fbpx

Ministrica kljub ugrabitvi otrok preživela interpelacijo

Anja Kopač Mrak (Foto: STA)

Na televiziji Nova24TV smo spremljali interpelacijo zoper Anjo Kopač Mrak, prav tako na tem spletnem portalu. Preberite, kaj se je dogajalo!

Današnja voditelja Boris Tomašič in Aleksander Rant sta povedala, da ima ministrica Anja Kopač Mrak na glavi kar nekaj masla. Najhujša kršitev, ki se ji očita, pa je afera ‘koroška dečka’,  kjer je prišlo do vrste nepravilnosti. Ministrica Anja Kopač Mrak je podpirala delo stroke, čeprav so strokovnjaki, kot je doktor Pogačnik, povedali, da to ni bilo prav niti s strokovnega stališča niti s tega vidika, kako sta bila dečka odvzeta, da babica in dedek sploh nista bila v postopku in še mnogo več. Ministrica je ves čas branila CSD, za katere se javno govori, da so to nekakšne izpostave Socialnih demokratov. Ministrica ima za seboj veliko ‘uspehov’: na začetku se je populistično lotila odpisa dolgov najrevnejšim, projekt pa je klavrno propadel, kar je nekako tipično za to birokratizirano vlado, saj se veliko ljudi za to ni odločilo, ker so bili postopki tako komplicirani. Eden ‘vrhunskih’ dosežkov te ministrice so bile tudi vrednotnice, pa tudi žrebanje štipendij.

Tudi to so njeni grehi
Pri ministrici ne gre le za strele v temo finančno naravnanih projektov, ampak tudi za uvajanje LGBT teorij spola. Ministrstvo se je preimenovalo in sedaj ima v imenu tudi ‘in enake možnosti’, kjer so poudarjene ideološke pravice homoseksualcev, lezbijk in ostalih izrazov, kot to sami poimenujejo. Miha Lobnik je povedal, da bo skrbel za pravice vseh, v resnici pa gre za aktivista homoseksualnega lobija in njihove agende. Ministrica je bila izjemno aktivirana pri družinskem referendumu, ki je hotel uzakoniti poroke in otroke za istospolne pare. Ministrica Anja Kopač Mrak je s podporo LGBT lobija in feminističnega lobija edina ministrica, ki ima absolutno podporo koalicije ne glede na vse napake, ki jih je storila.

Voditelja pa sta izpostavila tudi to, da verjetno danes v odgovoru na interpelacijo koalicija ne bo razpravljala o primeru ‘koroška dečka’ in nepravilnostih CSD ter da je minister Drobnič moral odstopiti zaradi ene izjave, pri Kopač Mrakovi pa gre dejansko za nespoštovanje ustave, a se ne zgodi nič.

Suzana Lep Šimenko je povedala, da so 24. oktobra v Poslanski skupini SDS ponovno vložili interpelacijo zoper Anjo Kopač Mrak, tudi drugič zaradi številnih nepravilnosti v primeru odvzema koroških dečkov starim staršem. Odločitev Vrhovnega sodišča je bila objavljena 19. oktobra. V njej je sodišče potrdilo, da so bile starim staršem kršene ustavne pravice, da je CSD Velenje otroka odvzel prehitro, saj bi moral počakati na odločbo ministrstva. Sodna veja je pravnomočno in dokončno odločila, da je prišlo do kršenja človekove pravice do družine. V normalni državi bi bilo jasno, kaj bi sledilo takšni odločitvi Vrhovnega sodišča. Predsednik vlade ni ukrepal, ministrici, ki omogoča kršenje z ustavo varovanih pravic, zaupa. Ni pomembno, kaj je ministrica storila, temveč, kaj je dopustila. Ta primer tudi kaže na popolno zatajitev pred volitvami rečenih visokih etičnih standardov, katere je Miro Cerar tako zagotavljal. Razmerje med otroci in starimi starši je varovano z ustavo, pri primeru ‘koroška dečka’ pa je šlo za nepravilnosti.

Ministrica za odpravo krivic ni storila ničesar, čeprav bi lahko to storila. 

