fbpx

[Iz minute v minuto] Začeti je veljala odredba za preprečevanje širjenja okužbe! Vstop v Slovenijo iz Italije mogoč samo na šestih točkah!

Foto: epa

Še naprej spremljamo dogajanje v Sloveniji, kjer se je po zadnjih podatkih s koronavirusom COVID-19 okužilo 57 ljudi.

18:52 Ob 18. uri sta začeli veljati odredbi za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Vstop v Slovenijo je na italijanski meji sedaj mogoč samo na šestih nadzornih točkah pod posebnimi pogoji, policistom pa se bodo pri nadzoru pridružili tudi zdravstveni delavci. Prekinilo se je tudi izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev.

18:42 V Italiji se je število okužb z novim koronavirusom danes povečalo za 2313 na 12.462. To je največje povečanje v enem dnevu od začetka izbruha novega virusa v tej državi 20. februarja. Za virusom je umrlo še 196 ljudi. Virus je v sosednji državi tako doslej zahteval 827 žrtev.

18:32 Na Švedskem so danes potrdili prvo žrtev zaradi novega koronavirusa, ki je tudi prva žrtev koronavirusne bolezni v skandinavskih državah, poročajo tuje tiskovne agencije. O prvem smrtnem primeru zaradi te bolezni danes poročajo tudi z Irske.

17:55 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izbruh novega koronavirusa sars-cov-2 razglasila za pandemijo, kar pomeni, da se je ta nevarnost za zdravje razširila praktično po vsem svetu. S tem se označuje predvsem geografsko razširjenost hudo nalezljive bolezni za razliko od epidemije, ki je omejena na določeno državo ali regijo.

17:30 Po zadnjih podatkih je število umrlih zaradi koronavirusa 4.386.

16:49 Nemški letalski prevoznik Lufthansa bo med 29. marcem in 24. aprilom odpovedal 23.000 letov na krajše, srednje in dolge razdalje. “Gre za izredne razmere, ki jih povzroča širjenje novega koronavirusa,” so zapisali v družbi in dodali, da se odpovedi nanašajo predvsem na Evropo, Azijo in Bližnji vzhod.

16:47 Sodišča v tem trenutku delujejo nemoteno. Spremembe režima dostopa v sodne stavbe ali spremembe pravil o spremljanju obravnav zaradi koronavirusa za zdaj niso predvidene, so pojasnili za STA. Glede strožjih omejevalnih ukrepov pa so v stiku s pravosodnim ministrstvom. Stranke pozivajo, da na sodiščih upoštevajo navodila pravosodnih policistov.

16:45 V Bolgariji zaznali dva nova primera, v Sofiji jih je skupaj šest. Več TUKAJ.

16:15 Novi koronavirus je po zadnjih podatkih v svetu zahteval že več kot 4300 življenj, več kot 121.000 ljudi pa je okuženih. Samo v Evropi je okuženih že skoraj 20.000 ljudi, umrlo pa jih je več kot 700. Najhuje je v Italiji.

16:10 Na Univerzi v Mariboru ostajajo pri odločitvi, da bodo zaradi novega koronavirusa odpovedali vsa predavanja šele takrat, ko bodo razglašene izredne razmere. So pa prepovedali predavanja z udeležbo več kot sto ljudi, na nekaterih fakultetah pa bo pedagoški proces potekal na daljavo.

16:05 Madžarska vlada je zaradi novega koronavirusa danes uvedla izredne razmere. Uvedla bo nadzor na mejah s Slovenijo in Avstrijo. Za tiste, ki prihajajo iz Italije, Kitajske, Južne Koreje ali Irana, bo veljala prepoved vstopa v državo. Izjema so madžarski državljani, ki bodo morali ob vrnitvi v domovino za 14 dni v državno karanteno.

16:03 Na Postojnskem so danes potrdili dve okužbi s koronavirusom. Ena oseba se je verjetno okužila na smučanju v Italiji, druga pa je imela v sosednji državi poslovni stik. Obe okuženi osebi sta dosledno spoštovali protokol, v karanteni je tudi 11 z njima povezanih oseb. Zato na občinah Postojna in Pivka mirijo, da panika ni potrebna.

16:02 Banke in hranilnice, članice Združenja bank Slovenije, kljub širjenju koronavirusa poslujejo normalno in v skladu z informacijami in navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Izvajajo pa higienske ukrepe, nekaj sprememb so uvedle tudi za svoje zaposlene, so sporočili iz Združenja bank Slovenije.

