fbpx

Hrvaška že tretjič poziva Slovenijo: Odstranite bodečo žico na meji

Foto: STA

Hrvaška zahteva odstranitev bodeče žice z meje, njihovo zunanje ministrstvo namreč protestira zaradi “protipravnega oviranja prehodnih točk” na mejnih prehodih Središče ob Dravi–Trnovec in Godeninci–Prhovec. Gre že za tretjo diplomatsko noto, ki jo je Hrvaška namenila slovenskemu veleposlaništvu v zadnjih 15 dneh.

Slovenija naj bi pod vprašaj postavila obstoj sporazuma, ki že dolga leta zagotavlja nemoteno življenje in prehod prebivalcem območij z obeh strani meje, so prepričani Hrvati. Kot so zapisali v današnjem sporočilu hrvaškega zunanjega ministrstva, “najostreje protestirajo”, ker je Slovenija kršila dvostranski sporazumom o maloobmejnem prometu in sodelovanju (Sops) iz leta 1997, ki določa posebne točke za prehod meje za prebivalce obmejnega območja.

Morda vas zanima tudi Hrvatje zanikajo, da bi ponižali Pahorja, kdo je torej v Zagrebu izobesil napačno zastavo

Hrvati Slovence obtožujejo dvojnih meril
Zagreb od Slovenije v diplomatski noti zahteva umik žice s prehodnih točk pri Središču ob Dravi in Godenincih, ki “jih prebivalci hrvaškega obmejnega območja uporabljajo za legitimen prehod državne meje”. Obenem so znova zahtevali, naj Slovenija umakne bodečo žico s hrvaških območij, ki so jih omenjali v prejšnjih dveh notah.

Hrvati na ravnanja Slovenije gledajo kot na dejanja dvojnih meril, saj naj bi slovenska stran zaprla dve prehodni točki, ki jih uporabljajo hrvaški državljani, medtem ko so prehodne točke, ki jih uporabljajo slovenski in hrvaški državljani, odprte.

Hrvaška je poslala diplomatski noti Sloveniji že 12. in 20. novembra. V njih je protestirala zaradi “nadaljevanja protipravne postavitve bodeče žice na hrvaškem državnem ozemlju” ob reki Sotli. Slovensko zunanje ministrstvo je takrat zavrnilo navedbe Zagreba in poudarilo, da gre za začasne ukrepe zaradi migracijskih tokov in ne demarkacijo meje.

J. F., STA