Suzana Lep Šimenko je poudarila, da sta stara starša skrbela za svoja vnuka po tem, ko je partner njune hčere umoril njuno mater. “Odvzem otrok je bil skrajno neprimeren, na način, da sta bila otroka odpeljana iz vrtca brez vednosti starih staršev, saj bi to bi lahko uporabili le v primeru, če bi bilo zdravje ali življenje otrok ogroženo.” Babica je na pristojni center  vložila vlogo za dodelitev skrbništva, o tem bi moralo odločati ministrstvo, vendar pa postopek dodelitve rejništva še ni bil zakonito končan, ko se je CSD odločil in otroka dodelil drugim rejnikom. Za te okoliščine je ministrica vedela, to je posebej opozorila tudi babica, bilo je tudi izpostavljeno v javnosti. A odločba ministrstva je bila izdana še, ko sta bila otroka že v neznani rejniški družini. Najhujša kršitev pa je ravno ta, ki jo je pravnomočno potrdilo Vrhovno sodišče in izpostavilo, da je treba varovati pravico otrok do starih staršev in tudi pravico starih staršev do otrok. “Kdo lahko trdi, da je v korist otrok, da se razbije družinska skupnost, v kateri živijo?”

Morilcu matere teh otrok pa ni bila odvzeta roditeljska pravica, namesto tega je celo sodeloval v postopku.

Anja Kopač Mrak je na to odgovorila, da smo to, kar poslušamo danes, slišali že pred pol leta, zato bodo tudi njeni odgovori podobni. Vsebina sploh ne bi smela biti predmet interpelacije, je prepričana. Stranki SDS očita nerazumevanje, saj vsebina interpelacije temelji na podlagi dveh mladoletnih otrok, postopki pa še niso zaključeni. Izgovarja se na sodno varstvo pravic ter zatrjuje, da so postopki v teku. Pravi, da je interpelacija zloraba mladoletnih otrok, starih staršev ter da je to le politična manipulacija. Prav tako pravi, da je imel odvetnik starih staršev številne nastope, zaradi primera pa je vložil mnogo tožb in zakonitih pravnih sredstev. Počuti se, kot da hočejo za vsako ceno njeno glavo ter da je vseskozi ravnala po svoji vesti. “Že spomladi sem Vladi RS predlagala, da me izloči iz vseh postopkov, vlada pa je to tudi storila.” Pravi, da se slišijo le pravice in zahteve starih staršev, ulica in odvetniki pa pozabljajo na pravice otrok.
Med očitki je tudi odvzem oziroma neodvzem roditeljske pravice očetu ter pravi, da nima nobene pravice do odvzema te pravice, za ta odvzem oziroma neodvzem pa naj bi izvedela iz medijev.

Anja Kopač Mrak pravi, da je obravnavanje konkretnih odločitev popolnoma nedopustno, saj o primeru teče več postopkov na sodišču, o otrokovi koristi pa bo prav tako odločalo sodišče, zato je politična obravnava le-tega nedopustna in nezakonita, izgovarja pa se na Ustavo, ki varuje pravico do zasebnosti. Pravi, da očitke interpelacije v celoti zavrača.

Jože Tanko pravi, da je ministrica v svojem odgovoru v uvodnem stavku povedala, da gre za zlorabo. “Mislim, da bi morali v primeru, ko kdorkoli v tem DZ izjavi, da gre za zlorabo instituta interpelacije, na to odreagirati. Na tak način se ne sme začeti obravnave interpelacije, saj je treba dati vsebinske odgovore, ne pa namige in klevete.”

V stranki SDS so prepričani, da je treba pravico otrok do starih staršev (in obratno) varovati ne le pred posegi države, ampak tudi s skrbnim ravnanjem državnih organov. Ministrica je opustila nadzorstveno funkcijo, da bi se krivice odpravile. 53. člen Ustave odloča, da mora država skrbeti za to, da bo varovala pravice družine, namesto tega pa imamo sedaj stanje, ko so pravnomočno ugotovljene najhujše kršitve pravic v družinskem pravu, ministrica pa v zvezi s tem ne naredi ničesar. Ministrica je celo izjavila, da si ne želi živeti v državi, kjer bi minister dvignil telefon in naročal CSD-jem, kako naj ravnajo. Poslanci SDS pa so prepričani, da ne želijo živeti v državi, kjer Vrhovno sodišče ugotovi kršenje pravic, ministrica pa ne naredi ničesar, da bi se te krivice odpravile.

Interpelacija je več kot upravičena, saj je ministrica v okviru politične funkcije neustaven poseg v družinsko življenje zagovarjala, naredila pa ni ničesar, da bi to odpravila, zato bodo v SDS glasovali za interpelacijo.

