fbpx

[IZ MINUTE V MINUTO] Osrednja volilna konvencija SDS – Janez Janša: “Slovenija bo vedno na prvem mestu, blaginja naših državljanov pa vedno temeljna prioriteta.”

Foto: demokracija.si

Osrednjo volilno konferenco bomo na našem spletnem portalu spremljali iz minute v minuto. Vabljeni, da jo spremljate tudi v živo preko televizije Nova24tv!

22:37 – Eva Irgl je poudarila, da bodo letošnje volitve najpomembnejše po volitvah, ki so vodile v osamosvojitev, in pozvala k oddaji glasu za SDS. S tem se je končala konvencija.

22:34 – Za takšno boljšo Slovenijo je treba glasovati 3. junija letos. “Bog živi Slovenijo, živela Slovenija!”

22:32 – Janez Janša: Podpirati je treba slovensko družino in družbo kot tudi znanost. Včasih so odganjali rojake, mi jih bomo privabili nazaj v Slovenijo. “Zdaj gre za Slovenijo, zdaj gre za Slovenijo!”

22:30 – Janez Janša je predstavil svoje videnje Slovenije: sprava, brez bančnih kraj, enakost pred zakonom, skrb za mladino, razumevanje za druge, plačano in spoštovano delo, nagrajen podjetniški pogum – “Slovenijo jutrišnjega dne”. Ne drugo Švico, ampak Slovenijo, saj ima boljše pogoje kot Švica. Slovenija ne more biti kopija drugih. Poudaril je žrtve, Slovence, ki so umrli za ohranitev slovenske besede. Slovenija kot celota, zazrta v dobrobit svojih potomcev.

22:22 – Janez Janša: To zagotavlja ekipa SDS, ki bo delala zate. Sledila je poimenska predstavitev vseh kandidatk in kandidatov, ki bodo nastopili na volitvah.

22:21 – Janez Janša: Ostati moramo zvesti EU in Natu ter hkrati ohraniti slovenski narod in državo, tudi s spoštovanjem slovenske zastave

22:20 – Janez Janša: “V prihodnosti vidimo Slovenijo ponovno cenjeno in spoštovano, kot je bila po osamosvojitvi in do leta 2009.”

22:18 – Janez Janša: Slovenija mora postati središče evroregije znotraj EU. Ostati moramo v Natu, a pri tem ostati suvereni, tudi pri varovanju schengenske meje.

22:17 – Janez Janša: Preprečiti je potrebno delitev na prvorazrednike in drugorazrednike v javnem zdravstvu. Perspektiva je v sodelovanju z regijo in višegrajsko skupino.

22:16 – Janez Janša: Ustvariti je potrebna nova delovna mesta, država mora biti vitka in učinkovita. Manj bo šlo za davke, zato bo več ostalo za državljane.

22:15 – Janez Janša: Življenje in poslovanje bosta lažja pod SDS. SDS ima v ospredju človeka, njegovo blaginjo in svobodo, zato zavrača lažno ideologijo.

22:14 -Janez Janša: SDS lahko začne delati takoj. Očistiti mislijo birokratsko močvirje, tudi nepotrebno zakonodajo, ki obsega več kot 20.000 različnih zakonodajnih aktov.

22:12 – Janez Janša: Po izvolitvi ne bodo pozabili na obljube, ki so obveze SDS, ki jih nameravajo izpolniti. Zahvalil se je strokovnemu svetu, ki je pripravil program za naslednji mandat, ki stremi k večji blaginji.

22:10 – Janez Janša: Volivci tudi ne podpirajo migrantskih kvot, podpirajo pa univerzalni otroški dodatek za slovenske družine, podporo mladim družinam, ter dopolnitev zakona o himni in zastavi.

22.08 – Govor Janeza Janše: Pove, da je pred njimi najpomembnejše dejanje te konvencije, to je predstavitev kandidatk in kandidatov. Spomnil je na posvet, ki so ga opravili v volivci v marcu in aprilu. “Posvetovali smo se z več kot 600 tisoč slovenskimi volivkami in volivci. Toliko jih je dobilo naše vprašalnike, nazaj pa smo dobili več kot 17 tisoč odgovorov. Tak odziv nas je pozitivno presenetil.” 

22.07 – Nastop kandidatke SDS za poslanko Alenke Jeraj – interpretira pesem Igorja Pirkoviča Ponosni na Slovenijo.

22:02 – Sledil je glasbeni nastop poslanca Francija Breznika.

22:00 – Po glasbenemu premoru je sledil žreb glavne nagrade (prenosnega računalnika) med člani SDS, ki so sodelovati v vseslovenski anketi.

21.55 – Nastop vokalne skupine Cantabile.

21:50 – Zbrane je navdušil nastop harmonikarske šole iz Ljubljane kot tudi ponovni nastop naše operne dive, magistre arti Alenke Gotar.

21:42 – Sledila je himna in nadaljevanje kulturnega programa.

