fbpx

Gorenak dobil novo bitko v boju zoper natolcevanja in laži s strani zloglasnega blogarja Mitje Kunstlja

Foto: Nova24TV/Facebook

Eden najbolj kontroverznih blogarjev Mitja Kunstelj, ki slovi po tem, da z lažmi blati predvsem desno usmerjene politike (pri blatenju se pogosta spravlja nad predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janšo), je dobil zaušnico po tem, ko je serijsko blatil nekdanjega ministra za notranje zadeve dr. Vinka Gorenaka. Prvič doslej pa se je v Sloveniji po besedah Gorenaka zgodilo, da bo za objavo laži odgovarjal tudi lastnik strežnika, ki je omogočil, da so te objave prišle na plano in se začele širiti na način snežene kepe. 

Spomnimo. V letih 2012 in 2013 se je Kunstelj na svoji spletni strani lotil nekakšne španske nadaljevanke v 14 delih, ki se je nanašala na Gorenaka, tedanjega ministra za notranje zadeve, in na tedanjega svetovalca v Gorenakovem kabinetu mag. Dejana Kaloha. Tik pred volitvami leta 2014 je ta nadaljevanka prešla vse meje dobrega okusa, saj se je našel nekdo, ki je njegove lažnive zapise zlepil v nekakšno celoto in jo razposlal po celotni Sloveniji.

Posledice tovrstnega ravnanja so povzročile ogromno škodo, saj je največja opozicijska stranka SDS na volitvah leta 2014 izgubila približno 5 odstotkov glasov, Gorenak pa 50 odstotkov glasov. Vsakdo, ki bi se znašel v koži enega najbolj priljubljenih ministrov in poslancev SDS, bi se odločil za začetek kazenskega postopka in to je Gorenak tudi storil. Kunstelj je bil pravnomočno obsojen, zoper njega se je začel tudi civilni postopek, v katerem je bil prav tako pravnomočno obsojen.

Dr. Vinko Gorenak (foto: STA).

Gre za prvi tovrstni primer
Vsekakor pa je pomembnejši odškodninski postopek zoper podjetje, ki je imelo v lasti strežnik, na katerem je gostoval Kunstelj. Gorenak je tožbo dobil, prav tako tudi pravnomočno na Višjem sodišču v Ljubljani. Kot poudarja Gorenak, gre v tem primeru za prvi tovrstni primer, v katerem je pravnomočno obsojeno podjetje, ki ima strežnik v lasti. To najverjetneje predstavlja tudi poglavitni razlog, zakaj ga kličejo številni odvetniki, ki si želijo vpogledati v sodbo z namenom preučitve, saj ima ta veliko uporabno vrednost v praksi.

Višino zneska, ki mu ga je sodišče dosodilo, Gorenak ni obdržal zase, saj ga je predal mladi perspektivni odvetnici, ki je omenjeni postopek tudi vodila. “Denarja lažnivca in podjetja, ki ga je podpiralo, ne potrebujem – gre le za resnico.” Kot lahko vidimo je Gorenak opravičeno dočakal novo zmago, kar kaže na to, da na koncu vedno, res vedno, zmaga pravica!

H. M.