fbpx

Generalni direktor policije Olaj opozarja: Čas je za korenite spremembe

Generalni direktor policije Anton Olaj (Foto: STA)

Zaradi nejasnosti o dogajanju na Prešernovem trgu na dan državnosti je generalni direktor policije dr. Anton Olaj odredil nadzor nad njenim delom. Levičarski mediji so to dejanje, ki je sicer povsem običajno v policiji, obsodili in celo dejali, da naj bi preiskavo odredil kar premier sam. Olaj je omenjene navedbe zanikal, Hojs pa je po opravljenem nadzoru poudaril predvsem različna dojemanja dokaznih standardov in preostalih manjših nepravilnosti. Olaj je nato napovedal nekatere kadrovske spremembe, zaradi tega pa se je znašel na črnem seznamu Dnevnika. “Vsak ima pravico do svojega mnenja, pa četudi oblikuje zamisel o ‘politični konotaciji’ in ‘iskanju grešnih kozlov’. Ali pa nakazuje k oksimoroničnemu sklepanju, da z odrejenimi nadzori pritiskam sam nase. Vas podpiram v svobodi izražanja. Pogrešam pa objektivnost informiranja,” se je na zapisano še odzval Olaj.

Vse od nastopa vlade so petkovi protestniki vztrajni in s pomočjo “neorganiziranih” protestov izražajo svojo nejevoljo nad trenutno oblastjo na Prešernovem trgu. Pred tremi tedni so se jim pridružili tudi rumeni jopiči, ki podpirajo delo vlade. Ti so navedli, da jih je policija obravnavala popolnoma drugače kot privržence Jaše Jenulla, ki je celo dajal policistom navodila za odstranitev rumenih jopičev. Rumeni jopiči policiji očitajo kršenje pravice do pridržanja in prekoračene uporabe prisilnih sredstev.

Ker so bili v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija v petek, 25. junija, v času varovanja neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu res nepristransko delovala in če so bile udejanjene pravice vsem udeležencem shoda enako, se je generalni direktor policije dr. Anton Olaj odločil odrediti nadzor nad delom policije. “Za odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito, je neizogibno potrebno ugotoviti dejansko stanje, zato sem v nedeljo odredil izvedbo nadzora nad delom PU Ljubljana. Ugotovitve bodo znane v tednu dni,” je dodal Olaj v pisni izjavi za javnost.

Foto: Twitter

Časnik Mladina se je zaradi odrejenega nadzora ostro odzval v članku z naslovom “Neonacisti in drugi protestniki”, kjer rumene jopiče označujejo celo za neonacistične vsiljivce in jih ne želijo uvrstiti v kategorijo “običajnih” protestnikov. Mladina je šla v članku še celo korak dlje, saj so navedli, da naj bi Olaj odredil preiskavo kar po navodilih predsednika vlade Janeza Janše in notranjega ministra Aleša Hojsa. Na članek se je odzval tudi sam Olaj, ki je zanikal navedbe v članku. “Zanikam navedbe v članku Mladine z naslovom Neonacisti in drugi protestniki, da sem nadzor odredil na zahtevo predsednika vlade in notranjega ministra. To ni res,” je zapisal na Twitterju.

Zakaj policija ni odstranila tudi drugih, ki so motili javni red in mir?
Dnevnik je poudaril, da so nadzori nad delom policije nekaj povsem običajnega. Nadzor, ki ga je odredil Olaj, naj ne bi pokazal nepravilnosti. Kot še poudarjajo, so preko slednjega potrdili, da so policisti skupino neonacističnih vladnih privržencev, med katerimi je nekdo imel pri sebi celo električni paralizator, odstranili zakonito. Pri preiskavi pa je Olaja in njegove nadzornike najbolj motilo to, da policisti niso že na kraju ukrepali tudi proti najmanj štirim protivladnim protestnikom, ki naj bi prav tako (z vlečenjem transparenta) kršili javni red in mir. Olaj je tudi napovedal, da bo poiskal odgovorne med posameznimi policisti in po potrebi uporabil sankcije po delovnopravni zakonodaji.

Prerivanje med protestniki in skupino rumeni jopiči. (Foto: Posnetek zaslona-Youtube)

Hojs je denimo izpostavil, da so preiskovalci v nekaterih primerih odvzema prostosti osumljence pridržali dlje, kot je bilo nujno potrebno. V članku Dnevnik še trdi, da se ni nihče pritožil zaradi daljšega pridržanja, medtem pa rumeni jopiči pravijo drugače. Opozoril je tudi na različna dojemanja dokaznih standardov, pomanjkljiv nadzor nad hrambo zaseženih predmetov, občasne zastoje pri preiskavah. Poleg tega je poročilo delno povzelo že ugotovitve iz prejšnjih rednih nadzorov o statusu NPU in dodeljevanju zadev.

Očitali so mu kadrovsko čistko
Olaj je med drugim tudi ocenil, da je čas za nekatere kadrovske spremembe v policiji. V Dnevniku pravijo, da naj bi šlo za kadrovsko čistko tistih, ki so na “črnem seznamu SDS”, a kot kaže, do sedaj še nihče v policiji ni zapustil svoje funkcije. “Vsak ima pravico do svojega mnenja, pa četudi oblikuje zamisel o ‘politični konotaciji’ in ‘iskanju grešnih kozlov’. Ali pa nakazuje k oksimoroničnemu sklepanju, da z odrejenimi nadzori pritiskam sam nase. Vas podpiram v svobodi izražanja. Pogrešam pa objektivnost informiranja,” pa se je na zapisano še odzval Olaj.

Odziv policije
Generalni  direktor policije dr. Anton Olaj nikoli ni napovedal “kadrovske čistke” prav tako tudi nikoli ni izjavil,  da je čas za kadrovske spremembe v policiji. Upravljanje s kadrovskimi viri v policiji poteka izključno v skladu s predpisi. Pri tem se zasleduje tako doseganje večje učinkovitosti dela policije, kot tudi po možnosti izpolnitev želja zaposlenih. Generalni direktor policije je že večkrat javno izjavil, da je upravljanje s kadri tudi pomemben del funkcije vodenja. Izključno in le v navedenih okvirih so uslužbencem tako dodeljene posamezne naloge oziroma so izvedene premestitve ali napotitve na določena, tudi najzahtevnejša delovna mesta.

Sara Rančigaj