fbpx

SDS, NSi in Dobovšek s preiskavo nad sistemsko korupcijo v zdravstvu

Foto: Pixabay

V državnem zboru poteka izredna seja na temo sistemske korupcije v zdravstvu. Že po razpravi na matičnem odboru za zdravstvo je postalo jasno, da koalicija ne bo podprla priporočil, ki so jih poslanke in poslanci SDS in nepovezanih poslancev predlagali državnemu zboru, je opozorila poslanka SDS Jelka Godec.

“Cilj zdravstvene politike v Sloveniji bi moral biti, da imajo vsi ljudje dostop do kakovostne zdravstvene oskrbe,” je opozorila poslanka SDS Jelka Godec. Pojasnila je, da so s priporočilom želeli doseči, da bi vlada in ministrstvo za zdravje usmerila več aktivnosti v zniževanje oziroma omejevanje sistemske korupcije v zdravstvu.

“Glede na to, da koalicija takšnega predloga priporočila ne podpira, nam v poslanskih skupinah SDS, NSi in pri nepovezanih poslancih ni ostalo nič drugega, kot da podamo zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave glede ugotavljanja zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu,” je bila jasna. Ob tem je dodala, da bo parlamentarna preiskava obsegala področje prodaj in nakupov žilnih opornic.

“Gre za področje, za katero menimo, da je vzorčno, in kjer se po zadnjih podatkih kažejo največje nepravilnosti pri nakupih in prodajah,” je povedala poslanka, ki meni, da je prav to področje neke vrste pokazatelj možnosti korupcije v zdravstvu.

Dobovšek: Če bi preiskavo zastavli preširoko, ne dobimo rezultatov
Bojan Dobovšek je za Novo24TV pojasnil, da je problemov v zdravstvu veliko. “Ugotavljamo, da je sistemska korupcija na področjih kadrovanja in zakonodaje, izpostavljamo pa nabavo opreme in prav na en primer smo se fokusirali,” je povedal. Ob tem je dodal, da so pri nabavi žilnih opornic cene največkrat prekoračene, zato se bo preiskovalna komisija osredotočila prav na ta segment – preiskovanju opreme.

“Kajti jaz sem glede na raziskave in v pogovorih z avstrijskimi kolegi videl, da če zastavimo preiskavo preširoko, ne dobimo rezultatov, zato se moramo fokusirati na en primer, potem pa ta pilotsko služi tudi druge. Ta primer se da rešiti,” je prepričan Dobovšek.

Medicinska oprema se je prodajala po šestkrat višjih cenah kot drugje
Parlamentarna preiskava bi proučila področje nabave žilnih opornic v Sloveniji, odgovorila pa bi na številne dileme, ki se pojavljajo. Denimo, zakaj se je ta medicinska oprema v Sloveniji v preteklosti prodajala po veliko višjih cenah kot drugod – gre tudi za pet- do šestkrat višje cene – in zakaj se slovenski javni zavodi in bolnišnice niso posluževali tujih dobaviteljev, ki bi žilne opornice dobavljali po nižjih cenah.

“Preiskava bo obsegala tudi vse vpletene v te prodaje in ugotavljanje odgovornosti tistih, ki so omogočali, da je bil nakup tako visok oziroma da so takšne cene na slovenskem tržišču prevladale nad tujimi cenami,” je nekatere od ciljev parlamentarne preiskave ob tem še pojasnila poslanka Jelka Godec.

Brigita Čokl: Zamejska podjetja izčrpavajo slovensko zdravstvo
Javnost je pred časom pretresla nepričakovana izpoved Brigite Čokl, v. d. direktorice ljubljanskega kliničnega centra, ki je svojem pričevanju razkrila, da obstaja v zdravstvu (še posebej pri nakupu zdravstvene opreme) široko razvejana korupcijska mreža z izvorom v zamejstvu.

Zamejska lobistična mreža naj bi iz slovenskega zdravstva, in sicer preko podjetij v zamejstvu, “počrpala” na milijone evrov. Prvo podjetje, ki ga je omenila, je bilo podjetje KB 1909, katerega lastniki so tudi lastniki Mladine, njene navedbe zamejskih organizacijah pa so potrjevale tudi finančne transakcije, ki jih je razkril Supervizor.

N. K.