Shod Rešimo Slovenijo! Marjan Podobnik v javni zahtevi: Če Sova do torka ne preda zahtevanih dokumentov, napovedujejo nov shod že naslednji četrtek!

Na Prešernovem trgu v Ljubljani bo danes ob 17. uri shod pod geslom Rešimo Slovenijo. Udeležbo je napovedalo več kot 20 civilnih iniciativ, društev in političnih strank. Shod spremljamo v živo iz minute v minuto. “Tisti, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija, so Slovenijo olastninili in pokradli – ne samo v finančnem, temveč tudi v duhovnem smislu. Domovino so spremenili v peskovnik laži in prevar,” je izpostavil Janez Janša. “Marjan Šarec naj odstopi kot predsednik vlade v tem trenutku,” pa je izjavil Franc Kangler. Organizator Marjan Podobnik je na koncu predstavil zahteve iz peticije, v kateri od Sove zahtevajo takojšno predajo dokumentov pristojni komisiji, sicer to pomeni poskus začetka državnega udara. Če teh dokumentov do torka ne bo, ponovno napovedujejo shod že naslednji četrtek na Prešernovem trgu. 

18.37 Marjan Podobnik: “Rad bi se zahvalil patru Edvardu Kovaču za mašo za domovino, vsem civilnim društvom in gibanjem. To ni konec temveč nov začetek. V peticiji dajemo vladi in pristojnim možnost, da zgradimo Slovenijo kakršno smo zgradili in vanjo verjeli pred 30 leti. Na kulturni praznik se bomo še enkrat srečali, če do takrat ne bodo uresničene zahteve v tej peticiji. Če Sova ne bo nemudoma predala dokumentov, ki jih od nje zahteva pristojna komisija KNOVS, to pomeni poskus začetka državnega udara. Če do torka ne bodo dokumenti v rokah komisije, se bomo tukaj zbrali že v četrtek. Hvala in srečno pot domov.

18.34 Aleš Primc: “Mi smo zato, da vlada vladavina prava ne pa pokvarjeni sodniki in politiki. Slovenija nujno potrebuje več otrok, če jih ne bomo imeli bistveno več, vsaj tri na družino, nas Slovencev v naslednjih 50 letih ne bo več.

18.30 Vili Kovačič: “Potrebno je organizirati nov shod na Gregorčičevi pred vladno palačo. Moramo biti glasni – ne doma in na kavču, temveč na ulicah.

18.29 Joško Joras: “Aktualnim politikom na oblasti sporočam, da nisem suženj in hlapec. Splača se potruditi za Slovenijo.

18.26 TEŠ6 je temeljil na zlaganih projekcijah o premogu, tretja razvojna os pa na zlaganih projekcijah o prometu. Tretjo razvojno os je možno hitro zgraditi, korupcijo pri velikih projektih moramo ustaviti enkrat za vselej.

18.22 Luj Šprohar: “Zakonodaja bi morala invalide ščititi pred državo, tako pa je država zaščitena pred invalidi. Za 6 tisoč invalidov mora država poskrbeti.”

18.08 Franc Kangler: “Nekateri so govorili samo 300 jih bo. Jaz verjamem v vas, ni nam vseeno kam gre Slovenija. Smo se res leta 1991 borili za to, da nas delijo na prvo in drugorazredne. Nismo se za to borili, temveč smo se borili za pošteno in pravično Slovenijo. Nihče se ne spomni na ljudi, ki trpijo. Povzročili so nam rane, ki so se zacelile a brazgotine so ostale. Zato rešimo Slovenijo. Srce me je bolelo, ko sem sledil sodnim postopkom, ko nekomu odpišejo 29 milijonov, drugega pa oglobijo za tisoč evrov, ker je pomagal sosedu. Ti gospodje ne spoštujejo niti lastne ustave. Ne dovolimo, da se kršijo človekove pravice in svoboščine. Marjan Šarec naj odstopi kot predsednik vlade v tem trenutku.

Image

17.58 Branko Čehovin, Civilna iniciativa za čisto vodo na Krasu: “Dovolj nam je, da smo slepi in gluhi, ne moremo pa se sprijazniti, da smo žejni.

