Italijanska premierka Giorgia Meloni želi nadaljevati dobre odnose s Slovenijo

Predsednik republike Borut Pahor z novo predsednico italijanske vlade Giorgio Meloni.(Foto: TW Borut Pahor)

“Daljši, koristen pogovor z novo predsednico italijanske vlade Giorgio Meloni. Zavzela sva se za nadaljnje odlične odnose med sosedama. Ob tem je na moje vprašanje glede slovenske manjšine odgovorila, da bo njena vlada ohranila naklonjeno stališče,” je predsednik republike Borut Pahor sporočil glede pogovora z italijansko premierko na podnebni konferenci Združenih narodov. 

Potem ko je postalo jasno, da je tako na Švedskem kot v Italiji zmagal desni blok strank, se je levi vladajoči pol odzval zadržano, nekateri pa so bili celo kritični, kot da ne bi priznavali dejstva, da so državljani in državljanke sosednje države Italije tisti, ki imajo pravico odločati, kdo jim bo vladal. Še posebej žalostno je, ko si nekdo v Bruslju zamišlja, da bo po putinistično odločal o vsem, medtem pa na drugi strani vpije, kako pomembno naj bi bilo spoštovanje demokracije, katere pomemben del so poštene in pravične volitve.

Spomnimo. Ko je nekdanji premier Janez Janša pred volitvami italijanski desnici zaželel srečo na volitvah, se je oglasil evropski poslanec iz vrst koalicijske stranke SD Matjaž Nemec s svojim zapisom  o tem, da se mu zdi Giorgia Meloni fašistka, čeprav je prav ona za razliko od njega in njegovih levičarskih kolegov obsodila vse tri diktature 20. stoletja: fašizem, nacizem in komunizem. Napisal je namreč: “Ta tvit bo šel v zgodovino, ko bo fašizem ponovno potrkal na slovenska vrata.” Ker se Janša za razliko od Nemca zna obnašati državniško, je Nemcu pojasnil, da je dolžnost vlade, da skrbi za dobre odnose z našo največjo sosednjo državo. V Italiji je demokratična desnica dobila večino v obeh domovih parlamenta. Dolžnost vlade RS je, da nadgradi dobre odnose z našo največjo sosedo. Brez ideoloških blodenj,” je namreč napisal. 

Ne samo, da Nemčeve izjave niso koristile odnosom s sosednjo Italijo, tudi vladajoči so se obnašali, kot da ne bi šlo za volitve v Italiji, ampak na Slonokoščeni obali. Na uradnem Twitterju vlade namreč ni mogoče zaslediti čestitke zmagovalcem volitev, v molk se je zavila tudi ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Borut Pahor pa se več kot očitno zaveda, da so dobri odnosi Slovenije s sosednjimi državami pomembni, zato je tudi spregovoril z Melonijevo, ki si očitno ravno tako prizadeva za dobre odnose s Slovenijo.

Logar je z Italijo negoval zelo dobre odnose
Pomena dobrih odnosov z Italijo pa se dobro zaveda tudi predsedniški kandidat Anže Logar. V času prejšnje vlade, ko je zasedal mesto ministra za zunanje zadeve, se je namreč krepila mediteranska in srednjeevropska vez, krepila pa so se tudi strateška partnerstva s Francijo, Nemčijo in Italijo. Ker Logarjeva protikandidatka Nataša Pirc Musar podobno kot Fajonova poudarja pomen sodelovanja z državami tako imenovane jedrne Evrope, se na drugi strani Logar zaveda, da so pomembni dobri odnosi z vsemi državami. Sicer pa je v enem izmed soočenj prejšnji teden poudaril, da se je sicer večkrat kot z madžarskim zunanjim ministrom srečal z italijanskim, avstrijskim in francoskim ministrom za zunanje zadeve.

Sicer pa je samo po sebi zgovorno odlikovanje viteza velikega križa, s katerim je Logarja nedavno odlikoval italijanski predsednik Sergio Mattarella. Podelitev odlikovanja namreč priča o naklonjenosti in priznanju za zasluge pri promociji in poglabljanju dvostranskih odnosov med Italijo in Slovenijo. V primeru Logarjeve zmage je več kot očitno, da ni strahu, da se ne bi nadaljevalo s Pahorjevo politiko zunanjih odnosov, ki je povezovalna in odgovorna. Ko je govora o Italiji, je vendarle nemogoče mimo dejstva, da je naša zahodna sosedna država ena naših največjih trgovinskih partneric in je zatorej sodelovanje z njo nujno.

Mattarella je pred tem isto odlikovanje že podelil tudi letos preminulemu pisatelju Borisu Pahorju – in sicer 20. julija 2020, ko mu ga je vročil na tržaški prefekturi ob stoletnici požiga Narodnega doma v Trstu in ob podpisu dogovora, s katerim se je začel postopek vračanja zgodovinske stavbe Slovencem. (Foto: STA)

Sara Kovač