fbpx

[VIDEO] Gonja režimskih medijev proti Zlatku Zahoviću: Kako so novinarji iz muhe naredili slona

Suspendirani šporni direktor NK Maribor Zlatko Zahovič (vir: twitter)

Zgodba, kakor se prikazuje v javnosti, pravi, da si je zdaj že suspendirani športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović na novinarski konferenci po mariborskem porazu z 0:2 proti NK Krško dovolil preveč. Daleč od resnice. Novinarski jastrebi so iz muhe naredili slona in v svojem tipičnem svetohlinstvu začeli nesmiselni medijski linč. Tudi z namenom, da prikrijejo zgodovinsko pričevanje Zorana Jankovića pred parlamentarno komisijo o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, kjer je ljubljanski župan na trenutke povsem izgubil živce, predsednik Logar pa je izpostavil več dejstev, ki Jankovića in njegove menedžerske sposobnosti postavljajo na laž.

Zahović se je z vso pravico razjezil na novinarja Ekipe SN Dejana Mitrovića. Novinarji zavijajo v celofan in skušajo iz Mitrovića ustvariti žrtev. Želijo ustvariti vtis, da ga je Zahović verbalno napadel samo zaradi “nedolžnega” vprašanja o številu gledalcev, zaradi česar naj bi mu Zahović začel groziti. Čas je, da noji potegnejo glave iz peska, in si dobro ogledajo posnetek tiskovne konference.

Vprašanje, ki ga je Mitrović zastavil Zahoviću, je bilo: “Kako ste pa razočarani z obiskom na tribunah?” (relevantni del se začne v videu ob 10:20). Z razlogom in povsem pravilno je Zahović vprašanje prepoznal kot umazano provokacijo. Tudi ni bila prva takega tipa s strani tega novinarja. Vprašanje namreč že vsebuje odgovor. Je kakor da bi vprašali nekoga, ali je že nehal pretepati svojo ženo, čeprav nadnjo ni nikoli dvignil roke. Tak posameznik bi bil povsem upravičen, če bi na vas stresel vso svojo jezo zaradi tako neumnega vprašanja. Navsezadnje je na tako vprašanje nemogoče odgovoriti. Če pritrdite, priznate, da ste ženo pretepali, če zanikate, priznate, da jo še vedno pretepate.

Mitrović že nekaj dni hodi od enega časopisa do drugega, z enega spletnega portala do drugega, kjer igra žrtev in skuša naslikati podobo nedolžnega novinarja, ki samo opravlja svoje delo.

“Ti hočeš samo provocirat”
A kaj mu je sploh Zahović zabrusil v obraz, da je Mitrović tako pretresen? “Ti hočeš samo provocirat. Počasi, sine moj, koliko pa si star? Ne me provocirat. Jaz vem, da … vem,” je Zahovič pomignil z roko. “Daj eno lepo vprašanje – ne provocirat samo o obisku in ne vem, kaj vse.”

Mitrović je na tej točki zavzel obrambno držo in z napol užaljenim glasom vprašal: “Kaj sem pa provociral?” Zahović se ni pustil zmesti. “Vem, da si z Ekipe, samo ne provocirat,” mu je odvrnil. “Počasi, sine. Imaš še dovolj časa.” Na tej točki se je Zahović obregnil ob novinarjevo izgubo očeta. Tega ni storil iz zlobe, temveč samo zato, da bi demonstriral, kaj hoče povedati. Vsekakor si lahko novinarsko konferenco pogledate sami in zase presodite, ali je šel Zahović predaleč oziroma, če Mitrović in ostali režimski jastrebi delajo iz muhe slona.

Svoje navsezadnje pove tudi izjava trenerja Krškega Alena Šćulca, ki je takoj po tem vprašanju povedal: “Ne bi rad sodeloval pri vprašanjih, takih, kot jih je dal gospod,” pri tem je pokazal proti novinarju Ekipe SN, “ker ne sodijo na tiskovno konferenco” (v videu 11:25). Mitrović se na to ni oziral in je raje trmasto in izzivalno vztrajal: “Zakaj ne sodijo na konferenco?” Šćulac je razumel, da gre za provokacijo, in je samo odvrnil: “Nič, v redu je.”  Ne da bi se zmenil za Mitrovićeve neprestane ugovore, se je posvetil preostalim zbranim novinarjem: “Ima še kdo kako vprašanje?”

Viole se niso pripravljene odreči Zahoviću. (vir: Facebook)

Zahović se je že takoj opravičil in izrazil sožalje
Pozneje se je Zahović še enkrat vrnil nazaj k odgovoru (v videu 16:45), ki ga je dal Mitroviću, v želji, da bi bolje pojasnil, kaj je mislil reči. Vse, kar je želel povedati, je bilo, da se tekme ni dalo na noben način rešiti. “Včasih se ti zgodi nekaj, pa nisi za nič kriv … To se nam danes dogaja.” Na tej točki se je Zahović tudi opravičil, ker uporablja novinarjevo osebno izgubo za demonstracijo, ter mu izrekel sožalje, kar pa je Mitroviću šlo samo še bolj v nos.

Medijska gonja, ki so jo iz tega naredili novinarji v državi, je naravnost smešna. Zahovićeve izjave so izrezane, vzete iz konteksta, novinarjevo vprašanje pa pogosto preoblikovano ali samo prebrano, da bi se ustvaril vtis, da je Zahović tisti, ki je vsega kriv. Dejstvo je, da bi Zahović lahko samo rekel – naslednje vprašanje, in bi to bilo vse. A dejstvo še kako ostaja, da če si novinar dovoli preveč, lahko pričakuje, da bo dobil nazaj v isti meri. Vse, kar režimski mediji te dni pišejo o Zahovićevi nespoštljivosti, provokativnosti, nesramnosti, samo odseva njihov lastni način dela. Ti režimski paraziti bi še Jezusa ponovno pribili na križ, vmes pa si po pilatovsko umivali roke.

Kdo so zares ogroženi novinarji v državi
Ob vsem tem novinarskem vreščanju o njihovi dozdevni “ogroženosti” je na Facebooku spregovoril neodvisni novinar in vodja Liste novinarja Bojana Požarja Bojan Požar: “Veste, če kdo v tej državi kar nekaj ve o tem, kaj so grožnje novinarjem, sem to jaz. Sem že dal veliko tega skozi, takšnih in drugačnih groženj. Zaradi svoje novinarske nepopustljivosti in nepredvidljivosti sem si nakopal tudi veliko sovražnikov ali zamer. Nikoli me niso varovali tajkuni, saj zanje nikoli nisem delal, ali politiki, ker sem vedno poročal o vseh. Na moji strani pa so bili moji bralci in zdaj tudi televizijski gledalci. To je moja varnost!”

Ivan Šokić