Mateja Vraničar postala prva ministrica za finance, ki zagovarja politiko zadolževanja in višanja davkov

Foto: STA

Državni zbor je danes državno sekretarko na finančnem ministrstvu Matejo Vraničar Erman imenoval za finančno ministrico. Za njeno imenovanje je glasovalo 50 poslancev, 21 jih je bilo proti.

Imenovanje nove finančne ministrice je Cerar predlagal po tem, ko je Dušan Mramor julija letos odstopil s položaja. Predlagana ministrica je po premierjevih besedah ustrezna kandidatka, ker že vrsto let uspešno opravlja delo državne sekretarke na ministrstvu za finance: “Pri svojem delu je pomembno pripomogla k oblikovanju in izvajanju strukturnih reform in pomembnih vladnih projektov.”

Kaj so na predstavitvi Vraničarjeve povedali poslanci:
Poslanec NSi Jože Horvat je uvodoma povedal, da je bila premierjeva izbira kandidatke sicer logična izbira, a se je stranka vendarle odločila, da kandidatke iz več razlogov ne podpre. Poudaril je, da Matejo Vraničar Erman poznamo že dolgo, za njo pa je bilo značilno, da je vedno goreče zagovarjala ideje in politične usmeritve svojih ministrov: “Naše številne predloge je zavračala, čeprav so le-te podprli številni priznani strokovnjaki. Za zagon gospodarstva so nujni nizki davki, zato je skrajni čas za korenite reforme, da bo mladim v Sloveniji v prihodnosti boljše.”

Alenka Bratušek je v imenu Poslanske skupine nepovezanih poslancev povedala, da se sicer veseli, da bo slovenske finance v roke prevzela ženska, ki ima za sabo že dolgo kilometrino dela na ministrstvu in je v svojem delu dobra podkovana. “Problem bo predstavljala politična moč. Sprašujem se, če ji bo premier Cerar pri njenem delu kril hrbet. Poslanci in javnost od nje veliko pričakujemo,” je dejala Bratuškova. László Gönc pa je v imenu poslanske skupine italijanske in madžarske narodne manjšine povedal, da upa, da bo ministrica pri financiranju manjšin spoštovala njihovo občutljivost in specifičnost.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je izpostavila: “Finančni minister oz. ministrica je v vsaki vladi najbolj nepogrešljiv in najmanj priljubljen minister v vsaki vladi.  Delo ministra za finance ima pomembno zahtevnost in odgovornost z ravnanjem denarja davkoplačevalcev in davkoplačevalk. Ta odgovornost predstavlja tveganje. Tveganje lahko privede do slabih odločitev, ki jih je bilo v preteklosti veliko, naj spomnim na gromozansko zadolževanje in velik javnofinančni dolg.  Danes bomo dobili prvo žensko finančno ministrico. V okviru SMC ji dajemo celotno podporo in želimo, da bo s svojo žensko modrostjo odlično opravljala svoje delo.”

Marko Pogačnik je v imenu največje opozicijske stranke SDS povedal, da kandidatke za ministrico ne bodo podprli iz več razlogov. Med razlogi je izpostavil slabo predstavitev ministrice, saj le-ta naj ne bi podala nobenih konkretnih rešitev, prav tako ni znala povedati, kakšno politiko bo izvajala v prihodnosti: “Ministrica je navajala zgolj floskule, menimo, da je to premalo. Goreče je zagovarjala politiko zadolževanja in davčnih obremenitev nekdanjih treh ministrov (Križaniča, Čuferja in Mramorja), zato menimo, da se bo to pod njeno diktirko nadaljevalo. Sprašujemo se, če bo sposobna opravljati to funkcijo, kajti to je druga, če ne prva najpomembnejša oseba v Sloveniji. Vsako odločitev ministrov bo morala odobriti. Menimo, da je ostala na nivoju državne sekretarke. Naj opozorim, da je značilnost držav članic EU, da se aktivni davčni dolg zmanjšuje, kar pa ne velja za Slovenijo. Zadolžitev za več kot 80 % BDP-ja je nastala predvsem v času, ko je bila ministrica generalna sekretarka.”

Peter Vilfan (DeSUS) je povedal, da kandidatko cenijo kot strokovnjakinjo in da njen življenjepis govori sam zase. “Želimo, da bi bila odprta za dialog in bo timska igralka ter da bo socialno čuteča za najbolj ranljive skupine ljudi: mladi, upokojenci in invalidi. Moramo se zavedati, da če bodo nova delovna mesta, bomo s tem naredili veliko za starejše in gospodarstvo,” je dejal Vilfan in dodal, da nujno potrebujemo vzpostavitev demografskega sklada, s čimer bo doseženo spoštovanje koalicijske pogodbe. Janko Veber je izpostavil nujo, da mora dober minister razumeti, kdaj lahko stroški pomenijo dobro investicijo: “Kandidatko čaka poleg dela za doseganje kratkoročne in dolgoročne stabilnosti tudi poseganje na številnih drugih prioritetnih področjih, kot je npr. zdravstvo. Brez javnih vložkov ne bo napredka.”

