vsem tistim, ki so odločali o tem činu, torej načalniku Generalštaba Slovenske vojske Robertu Glavašu, ministru za obrambo Mateju Toninu, predsedniku vlade Janezu Janši, predsedniku republike Borutu Pahorju, “najbolj pa sem hvaležen vsem tistim vojakom, ki sem jim v svoji več kot 30 let dolgi vojaški karieri poveljeval, brez njih prav gotovo ne bi bilo uspehov, brez njih prav gotovo tudi jaz danes ne bi postal general”.

Škerbinc ni pozabil niti na svojo družino, ki je prenašala vso odrekanje skozi njegovo dolgoletno vojaško kariero. “Ta čin zame pomeni po eni strani veliko priznanje, po drugi strani pa še dodatno spodbudo, da bom še naprej deloval v interesu Slovenske vojske, obrambnega sistema in Republike Slovenije!”

Poveljnik Poveljstva sil Slovenske vojske, generalmajor Miha Škerbinc, bo v ponedeljek ob 21. uri tudi gost v večerni informativni pogovorni oddaji Tema dneva. Vabljeni k ogledu.

L. S.