21:41 – Janez Janša je markantno zaključil svoj govor: “V naši ustavi piše: ‘Slovenija je država vseh svojih državljanov, ki pa temelji na pravici do samoodločbe slovenskega naroda.’ Brez slovenskega naroda torej Slovenije ni. Zato je in bo za nas Slovenija vedno na prvem mestu, blaginja naših državljank in državljanov pa bo vedno temeljna prioriteta. Slovenski in evropski civilizacijski okvir bo vedno tisto, kar bomo mi v Slovenski demokratski stranki branili. Žive naj vsi narodi – z vsemi želimo biti prijatelji. Vendar vemo, kdo smo mi, ki ponujamo to prijateljstvo. Zato, dragi prijatelji, Komú narpred veselo zdravljico, bratje! čmo zapét’!”

21:40 – Janez Janša: Brez slovenskega naroda Slovenije ni, zato bo za SDS slovenski narod na prvem mestu. Blaginja Slovencev bo vedno prednostna zadeva SDS in to v okviru evropske dediščine.

21.39 – Janez Janša: “Izrojena levica v Sloveniji vabi migrante iz popolnoma tujih civilizacijskih okolij. Tega mi ne sprejemamo in to povemo naravnost. Bliža se čas, ko bomo lahko takšni protislovenski in protievropski politiki naredili konec.” Dodal je, da bo za SDS in zanj Slovenija vedno na prvem mestu.

21:37 – Janez Janša: Tudi po zmagi na plebiscitu so nas zavirali z deklaracijo za razorožitev vojske. To je bilo preprečeno in tudi preko osamosvojitvene vojne zavarovano. Izboljšali smo blaginjo in se priključili evropskim narodom. A nasprotniki Slovenijo še vedno hočejo narediti za majhno in razvrednoteno, tudi z migranti.

21:35 – Janez Janša: Letos obhajamo 30. obletnico pričetka osamosvajanja Slovenije. Takrat je slovenski narod izbojeval pravico do večstrankarskih volitev, potem pa so nas še razorožili. Strašili so nas pred JLA, da nas ne bo nihče priznal. Demos se ni uklonil in je predlagal plebiscit. S tem si je slovenski narod pisal sodbo sam.

21:32 – Janez Janša: SDS bo zmagovita tudi letos. Zahvalil se je Orbanu za izkazano podporo ter ukrepanje v migrantski krizi, pomoč slovenski manjšini na Madžarskem in madžarski manjšini pri nas.

21.31 – Janez Janša: “Viktorja Orbana smo vedno veseli, kadar ga gostimo med nami, smo vedno zmagoviti.” Napovedal je, da bo tako tudi 3. junija letos.

21.30 – Na oder je prišel Janez Janša.

21.28 – Kratek filmček, ki sooči prisotne, da nam vlada globoka država. A upanje obstaja – vztrajen in pogumen Janez Janša in njegova stranka SDS.

21.25 – Nastop odlične pevke, članice SDS, Martine Prevejšek.

21.20 – Bine Matoh, dramski igralec, je spregovoril besede Rudolfa Maistra.

21.15 – Prepeva mag. art. Alenka Gotar ob spremljavi Ansambla Anžeta Šuštarja. Alenka je tudi kandidatka SDS za poslanko.

21.11 – Viktor Orban: “Kdor se ukvarja s politiko, lahko večkrat vstane.” Ob tem je spomnil na Janeza Janšo ter da potrebujemo močne in odgovorne politike, vodje, ki so pogumni, ki imajo izkušnje, se spoznajo na svet in imajo svojo vizijo. “Lahko ste ponosni, da imate takšnega predsednika in da greste z njim na volitve. Iz srca verjamem, da če bo zmagal Janez Janša, je to zagotovilo za to, da bo slovenski narod obstal.”

21:07 – Viktor Orban: Treba je sprejeti odločitve in ne popustiti odločitvam drugim. Zavrniti je potrebno ideje marksizma in leninizma. Treba je reči bobu bob.

21.05 – Viktor Orban: “Če bo Evropa klonila pred migracijami, bo Evropa izgubila svoj kontinent. Leto 2015 je bilo samo predhodnik tistega, kar se bo zgodilo v bližnji prihodnosti. Dokler bo Evropa pošiljala vabila revnim državljanom revnih držav, bodo začeli prihajati in bodo prihajali. Stanje je pač takšno, da če ne bomo preveč pozorni, lahko izgubimo lastne državljane in preidejo v roke tujcev. Danes želijo naseliti med nas ljudi, ki niso del naše kulture in želijo živeti po svojih običajih in veri.” Dodal je še, da v naše države ni treba prinašati nesreče, ker je pač ne potrebujemo.

21.00: – Viktor Orban: Kot človek, ki je dobil volitve, je dejal, da ni treba zmagati v anketah, ampak na volitvah. “Pojdite na ulice in se borite za svojo zmago!” je spodbudil prisotne. Prepričan je, da tako kot so Madžare tudi Slovence čakajo ene najpomembnejših volitev v zgodovini. Spomnil je, kako smo se skupaj pridružili Evropski uniji in leta 2015 skupaj doživeli največje migracije tega časa. Obljubil je, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, za slovensko narodno skupnost na Madžarskem.