Luka Mesec je v imenu Združene levice povedal, da kandidatke za ministrico ne bodo podprli, saj le-ta velja za mater fiskalne politike zadnjih dveh vlad, ki je bila izrazito nesocialna: Davčni ukrepi, za katerimi je stala in še stoji, so v prid priviligirancev.” Poslanec Branko Grims je med razpravo opozoril, da je Vraničar Ermanova opravljala delo generalne sekretarke na finančnem ministrstvu ravno v času, ko je ministrstvo zategnilo pasove, ko gre za varnost življenja njenih državljanov, brez problema pa je denar našla za migrante.

N. Ž.

 • Novakec1

  Ko ko ko….. znesejo pa same klopotce!

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Pridruzila se bo še drugim nesposobnim ministricam v tej vladi, groza, ena slabša od druge in večja kura.

 • sprehajalec

  To, zadolževanje, ha, ha, ha. Stara teza ki se vleče že od Pahorja naprej, da smo po zadolženosti na BDP še na europskem povprečju. Takrat smo začeli z 8 milijardami, danes je že 40 milijard. Irska in Islandija sta medtem puf že vrnili. Evidentno je, da jo pošiljajo Old boysi skupaj z otročički na javnem, ker ta denar gre ves za Javno.

  Nove pufe, pa plače na Javnem gor, to je edina naloga te Ministrice. Ena polovica prebivalstva Slovenije se je pa sedaj evidentno odcepila od druge polovice. Z tole žensko. Maske so padle.

 • Ryuk

  Mateja Vraničar Erman niti nima vsega v podstrešju pospravljenega:
  http://www.finance.si/8849297/Vranicarjeva-je-v-kultu-kako-bo-to-vplivalo-na-davke

  • karlina

   Za crkniti, groza me je, da takšni ljudje delajo in vodijo najbolj pomemben resor v drzavi, kot so finance, mislim, da bo res samo dokončen pokop drzave, če jo bodo izvolili. Se pa sprašujem, koliko je še takšnih ljudi v javni in drzavni upravi, glede na to, da od vodilnih ne pade nič, verjetno dosti, če ni celo sam presvetli Cerar med njimi.

  • karpelec

   Taki so najbolj uporabni.Gredo tja, kamor jih peljejo. Na žalost.

 • Duhec

  Hvala bogu…. z njo bo vse šlo v pm, po hitrem postopku.

  • karlina

   TOČNO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • samsara

  Del pridobitev in dosežkov demokratičnega socializma.

  Socialistična revolucija, revolucija, ki traja press

 • samsara

  Vlada z vraničnim prisadom, sem že enkrat napisal.
  Ne vem kdaj in če sploh v dogledni prihodnosti, bodo prostori vlade in DZ še lahko uporabni…?

 • Viktorh

  Samo ta hudič nam še manjka, pa njena sekretarja…

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Igor Kavalar

  Katastrofa. Bi jo moral odstaviti že kot sekretarko, so jo pa povišal da bo še lažje udrihala po revežih.

  • Vera

   Tako dela ” stranka modernega centra ” , kot to vlado zadnje čase imenuje sam premier Cerar . Pozablja na pribočnici SD, DESUS .

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ TOČNO , hladna in brez sočutja.

  • vremnov

   Evo so danes finance odkrile da je poleg vsega navedenega še članica kulta in svojega duhovnega vodjo naziva Beli Mag.

   Še en dokaz več da je ta vlada oreng zmešana kaj pa so njeni volilci in podporniki pa naj si misli vsak sam.

 • rubec

  Kaj, a Peter Vilfan poleg piva tudi poslansko plačo še kar cuza???

  • karlina

   Itak

  • dež

   O PV kot košarkarju in TV komentatorju imam izjemno dobro mnenje. Takšnih ne delajo več.
   Kot človek je pa težka gnida. Pa me ne moti toliko, da je Jankovićev pristaš, tam je tako ali tako zaradi denarja, moti me njegova prometna nesreča.
   Vinjen povozi človeka, nato častno (za kar mu gre priznanje) vrne poslanski mandat, a na naslednjih volitvah ponovno kandidira. Kaj temu človeku ni jasno, očitno nas ima volivce za navadne bedake. Ko enkrat vrneš poslanski mandat ali pa župansko funkcijo zaradi vinjenosti, ni več povratka. Amen.