17.54 Ljubljanska pitna voda je ena najboljših na svetu, MOL pa namerava zgraditi kanalizacijo tik nad podtalnico. S tem bo naša pitna voda ogrožena in uničena. To je norost ki ji ni para na svetu. Nekaj sto lastnikov zemljišč je bilo nezakonito izpuščenih kot stranka v postopku. Zahtevamo nepreklicni odstop ministra Simona Zajca.

17:50 Korun iz Slovenske zveze: “Ilegalne migracije se ne bodo prenehale. Iz tega je ena sama pot: da popolnoma zapremo meje!

Image

17:47 Maja Kocjan, Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini: “Obmejne občine smo drugorazredni. Medtem ko nam vlada zagotavlja, da smo varni, pa število ilegalnih migrantov narašča!

17.32 Janez Janša: “Prešernov trg že dolgo ni bil tako poln. Tisti, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija so Slovenijo olastninili in pokradli – ne samo v finančnem temveč tudi v duhovnem smislu. Domovino so spremenili v peskovnik laži in prevar. Izčrpavali so državne banke in podjetja. Z ukradenim denarjem so podredili medijske monopole. Zavladala so dvojna merila in z njimi globoka država, ustavili se niso pred ničemer. Nekdanji ZDK je vložil preko 700 ovadb proti tatovom pa nihče ni bil obsojen. Njihovi sodniki so v imenu ljudstva izrekali sodbe proti ljudstvu. Kupovali so poslance, ki so obrnili volilni rezultat. kradli so mandate, volitve in celo otroke. Ukinjali so spol, delali si stranke za en mandat in si postavljali marionetne vlade. Ustavo so spremenili v talko svojih zlorab. Tranzicijska levica niti ene volitve ni zmagala na pošten način. Govorili so, da so za osamosvojitev zaslužni vsi, prvorazredno penzijo pa si je uredil tisti, ki mu samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija. Kaznujejo vas neusmiljeno, če pomagate sosedu, hkrati pa prvorazrednemu županu odpišejo 45 milijonov. Na deset tisoče ostarelih leta dolgo traja na prosto mesto v domovih za ostarele. Nobene preiskave ni proti tistim, ki so Adrio prodali skladu brez kapitala, katerega lastniki so že prej poslovali s Forumom 21. V represivnih organih in sodstvu imamo največ zaposlenih, naša meja pa prepušča kot švicarski sir. Mladi odhajajo v tujino, uvažajo migrante. Danes smo se zbrali, ker je tega dovolj. Danes je konec protislovenskega komedijanstva. Vztrajali bomo dokler je treba. Niso nas prestrašili do sedaj in nas ne bodo tudi v bodoče. Maske so sedaj dokončno padle. Od danes naprej nič več ne bo kot je bilo. V imenu 220 tisoč volivcev zahtevamo revizijo odpisanih kreditov, očiščenje pokojninskega sistema vseh privilegijev, zahtevamo popolno zaporno meje za ilegalne migrante. Zahtevamo lustracijo vseh korumpiranih sodnikov, zahtevamo odgovornost za porabo denarja v evropskih skladih, zahtevamo dostojne plače za delavce, debirokratizacijo, selitev institucij po celotni državi. Denar za zdravstvo naj se nameni za zdravje. Zahtevamo odgovornost vseh, ki so dvakrat okradli banke in prali denar za teroriste. Zahtevamo takojšen odstop direktorja Sove in odgovornost tistih, ki so Sovo zlorabili. Zahtevamo prenehanje preganjanja nerežimskih medijev, ki pišejo resnico. Naslednjič se bomo v pravem času zbrali v še večjem številu, in ne samo v Ljubljani. In ne bomo odnehali, dokler ne bo hiša laži zgrmela v prah. Bog živi Slovenijo, svoboda Sloveniji.

Image

17.30 “Janša, Janša, Janša …” vzklikajo protestniki na Prešernovem trgu.

17.24 Andrej Umek, Zbor za republiko: “Pravno državo je potrebno branit, vi ste dokaz, da si slovenija želi pravne države in demokracije. Vi ste tista iskra nekega novega gibanja, ki bo v Sloveniji ponovno vzpostavila demokracijo.”

