fbpx

Gorenak: “Ustavitev migracijskega toka je verjetno zgolj začasna.”

Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak (Foto: STA)

DZ je na zahtevo SDS razpravljal o migrantski krizi in vprašanju, ali se je vlada nanjo odzvala primerno. V predstavitvi stališč so bili v poslanskih skupinah SDS, NSi in nepovezanih poslancev kritični do načina, kako se je vlada lotila reševanja tega vprašanja. Koalicijski poslanci pa še vedno zatrjujejo, da je bil odziv vlade ustrezen.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je uvodoma opozoril, da je problem migracij po zaprtju t. i. balkanske poti že nekoliko oddaljen, kljub temu pa gre  še vedno za pomembno temo za Slovenijo. Ustavitev migrantskega toka je po njegovem namreč verjetno zgolj začasna.

Bi se Slovenija morala zgledovati po Češki, Madžarski in Poljski?
Odziv vlade na migrantsko krizo – po oceni SDS – ni bil zadosten. Predvsem si želijo, da bi Slovenija na tem področju vodila bolj restriktivno politiko, kot jo denimo vodijo Češka, Madžarska ali Poljska. V ta namen so v sprejem DZ predlagali priporočilo, s katerim bi DZ vlado pozval k bolj omejevalni politiki na področju migracij, a je bilo zavrnjeno že na odboru za notranje zadeve. Tako bo DZ danes o priporočilu opravil le razpravo.

Cerarjeva vlada lagala, da bo Slovenija sprejela od 15 do 20 migrantov
Poslanec Branko Grims je vladi očital, da najde 123 milijonov evrov za migrante, ne najde pa 46 milijonov evrov za Slovensko vojsko. “To je vprašanje vrednot, ki nimajo nobene povezave z vrednotami, na katerih je bila ustanovljena slovenska država,” je dejal. Vlada je tudi zagotavljala, da bo država sprejela največ od 15 do 20 migrantov, zdaj pa se kaže, da jih bomo sprejeli bistveno več, je opozoril.

Šefic vztraja pri “trznosti vlade”
Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic pa še vedno – kljub številnim incidentom – ocenjuje, da se je vlada na problem migracij odzvala trezno, sorazmerno in kredibilno ter v skladu z mednarodnimi dokumenti. “Zato ne držijo navedbe, da je bilo obvladovanje migracijskega toka prepuščeno naključju in stihiji,” je dejal.

Podobnega mnenja so v ostalih poslanskih skupinah strank vladne koalicije. Benedikt Kompmajer (DeSUS) je opozoril, da je Slovenijo prečkalo skoraj pol milijona prebežnikov, večina ljudi pa po njegovem migrantskega vala skorajda ni čutila.

Koalicija se izogiba razpravi o migrantski problematiki
“Zakaj je takšna težava razpravljati o tem perečem vprašanju, s katerim se sooča vsa Evropa. Vsepovsod, ko se pogovarjamo s predstavniki tujih držav, je prav to vprašanje visoko na dnevnem redu pogovorov,” je na drugi strani dejal Jožef Horvat (NSi). Vlada je po oceni NSi pri reševanju migrantske krize sprejela tudi nekaj dobrih ukrepov, “a vprašanje je, ali so tudi učinkoviti”. Opozoril je tudi, da kljub temu da je balkanska pot zaprta, določena vprašanja ostajajo – predvsem finančna in varnostna.

Do ravnanja vlade so kritični tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev. Bojan Dobovšek je opozoril, da poslanci nimajo vseh informacij, vlada pa pri sprejemanju ukrepov ne upošteva predlogov opozicije. Največji problem se mu zdi podcenjevalni odnos do policije, s katero vlada po njegovi oceni ni sposobna skleniti dogovora o plačah.

N. K., STA