 • Mihilus

  BDP je tudi po uradni statistiki (ki je zelo sfrizirana, da deluje lepo) še vedno nižji kot leta 2007, dolg države se je v tem času več kot potrojil, dolg podjetij in državljanov pa več kot podvojil. Če tega zadolževanja nebi bilo bi najbrž danes imeli 30-40% manjši BDP. Tako pa se je ustvaril mehurček, ki lahko ob poku zbije tudi 90% BDP.

  Matro Pogačnik iz SDS daje sicer napačno propagando, da je večina drugih držav zmanjšala svoj dolg. Le tega so morda minimalno zmanjšale nove članice EU in Nemčija pa še to samo merjeno v deležu BDP, ki je statistično sfriziran. Realno in nominalno so tudi te države povečale svoj dolg. V teh državah je v zameno eksplodiral ne-javni dolg in kdor pozna situacijo se zaveda, da če se to nebi zgodilo bi se namesto podjetij/oseb morala zadolžiti država. Sicer pa se rast dolga povečuje mnogo hitreje kot že tako sfrizirana gospodarska rast. In to je recept za popolno uničenje trenutne ekonomske ureditve sveta.

 • Novakec1

  Kar se davka tiče so tudi rekli da se NUSZ ne sme povečat,pa se vsak let za 30% minister Gregor pa stran gleda ane.

 • rubec

  Kadar berem izjave genija Janka Vepra mi je vedno žal, da tudi jaz nisem šel študirat na Harvard.

 • soc

  Zadolževanje in državno investiranje v boljši jutri… Prokleti levaki, še nikjer se Keynesov model po drugi svetovni vojni ni obnesel, oni pa natepavajo svoje mantre dan za dnem. Prosti trg kapitala in idej je edini izhod iz naše grozljive špirale padanja od 2008 – a dokler so mediji v skoraj ekskluzivni lasti teh istih levakov in trobijo o socialni pravičnosti in nacionalnem interesu (vemo čigavem), ofce te resnice ne bodo nikoli dojele.

  Velik hec bo, ko bomo zaradi šibke rasti in visoke zadolženosti države prešli na studenčnico in sladke koreninice kot nekoč Juga. Levaki bodo imeli pa še toliko idej… Kot Kardelj, ko je krava le crknila.

 • karlina

  Itak, da jo bodo izvolili, sem jo poslušala zadnjič v soočenju z gospodom Batagelom, ki ni bil niti slučajno nad njo navdušen, ravno zaradi tega, ker bi zopet v gospodarstvu uvedla še večje davke. Ko se je začela izgovarjati, da je treba šparati, jo je na koncu vprašal, če to velja tudi za JU, je hladno odgovorila:
  NE . Res je izredno hladna zenska, brez sočutja do vsega, kar ni v vezi z JU. Itak, da bo izvoljena s strani SMC, škoda misliti, da bo kaj drugače.

 • dež

  Za najemanje kreditov in pobiranje davkov bo dobra, ostalo niti ni pomembno. Pri tem razmerju sil v parlamentu in ob še vedno neverjetnem številu butalcev v medijih, je čisto vseeno, kdo je minister (ca).

 • moon

  Ko ze mislis, da slabsih kadrov sploh ni vec, nas vrli cmerar vedno znova in znova preseneti…

  • karlina

   itak

 • centurion

  Točno taka kot mora biti.
  Sile kontinuitete.
  Se truditi, da se ne bi kaj spremenilo…

 • totex39

  Cerar izbira za finančno ministrico pravnico, kar je najslabša varianta kar je lahko. Slabo se nam piše !

 • marker

  Kdaj bo začelo veljati fiskalno pravilo, da se finančni ministri ne bodo mogli več neomejeno zadolževati? So politiki ta datum premaknili v naslednje stoletje?

 • marker

  Naš prvi minister povsod zaposluje same pravnike, ker so ti razumejo na vse zadeve, od šivanke do lokomotive. Baje res mislijo, da se.

 • if

  Ministrice ne zagovarja politike zadolževanja in višanja davkov, ker strokovnega zagovora take politike ni sposobna.
  Ona besediči po nareku, zmore le vlogo papagajke in lakajke.

 • janez.pokoncni

  Kolega Ryuk je že objavil link do članka v Financah. Vraničarjeva je članica kulta zdrava atmosfera

  http://www.zdravaatmosfera.si/?subpageid=61

  takole pa “razmišljajo”

  http://www.had.si/blog/2015/07/11/zdrava-atmosfera-par-let-kasneje-v-komentarjih/

  In to bo finančni minister ene države?? Noro!