Prva stvar, ki je najbolj zanimiva, je, da ta vlada govori, da interpelacija predstavlja zlorabo inštituta interpelacije, kar je popoln nesmisel, pravi voditelj na Nova24TV, Aleksander Rant.

Boris Tomašič pa je v živo na programu Nova24TV ponovil besede poslanca SDS Marijana Pojbiča, da otroka nista bila odvzeta, ampak sta bila ugrabljena. Spomnil pa je tudi na ubogo deklico, ki sta jo mati in njen partner pretepla do smrti. “Odnos vlade do resnih problemov je res grozljiv, ti cerarizmi in mrakizmi, so puščanje megle, dejansko pa se ne dela nič. Govoriti, da je šlo le za kršitev interesa starih staršev … naj kdorkoli, ki ima otroka, razmislil, kakšna travma je za otroka, da ga odpeljejo od starih staršev v neko neznano okolje, ga tam skrijejo in nima več stika z ljudmi, na katere je bil navezan in s katerimi se je počutil dobro. Stara starša so izključili iz procesa, naj jima dajo možnost. Naša družba, volivci, ne smejo postati imuni na take stvari. Če samo pomisliš, da se ti lahko kaj takega zgodi … to je katastrofa! Bojim se, da je ideološko prepričanje ministrice tako, da noče ukrepati.”

Mirjam Bon Klanjšček je v imenu nepovezanih poslancev rekla, da bo ministrica, kot kaže, današnjo interpelacijo preživela. Ker pa je mnenje pri nepovezanih poslancih neenotno, bo vsak glasoval po svoji vesti.

Predlagateljica Suzana Lep Šimenko je po poslušanju predstavljenih stališč pričakovala takšne predstavitve in je nad njimi razočarana. Še zmeraj pa verjame, da bodo v razpravi lahko soočali dejanske argumente in razloge, zakaj je do vložitve interpelacije prišlo. Na uvod ministrice, da SDS z interpelacijo ruši institut pravne države, je odgovorila, da do te interpelacije ni bi prišlo, če ne bi prišlo do nepravilnosti v postopkih, ki spadajo pod njeno ministrstvo. “Ne govorimo o primeru in vsebini primera, ampak o nepravilnostih, ki so se dogajale v okviru ministrstva in organov, ki spadajo pod ministrstvo.”

Šimenkova je tudi dejala, da jo veseli, če bo ta interpelacija spodbudila vsaj to, da začne vlada delati v smeri družinskega zakonika in da bo ta usklajen s koalicijskimi partnerji, da ne bo potem neprijetnosti, ko ga bodo obravnavali v DZ. “Človekove pravice so bile kršene, postopek je bil nezakonit in o tem ni kaj za razglabljat.” Želi pa odgovor od ministrice, ali je bila to stalna praksa, da CSD niso posredovali vloge na ministrstvo, in koliko je teh primerov, če je bilo teh primerov več.

Boris Tomašič v živo na Nova24TV pravi, da je ministričino stališče, da problemov ni. Minister, ki ničesar ne stori, mora iti, sploh če kršitve ugotovi celo Vrhovno sodišče RS. Država drvi v moralni prepad ravno zaradi najbolj moralne vlade na tem svetu. Ni posledic, mirno gredo čez kršitve, od prevzema mandata, preprečitve referenduma, nezakonita poročila, ki jih je delal minister Klemenčič, torej eno samo veliko sprenevedanje.To, kar dela ta vlada, je nesprejemljivo.

Suzana Lep Šimenko se je odzvala na neodziv ministrice. “Če pogledam na pretekle izkušnje iz tega mandata, bi pričakovala, da bi se ministrica odzvala na naša postavljena vprašanja in podala pomembne odgovore glede vloge socialne inšpekcije in samih postopkov, kako se je lahko dovolilo, da je do tega prišlo na centrih za socialno delo.” Odzvala se je tudi na Škoberneta in njegov hvalospev socialne politike, saj ta decembrski čas marsikdo doživlja zelo tragično, ter povedala, da jo resnično skrbi, kako si lahko dovolijo hvalospev te socialne politike, saj težko preživijo tudi tisti, ki delajo, kaj šele tisti, ki nimajo dela. Pri koroških dečkih pa se ni kaj za sprenevedati, saj je šlo za kršenje z ustavo določenih pravic.