16:01 Iz Albanije danes poročajo o prvi žrtvi novega koronavirusa. Gre za 73-letno žensko, ki je umrla v bolnišnici v Draču. V Albaniji so do zdaj potrdili 12 primerov okužbe z novim koronavirusom.

16:00 Univerza v Ljubljani je do najmanj 23. marca oziroma do preklica prekinila izvajanje vseh oblik neposrednega pedagoškega dela in omejila osebne stike pri vseh ostalih aktivnostih. Neposredno pedagoško delo in pouk se bo v največji možni meri nadomestilo s študijem na daljavo in individualnim učenjem, je razbrati iz sklepa osrednje univerze.

15:55 V romarskem svetišču na Brezjah bodo osrednje maše, denimo nedeljska ob 10h, na prostem. Ostale maše bodo ozvočene, tako da se jih bo dalo spremljati tudi zunaj bazilike. Več TUKAJ.

15:52 Ena od poslank LMŠ je konec tedna na twitterju objavila fotografije s smučanja v Italiji in kratkočasenja v enem od lokalov. Skupino turistov, v kateri je bila, so po neuradnih informacijah že premestili v smučarsko središče v Avstrijo, njena poslanska skupina pa ji sporoča, naj po vrnitvi iz preventivnih razlogov nekaj časa ne pride v parlament. Poslanka LMŠ Andreja Zabret je omenjeno objavo s svojega twitter računa že umaknila, poroča Delo.

15:50 Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) je danes oklestila napoved povpraševanja po nafti za letošnje leto. Za ta korak se je odločila zaradi posledic širjenja novega koronavirusa po svetu. Ob tem je opozorila, da bi lahko sledilo novo poslabšanje napovedi.

15:49 Iz ptujskega zdravstvenega doma so doslej na podravsko vstopno točko v Maribor poslali sedem ljudi, a so bili vsi testi zaradi suma na okužbo s koronavirusom negativni, je po današnjem sestanku na mestni občini povedala direktorica doma Metka Petek Uhan. Večinoma gre za ljudi, ki so bili nedavno v tujini, ali pa so bili v stiku z nekom iz tujine.

14:48 Vlada je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da so okužbo z novim koronavirusom do 14. ure potrdili pri 57 osebah. Testirali so 2270 oseb. Še pred dvema urama je bilo deset potrjenih primerov manj. Od torka zvečer je število potrjenih primerov okužbe naraslo za 23, kar je statistično največji dnevni prirast novookuženih pri nas doslej.

13:28 V UKC Maribor zaradi pojava novega koronavirusa in posledične izolacije dela zaposlenih odpadajo nekatere operacije, pri katerih bolniki po operativnem posegu potrebujejo intenzivno terapijo. V prihodnjih dneh bodo začeli načrtno zmanjševati število nenujnih operacij, je danes povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

13:26 Skupina uglednih nemških ekonomistov podpira ukrepe nemške vlade za zmanjšanje vpliva izbruha novega koronavirusa na gospodarstvo, meni pa, da so potrebni dodatni ukrepi, da bi preprečili težave podjetij z likvidnostjo. Anketa gospodarskih zbornic je medtem pokazala, da skoraj polovica podjetij zaradi virusa letos pričakuje upad prometa.

13:25 Ruski kolesar Dmitrij Strahov je okužen z novim koronavirusom, je na družabnih omrežjih sporočilo njegovo moštvo Gazprom-RusVelo. Okužbo je pokazal šele peti test. V karanteni v Abu Dabiju ostaja Tadej Pogačar ter njegovo moštvo UAE Team Emirates.

13:20 Slovenska škofovska konferenca je izdala nova navodila za obiskovanje verskih obredov. Več o tem TUKAJ.

13:15 Po naših informacijah naj bi se že oblikoval krizni štab za zadevo koronavirus. Aleš Šabeder je obvestil vlado, da aktivnosti boja proti koronavirusu presegajo zmogljivosti ministrstva za zdravje.

12:47 Od danes je sicer za koordinacijo nad ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

12:40 V Prometno-informacijskem centru v izogib zastojem na meji, povezanih z izvajanjem ukrepov v povezavi s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa, odsvetujejo nenujna potovanja v tujino, posebej v Italijo in na Hrvaško. Za zdaj sicer poročajo predvsem o dolgi čakalni dobi za tovorna vozila na mejnem prehodu Obrežje.