  • totex39

   Očitno nas bo pol s svojimi vizijami vodila v finančni propad.

   • janez.pokoncni

    Tja so nas kaviar socialisti odpeljali že pred parimi leti. Sedaj se kolj četrta generacija, ki bo prišla za nami.

  • tohuvabohu

   Šamanka je ušla v Bruselj, a očitno rabijo eno tako prismodo v vladi.

 • jankoslav

  Kdo je ta gospa (Mateja Vraničar in s čim se ukvarja), pa lahko spoznate na povezavi
  http://www.zdravaatmosfera.si/data/useruploads/files/1399218934.pdf.

  Kdo nam vlada?!!!

 • montyamp

  Zato kar bo storila ta ženska , zato pri muslimanih ženske ne smejo v politiko . Pred moškimi lahko hodijo muslimanke samo po minskem polju . Kaj je to , črno je , pa po zraku leti ???? Muslimanka stopila na mino .

 • tohuvabohu

  Simona Kustec Lipicaner je porabila veliko besed, da je povedala en ogromen nič. Ne poda pa nobene utemeljitve, zakaj je Bradavičarka primerna za ministra.

  • lidija

   To je Simonina specialiteta – prazno kokodakanje.

   • karlina

    točno

  • traktor

   Utemeljitev lahko dam jaz. Zato, ker nimajo nobenega drugega.

   • karpelec

    ….ki bi kokodakal. Potem jim pa rajši preskbimo enega dobrega petelina, ki pa bo dobro kikirikal.

  • karlina

   In kdaj sploh je ze ta Lipicerka povedala kakšno pametno stvar, itak je drugi jaz gospoda Cerarja.

 • totex39

  Obupno, kmalu bodo to vlado sestavljali še ljudje iz različnih sekt.

  • karlina

   Saj mogoče pa jo, zato pa se dogaja , kar se dogaja in imamo, kar imamo, mogoče celo kakšne satanistične sekte, samo vprašam, ali so čisto vsi ze tako zadeti, da ne vejo več kaj nam delajo.

 • garfi

  če bi SDS imel takšno vlado, bi zombi vstajniki po naročilu s kockami rešili zadevo v nekaj dneh
  ob pomoči rdečih sindikatov
  tako pa murgelski mediji seveda povsem servilni
  servílen -lna -o prid. (ȋ) knjiž. kdor si s pretirano uslužnostjo, vdanostjo prizadeva pridobiti naklonjenost nadrejenih; hlapčevski, klečeplazen: servilnega človeka nihče ne ceni / servilno klanjanje servílno prisl.: bil mu je servilno vdan ♪

 • karpelec

  Noro! Reši nas , o Gospod. Kje smo se tako pregrešili, da si zaslužimo tako vlado.!

  • fmg9

   Jah po mojem laičnem mnenju takrat, ko so izdajalci komunizem/socializem sprejeli kot moralno sprejemljivo avtohtono ureditrev, ki se je najprej udejanila z masovnim pobijanjem nacionalne intiligence pred/med/po drugi sv. vojni.

   • karpelec

    ….in se nadaljuje še danes z ubijanjem zdravega uma.

    • Janko Gedlička

     … in uhajanja mladega študitanegs uma v ekonomsko emigracijo, da ni nevaren udbomafiji.

  • tinta

   muslimanski hođe, imami in…….. “znajo” marsikaj……. smo dovolj pozorni na to ?
   Ali samo zamahnemo z roko ?
   Nevednost ni vedno najboljša….. preverite !

  • karlina

   To se tudi jaz čisto vsak dan sprašujem, ampak res.

  • Olga

   Naš izvirni greh:za prvega predsednika smo izvolili komunista – Kučana!

   • Janko Gedlička

    Ne vem kaj je res, ampak večkrat sem slišal, da le ni bil izvoljen, ampak zgolj tako “preštet”.

 • Olga

  Nesposobna biciklistka! Navzgor kima, navzdol tlači! Uboga Slovenija!

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Po pravici povem,da sem vsak dan tako grozno razočarana nad to Slovenijo, oz. nad temi bebci, ki nam vladajo, da RESNO razmišljam za odhod iz te drzave.

   • Olga

    Žalostno! Vendar moramo vztrajati in se boriti!

 • tomven

  Cerar je uvodoma poudaril, da bo kandidatka s svojimi bogatimi delovnimi izkušnjami močno pripomogla k nadaljnjemu delovanju finančnega ministrstva….

  Tega ne bom resno vzel, ker je nepremišljena bebava izjava. Bradavičarka bo močno pripomogla k razvoju, ko bo Ljubljanica tekla “rikverc”, se pravi NIKOLI!