Anja Bah Žibert je povedala, da se od prejšnje interpelacije do danes ni zgodilo nič, čeprav je vmes Vrhovno sodišče odločilo, da je prišlo do kršenja ustavnih pravic. “Kako je torej možno, da se v tem času ni zgodilo nič?! Imamo dokazila, da je bila v postopku kršena zakonodaja in da se stvari niso dogajale tako, kot bi se morale. Kaj še rabimo v tej državi, da bo en minister prevzel odgovornost in priznal, da je šlo nekaj močno narobe in da nima zadev pod kontrolo? Ministrica lahko reče, da ni subjektivno ali objektivno odgovorna, a dejstvo je, da ministrica ne kontrolira svojega ministrstva. Možno je tudi, da v prvi vrsti brani svoje strankarske vrste, in če je to res, potem je ta interpelacija še toliko bolj upravičena, ker je v ospredju politična pripadnost.”

Bah Žibertova je še razkrila, da je po enem letu vladanja Miro Cerar rekel, da je ena izmed prioritet te vlade tudi povrnitev zaupanja ljudi v pravno državo. “Vrhovno sodišče je ugotovilo, da so bile kršene človekove pravice, predsednik vlade je govoril, da bodo dvignili raven varovanja človekovih pravic, kako torej lahko dopuščate, da je ministrica Kopač Mrak še vedno na tem stolu?”

Iz studia Nova24TV: “Ministrica ne odgovarja, koalicijski poslanci pa govorijo marsikaj, le tistega ne, kar se ministrici očita. V tej vladi nihče ne sprejema odgovornosti, ne le za ta konkretni primer, ta vlada drvi v neko stanje, nek način delovanja, ki lahko vodi samo v katastrofo,” je rekel Tomašič, Rant pa je dodal, da to vodi v demokratični propad. Odgovornost je zgolj in samo v besedah. Danes se je levica pokazala, kakšni mojstri manipuliranja so.

Vinko Gorenak je novinarki na terenu Sofiji Piki Simič zaupal, da biti minister, ki doživlja interpelacijo, ni enostavno. Nikoli namreč ne veš, kateremu poslancu iz koalicije bo kaj “premrknilo”. “V svojem času sem imel dva taka poslanca, Mateja in eno poslanko Desusa. Interpelacija je inštrument opozicije in jamranje, kot ga slišimo od ministrice, so plehki izgovori in nič drugega. Če imaš čisto vest, stopiš pred poslance in jim poveš, kar je treba povedati. Če pa nimaš čiste vesti, iščeš izgovore, kot jih išče ministrica, da so vsi naokrog krivi, le ona ne. Odgovoren minister v odgovorni vladi ravna načeloma drugače.”

Božo Predalič, doktor prava, je pogledal s pravnega vidika, in dodal: “Če nekdo opozarja na napake, to ni zloraba niti pravosodja niti institutov, temveč so to legitimni instituti, mehanizmi, ki jih predvideva Ustava v vseh demokratičnih družbah. Kar pa se tiče samega ravnanja ministrice, sem zgrožen. Ministrica je kriva, da ni postavila stvari na svoje mesto; morala bi se strezniti, pogled bi se ji moral zbistriti vsaj zdaj po odločbi Vrhovnega sodišča. Večkrat sem opozoril, da ni socialna država tista, ki daje največ socialne pomoči, temveč tista, kjer socialna pomoč ni potrebna.”

Ministrica bi morala nemudoma odreagirati in če nihče ni odgovarjal prej, bi moral vsaj po odločitvi sodišča, je prepričan Predalič. “Dokler bodo imeli levičarji tako močan vpliv  na šolstvo in na centre za socialno delo, se nam ne obeta nič dobrega.”