12:28 Nove okužbe so zaznali tudi v UKC Ljubljana, več primerov na ginekološki kliniki in enega na stomatološki. Na ginekološki kliniki so sprejeli ostre omejevalne ukrepe: zapre se Leonišče z izjemno ene ambulante za zdrave nosečnice, prepovedana bo prisotnost očetov pri porodu in vsi obiski. Odpovedali bodo vse nenujne in samoplačniške preglede. V zmanjšanem obsegu deluje tudi stomatološka klinika. Poleg tega se bodo začasno zaustavili vsi preventivi programi, ki jih izvajajo v zdravstvenem sistemu, zdravstveni kader pa bodo razporedili tja, kjer ga primanjkuje, je še pojasnil minister.

12:22 V UKCL 6 pozitivnih na koronavirus, praviloma niso imeli stikov z bolniki; v zmanjšanem obsegu delujeta ginekološka in stomatološka klinika

12:10 Zaradi ukrepov, ki jih je za zajezitev okužb s koronavirusom sprejela avstrijska vlada, so danes ostali zaprti avstrijski državni muzeji. Odločitev so po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA po seznanitvi z vladnimi ukrepi sprejeli direktorji muzejev. Muzeji bodo tako ostali zaprti vsaj do konca marca.

11:27 Zaradi potrjenega primera okužbe s koronavirusom pri eni od učiteljic bodo za 14 dni zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku, so za STA potrdili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. O potrjenem primeru okužbe pri eni od učiteljic je poročal Dnevnik. Kot so dodali, je dežurna epidemiologinja pa na tej šoli že deli navodila staršem in ravnatelju, obvešča pa tudi kamniškega župana.

Informacije, da bodo šolo za 14 dni zaprli, so za STA potrdili tudi MIZŠ. Več informacij bo znanih na opoldanski novinarski konferenci, na kateri bodo spregovorili minister za zdravje Aleš Šabeder, državna sekretarka na MIZŠ Martina Vuk, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Število okuženih z novim koronavirusom se sicer v Sloveniji povečuje, novice o novih potrjenih primerih prihajajo iz različnih delov države. UKC Maribor je prek Twitterja sporočil, da na severovzhodu države danes beležijo dva nova primera okužbe. Dva nova primera naj bi bila tudi na Notranjskem. Nazadnje so pristojni v torek sporočili, da je v Sloveniji potrjenih 34 okužb.

10:05 Sandi Curk, regijski poveljnik civilne zaščite za Notranjsko, je za Primorske novice potrdil, da sta s koronavirusom okuženi dve osebi iz Občine Postojna in ena iz Občine Pivka.

10:00 Novinarska konferenca, na kateri bodo direktorica ZD Postojna Irena Vatovec, postojnski župan Igor Marentič, pivški župan Robert Smrdelj in poveljnik CZ za notranjsko Sandi Curk spregovorili o stanju koronavirusa v Postojni in Pivki, bo danes ob 14. uri v avli Kulturnega doma Postojna na Gregorčičevem drevoredu 2a, so sporočili iz občine Postojna.

09:55 Zaradi zaskrbljenosti nad širjenjem koronavirusa so organizatorji prestavili kalifornijski festival Coachella. Na podlagi direktive lokalnih zdravstvenih oblasti so ga preložili na oktober, čeprav bi moral potekati aprila, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaskrbljenost še naprej vpliva na glasbeno industrijo, saj izvajalci spreminjajo svoje načrte.

09:50 V Italiji je bilo v torek, prvi dan karantene zaradi epidemije novega koronavirusa, v številnih mestih opaziti izpraznjene ulice in trge. Gibanje je bilo omejeno, promet redkejši. V Trstu je prvi dan izrednih razmer po poročanju Primorskega dnevnika potekal dokaj normalno, je bilo pa ljudi in avtomobilov manj kot običajno.

09:27 Po izbruhu novega koronavirusa je prišlo tudi do visoke rasti cen izdelkov za zaščito pred okužbo in ponudbe izdelkov, ki zaščite v resnici ne nudijo. Tržni inšpektorat, na katerega se obračajo potrošniki, poudarja, da za pritožbe glede izdelkov in storitev, ki naj bi ščitili pred okužbo, ni pristojen. Potrošnike preusmerja na štiri organe.

