fbpx

Glava generalnega direktorja RTV Marka Fillija na tnalu, se vrača Nataša Pirc Musar?

Marko Filli. Foto: STA

Kadrovskemu cunamiju Cerarjeve SMC ni videti konca. Začeli so z izgonom tujcev iz slabe banke, pred kratkim pa prvo etapo zaključili z nastavljanjem jugoslovanskih bankirjev v vrh NLB. Toda pred njimi je že nov izziv: kako zavzeti nacionalko in kako za generalnega direktorja RTV nastaviti svojega človeka. Sedanji direktor Marko Filli je namreč po njihovih ocenah bližje konkurenčni Židanovi SD, kar v SMC-jevih vrstah velja skoraj za najhujši greh.

Priložnosti, da Cerarjevi zavzamejo RTV in odstavijo Fillija, pa sta kar dve. Generalni direktor RTV je sicer že poudaril, da bo svoj mandat vezal na sprejetje Strategije razvoja RTV v letih 2016–2020. Če mu bodo svetniki ta dokument zavrnili, nima generalni direktor resnici na ljubo na RTV početi več česa pametnega. V dokumentu so namreč zbrana vsa njegova znanja, vse njegove vizije, vsi njegovi kompromisi. Če to pade, dejansko pade Marko Filli.

Menjava svetnikov
Če pa se slučajno zgodi, da Marko Filli sprejetje razvojne strategije preživi, pa imajo v SMC že drugo strategijo zamenjave generalnega direktorja. Bliža se namreč zamenjava kar 8 svetnikov, ki so bili do sedaj v programskem svetu in so veljali za več ali manj desne. Če sodimo po zadnjih menjavah, ki jih je SMC izvedla v programskem svetu RTV, bodo novi izbrani svetniki SMC-ja sami preverjeni kadri te stranke ali če vam je ljubše – tako kot pri NLB in slabi banki – kadri stricev iz ozadja, ki upravljajo s SMC in Mirom Cerarjem.

Z 8 dodatnimi svetniki pa bodo SMC maja brez težav zavzeli nacionalko. Brez težav bodo zamenjali Marka Fillija, brez težav bodo zamenjali tudi direktorico TV Ljerko Bizilj. Edini, ki bo preživel, je direktor radia Miha Lampreht, ki v zakulisju sicer velja za star preverjen kader omrežja.

Bo kandidirala Nataša Pirc Musar?
Zamenjava generalnega direktorja RTV Marka Fillija pa bo nova priložnost za Natašo Pirc Musar. Nekdanja informacijska pooblaščenka, ki je sicer prvi spopad z Markom Fillijem pred slabima dvema letoma izgubila, ima tako novo priložnost. Da je priložnost še toliko lepša, pa je poskrbelo srečno naključje ob dogajanju na Rdečem križu Slovenije. Na vrh humanitarne organizacije se je dama zavihtela namreč prav v trenutku, ko je grdo izgubila bitko na RTV. V dokaz, da nesreča nikoli ne počiva, pa se ji je pretekli mesec zgodil še drugi poraz – želela je odstaviti generalno sekretarko RKS Renato Brunskole, na koncu pa odletela sama.

Vrnitev in zmaga Nataše Pirc Musar na vrh RTV bi bila tako več kot le obliž na rano dveh hudih porazov.

J. N.