[FOTO IN VIDEO] Država nad lastne ljudi?! Protest Civilne iniciative proti načrtovani vzpostavitvi migrantskega centra varovalo več policistov kot pa mejo!

Civilna iniciativa Jelšane je danes pripravila protest proti načrtovani vzpostavitvi zbirnega centra za migrante v njihovem kraju. Shod se je začel ob 9. uri, dogajanje pa smo spremljali v živo.

Če ste zamudili direkten prenos, si lahko posnetek s shoda pogledate TUKAJ

10.17 Prebivalci od vlade zahtevajo, da vsakodnevnim ilegalnim prehodom meje naredi konec. Ilegalni migranti tavajo po vaseh in vlamljajo v počitniške hišice.

10.15 Protestniki zdaj hodijo skozi vas proti mejnemu prehodu. Shod poteka mirno.

Shod je v živo spremljala televizija Nova24tv:

10.00 Nekaj napisov na transparentih: “Spoštujte zakon, varujte meje!”, “Naša občina ni odlagališče smeti!”, “Referendum je naša ustavna pravica!”, “Vrnite državo državljanom!”.

(Slika: Veronika Savnik)

9.50 Ivan Cegnar, predsednik Civilne iniciative za varovano mejo, je pozval ljudi, da se sprehodijo do mejnega prehoda, nato gredo do pokopališča in se vrnejo nazaj. Potem bo protestni shod končan.

Ivan Cegnar. (Slika: PrintScreen/Nova24TV)

9.48 “Otrok ne moremo pustiti samih v vas, v šolo, cerkev, trgovino. Ker nismo varni.”

9.47 “Verjamem, da ne razumete, kako je, ko zjutraj okrog hiše vidiš kupe odvrženih oblek.”

9.46 “Danes nas mora biti slišat do Ljubljane. Tudi mi bi radi, tako kot oni, živeli v miru.”

9.45 Zaradi migrantov se ženske zaklepajo v hiše, otroci se ne igrajo več na dvorišču, pravijo domačini.

9.39 Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative iz Bele krajine: “Bili smo v enakem položaju kot vi. Toda organizirali smo protest in danes migrantskega centra tam ni.”

9.38 Zaradi migrantov hodimo v gozd s strahom, pravijo domačini.

9.37 Želimo varovano mejo, pravijo domačini.

9.33 Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc: “Nemogoče je, da se migrantska kriza reši tako, da migrante sprejmemo v Evropo.”

Emil Rojc. (Slika: PrintScreen/Nova24TV)

9.28 Ivan Cegnar“Zaradi migrantov se na svojem dvorišču ne moremo svobodno gibati.”

(Slika: Veronika Savnik)

9.26 Ivan Cegnar: “Migrantski center ni potreben, če se meja varuje v skladu z zakonom. Da ima policija premalo ljudi, ni opravičilo, saj lahko pride na našo mejo Frontex.”

9.23 Ivan Cegnar, predsednik Civilne iniciative za varovano mejo: “Namen našega protesta je, da jasno in glasno zahtevano od oblasti, da se meja varuje v skladu s Schengenom.”

(Slika: Veronika Savnik)

9.19 Referendum je naša ustavna pravica, pravijo domačini.

(Slika: Veronika Savnik)

9.07 Ljudje imajo slovenske zastave in številne transparente. Na enem piše: “Protestni shod varuje več policistov kot pa mejo!”

(Slika: Veronika Savnik)

9.04 V Jelšanah se je za zdaj zbralo okoli 150 ljudi. Shod se še ni začel, saj ljudje še prihajajo.

(Slika: PrintScreen/Facebook)

8.59 Damjan Tomšič je na Twitterju zapisal: “Če bi bilo v Jelšanah vedno toliko policajev, bi bila naša meja varna!”

8.55 Neposredni prenos protestnega shoda si lahko ekskluzivno ogledate na televiziji Nova24Tv!

8.46 Peticijo Civilne iniciative za varovano mejo lahko podpišete TUKAJ.

8.43 Župan Emil Rojc (SD) je pretekli teden poudaril, da prizadevanja občine in pred kratkim ustanovljene Civilne iniciative za varovano mejo “nikakor niso uperjena v rasno ali versko nestrpnost”. Sobotni protest, ki ga organizira civilna iniciativa, je namenjen opozarjanju na težave, “da bomo slišani v vrhu vlade” in da se zagotovi denar za boljše varovanje meje, torej za kadrovsko okrepitev policije.