Image

17.17 Aleš Hojs, predsednik VSO: “Tukaj smo danes zbrani, kjer je nedaleč stran leta 1948 naš veliki domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo. Malo dlje na Kongresnem trgu smo leta 1989 stali, ko je opozicija prebrala Majniško deklaracijo. Če se danes po 30 letih premaknemo do magistrata, tam vidimo po mojem osebnem prepričanju simbol slovenske korupcije v Sloveniji. Gospod, ki vlada magistratu lahko to počne samo, ker ve, kdo ima oblast in ker dobro zagovarja rdečo zvezdo.”

Lep pozdrav spoštovane Slovenke in Slovenci v imenu združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Naj vas pozdravim tudi kot Ljubljančane, ki pa na žalost iz dneva v dan bolj zardevam, ko pogovor nanese na našo prestolnico in njeno vodenje. A najprej naj za vse nas malo povežem prizorišče našega današnjega protesta z našo zgodovino. Zbrani smo na trgu,kjer je nedaleč stran na Wolfovi 8 daljnega leta 1848 narodni buditelj Lovro Toman v takratni avstro-ogrski izobesil slovensko narodno trobojnico in cesarstvu sporočil, da Slovenci ne želimo večno biti le del večjih državnih tvorb. Toman se je v zgodovino zapisal že kot osnovnošolec ko je v svojem javnem nastopu prvič v slovenščini recitiral pesmi avtorja naše himne Franceta Prešerna, ki je s svojo muzo danes tu za nami.Le malo dlje po Wolfovi, pridemo do kongresnega trga, kjer smo mnogi, ki smo danes tu zbrani, stali tudi na protestnem zborovanju maja 1989.Takrat je pesnik Tone Pavček prebral majniško deklaracijo. Deklaracijo, ki je bila delo takratne opozicije in ki je jasno sporočila da želimo : živeti v suvereni državi slovenskega naroda da želimo sami odločati o naših povezavah z drugimi narodi in v tretji točki napovedala, da bo naša država utemeljena na: človekovih pravicah in svoboščinah, političnem pluralizmu in družbeni ureditvi, ki bo nam državljanom zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo, v skladu z našimi naravnimi danostmi in izjemnimi človeškimi zmožnostmi, ki jih Slovenci gotovo premoremo.

Prva ta tretja točka je tista, zaradi katere smo danes tu, pa ne da bi proslavljali, ker smo prvo in drugo tako uspešno uresničili, ampak zato, da jasno in glasno povemo, da ta tretja še zdaleč ni uresničena. Celo več, prav neverjetno je, da je lahko danes po tridesetih letih, ko bi že davno morali doseči vse to kar je deklaracija napovedovala, v mnogih pogledih slabše kot je bilo takrat. Leta 1989 smo bili priča montiranem procesu JBTZ, in takrat smo bili prepričani, da bo z demokracijo tega konec. Pa smo se zmotili. Procesi kot so Patrija, Novič, Kangler, če naštejem le nekaj zadnjih, so nam pokazali, da še vedno živimo v trdnem enopartijskem sistemu,le da je partijsko vodenje in mišljenje disperziralo v več političnih strank,in da je današnje tožilstvo in sodstvo še vedno zgolj branik partijskih priviligerancev in ne institucija, ki skrbi za pravno in pravično državo. Ko smo v tistih letih brali, kako si general JLA Branko Mamula na državne stroške gradi prestižno vilo v Opatiji, smo bili prepričani, da takih anomalij v novi državi ne bo.Pa smo se zmotili. Prišla je nova država in v njej razni Rigelniki, Kocjančiči, Šešoki, Češkoti, (če bi želel našteti vse bi moj nastop trajal predolgo), za katere je bil plen Mamule pravi drobiž v primerjavi s tem, kako in koliko so si nabasali žepe. Ali pa ko smo Slovenci v tistih letih, ob tem,ko nam je na Topčideru Miloševič tiskal ničvredne dinarje verjeli, da se v novi državi to ne bo ponovilo, so nam kasneje v naši državi, že dvakrat, za ceno več avtocestnih križev oplenili banke , vmes pa poskrbeli še za to, da so milijardo dolarjev preko naših bank zagotovili teroristom širom po Evropi. In ko tako le v nekaj primerih z lahkoto ponazorimo kje danes smo, in se premaknemo samo nekaj sto metrov od Kongresnega trga proti jugu,pridemo do ljubljanske mestne hiše, magistrata. Tega, po mojem osebnem prepričanju vodi, simbol korupcije v Sloveniji in človek ,ki meni personalizira vse to, kar je v naši sedanji družbi deviantnega. Od kraj državnega in mestnega denarja,izčrpavanja podjetij,goljufanja upnikov,nevračanja kreditov, izkoriščanja ljudi,tudi na najpritlehnejšem nivoju,do uzurpacije ne lustriranega sodstva za pokritje vseh svojih rabot , lahko počne samo zato, kot je pred dnevi zapisal Žiga Turk,:»ker ve kdo ima v Sloveniji oblast in ker se ji je priklonil,in ker dobro prodaja rdečo zvezdo«.