Foto: epa

Kot so sporočili iz inšpektorata, je z objavo na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje prišlo do neljube napake, da je za oglaševanje lastnosti izdelkov in storitev, ki naj bi ščitili pred okužbo s koronavirusom, pristojen tržni inšpektorat. V resnici so za to pristojni drugi organi, poudarjajo. Za dezinfekcijska sredstva je pristojen urad za kemikalije, za prehranska dopolnila zdravstveni inšpektorat, za zdravila in medicinske pripomočke javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, za prodajo na črno pa finančna uprava.

09:24 Na Upravni enoti Ljubljana je od danes začel veljati nov način sprejemanja strank v čakalnicah. Glavni vhod in dostop do glavne pisarne, oddelkov za javni red, promet, matične zadeve in tujce na sedežu enote bodo zaprti oz. bo dostop za stranke omejen. Gibanje strank bo nadzirala varnostna služba in zaposleni na enoti. Kot so danes sporočili iz upravne enote, na sektorju za upravne notranje zadeve želijo omejiti število čakajočih v čakalnicah, zato pozivajo vse stranke, naj tja zahajajo le v primeru nujnih in neodložljivih upravnih storitev. Obenem pa prosijo, naj mladoporočencev na obredih za sklenitev zakonske oziroma partnerske zveze ne spremlja več kot deset oseb.

09:20 Zaporniki na Slovaškem so v zadnjih šestih dneh zašili približno 7 tisoč zaščitnih mask, kar je eden od ukrepov, ki jih je država sprejela v boju proti okužbam z novim koronavirusom. V državi so prvi primer okužbe potrdili minuli petek, nato se je število okužb do danes povzpelo na sedem, je poročala slovaška tiskovna agencija Tasr.

08:55 Predstavniki UKC Maribor bodo danes okoli 11. ure pred stavbo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, pri belih šotorih na Ljubljanski ulici 5 v Mariboru dali izjavo za medije o trenutni situaciji glede koronavirusa v UKC Maribor. Natančno uro izjave bodo sporočili naknadno, so sporočili iz UKC Maribor.

08:30 ZDA so zaradi okrepljenega testiranja do torka zvečer našteli najmanj tisoč okužb z novim koronavirusom. Število smrtnih primerov ostaja pri 28. Virus so doslej odkrili v najmanj 36 zveznih državah, številne so razglasile izredne razmere. New York je v mesto žarišča okužbe, New Rochelle, napotil nacionalno gardo.

08:20 Prvi primer novega koronavirusa so potrdili tudi v Turčiji. Kot je danes zjutraj na novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Fahrettin Koca, so virus v torek zvečer potrdili pri moškem, ki se je vrnil iz Evrope, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

08:15 Vodstvo angleške premier lige je zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa prestavila obračun med Manchester Cityjem in Arsenalom, poročajo angleški mediji. Gre za preventivno odločitev vodstva tekmovanja, ki je upoštevalo tudi dejstvo, da so šli nekateri igralci Arsenala samovoljno v karanteno.

08:00 Na Kitajskem beležijo vedno več primerov okužb z novim koronavirusom iz tujine, kar poraja skrbi, da bi lahko okužbe iz tujine spodkopale prizadevanja za zajezitev širjenja. V državi so zabeležili 22 novih smrti zaradi koronavirusne bolezni 19 ter 24 novih okužb. O prvih primerih okužb ali smrti poročajo iz Paname, Indonezije, DR Kongo in Bolivije.

07:30 Železniške, letalske in cestne povezave so v skladu z uvedbo strogih pogojev karantene za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Italiji deležne številnih omejitev, zaradi katerih je promet v državi precej kaotičen. Španija in Portugalska sta za dva tedna ustavili letalske povezave z državo, Avstrija in Slovenija uvajata nadzor na meji.

05:30 V Italiji je v torek zaradi koronavirusne bolezni umrlo kar 168 ljudi, dobrih 36 odstotkov več kot dan prej. Kot je še sporočila civilna zaščita, se je tako skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 631, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

05:00 Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela sklep, da se bo že danes na meji z Italijo začela izvajati kontrola vstopa v Slovenijo. Izvajali jo bodo pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, so sporočili iz Ukoma. Več TUKAJ.