fbpx

Ocena policije: Rezultati so nadpovprečni na vseh pomembnih segmentih policijskega dela

Foto: STA

“Ohranjamo nadpovprečne rezultate dela na vseh pomembnih segmentih policijskega dela,” pravi generalni direktor policije dr. Anton Olaj, ki je objavil statistične podatke o kršitvah posameznikov. Podatki nakazujejo, da policija dela dobro, saj se število kaznivih dejanj zmanjšuje, vse bolj pa je policija intenzivna in uspešna pri preiskavah obravnavanih kaznivih dejanjih. Žal pa se zvišuje tudi število kršitev vseh predpisov o javnem redu, ki se je v zadnjih dveh letih podvojilo domnevno na račun petkovih protestnikov, pozitivno pri tem pa podatki še nakazujejo, da se v primerjavi s prejšnjimi leti ni povečalo število uporabljenih prisilnih sredstev.

V letošnjem letu je policija zaznala manj kaznivih dejanj kot leta poprej. Situacija se vsako leto izboljšuje, denimo še leta 2012 je policija zaznala več kot 102 tisoč kaznivih dejanj, postopoma pa se je ta številka znižala za polovico, na 55 tisoč. Tudi število obravnavanih kaznivih dejanj se je v tem času razpolovilo. Denimo še leta 2012 je policija obravnavala 84 tisoč kaznivih dejanj, letos je bilo teh le slabih 40 tisoč.

Policija pa letos dela veliko intenzivneje pri preiskavah obravnavanih kaznivih dejanj, delež preiskanih obravnavanih kaznivih dejanj se je letos dvignil na 54,5 odstotka v primerjavi s 50,1 odstotka lani. Delež se vse od leta 2012 postopoma dviguje, saj je bilo pred devetimi leti preiskanih obravnavanih kaznivih dejanj za 8,3 odstotne točke manj. V primerjavi s prejšnjimi leti pa je bilo nekoliko manj uporabljenih prisilnih sredstev zoper posameznike.

Vir: Twitter dr. Anton Olaj

Prav tako se zvišuje tudi delež obravnavanih kaznivih dejanj, ki jih je odkrila policija. Leta 2012 je delež slednjih znašal 12,3 odstotka, letos pa je ta odstotek za 8,5 odstotne točke višji. Višji je tudi v primerjavi s prejšnjim letom, in sicer za 5,2 odstotne točke. “Ohranjamo nadpovprečne rezultate dela na vseh pomembnih segmentih policijskega dela,” se je na omenjene podatke odzval generalni direktor policije dr. Anton Olaj.

So petkovi protestniki podvojili število kršitev vseh predpisov o javnem redu?
Na žalost pa se je povečalo število kršitev vseh predpisov o javnem redu. Ti so vsa leta nihali nekje okrog 30 tisoč, število kršitev vseh predpisov o javnem redu pa se je drastično dvignilo leta 2020, in sicer na slabih 56 tisoč. Teh je bilo letos še več, malo manj kot tri tisoč. Opaženo je bilo tudi večje število kršitev zakonodaje po zakonu o prekrških. Letos je bilo na ta račun izrečenih 172 tisoč opozoril, lani je bilo teh le slabih 50 tisoč. Na generalno policijsko upravo smo povprašali o razlogu za takšno povečanje in ali so za to odgovorni petkovi ter ostali protestniki.

Generalni direktor policije dr. Anton Olaj: Rezultati na vseh pomembnih segmentih policijskega dela so nadpovprečni. (Foto: STA)

Vsako leto je tudi več zaznanih kršitev cestnoprometnih predpisov. Teh je bilo še leta 2012 slabih 250 tisoč, leta 2019 pa 315 tisoč. Leta 2020 je bilo nekoliko manj kršitev na račun zaprtja države, letos pa je število kršitev naraslo na 383 tisoč. V letošnjem letu je bilo doslej tudi več prometnih nesreč (15 tisoč) kakor lani (14 tisoč). To število pa je nižje v primerjavi z vsemi leti poprej, denimo še leta 2012 je bilo več kot 20 tisoč prometnih nesreč.

Letos kar 27 odstotkov več nesreč s smrtnim izidom
Žal pa letošnje leto ni ugodno na področju smrti, kajti letos je doslej v prometnih nesrečah ugasnilo že 110 življenj, kar je 20 več, kot je bilo to v povprečju v zadnjih štirih letih. Po podatkih agencije za varnost v prometu je smrtnost na cesti v primerjavi z lanskim letom 27 odstotkov višja, večje pa je bilo tudi število lažjih in hujših telesnih poškodb. V kar 33 primerih nesreče s smrtnim izidom je bila kriva opitost voznikov, kar pa je do sedaj kar 27 odstotkov več kot lani.

Agencija za varnost prometa vse udeležence v prometu znova naproša, naj varnost na cestah jemljejo skrajno resno in odgovorno: “Bodimo pozorni do ranljivih udeležencev, odpovejmo se uporabi mobilnega telefona, vožnji pod vplivom alkohola, pripnimo se na vseh poteh, poskrbimo za pripetost vseh potnikov, spoštujmo vozne razmere in predpise, predvsem pa prilagodimo hitrost, umirimo tempo, bodimo pozorni.”

Sara Rančigaj