 • tinta
  • karlina

   Ravnokar sem poslušala, da je dejal, da ga njeno osebno zivljenje ne zanima, haloooo, mislim, da ona niti slučajno NE BI SMELA BITI MINISTRICA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Kučko pod pručko

  Rotschildi, Rockefellerji, Soros in ostali Illuminati ter Bilderbergi jo bodo sigurno veseli, nam pa bo nadela še večji jarem okrog vratu!!!

 • Kučko pod pručko

  Naslov v današnjem Delu: CERARJA RAZREŠILI ZARADI NEPRIMERNEGA VEDENJA

  Sem se že razveselil, da se bomo znebili te nesposobne murgelske cmere, pa na žalost takoj nato ugotovil, da gre za drugega Cerarja!!!

 • Viktorh

  Iskali so, našli so pravo možačo!

  • karpelec

   Zdi se, da niso kaj dosti iskali, bila jim je pri roki. Cerar je preobremenjen z iskanjem partneric in ministric….ubožec ima same take ftičke okrog sebe.

   • Viktorh

    No, tudi jaz rad občujem, kar pa še ne pomeni, da zanemarjam svoje delovne obveznosti…

 • karlina

  MATEJA VRANIČAR
  Do učitelja Dragutina Barušića sem prišla po več letih iskanja odgovorov na svoje stiske in
  nezadovoljstva pri različnih učiteljih in “učiteljih”. V prvem trenutku me je pritegnil, saj sem se od
  vsega začetka počutila sprejeto in ljubljeno. Nobene zadržanosti, počasnega ocenjevanja en drugega,
  nobenega občutka podrejenosti in nadrejenosti, ki je tako pogosta v odnosu učitelj – učenec. Sprva
  malo zbegana zaradi drugačnega pristopa k učenju, zaradi velike spontanosti in odsotnosti logične
  učne metode, kakršno naš um tako rad pograbi, sem hitro prepoznala spremembe v sebi in premike,
  ki mi pomagajo biti bolj sproščena, radostna, prisotna v trenutku, s tem pa boljši človek, ki lahko
  dodaja vrednost tudi drugim ljudem, ki prihajajo v stik z mano. Res je, brez lastnega truda sprememb
  ni, vendar so le te z Dragovo pomočjo hitrejše, temeljitejše in trajnejše. Končno se jih tudi sama
  zavedam. Vzdušje sproščenosti in sprejetosti, ki ga ustvarja moj/naš beli mag Drago v sodelovanju s
  skupino zvestih učencev je odličen in varen prostor za učenje, v katerem se zavem svojih omejujočih
  prepričanj in jih z Dragovo pomočjo odstranjujem in presegam.

  • tinta

   Ta bi rabila psiho dohtarja ………..
   ljubi Bog …. zdaj bo vodil še naše državne finance njen mag Dragutin ???
   Ma ne, no…….

 • Lokomotivführer

  Je pa potrebno dodati, da je ob njenem zasliševanju, še Anže Logar ustrelil kapitalnega kozla. Ne vem sicer, če se že zaveda svoje velike napake, ko jo je vprašal: “Ali boste znali reči NE Karlu Erjavcu?”, je izustil največjo neumnost. Glede na to, da so upokojenci svoje pokojnine zaslužili in Erjavec ne poskrbi niti za spodobno usklajevanje pokojnin, ki so relativno vse manj vredne z vsako povišico v javnem sektorju, bi bilo za pametnjakoviča precej bolj primerno, če bi vprašal, če bo znala reči NE Branimirju Štruklju!
  Kar nekaj nas je, ki kahla sicer ne mara, v bodoče tudi SDS ne bomo več volili. Upokojenci pričakujemo razlago oz. opravičilo stranke SDS glede nepremišljene izjave. Namesto, da bi upokojence odtegnili Erjavcu, še tiste, ki niso Erjavčevi spravljate od sebe!

  • tramal

   Taki ZASLEPLJENCI kot si ti nikoli niso in nikoli ne bodo volili SDS.

   • Lokomotivführer

    Poglej, dal sem ti plus. Če boš uspel dobro premisliti to, kar sem zapisal, sploh pa, kako se z največjo potencialno volilno bazo ne sme delati, pa ga na enega od teh mojih komentarjev, vrni. To pričakujem tudi od ostalih treh. Ne bom užaljen, če ne boš, vsakemu ni dano in gre vedno na prvo žogo. Od SDS pa še vedno pričakujem več posluha!

