Mateja Vraničar postala prva ministrica za finance, ki zagovarja politiko zadolževanja in višanja davkov

Foto: STA

Državni zbor je danes državno sekretarko na finančnem ministrstvu Matejo Vraničar Erman imenoval za finančno ministrico. Za njeno imenovanje je glasovalo 50 poslancev, 21 jih je bilo proti.

Imenovanje nove finančne ministrice je Cerar predlagal po tem, ko je Dušan Mramor julija letos odstopil s položaja. Predlagana ministrica je po premierjevih besedah ustrezna kandidatka, ker že vrsto let uspešno opravlja delo državne sekretarke na ministrstvu za finance: “Pri svojem delu je pomembno pripomogla k oblikovanju in izvajanju strukturnih reform in pomembnih vladnih projektov.”

Kaj so na predstavitvi Vraničarjeve povedali poslanci:
Poslanec NSi Jože Horvat je uvodoma povedal, da je bila premierjeva izbira kandidatke sicer logična izbira, a se je stranka vendarle odločila, da kandidatke iz več razlogov ne podpre. Poudaril je, da Matejo Vraničar Erman poznamo že dolgo, za njo pa je bilo značilno, da je vedno goreče zagovarjala ideje in politične usmeritve svojih ministrov: “Naše številne predloge je zavračala, čeprav so le-te podprli številni priznani strokovnjaki. Za zagon gospodarstva so nujni nizki davki, zato je skrajni čas za korenite reforme, da bo mladim v Sloveniji v prihodnosti boljše.”

Alenka Bratušek je v imenu Poslanske skupine nepovezanih poslancev povedala, da se sicer veseli, da bo slovenske finance v roke prevzela ženska, ki ima za sabo že dolgo kilometrino dela na ministrstvu in je v svojem delu dobra podkovana. “Problem bo predstavljala politična moč. Sprašujem se, če ji bo premier Cerar pri njenem delu kril hrbet. Poslanci in javnost od nje veliko pričakujemo,” je dejala Bratuškova. László Gönc pa je v imenu poslanske skupine italijanske in madžarske narodne manjšine povedal, da upa, da bo ministrica pri financiranju manjšin spoštovala njihovo občutljivost in specifičnost.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je izpostavila: “Finančni minister oz. ministrica je v vsaki vladi najbolj nepogrešljiv in najmanj priljubljen minister v vsaki vladi.  Delo ministra za finance ima pomembno zahtevnost in odgovornost z ravnanjem denarja davkoplačevalcev in davkoplačevalk. Ta odgovornost predstavlja tveganje. Tveganje lahko privede do slabih odločitev, ki jih je bilo v preteklosti veliko, naj spomnim na gromozansko zadolževanje in velik javnofinančni dolg.  Danes bomo dobili prvo žensko finančno ministrico. V okviru SMC ji dajemo celotno podporo in želimo, da bo s svojo žensko modrostjo odlično opravljala svoje delo.”

Marko Pogačnik je v imenu največje opozicijske stranke SDS povedal, da kandidatke za ministrico ne bodo podprli iz več razlogov. Med razlogi je izpostavil slabo predstavitev ministrice, saj le-ta naj ne bi podala nobenih konkretnih rešitev, prav tako ni znala povedati, kakšno politiko bo izvajala v prihodnosti: “Ministrica je navajala zgolj floskule, menimo, da je to premalo. Goreče je zagovarjala politiko zadolževanja in davčnih obremenitev nekdanjih treh ministrov (Križaniča, Čuferja in Mramorja), zato menimo, da se bo to pod njeno diktirko nadaljevalo. Sprašujemo se, če bo sposobna opravljati to funkcijo, kajti to je druga, če ne prva najpomembnejša oseba v Sloveniji. Vsako odločitev ministrov bo morala odobriti. Menimo, da je ostala na nivoju državne sekretarke. Naj opozorim, da je značilnost držav članic EU, da se aktivni davčni dolg zmanjšuje, kar pa ne velja za Slovenijo. Zadolžitev za več kot 80 % BDP-ja je nastala predvsem v času, ko je bila ministrica generalna sekretarka.”

Peter Vilfan (DeSUS) je povedal, da kandidatko cenijo kot strokovnjakinjo in da njen življenjepis govori sam zase. “Želimo, da bi bila odprta za dialog in bo timska igralka ter da bo socialno čuteča za najbolj ranljive skupine ljudi: mladi, upokojenci in invalidi. Moramo se zavedati, da če bodo nova delovna mesta, bomo s tem naredili veliko za starejše in gospodarstvo,” je dejal Vilfan in dodal, da nujno potrebujemo vzpostavitev demografskega sklada, s čimer bo doseženo spoštovanje koalicijske pogodbe. Janko Veber je izpostavil nujo, da mora dober minister razumeti, kdaj lahko stroški pomenijo dobro investicijo: “Kandidatko čaka poleg dela za doseganje kratkoročne in dolgoročne stabilnosti tudi poseganje na številnih drugih prioritetnih področjih, kot je npr. zdravstvo. Brez javnih vložkov ne bo napredka.”

Luka Mesec je v imenu Združene levice povedal, da kandidatke za ministrico ne bodo podprli, saj le-ta velja za mater fiskalne politike zadnjih dveh vlad, ki je bila izrazito nesocialna: Davčni ukrepi, za katerimi je stala in še stoji, so v prid priviligirancev.” Poslanec Branko Grims je med razpravo opozoril, da je Vraničar Ermanova opravljala delo generalne sekretarke na finančnem ministrstvu ravno v času, ko je ministrstvo zategnilo pasove, ko gre za varnost življenja njenih državljanov, brez problema pa je denar našla za migrante.

N. Ž.