fbpx

Generalni sekretar Cerarjeve vlade in bivši sodnik o kontaminiranih slovenskih sodiščih

Foto: STA

Vrhovno sodišče je zavrnilo predlog družbe A pohištvo, ki je v pravdnem sporu z državo zahtevala izločitev vseh slovenskih sodišč, sodnikov in sodnic, ker da so kontaminirani in pristranski. Pooblaščenec družbe je Darko Krašovec, sicer generalni sekretar vlade.

Na domžalskem okrajnem sodišču namreč poteka pravda med državo in družbo A pohištvo. Gre za spor zaradi šestih kmetijskih parcel, katerih vrednost geodetska uprava ocenjuje na 18.000 evrov. Po prepričanju države oziroma sklada kmetijskih zemljišč so te parcele nekdanje družbeno premoženje, leta 1993 so po zakonu postale njegova last, ker pa se je podjetju A pohištvo leta 2007 uspelo  vpisati kot lastnik v zemljiško knjigo na sodišču v Domžalah, se je sklad odločil za sodno pot.

Vsa sodišča in sodniki nepristojni
Darko Krašovec je na domžalsko okrajno sodišče vložil predlog za izločitev vseh sodišč, domžalsko sodišče pa je njegov predlog posredovalo vrhovnemu sodišču. Ker so po Krašovčevem mnenju vsa slovenska sodišča del organizacije RS, vsi sodniki pa v službenem razmerju pri RS, kar pomeni, da so finančno in zaposlitveno odvisni od države, o konkretnem sporu ne bi smelo odločati nobeno sodišče. Zato je zahteval izločitev vseh sodnikov pri vseh sodiščih v Sloveniji in izločitev vseh sodišč, ki jih je ustanovila država, češ da noben sodnik in nobeno sodišče, ki ga je ustanovila država, “ne izpolnjuje kriterija nedovisnosti in nepristranskosti”.

Vrhovni sodniki njegov predlog zavrnili
Kot ugotavljajo na vrhovnem sodišču, je trditev o tem – da zaradi povezav z državo nobeno slovensko sodišče ne bi smelo odločati o zadevi – “absurdna in v najboljšem primeru rezultat popolnega nepoznavanja vloge sodnika in sodišča ter osnov civilnega (procesnega) prava.” Predlog za izločitev “vseh sodnikov pri vseh sodiščih v Republiki Sloveniji in vseh sodišč, ki jih je ustanovila Republika Slovenije,” pa je po mnenju vrhovnega sodišča “popolnoma zagrešen”, poroča Delo.

Tudi Krašovec prihaja iz sodniške elite
Krašovec je bil, preden je postal generalni sekretar v Cerarjevi vladi, sodnik na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču. Bil je predsednik sodnega senata v nekaj medijsko odmevnih primerih, na primer v postopku Dimitrija Rupla, ko je zaradi – po njegovem mnenju – prisilne upokojitve in predčasnega odpoklica s položaja generalnega konzula v Trstu tožil državo, ter v postopku, ko je eden od bivših vodilnih Hypo Leasinga Andrej Potočnik tožil svojega nekdanjega delodajalca zaradi redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.

M. P., STA