 • tramal

  Butasta bulčna hodi po žerjavici ta pa je vključena v neko sekto.Komunajzerjam je pa res čisto zmanjkalo vsaj pol normalnih ljudi.Normalnega pa tako nimajo nobenega.

 • centurion

  Tole si preberite pa potem glasujte za moj predlog-
  Babo prfuknjeno zažgat na grmadi skupaj z onimi,
  ki so glasovali zanjo!

  http://www.finance.si/8849297/Vranicarjeva-je-v-kultu-kako-bo-to-vplivalo-na-davke

 • slosin

  No ja, bo kar dobra…kako se najame puf, to zagotovo zna, prelaganje iz enega žepa v drugega pa tudi obvlada……

 • garfi

  Država daje vse več za zaposlene in za socialna nadomestila, javni dolg pa narašča
  Javni dolg znaša 32,6 milijarde evrov, oziroma 83,6 % BDP.
  https://www.domovina.je/drzava-daje-vse-vec-za-zaposlene-in-za-socialna-nadomestila-javni-dolg-pa-narasca/

 • Novakec1

  Jaz bom pufe jemal, ti jih boš pa vračal, moto slolandijske vladajoče elite.

 • garfi

  avgust 2014
  Kdo nas je torej zadolžil najbolj …
  Napoved statističnega urada je, da se bo letos zadolženost povečala na 28 milijard evrov. Največ nas je torej zadolžila Alenka Bratušek. Drugi najbolj razsipen je bil Borut Pahor, ki je vladal tri leta in v tem času zadolženost povečal za skoraj devet milijard.
  … in kdo najmanj
  Najmanj nas je zadolžila prva vlada Janeza Janše. Janša, ki je trenutno v opoziciji in zaporu, nas je v svoji prvi vladi zadolževal celo počasneje kot Janez Drnovšek. Na leto vladanja se je država zadolžila za manj kot 200 milijonov evrov, medtem ko se je Slovenija v času Drnovška zadolževala po približno 400 milijonov evrov na leto. Druga Janševa vlada nas je sicer v letu 2012 zadolžila za več kot dve milijardi evrov.
  Potrebno je dodati, da se je večina drugih evropskih držav, ki pred krizo niso naredile potrebnih reform, v krizi zadolževala bolj kot pred njo.
  http://www.finance.si/8807305

  • Lokomotivführer

   Pahor svoje negativne rabote še ni končal. V New Yorku je sedaj izključno zaradi lobiranja v OZN za drugokategornika. Oboje nas stane in še ne prenehajo, izgledi za izvolitev so pa že od vsega začetka znani in ničelni. Razsipnost obeh tudi stane.

 • garfi

  Za kaj so se zadolževali …
  .. in kaj je sploh problem slovenskega zadolževanja? Večinoma so se vse vlade v zadnjih 10 letih zadolževale za tekočo porabo in za likvidnost oziroma kapitalsko ustreznost bank. Torej za financiranje preobsežnega javnega sektorja in zaradi slabega upravljanja državnih bank. Bolj izrazito so to počele leve vlade, kar se vidi tudi iz podatkov.
  Tu pa je težava slovenskega dolga. Izposojen denar ni bil porabljen za projekte, ki bi prinašali donos oziroma pomembno vplivali na razvoj gospodarstva (razen preplačanih avtocest). Izposojen denar je šel v glavnem za krpanje proračunske luknje. Če bi bil denar porabljen za financiranje projektov z donosom, če bi torej bile koristi večje od stroškov, ki jih prinaša izposojanje, bi bil slovenski dolg bistveno manjša težava.

 • Lisjak

  O Bog se nas usmili!!!

 • Peter

  Vi ol liv in the red sabmarin, red sabmarin, red sabmarin.
  Pa srečno plovbo, no.

 • garfi

  Ponarodeli rek Alenke Bratušek »vi don’t nid mani, vi džast nid tajm« se je
  izkazal za povsem napačnega. Njena vlada je Slovenijo zadolžila za 8,35
  milijarde evrov v nekaj manj kot 18 mesecih.

  • sprehajalec

   Nova ministrica jo negira. Wi nid manej and we nid takses.

   • garfi

    and sheeps

 • totex39

  “Vranični presad” nas bo kultno zapufala in predala demonom, kar se ta vlada sploh ne zaveda.

 • cornusmas

  Poslanka SMC pa med govorom kar…. pi.ka ti mater.na?A je to zdaj nek novi pozdrav SMC?

  Pis,ljubav,bok.

 • PIA PlA

  No, pa smo ga fasal vranični prisad.

