fbpx

Iz diplomatskih virov: Cerar, postavite ograjo ali pa letite ven iz schengna

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Če ste slučajno mislili, da se je Cerar v resnici sam odločil, da bo branil slovenske meje, da bi zagotovil varnost državljanom, ste se krepko zmotili. Kot je razvidno iz korespondenc slovenskih diplomatov, je Slovenija preprosto dobila opozorila iz Bruslja: ali zagotovite red na meji ali pa letite iz schengna.

Najprej Grčija
V Bruslju naj bi prejšnji teden stare članice v zakulisju začele izražati veliko frustracijo nad ravnanjem Grčije glede schengna in migrantov. Med starimi članicami naj bi se pojavile ideje, da bi Grčijo nekako začasno vrgli ven iz schengna. To je možno narediti na podlagi 26.2 člena Schengenskega zakonika.

“Pri tem so tudi nam (mišljena Slovenija) dali vedeti, da upajo, da bomo mi končali na pravi strani schengna. V strateškem razmisleku gre za vprašanje, katera meja države članice je lahko stabilna zunanja meja novega, trdnejšega schengna. Karavanke ali Kolpa in Mura itd.?” je opozoril slovenski diplomat.

Jasna opozorila Sloveniji
Nekateri iz izvornih držav članic naj bi nam dali vedeti, naj čim prej postavimo ograjo (vse to je zakulisno, neformalno), še piše : “Nevarno pa je, da bi se začeli oblikovati nekakšni večji začasni zbirni/nastanitveni centri tam, kjer je sedaj večja koncentracija beguncev vzdolž balkanske poti.”

Če je bila Slovenija ena najbolj proaktivnih držav pri vzpostavitvi schengenske meje, nam “danes grozi, da ko se bo schengen ponovno vzpostavil, ne bomo več v njem. Popolna sramota in katastrofa.”

In še sramota z arbitražnim sodiščem
Diplomat je med drugim tudi izvedel, da naj bi arbitražno sodišče želelo od naše strani pridobiti posnetke prisluhov in tudi izjavo agentke. V bistvu naj bi želeli pred arbitražnim panelom zapriseženo izjavo agentke. Tako bi radi dekontaminirali postopek.

“Po mojih informacijah naj bi mi ne odgovarjali na te pozive. Zadeva naj bi namreč v hipu segla višje od agentke. Naši tuji odvetniki naj bi bili zelo slabe volje nad našim ravnanjem, češ da ne znamo žrtvovati človeka, da bi zaščitili bistvo in svoje nacionalne interese. Imajo slab občutek,” še opozarja slovenski diplomat.

U. U.