Hrvaška že tretjič poziva Slovenijo: Odstranite bodečo žico na meji

Foto: STA

Hrvaška zahteva odstranitev bodeče žice z meje, njihovo zunanje ministrstvo namreč protestira zaradi “protipravnega oviranja prehodnih točk” na mejnih prehodih Središče ob Dravi–Trnovec in Godeninci–Prhovec. Gre že za tretjo diplomatsko noto, ki jo je Hrvaška namenila slovenskemu veleposlaništvu v zadnjih 15 dneh.

Slovenija naj bi pod vprašaj postavila obstoj sporazuma, ki že dolga leta zagotavlja nemoteno življenje in prehod prebivalcem območij z obeh strani meje, so prepričani Hrvati. Kot so zapisali v današnjem sporočilu hrvaškega zunanjega ministrstva, “najostreje protestirajo”, ker je Slovenija kršila dvostranski sporazumom o maloobmejnem prometu in sodelovanju (Sops) iz leta 1997, ki določa posebne točke za prehod meje za prebivalce obmejnega območja.

Morda vas zanima tudi Hrvatje zanikajo, da bi ponižali Pahorja, kdo je torej v Zagrebu izobesil napačno zastavo

Hrvati Slovence obtožujejo dvojnih meril
Zagreb od Slovenije v diplomatski noti zahteva umik žice s prehodnih točk pri Središču ob Dravi in Godenincih, ki “jih prebivalci hrvaškega obmejnega območja uporabljajo za legitimen prehod državne meje”. Obenem so znova zahtevali, naj Slovenija umakne bodečo žico s hrvaških območij, ki so jih omenjali v prejšnjih dveh notah.

Hrvati na ravnanja Slovenije gledajo kot na dejanja dvojnih meril, saj naj bi slovenska stran zaprla dve prehodni točki, ki jih uporabljajo hrvaški državljani, medtem ko so prehodne točke, ki jih uporabljajo slovenski in hrvaški državljani, odprte.

Hrvaška je poslala diplomatski noti Sloveniji že 12. in 20. novembra. V njih je protestirala zaradi “nadaljevanja protipravne postavitve bodeče žice na hrvaškem državnem ozemlju” ob reki Sotli. Slovensko zunanje ministrstvo je takrat zavrnilo navedbe Zagreba in poudarilo, da gre za začasne ukrepe zaradi migracijskih tokov in ne demarkacijo meje.

J. F., STA

 • eno

  Zakaj Hrvate moti žica na meji ? Ker ne morejo hoditi na našo stran krast?

 • razerznak

  spet trobijo

 • rubec

  “Gre že za tretjo diplomatsko noto v zadnjih 15 dneh”

  Sami smo krivi, da se hrvati tako dobro spoznajo na note, saj se je celo njihova predsednica kitaro naučila igrat v našem Strunjanu.

 • Nata

  Mi pa tudi najostreje protestiramo………dovolj imamo vašega napihovanja!!
  Imamo pač slabe izkušnje – že leta in leta !!

 • j52

  note pišejo brez notnih zvezkov,le kdo jim narekuje

 • AntiOksidant

  ne morem vrjet, naši ( sicer nevedno ) kršijo zakone zato da je država vsaj malo bolj varna :)

 • Antonius

  Naj nas Hrvati kaznujejo in še oni zaprejo tiste prehodne točke, skozi katere je dovoljen Slovencem prehod skupne meje. Tiste, ki se bodo drugo leto na hrvaškem “zataknili s slovenskimi osebnimi izkaznicami lahko kar obdržijo na svoji strani meje. Saj imajo svoj “zavićaj” itak v bivši Jugi.
  Človek Hrvatom res ne more zaupati. Predsednik Pahor se s predsednico Kolindo G.K. prijateljsko objema in rokuje, za hrbtom tega “prijateljskega” dogajanja se dogaja pa neverjetno nagajanje z zajebavanjem za povrh.
  Očitno je hrvaška v normalnem političnem stanju, če je skregana z vsemi mejaši. Kot bi gledal tv Gruntovčane. Čisti original hrvaške politične stvarnosti danes. Ves čas so se prepirali preko dvoriščnih ograj. Tam med sabo, v hrvaški državi pa z vsemi ostalimi na katere mejijo.

 • Igor Kavalar

  Umaknite te kolute žice na naš teritorij če še ni. Za njim postavte 6 metrsko ograjo z bodečo žico po 600km naše meje, za njo pa 10 metrski zid enako kot v Izraelu. Za zidom pa opazovalnice, night vision, thermo vision, vojsko, rezerviste, policijo, varnostne službe.

  Edino na tak način boste odgnali miljone ilegalcev, ki še prihajajo.

  • sunday

   vse ok samo na mitraljeze si pozabo – one avtomatske!!

 • tečnež

  Hrvat se ne more sprijaznit,da se schengen začne pri nas in se ne bo nikoli pomaknil naprej,ker hrvat nima meje dogovorjene z nobenimi sosedi ! Kroejša ne spada v Evropo.

 • Dušan Ripoten

  BRAVO Igor Kavalar

 • sunday

  naj dajo tako noto madžarom – če upajo, šahisti !!

 • Bond007

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!