  Nova filmska diva poleg tega, da se nam bo usedla za vrat z davki in nakopala na glavo še več pufa, vodi tudi promocijo za “Zdravo atmosfero”, nekakšno kultno društvo za preganjanje demonov in boljše življenje. (Ja kdo si ga pa ne želi.) Tam je soustvarjala video s svojim belim magom Draganom, da bi privabili v društvo čim več ljudi.
  https://www.youtube.com/watch?v=FcE1Ap6kqYg

  Video Zdrave atmosfere (Vraničar Ermanova na začetku in od 35:40)

 • garfi
 • sprehajalec

  Slovenija se je znašla v točki, ko so maske dokončno padle, socialne, ljudske ali kakršnekoli že. Vse od Alenke Bratovšek se je delo Vlade skoncentriralo le na eno, to je ohranjanje standarada na Javnem, nostalgiki bi rekli na družbenem, ter izplačevanje penzij. Gre pa za zadnje krče nekdanjega družbenega, ki se je transformiralo v Javno. Za ohranjanje tega se državo brez milosti zadolžuje in že davno smo presegli tisto mejo, ko je ta dolg sploh možno vrniti. Ker zadolžuje se za ohranjanje tekoče likvidnosti in porabe, za investicijsko porabo ne gre nič. Ekonomski kazalniki so še slabši v resnici, kot 2009 pod Pahorjem, le da se je del nezaposlenih preselilo na Zahod. Kar si vlada šteje kot uspeh, če bi pa le mogla, pa bi jih na nek način obdavčila, da vzdržuje to kar vzdržuje. Tistih 27 tisoč v nemčiji, naprimer. Od vsakega stisne 40.000 ima pa tekočo poslovanje na ničli. Če se bodo oni le strinjali seveda. Od vseh reform ni vlada v 6 letih naredila nič, stanje se spreminja le v tem, da je dolg vedno višji.

  V ta kontekst spada tudi propagandni aparat, kjer se na Hanzi TV prikazuje le Javno in uspehi Javnega. Zadnjih nekaj dni sem pozoren in ne mine dan, da se ne poroča o uspehih bogov v belem. Danes ledvica, včeraj nosečnica na aparatih, za prejšnji dan se ne spomnim več, vem pa da so bili. Kot so nekoč prikazovali na TV udarnike, to danes delajo z heroji dela na Javnem. Da izgleda dvignejo njihovo podobo v povprečnih očeh…..

 • dr Janez Sveti

  “zagovarja politiko zadolževanja in višanja davkov”
  Drugače nebi bila primerna za to vlado.
  DR Janez SVeti davkoplačevalec

  • egret

   Kam pa bo namenila denar od zadolževanja in višanja davkov ?

   • dr Janez Sveti

    Vsem, ki brez državnega proračuna nimajo niti za toplo vodo. Da ti jih naštejem?
    Vsi državni uslužbenci in uslužbenci paradržavnih ustanov. Vsi upokojenci. Tisti partizani iz leta 1941, tisti upokojeni rudarji, udbovci, tekstilne delavke, ki so šli v pokoj z 40-50 let starosti, študenti, srednješolci, osnovnošolci, vsi socialni problemi in narkomani. Nekaj gre za predraga državna naročila , nekaj pa izgine v breznu kriminala belih ovratnikov.
    Zadovoljen z odgovorom
    DR Janez Sveti svetovalec

    • Hygo

     Zelo izčrpen odgovor.

 • garfi

  s šamanko bulčevo se bosta takoj ujeli

 • radames

  Kakšen dober iz levega tabora pa noče stopiti na to mesto. Recimo Mojmir Mrak. Zdaj imamo v vladi samo še “žlj” ligo. Tile – s Cmerarjem vred – nikakor niso sposobni potegniti države na zeleno vejo. Ja, pravzaprav, tako hoče politična mafija. Revno državo, revne ljudi. Sposobni pa verjetno NE SMEJO biti v vladi.

 • Shalalabayzer

  Povišanje davkov je v SMC-jevem programu, zato je bila izbrana, da bo izvajala program — “tehnična” ministrica a-la Židan.

  Predstavljajte si gospo Sovdatovo iz Financ za ministrico.
  https://www.youtube.com/watch?v=25XwzqtQ7tY

 • čips

  slabo mi je, ko to berem in poslušam… tolk mladih izobraženih in razgledanih pol pa tole dobimo. Mislim, da bom bruhal…

 • Hygo

  Mediji pišejo, da je gospa univerzitetna diplomirana pravnica in magistrica s področja javne uprave, ki je skoraj ves čas poklicnega delovanja povezana s področjem javnih financ…………………..
  Človek bi pričakoval, da je ministrica vsaj magistrirala iz ekonomije.

  Ali je to “po novem”, da ni potrebno, da je finančni minister ekonomist – čudno ?
  Kako pa je z njenim magisterijem ?
  Bratuškova jo je podprla ???

