fbpx

Golobičev prijatelj in tajkun Bojan Petan pristal v razširjeni preiskavi o izčrpavanju DZS

Bogdana Pušnin in Bojan Petan sta sodelovala pri mnogih sumljivih posli v tujini. Pušnik pa je eden izmed stebrov finančnega delovanja iz ozadja Petanovega premoženja. (Foto: Demokracija)

Bojan Petan je lani bankam dolgoval okoli 150 milijonov evrov. Na Dunaju se je na tajnem sestanku pogajal z rusko investicijsko banko VTB, da bi z velikim popustom od DUTB kupila slabe terjatve do DZS. Spletni portal Požareport je poročal, da naj bi Petan terjatve ponujal za 60 milijonov evrov, kar pomeni, da bi Rusi dobili 90-odstotni popust. Ruska banka bi terjatve hitro prodala naprej, na koncu prodajne verige bi cenejši imperij DZS ponovno pristal v rokah Bojana Petana.

Koprsko sodišče je že lani uvedlo preiskavo zoper Bogdana Pušnika, Mladena Kučiša, Marka Ignjića, Aleksandra Jereba in Milana Neffata, ki so osumljeni kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja. Sodišče je najprej izdalo sklep o uvedbi preiskave, potem pa  še sklep o njeni razširitvi, oba sklepa pa sta postala pravnomočna.

Preiskavo je sodišče razširilo proti predsedniku uprave DZS Bojanu Petanu in nekdanjemu prvemu možu Marine Portorož Dušanu Černetu zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zlorabe zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju je ovaden še Matjaž Satler. Preiskavo so zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti uvedli proti gospodarskim družbam  DZS, Akustika Group in MS Invest.

Lastninili so Terme Čatež
Nekdanji prvi mož borznoposredniške hiše Bogdan Pušnik, nekdanji predsednik uprave Term Čatež Mladen Kučiš in direktor finančne družbe Nisa Marko Ignjić naj bi sodelovali pri Petanovem lastninjenju Term Čatež v letih 2007 in 2008.  Lastnik Akustike Group Jereb in njegova družba ter cenilec Neffat pa naj bi Petanu leta 2009 z nakupom poslovnega kompleksa na Letališki cesti v Ljubljani pomagali oškodovati Turistično podjetje Portorož, ki je bilo kasneje pripojeno Marini Portorož. Akustika Group naj bi pri tem poslu po mnenju tožilstva pridobila 5,5 milijona evrov premoženjske koristi. Nepravilnosti naj bi se nanašale na prodajo dveh svežnjev delnic Term Čatež v letu 2007, ki sta ju obvladovala Turistično podjetje Portorož in Marina Portorož. Obe družbi sta bili takrat v lasti Term Čatež.

V začetku lanskega leta so, kot poroča STA, na tožilstvu zahtevali razširitev sodne preiskave še zoper Petana, Černeta, direktorja in lastnika MS Invest Satlerja, DZS in MS Invest. Po pritožbah je višje sodišče zavrnilo uvedbo sodne preiskave le zoper DZS. Preiskava proti preostalim je pred dnevi postala pravnomočna. Med akterji te zgodbe so mediji omenjali tudi Francija Zavrla, ki je konec lanskega leta sam predložil obvestilo tožilstva, ki je konec novembra zavrglo ovadbo zoper njega.

Branka Jurhar