8.40 Samo včeraj so policisti na ilirskobistriškem območju prijeli 32 ilegalcev. Koliko jih je ušlo kontroli, ni znano. Več TUKAJ.

8.29 Domačini so se na pisanje urednika Mladine Grege Repovža odzvali takole: “Občanke in občani Ilirske Bistrice bi z veseljem delali v domači občini, če v Ljubljani ne bi tako dobro skrbeli za centralizacijo.”

(Slika: PrintScreen)

8.13 Za kaj si prizadevajo v Civilni iniciativi za varovano mejo, si lahko preberete TUKAJ.

(Slika: Facebook)

8.02 “Priprave so v polnem teku. Vabljeni!!!!” so na Facebooku zapisali organizatorji. Izobesili so slovensko zastavo.

(Slika: Facebook)

7.45 Notranji minister Boštjan Poklukar je pretekli teden obiskal Ilirsko Bistrico, kjer je z občani izmenjali poglede na problematiko nezakonitih migrantov, s katerimi se domačini srečujejo dnevno. Zatrdil je, da policija dobro varuje mejo, a občanov ni prepričal.

Nočni prehodi meje ilegalnih migrantov so postali nekaj običajnega. Domačine je strah. (Slika: Facebook)

7.40 Število migrantov, ki nam jih vrnejo sosednje države, narašča. Iz Avstrije so februarja vrnili 14 migrantov (lani v tem času 5), iz Italije 27 (lani 5), 43 smo jih dobili vrnjenih na letališču (lani 20). Drastično pa se je povečalo število vrnjenih iz Slovenije na Hrvaško. Februarja je bilo vrnitev 296, lani 76. V Italijo smo vrnili 15 migrantov (lani 3).

7.31 Po besedah vodje Civilne iniciative za varovano mejo Ivana Cegnarja, ne gre za nedolžno problematiko, saj je domačine že strah iti na sprehod. Kot je pojasnil vodja civilne iniciative, njihov namen ni ščuvanje proti komur koli, pač pa to, da jim država zagotovi varno bivanje.

7.15 Kakšno nesnago za seboj puščajo ilegalni migranti, ki nezakonito prestopijo mejo, si lahko ogledate TUKAJ.

Ilegalni migranti najprej vlomijo v hiše domačinov, nato za seboj pustiljo razdejanje. (Slika: Facebook)

7.00 Reportažo o razdejanju, ki ga ilegalni migrantu puščajo za seboj v okolici Ilirske Bistrice, si lahko preberete TUKAJ.

6.30 V Jelšanah živi 250 prebivalcev, v načrtovanem centru, za katerega je ministrstvo občino že prosilo za lokacijsko informacijo, pa naj bi bilo deset zabojnikov ter dva šotora s 600 do 1000 ležišči. Poleg drugih nevšečnosti domačini ob državni meji opozarjajo tudi na odpadke, ki jih puščajo ilegalni migranti, in jih morajo odstranjevati sami ali ilirskobistriška občina na svoje stroške. Občinski svet Ilirske Bistrice je sicer že dvakrat glasoval tudi za razpis svetovalnega referenduma o migrantskem centru, a je upravno sodišče občini izvedbo referenduma prepovedalo. Zato so svetniki minuli teden sklenili, da bo občina predlagala revizijo sodbe na vrhovnem sodišču.

(Slika: PrintScreen)

6.00 Civilna iniciativa Jelšane danes pripravlja protest proti načrtovani vzpostavitvi zbirnega centra za migrante v njihovem kraju. Vodja civilne iniciative Ivan Cegnar pričakuje, da bo prišlo čim več ljudi, predvsem pa si želijo, da bi jih pristojni slišali. Shod se bo začel ob 9. uri.

Demokracija.si