fbpx

Iz Društva slovenskih pisateljev je izstopil še akademik Janko Kos

Akademik Janko Kos (Foto: STA)

Po tem, ko so se v Društvu slovenskih pisateljev (DSP) odločili, da zaradi nedavnih ukrepov predsednika vlade Janeza Janše ne bodo sodelovali na dogodkih ob 30. obletnici države, je iz društva izstopil akademik Janko Kos. Po njihovem mnenju naj bi namreč Janša preko vladnega urada za komuniciranje prepovedal javno nastopati nekaterim funkcionarjem vlade. Po besedah predsednika DSP Dušana Merca je iz društva izstopil izjemen intelektualec in pričevalec naše polpretekle dobe.

Akademik Janko Kos je iz pisateljskega društva odstopil po tem, ko je to 8. februarja sporočilo, da ne bo sodelovalo pri dogodkih ob 30-letnici države, predvsem zaradi premierjeve domnevne prepovedi javnega nastopa nekaterim funkcionarjem vlade. Odločitev so v društvu utemeljili s tem, da je predsednik vlade tako ali tako prevzel vse vzvode oblasti. “Ne gre samo za vodenje države, pač pa jo zapira v kletko enoumja. Postal je edini govorec resnice o stanju v državi na vseh področjih. S tem je zamajal temelj demokracije – do svobode govora in pravice državljanov do pravih informacij,” so zapisali.

Predsednik DSP Dušan Merc je zapisal, da je edini mogoči komentar ta, da moramo sprejeti dejstvo, da je akademik profesor Janko Kos, učitelj in vzornik mnogih rodov slovenskih komparativistov, izjemen intelektualec in pričevalec naše polpretekle dobe in sedanjosti, izstopil iz pisateljskega društva. MMC je še povzel Merčeve besede, da ima Kos lahko v mnogih ozirih tudi prav, lahko je po svoji vesti in prepričanju upravičeno zgrožen, da se DSP proslavljanju jubileja ne bo pridružil. Merc je ob tem še dodal, da so različna stališča članov DSP do mnogih pomembnih vprašanj naše sedanjosti pomembna in so del naše skupne resničnosti.

Seveda je tragično, da je prišlo do Kosovega odstopa, sploh glede na to, da v resnici niti Ukom niti premier nista nikomur prepovedala javno nastopiti.  Kot so v zvezi z opozorili glede omejevanja medijskih nastopov funkcionarjev in strokovnjakov pojasnili v Ukomu, Ukom koordinira in usklajuje nastope vlade in predstavnikov strokovne skupine za covid-19. Predstavniki vlade in strokovnjaki medijem na vprašanja dnevno odgovarjajo na novinarskih konferencah, hkrati pa uporabljajo ostale komunikacijske kanale, s katerimi je omogočeno načrtovano, celovito in ažurno komuniciranje z javnostjo. Tragično pa je tudi to, da iz nekih namišljenih razlogov, DSP ne bo sodeloval na dogodkih ob 30. obletnici države.

Sara Bertoncelj