In ta oblast, ki se ji priklanja ne obvladuje zgolj politike, sodstva in tožilstva. Obvladuje medije tako da odloča o tem kaj se bo in kaj ne objavilo,obvladuje varnostno-obveščevalne službe in pove kaj bodo in kaj ne bodo izročile parlamentarcem,obvladuje velike državne investicije, obvladuje milijone, ki izginjajo v študijah in mehkih projektih, namesto da gradili tretjo in četrto razvojno os, domove za upokojence, modernizirali šolsko in zdravstveno infrastrukturo in zdi se, da nismo daleč od tistih svinčenih let v bivši državi.

In ta oblast je dala zelo luč tovarišu Jankoviću,da počne vse to kar že leta spremljamo, nazadnje mu je dala zeleno luč tudi za to,da preprečuje in ovira shode civilnih družb, ki jim niso po godu, tudi današnjega. Saj se spomnite tistih znamenitih besed generala Adžiča,ko nam je slovencem povedal, da bo naš odpor strt in zaključil svoj govor z besedami:«zagotovili bomo nadzor in stvari pripeljali do konca«. In ta oblast si očitno želi točno to, zatreti opozicijo in stvari pripeljati do konca. Zato spoštovani ne nasedajmo propagandi, ki smo ji bili priča pretekli teden in ki jo bodo nadaljevali danes na nacionalni televiziji. Večino tega , kar so poročali v preteklem tednu na Tarči je bilo razkrito v preiskovalni komisiji, ki jo je vodila Alenka Jeraj, že pred nekaj leti. Za odpise dolgov družbam, ki so neposredno povezane z Jankovićem vemo tudi že leta in tudi to vemo, da se njegove zadeve na sodiščih ne procesirajo. Poznamo tudi njegovo izjavo, ko je povedal, da on na sodiščih ne bo nikoli obsojen , saj je vedno bil nasprotnik Janeza Janše ali če povemo bolj po domače, je vedno bil priklonjen tistim, ki v Sloveniji vladajo. Ko boste v režimskim medijih zasledili poročilo o Stožicah II ( izgradnji centralne deponije Barje, ki je bila vredna tudi več kot 100 mio EUR), kjer za razliko do Stožic, direktor javnega podjetja ni želel parafirati aneksov, ki jih je zahteval Jankovič in zato ostal brez direktorskega mesta, pred bankrotom Snage pa so le to priključili Javnemu podjetju Vodovod-kanalizacija, ali pa o Stožicah III (gre za aktualno nadgradnjo centralne čistilne naprave Ljubljana),kjer so nekateri mestni svetniki že pred leti opozarjali, da ta nadgradnja lahko stane največ 20 in ne 50 mio EUR ali več, kot želijo izpleniti danes, šele takrat bomo lahko verjeli ,da se tisti ki vladajo,odrekajo svojemu simbolu, ki sedi na magistratu.

A ker se tudi v poznih osemdesetih in vojni za slovenijo nismo prestrašili, Adžičev, Kadijevičev, Čadov in domačih petokolonašev,se tudi tokrat ne bomo uklonili tistim, ki to državo iz ozadja vodijo in v ospredju na veliko plenijo!Naša vztrajnost in pošteni nameni so močnejši od njihove podlosti!

Živela Slovenija!

Image

17.15 “Jaz ne vidim kmetovanja v ograjenih prostorih s preveč zvermi. Ne vidim, da tujci upravljajo s slovensko zemljo, želim si, da bo slovensko kmetijstvo šlo k razvoju in bo prispevalo k blaginji države. Delo mora biti pošteno plačano in vrednota, tako kot družina, kot osnovna celica.”