V studio Nova24TV pa je prišel tudi Franci Donko, ki dobro pozna primer koroških dečkov ter razkril, da je pred nekaj dnevi obiskal oškodovana dedka in babico, ki sta mu zatrdila, da bosta vztrajala do konca. Ministrica je govorila o pravici do zasebnosti, na kar pa Donko pravi, da je tudi pravica do družinskega življenja, ki je osnova, ter iz katere bi morala vsa ravnanja izhajati. Ne more biti pravica do družinskega življenja kršena le babici, ne pa tudi dedku in vnučkoma. Gre za namerno povzročanje trpljenja tema otrokoma in celi družini, ustvarila se je koalicija zla, ministrica pa je od referenduma zelo aktivno in načelno delala proti družinam. “Treba je jasno poudariti, da od 6. aprila naprej ne govorimo več le o objektivni odgovornosti ministrice, ampak tudi o subjektivni, kajti ko se je ona seznanila s potekom zadeve in ugotovitvami socialne inšpekcije, od tistega trenutka ministrica odgovarja,” je prepričan Donko. Dodal je tudi, da mu je žal, da je danes v več poskusih videl ministrico, kako propagira svoj družinski zakonik, ki je neke vrste bleda kopija tistega, ki so ga decembra zavrnili. Skozi stranska vrata uvaja nove stvari, kot na primer, da lahko samo ena oseba posvoji otroka, kar je lahko tudi homoseksualec.

Donko pravi, da ni nobenega razloga ter da odvzema dečkov strokovno ni mogoče upravičiti. Prav tako ne razume, zakaj ministrica ne prevzema odgovornosti ter da je “umivanje rok zanjo v tem trenutku veliko prepozno. Gre za usode živih ljudi in celo najbolj nemočnih bitij, ki se ne morejo sami braniti. Upam, da si bodo njihovi volivci vse to zapomnili in na naslednji volitvah pokazali nestrinjanje s takim nečloveškim ravnanjem z njimi.”

Donko: “Nikakor se ministrica ne more izgovarjati na to, kako je družina sveta, saj pokaže, da je njej bolj ali manj svet le ministrski stolček in ugled stranke. Saj vemo, kakšen odnos je imela do družine in otrok.

“Gre za mejo humanosti,” pa je prepričan Franci Breznik ter dodaja, da ta koalicija iz nesposobne koalicije prehaja v koalicijo zla. Poleg tega sedaj sodišče v Mariboru odloča, ali naj se dečka vrneta k starima staršema. “V šestih mesecih niso naredili nič, niti sklica ene seje,” je razkril Breznik, ki je prepričan, da se dela nepopravljiva škoda.

Suzana Lep Šimenko je zaključila, da je bila ta ponovna interpelacija zaradi istega primera potrebna in da je bilo v vmesnem času ponovno potrjeno, kar so opozarjali že v prvi interpelaciji, torej da so bile starim staršem kršene z ustavo varovane pravice. V normalni državi bi ministrica odstopila ali pa bi jo k temu pozval predsednik vlade. Naš predsednik vlade tega ni storil, čeprav je sam potrdil, da je zaznal določene vidike objektivne odgovornosti ministrice. “Ne gre le za to, kar ste naredili, temveč tudi za to, kar niste naredili, kar ste zagovarjali. Nam očitate zlorabo konkretnega primera, a naj spomnim, da ste se 6. aprila na tiskovni konferenci pojavili s tem primerom, vi ste bili tisti, ki ste ta primer dali v javnost z vidika politične funkcije, tako da je vsakršno govorjenje, da mi zlorabljamo ta položaj, nekorektno,” je Lep Šimenkova sporočila ministrici Kopač Mrakovi ter dodala, da ji ni odgovorila niti na eno vprašanje.

Lep Šimenko: “Kadrovati morate strokovne ljudi, ker je popolnoma neprimerno, da politika v takih primerih povozi stroko, kot se je zgodilo tukaj.”

“Bilo je poseženo v človekovo pravico do družinskega življenja, kar je najbolj pomembno. V SDS smo na te nepravilnosti ves čas opozarjali, ministrica pa niti na odločbo Vrhovnega sodišča ni odreagirala. Naj poudarim, da do teh sodnih postopkov ne bi prišlo, če ne bi prišlo do kršitev,” je povedala Suzana Lep Šimenko.

Kršene so bile ustavne pravice, kaj bi bilo treba ministrici še dokazati?

Franci Donko je strnil, da zahteva od odgovornih, da uporabijo svojo moč, ki so jim jo podelili državljani in koroška dečka nemudoma vrnejo v ljubeče okolje k dedku in babici. Anja Kopač Mrak in ta vlada s Cerarjem na čelu je za slovensko družbo že zgodovina.

Ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak nezaupnica ni bila izglasovana. Za je glasovalo 20, proti pa 53 poslancev.

Marjanca Scheicher