Uporabniki spletnega portala javne RTV bodo odslej lahko prebrali več različnih stvari za razliko od dosedanje prakse

Foto: Polona Avanzo

Novinarji RTV so včeraj protestirali proti novemu v. d. uredniku MMC Igorju Pirkoviču. Po mnenju njegovega kolega novinarja Jožeta Možine gre za posledico načrtnega političnega kadrovanja, medtem ko njihova trenutna sestava ne odraža nazorskega spektra slovenske družbe, saj so določene vsebine popolnoma spregledane in cenzurirane. Izpostavlja, da je prejšnja urednica Kaja Jakopič dokazljivo ovirala, ignorirala in omejevala tiste teme, ki so kritične do leve politične opcije ali komunističnega režima. “In če v tem primeru protestirajo, gre za nasprotovanje temu, da bo spletnem portalu javne RTV več različnih informacij in ne manj, kot sedaj,” je obrazložil Možina.

Zgodovinar in novinar na RTV dr. Jože Možina se je odzval na številna vprašanja, kako vidi gonjo proti v. d. urednika MMC Igorju Pirkoviču. Možina meni, da so tako imenovani protesti proti Pirkoviču v temelju sprevrženo dejanje političnega aktivizma, ki le še potrjuje sedaj že več kot očitno škodljivo nagnjenost vplivnega dela novinarstva na RTV v smer nazorskega enoumja, kar je velik problem za javni medij, ki ga plačujejo vsi, deluje pa ne tako. “Gre za posledico načrtnega političnega kadrovanja, tako da nazorska sestava programskih delavcev pač niti približno ne odraža nazorskega spektra slovenske družbe,” je izpostavil.

Prav tako poudarja, da je splošno znano in temeljno dejstvo, da njegov kolega Pirkovič kot urednik ali pomočnik direktorja TVS nikoli ni politično ali kako drugače omejeval novinarskega dela, ampak nasprotno, vedno je delal za politični in nazorski pluralizem v programih TV Slovenija. “To kreatorji protestov zelo dobro vedo,” je izpostavil.

Urednik in novinar na TV Slovenija Igor Pirkovič (Foto: Polona Avanzo)

Poudarja, da je prejšnja urednica Kaja Jakopič dokazljivo ovirala, ignorirala in omejevala tiste teme, ki so kritične do leve politične opcije ali komunističnega režima. “In če v tem primeru protestirajo, gre za nasprotovanje temu, da bo spletnem portalu javne RTV več različnih informacij in ne manj, kot sedaj,” je obrazložil. V tem primeru ugotavlja, da ne bo presenečenje, ko bodo v bran “nedopustnim pritiskom na javno RTV” znova planili tisti, ki jim je spletni portal javne televizije v večji meri služil. Mednje šteje stranko Levica, SD in kolesarje, ki so imeli za svoje petkove proteste brezplačno brezkončno medijsko sponzorstvo javnega medija MMC.

Urednica portala MMC v odhodu Kaja Jakopič (Foto: YouTube)

“Da smo konkretni, kaj se bo, upam spremenilo,” se je vprašal. Pravi, da bo morda lahko tudi na MMC dostojno objavil ekskluzivno pričevanje stoletnega partizana Cizla, zadnje neposredne priče povojnih pomorov komunističnih oblasti, kar je urednica Jakopičeva sprenevedavo zavračala. “Potem pa ga je objavil konkurenčni medij. Kot tudi povzetke mojih ali Pirkovičevih oddaj, ki jih je MMC ignoriral, čeprav bi s tem zadovoljil interes bralcev,” je pojasnil. V tem primeru se Možina ne čudi, da je portal, ki je bil v času njunega vodenja TVS na drugem mestu v državi, po branosti zdrsnil na peto mesto. “A to za aktiviste ni problem, očitno je važno le, da je portal ‘naš’.”

Z novim urednikom bodo bralci imeli več informacij
Možina pričakuje, da bodo pod urednikovanjem Pirkoviča bolj ažurno seznanjeni s temami, ki so bile za Jakopičevo tabuizirane ali minimalizirane. “Se pravi bralci in uporabniki MMC se nimajo česa bati, kot dobro poznam principe dela kolega Igorja Pirkoviča, ki je tudi pravnik s pravosodnim izpitom, bodo uporabniki MMC lahko prebrali več različnih stvari kot do sedaj in ne manj. In za bralce gre,” je bil jasen.

Foto: zajem zaslona Nova24TV

Izpostavlja, da so tako imenovani protestniki za svojega prvega govorca uporabili najbolj žaljivega levičarskega ekstremista Borisa Vaseva. To pa že v temelju pokaže, da ne mislijo resno, da gre za nazorno hipokrizijo. “Hecno je tudi, kako usoda novinarskega dela na RTV skrbi udeleženko gonje proti Pirkoviču, nekdanjo urednico, ki je dokumentirano sodelovala pri cenzuri dokumentarca o revolucionarnem nasilju. Znova hipokrizija,” je še dejal in na koncu sklenil, da je nazorski prostor na javni RTV potrebno odpirati, širiti in ne zapirati. “Igor Pirkovič je gotovo korak v to smer.”

Sara Rančigaj