fbpx

Intelektualni nivo učiteljev na Gimnaziji Franceta Prešerna: “P***a ti materina seronja retardiran. J*bale te luknje kolaborantov … !”

Foto: Gimnazija Franceta Prešerna

Janševi zapisi nikogar ne pustijo ravnodušnega – a kar je na ‘papir’ izlil učitelj iz Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju, Blaž Mršić, kot odgovor na Janšev tvit, je naravnost škandalozno! Na Janšev zapis o zverinsko pomorjenih, ki ležijo v breznih, se je odzval z besnimi zmerljivkami in kletvicami, za konec pa napisal, “naj se obesi”. Zapis je pod vsakim nivojem in nujen posebne pozornosti, saj je Mršić učitelj zgodovine. Kdo torej uči naše otroke zgodovino?!

Prvak SDS in poslanec v Državnem zboru RS Janez Janša se je na Twitterju odzval na nedavno nasilje, ko je Aleš Olovec prek Facebooka prenašal mučenje svojega prijatelja, ki je po tem brutalnem obračunu umrl. Janša je zapisal: “Veliko zgražanja ob nasilju na fb. Tu, kjer zverinsko pomorjeni ležijo po breznih, množični morilci pa v grobnici narodnih herojev. Halo?”

Janša je s tvitom opozoril na zgodovinska dejstva in odnos države do zverinsko pomorjenih, ki še vedno ležijo v množičnih moriščih in kljub nenehnim obljubam naše države še vedno niso dostojno pokopani. Po drugi strani pa so množični morilci obravnavani kot nacionalni heroji, vendar pa ima očitno težave s sprejemanjem resnice še kar nekaj Slovencev. Nekateri so namreč zapisali, da “je treba pustiti zgodovino zgodovinarjem”. In se je res oglasil zgodovinar …

Tako je Mršić zmerjal slovenskega osamosvojitelja Janeza Janšo
Prvaku SDS je namreč obvestilo, ki je bilo objavljeno tudi na Facebooku, poslal učitelj zgodovine na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, Blaž Mršić, ki je pokazal celoten intelektualni razpon. Mršić je namreč zapisal: “Vnaprej se opravičujem vsem, ki imajo hipertenzijo, tahikardijo, hipoglikemijo, ekstrasistole, atrijsko fibrilacijo in navaden prehlad. Naslednje vrstice bodo eksplicitne, blasfemične, vulgarne in prosim, da jih mlajši od 18 let preberejo pod nadzorom staršev ali skrbnika.” In potem je Mršić izlil ves svoj bes v razsežnosti, ki jo premore le on: “PIZDA TI MATERINA SERONJA RETARDIRAN. JEBALE TE LUKNJE KOLABORANTOV, DA TE JEBALE SMRAD ODVRATEN. OBESI SE IN REŠI SVET PRED TVOJIM OGABNIM KSIHTOM IN KOMENTARJI.” Nato je v angleščini še dodal, da se zdaj počuti mnogo bolje.

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Ljudje so potem, ko je Blaž Mršić Janševo Facebook stran izkoristil namesto psihiatričnega posveta, nemudoma stopili na stran prvaka SDS. “In takih levuharskih sociopatov kar mrgoli v našem šolstvu … Še pomnite tovariši: “Prosveta naša bo osveta!” Ja, dvatisočsedemnajstega leta smo …” je zapisala uporabnica, drugi pa zahtevajo odgovore ali je učitelj to pisal med službenim časom, na naše stroške, tj. stroške davkoplačevalcev.

Blaž Mršić. Foto: Gimnazija Franceta Prešerna v Kranju

Blaž Mršić. Foto: Gimnazija Franceta Prešerna v Kranju

Vsekakor v slovenskem šolstvu v 21. stoletju ne bi smelo biti prostora za učitelje in profesorje, ki zagovarjajo zločine, še posebej pa velja poudariti, da je Mršić učitelj zgodovine – in kako naj zgodovino predava človek, ki se izraža kot kakšen zadrogiranec, ko mu popušča odmerek?

“Lahko je profesor, lahko je doktor, lahko ima vse nazive tega sveta. Le fakultete življenja ni naredil. Kletvice, ki jih spušča, pa tudi vemo, kam sodijo. Spustil se je na raven primitivca in šola, kjer poučuje, bi morala krepko premisliti o njegovem bodočem delu. To je mogoče samo v našem šolstvu,” je zapisal uporabnik Slavko Pipan:

Foto: printscreen

Foto: printscreen

“Starši, zamislite se – vaše otroke vzgaja psihopat”
Prav tako se je na Mršićev izpad odzval Janez Janša, ki je zapisal: “POZOR – taki psihopati vzgajajo vaše otroke v Kranju” in dodal, da mora biti po ustavi “javna šola ideološko nevtralna. Starši, ki imate tam (v Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, op. p.) vpisane dijake, zamislite se malo nad tem, da vam otroke vzgaja psihopat, ki javno zagovarja nasilje, celo zločine proti človeštvu. In to z zelo “izbranim” besednjakom. Tudi reakcija vodstva gimnazije je potrebna.”

Na spletni strani šole o Mršiću to: 
Mršić je učitelj zgodovine, sociologije in psihologije, na spletni strani Gimnazije Franceta Prešerna pa je napisano, da “s svojimi velikokrat neortodoksnimi pristopi navdušuje dijake za zgodovino in sociologijo, svet in družbo. Po novem je prevzel še poučevanje psihologije, ki ga je že od nekdaj navduševala in je eden od njegovih izbranih predmetov na fakulteti”. Glede na njegov zapis, ki ga je namenil Janši, enemu od osamosvojiteljev Slovenije, pa se od omenjene gimnazije pričakuje najmanj to, da preveri njegov način podajanja znanja in tudi vsebino, ki jo predava dijakom.

Ta zapis nikakor ne sme ostati neopažen
Vprašanja v zvezi z Mršićevim zapisom na Facebooku smo poslali tudi vodstvu Gimnazije Franceta Prešerna, natančneje, ravnateljici Mirjam Bizjak. Zanimalo nas je predvsem, ali učitelja podpirajo pri tem zapisu, ali bodo ukrepali in če bodo, kako. Takšen zapis nikakor ne sme ostati neopažen, saj gre za sovražni govor, poln kletvic in zmerljivk. Bizjakova je nemudoma odgovorila, in sicer: “Obžalujemo, da je naš sodelavec v socialnih medijih komuniciral na način, ki ne pritiče javnemu uslužbencu in krnil dobro ime naše šole in ugled učiteljskega stanu. Svoboda izražanja ni absolutna, saj se ne sme odražati skozi govor, ki spodbuja nestrpnost, sovraštvo in izključevanje. Z učiteljem se bomo o neprimernosti njegovega zapisa pogovorili in se z ministrstvom za šolstvo pogovorili o ukrepih in sankcijah, ki so v primeru tovrstnega ravnanja javnega uslužbenca potrebni.”

Marjanca Scheicher