17.10 Na Prešernovem trgu se je zbralo nekaj tisoč ljudi, ki jim je dovolj korupcije, prvorazrednosti, slabega zdravstva ilegalnih migrantov, brezposelnosti mladih in slabega delovanja vlade.

Image

17.06 Pesnik Tone Kuntner: “Brez besed sem, ko vas gledam. Te slovenske zastave govorijo same za sebe, govorijo brez besed.

17.04 Oto Pestner je zapel slovensko himno Zdravljico.

17.03 Evropska poslanka Romana Tomc: “Lepo je videti toliko ljudi in slovenske zastave.

Image

17.00 Na Prešernovem trgu v Ljubljani plapolajo slovenske zastave! #Rešimo Slovenijo!

Image

16.35 Shod varujejo policisti.

Image

https://twitter.com/matjazg/status/1182302764950605825?ref_src=twsrc%5Etfw

16.29 Transparenti ob Prešernovem trgu.

Image

Foto: Twitter

16.23 V polni cerkvi Marijinega oznanjenja ravnokar poteka sveta maša v sklopu vseslovenskega protesta. Pater Edvard Kovač je v pridigi dejal: “Namen te maše je, da bomo molili za domovino. Naj naša domovina stoji na trdni skali in ta skala naj bo poštenje.”

Image

16.18 Prešernov trg se že polni.

16.03 Twitter uporabnik Haspis Yerjanikian: “Sicer večkrat zaidem k frančiškanom v LJ ob 16h, a tako polne cerkve ob tem času nisem še videl …”

Image

16.00 Na Prešernovem trgu v Ljubljani je vse pripravljeno na shod. Ljudje se že zbirajo, do shoda je še več kot eno uro.

15:48 Ekipa televizijske hiše Nova24TV se pripravlja na neposredni prenos shoda. V sredini je novinar Nova24TV Luka Svetina.

Image

 

15:49 Rumeni jopiči so pripravljeni.

Fotografija osebe Rešimo Slovenijo.

14:45 Celjani na poti v Ljubljano.

Fotografija osebe Yann Vančo K. Tegov.

14.30 Pobudnike je sprejel predsednik Državnega sveta Alojz Kovšča.

(Slika: Veronika Savnik)

13:20 Korošci na poti na shod v Ljubljani.

Foto: Twitter

13:30 Marjan Podobnik: “Nihče nam ne bo prepovedoval peti slovenskih pesmi pri Prešernu. Sicer ga bomo stresli s hlač.”

12:40 Protestni shod Rešimo Slovenijo bo televizijska hiša Nova24TV neposredno prenašala. Vabljeni pred televizijske zaslone ob 17. uri.

12:19 Zgodovinar, publicist, član Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in Zbora za republiko ter predsednik Združenja za slovensko besedo dr. Stane Granda: “Slovenci nismo utrujeni od zgodovine, ampak od  nepravičnosti, nepoštenosti, neenakosti in nemoralnosti. To je globalna posledica vseh totalitarizmov, slovenskega, ki je bil eden najskrajnejših, pa še posebej. Propadanje mlade države je potekalo skozi relativiziranje temeljnih družbenih načel, zlasti skozi toliko razglašani načeli o več moralah in več resnicah.”

12:11 Zahteve civilnih iniciativ in gibanj na protestnem shodu Rešimo Slovenijo si lahko preberete TUKAJ.

12:10 Video napovednik za vseslovenski protest proti oblastnim zlorabam in korupciji si lahko ogledate TUKAJ.

12:09 Organizatorji shoda so imeli nemalo težav z Upravno enoto Ljubljana, ki je nagajala z izdajo dovoljenj (več lahko preberete TUKAJ). Franc Kangler, ki je med glavnimi pobudniki protesta, je povedal: “Žalostno je to, da je očitno Zoran Janković sprožil vse mehanizme in da želi prepovedati sredi Ljubljane, da bi prepevali slovensko pesem. Alfi Nipič, Oto Pestner, Domen Kumer in še kdo. Ampak mi smo Slovenci, ne damo se, slovenski državljani bodo prisotni, in ta pesem se bo slišala ne glede na to, kaj Zoki misli sredi Ljubljane.”

Rok Kranjc