  • Kučko pod pručko

   Očitno stroka v Sloveniji ni pomembna. Tudi Šivilja oziroma Kuharica ni bila po izobrazbi ekonomistka, pa se je štela za najboljšo finančnico v državi!!!

  • karpelec

   Zdi se mi , da je tu obstajal dogovor ob odhodu Mramorja.Ti samo prevzemi, vodilo se bo pa iz ozadja. No nekaj v tej smeri, ker ni bilo nič kaj mrzličnega iskanja.

 • totex39

  Tej opici bodo pri financah pomagali demoni, uvedla bo še davek na sonce in zrak.

  • črnaovca

   Opičjak kot ti že ve

 • Borut Stari

  Bradavičarka (nekdo je to poimenovanje na portalu že uporabil) je vedno goreče zagovarjala politiko zadolževanja in davčnih obremenitev nekdanjih izdelkov FDV in zagovornikov socialistične ekonomije, treh ministrov (Križaniča, Čuferja in Mramorja). To se bo pod njeno taktirko nadaljevalo. Nastavitev vse pove kakšen je slovenski politični sistem. Sistem, ki brez tujega denarja in visokega obdavčevanja ne deluje. Socialistični sistem. Dobra izbira za Jamrarja in seveda katastrofa za Slovenijo. Zelo se veselim dneva, ko bo to sedanjo kamariljo nova garnitura nabrcala v rit na polno.

  • tohuvabohu

   To sem bil jaz, hehe. En drug gospod je zanjo in tudi za Bramorja našel imeniten izraz “mumija”.
   No, če bi namesto nje in še najmanj polovice vlade privlekli kakšne figure iz muzeja voščenih lutk, bi bil efekt podoben.

   • Borut Stari

    Hvala. Mumija- tisti Mramor, ki z odprtimi usti okrog hodi, Bradavičarkin strokovni mentor je Križanič, Najslabši minister za finance v zgodovini Slovenije in širše. Naučil jo je tistega, kar sam ne zna.

    • tohuvabohu

     Mah, vsi skupaj nimajo za burek. S Piko Nogavičko (ki sliši na ime Bratušek) vred.
     Brajduškova in Vraničarka sta po padcu zakona o nepremičninskem davku, ki ga je US razcefralo, družno lagali (in še kar lažeta), da je davek padel zaradi slabega Janševega zakona o vrednotenju nepremičnin. Slaboumen izgovor. To je taka laž, da se hujše ne spomnim v zadnjih 25 letih. Zakon o nepremičninskem davu je padel, kolikor je bil dolg in širok, ker je v njem mrgolelo toliko protiustavnosti, da ga s spremembo posamičnega člena ni bilo mogoče ozdraviti. In ta afna nam bo zdaj vodila državne finance, da crkneš.

     • Borut Stari

      Cela dežela sloni na laži ustvarjeni 1943 v Jajcu. Priključitev FLRJ je najbolj podlo izdajstvo lastnega ljudstva. Prve povojne volitve pa uboj identitete in inteligence slovenskega ljudstva. Kdo so zločinci? Nihče drug kot komunisti.

     • tohuvabohu

      Res je, toda o tem se omenjenima prismodama bolj malo svetlika v glavi. Avanti popolo …

 • xtc

  Samo to lahko obdrži komuniste na oblasti_vsaj tako oni mislijo;žal pa gre za hudo zmoto in uničujoče posledice za gospodarstvo in državo:
  BI SE PA BILO SMISELNO VPRAŠATI ali je človek ;ki je član nekega čudnega kulta sploh primeren za tako funkcijo:

 • tinta

  Nova ministrica baje zagovarja politiko zadolževanja in višanja davkov …… do kje ?
  Ima razdelano kakšno analizo stanja,…….DO KJE, se še lahko ZADOLŽUJE in VIŠA DAVKE ???
  Mnogo je že lačnih….. zima je pred vrati……..bolezni……starost…..otroci…..

  Nekateri mediji pišejo, da naj bi bila v kultu,……., da hvali pomoč “belega maga” in nastopa v bizarnem videu…..
  Kakšen “BELI MAG” vendar nam lahko pomaga ? Ima ime ta MAG ???
  Ljudje moji…. magija je magija pa naj bo bela, črna, ali rdeča.
  Ne pečajmo se z nikakršno magijo, da se ne opečemo.
  Oče Laži pride vedno po svoje.

 • črnaovca

  No glede na to kako delgo je že na ministrstvu je očitno Bajukova vajenka

  • tohuvabohu

   Potem si se pa zbudil, sirota …

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!