fbpx

Glavni stavkovni odbor sindikata Fides danes o morebitni zaostritvi stavke

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin (Foto: STA).

Zdravniški sindikat Fides je dobil soglasno podporo za morebitno zaostritev stavke, kar bi pomenilo, da bi  od ponedeljka opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom. Konkretno bi to pomenilo, da bi obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bi pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Sedaj stavkajo na mehkejši način, a že sedaj ponekod prihaja do težav in odpadajo operacije. V Fidesu so sicer v četrtek na Twitterju zapisali, da je tretji dan stavke v celoti razgalil vse težave, ki jih ima zdravstveni sistem, in izrazili tudi prepričanje, da premier Miro Cerar ni ustrezno obveščen o stanju v zdravstvu.

Morda vas zanima več o tej temi: Fides vlado krivi za slabe razmere v zdravstvu

Pogajanja še trajajo
Vladni pogajalci in predstavniki Fidesa so včeraj znova sedli za skupno mizo, a brez pomembnejšega napredka. Vlada je predlagala, da bi zakon, s katerim bi dvignili zgornjo mejo napredovanj za zdravnike in tudi druge primerljive poklice, v DZ poslala do konca leta, a se Fides s tem ne strinja. Tako naj bi danes vlada predlagala nov rok vložitve zakona, pa tudi stališča glede standardov in normativov naj bi že bila zbližana.

Dve glavni stavkovni zahtevi sta sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter sprememba plačnega sistema v javnem sektorju, po katerem bi lahko presegli 57. plačni razred, česar sedaj ne morejo.

A. B., STA