20.54 – Manfred Weber: “Največji steber naše celine je krščanstvo, Evropa temelji na krščanstvu in to želimo zaščititi.” Izpostavil pa je tudi pomen nacionalnega ponosa. “Slovenija je močna partnerka Evropske unije, pod vodstvom Janeza Janše se bo povzpela nazaj v vodstvo Evrope in še bolj bo prispevala k prihodnosti te celine,” je izpostavil ter dodal: “Potrebujemo vlado Janeza Janše, ki bo prispevala k močnemu evropskemu razvoju.”

20.45 – Manfred Weber je svoj govor začel v slovenščini: “Dober večer, lepo je biti tukaj z vami nocoj.” Izrazil je lepe želje, da predsednik vlade na letošnjih državnozborskih volitvah postane Janez Janša: “EPP hoče, da je Janša naslednji predsednik vlade Slovenije. Omenil je političnega očeta naše države, dr. Jožeta Pučnika, ki je bil gonilna sila slovenske samostojnosti, predvsem pa je bil velik Evropejec. Njegova dediščina je pogosto prezrta. Dejal je, da bodo eno izmed sob v Evropskem parlamentu poimenovali prav po dr. Pučniku. Predvsem pa je izrazil, kako pomembno je zaščititi evropske meje. “Pomagati moramo tistim, ki potrebujejo našo pomoč v Afriki, ampak predpogoj za to je nadzorovanje meja.”

20:42 – Hristjan Mickovski (VMRO-DPMNE): Janša lahko popelje Slovenijo na pravo pot. Prepričan je, da bo SDS zmagovita stranka. SDS ima podporo madžarske stranke. Ve, da bodo Slovenci izbrali pravo pot in tako sprožili demokratični proces v tej regiji.

20.40 – Konvencije se je udeležil vodja makedonske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, bučen aplavz je dobil predsednik madžarske vlade Viktor Orban, toplo so pozdravili tudi Manfreda Weberja, predsednika največje skupine v evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke. Mickoski je v svojem govoru poudaril, da si Slovenija zasluži boljše – in kdo lahko zagotovi boljšo prihodnost kot prvak Janez Janša?

20.35 – Voditeljica večera je vedno elegantna poslanka SDS Eva Irgl. “Čas je za nove zgodbe in nova poglavja prihodnosti,” je jasna. Poleg kandidatov so tu tudi člani okrajnih volilnih odborov SDS.

20.30 – Na prizorišče konvencije prihaja predsednik SDS Janez Janša skupaj z gosti. Seveda se je konvencije udeležila tudi njegova soproga Urška Bačovnik Janša v prekrasni beli kreaciji. Nabito polna dvorana maha s slovenskimi zastavami in zastavicami stranke SDS.

Slovenska demokratska stranka zvečer v dvorani Golovec v Celju pripravlja osrednjo volilno konvencijo, na kateri bo predstavila svojo ekipo za junijske volitve. Poleg predsednika SDS Janeza Janše bosta zbrane nagovorila tudi madžarski premier Viktor Orban in vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber.

SDS se je na parlamentarne volitve podala z vsemi aktualnimi poslanci. Ob njih pa na strankini listi kandidirajo še nekatera prepoznavna imena, med njimi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, evropska poslanka Patricija Šulin, nekdanji minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač ter nekdanja državna sekretarka na šolskem ministrstvu Mojca Škrinjar.

Med širše poznanimi kandidati SDS za tokratne volitve sta denimo tudi operna pevka Alenka Gotar, ki je Slovenijo zastopala na Evroviziji, ter koprski ribič Silvano Radin, ki je zaradi hrvaškega neupoštevanja arbitražne sodbe iz sosednje države prejel že vrsto plačilnih nalogov.
V stranki so pojasnili, da je na njihovi listi 39 žensk. Enajst kandidatov je mlajših od 35 let, najmlajši kandidat pa je rojen leta 1996. Med kandidati so štirje doktorji znanosti in 13 magistrov znanosti.

Kot so zapisali v SDS, kandidatke in kandidate druži prizadevanje za skupno dobro, za blaginjo in varnost slovenskih državljanov. V središče programov postavljajo slovensko tradicijo, jezik in kulturo. Ob tem pa v stranki med drugim napovedujejo, da bodo Slovenijo decentralizirali, okrepili lokalno samoupravo ter pomagali razvojno ogroženim regijam, mestom in občinam.

Odpraviti nameravajo tudi “prvorazrednost” in neupravičene privilegije lažnih elit ter povsod uvesti enaka merila za vse.

Sicer se bo vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Weber popoldan ločeno srečal tudi s predsednikom NSi Matejem Toninom in predsednikom SLS Markom Zidanškom.

M. S. / demokracija.si