fbpx

[Iz minute v minuto] Število okuženih s COVID-19 v Sloveniji naraslo na 12!

Foto: epa

Slovenija se je tako pridružila skoraj 100 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom. Dramatično dogajanje v Sloveniji in po svetu spremljamo iz minute v minuto.

14:32 Vlada: Vse stike z bolnimi osebami vodimo in spremljamo, v glavnini so bili vsi v Italiji. Na NIJZ smo presodili, da se stopnja tveganja okužbe povečuje, v skladu s tem predlagamo, da se omeji zbiranje večjih skupin ljudi oz. odpove večje prireditve.”

14:31 Nacionalni inštitut za javno zdravje: “Obdelali smo nekaj manj kot 300 kontaktov zdravnika iz Metlike in sprejeli potrebne ukrepe in dali ustrezna navodila po protokolu. Tudi oseba, ki je bila z zdravnikom na potovanju, je bolna. Še vedno imamo vnešene vse stike, ki pridejo iz tujine.”

14:12 Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji naraslo na 12! Do danes so testirali 785 oseb, imamo potrjenih 12 primerov, epidemiologi delajo noč in dan, poteka preiskava primera okuženega zdravnika iz Metlike, prejeli smo rezultate njegovih najtesnejših kontaktov, vseh 6 je negativnih.

13:46 V Splošni bolnišnici Novo mesto so, potem ko se je s koronavirusom okužil zdravnik iz Zdravstvenega doma Metlika, uvedli stroge ukrepe. Prepovedali so obiske in uvedli strog režim za bolnike. Šestim ljudem, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom in kažejo znake vnetja, so odvzeli bris, zdaj čakajo na rezultat. Kot je za STA pojasnil strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič, je bolnišnica pripravila poseben koridor, po katerem bolnike, ki na vratih pozvonijo, usmerijo na mesto, kjer jim bodo odvzeli bris.

12:13 Situacije, kot je izbruh koronavirusa, vzbujajo med ljudmi nelagodje in strah, kar lahko privede do neljubih dogodkov, se zaveda varuh človekovih pravic Peter Svetina. Zato opozarja, da se ne sme zgoditi, da bodo posamezniki zaradi predsodkov, strahu ali napačnih predstav, deležni stigmatizacije in izločitve.

11:55 Kitajska zunanja trgovina je ob epidemiji novega koronavirusa, ki se je konec lanskega leta začel širiti na Kitajskem, v prvih dveh mesecih na letni ravni upadla za 11 odstotkov. Izvoz je bil nižji za 17,2 odstotka, uvoz pa za štiri odstotke, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes objavila kitajska carinska uprava.

11:37 Mednarodna smučarska zveza (Fis) je dokončno odpovedala finale sezone v Cortini d’Ampezzo.

11:30 Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF), ki deluje v Kaliforniji, je morala zaradi koronavirusa preložiti za danes predvideno gala večerjo na univerzi Stanford, kamor bi kot posebna gostja prišla tudi astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams. Večerja je sedaj predvidena za jesen.

11:14 V zagrebški infekcijski kliniki so danes potrdili še en primer okužbe z novim koronavirusom. S tem se je število okuženih na Hrvaške povzpelo na 12, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Novi okuženi je bil v bližnjem kontaktu z drugim okuženim v Varaždinu. Medtem so tretji primer potrdili tudi v Republiki srbski v BiH.

10:50 Na Dolenjskem in v Beli krajini v lekarnah ni zaščitnih mask, in ni znano, kdaj bodo dostopne. Dolenjske lekarne prodajajo le svoja razkužila – za 6,9 evra za deciliter.

10:44 Dobili smo neuradno, nepreverjeno informacijo, da naj bi bil s coronavirusom okuženi in oboleli zdravnik iz Metlike skupaj z zdravnico iz Ljubljane na križarki.

10:20 Glede testiranj upokojencev DSO Metlika, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom, je direktorica DSO najprej ob posvetu z NIJZ vztrajala, da se teste opravi, nato pa so sklenili, da se jih ne opravi, saj gre tako za fizični napor (točka za pregled je v Novem mestu) kot za psihični napor. Sestro iz DSO, ki je delala z zdravnikom, pa so že pregledali, a rezultatov še ni.

09:10 Število smrtnih žrtev koronavirusa v ZDA je v petek naraslo na najmanj 17, vendar pa natančnega števila okuženih in umrlih ni mogoče določiti, saj ZDA nimajo na voljo dovolj kompletov za testiranje. V petek je prve primere prijavilo še šest novih zveznih držav, s čimer so sedaj virus potrdili v 25 državah.

08:40 Južna Koreja je danes poročala o 483 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Skupno so jih doslej potrdili že 6767, kar je največ izven Kitajske, kjer je virus konec lanskega leta izbruhnil. Na Kitajskem, večinoma v najbolj prizadeti provinci Hubei, pa so potrdili 99 novih primerov okužbe, za covid-19 je umrlo še 28 ljudi.

08:35 Okuženi zdravnik v Metliki je bil v stiku s 54 zaposlenimi in 40 bolniki.  Ta zdravnik v sredo obiskal tudi Dom starejših občanov (DSO) Metlika. Že tam naj bi pri njem opazili nekatere znake okuženosti (vročina, bruhanje, brez kašlja), poroča portal Moja dolenjska.

08:30 V Italji je samo včeraj zaradi coronavirusa umrlo 49 ljudi.

07:00 V Sloveniji so včeraj potrdili osmi primer okužbe z novim koronavirusom, so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje. Informacijo o novem primeru so sicer najprej objavili na spletni strani Zdravstvenega doma Metlika, kjer bodo do nadaljnjega sprejemali le nujne primere. Okuženi je zdravnik v zdravstvenem domu, je za POP TV potrdil minister Aleš Šabeder.

00:07 Število okuženih z novim koronavirusom po svetu je danes preseglo 100.000, kažejo podatki francoske tiskovne agencije AFP in Reutersa ter ameriške Univerze Johns Hopkins na podlagi uradnih podatkov držav. Primere so potrdili že v 91 državah, umrlo je več kot 3400 ljudi.

19:47 Število okuženih z novim koronavirusom po svetu je danes preseglo 100 tisoč, v Sloveniji pa so okužbo danes potrdili pri osmem bolniku. Vsi so stabilni, a so jih po protokolu hospitalizirali. Trije od njih so sicer zaposlenih v zdravstvenih ustanovah. Vse strožji so tudi ukrepi pristojnih, zunanje ministrstvo svetuje preložitev nenujnih potovanj.

19:41 V Sloveniji so potrdili osmi primer okužbe z novim koronavirusom, so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje. Informacijo o novem primeru so sicer najprej objavili na spletni strani Zdravstvenega doma Metlika, kjer bodo do nadaljnjega sprejemali le nujne primere. Po neuradnih informacijah je okuženi zdravnik v zdravstvenem domu.

19:12 V Italiji, najbolj prizadeti evropski državi zaradi novega koronavirusa, so danes poročali o največ smrtnih žrtvah koronavirusne bolezni v enem dnevu – umrlo je 49 ljudi. Skupno je doslej covid-19 v dveh tednih v državi zahteval 197 življenj. Naraslo je tudi število okuženih.

16:34 Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota za omejitev možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom uvajajo dodatne zaščitne ukrepe. Med drugim so prepovedali obiske vseh bolnikov in poslovne obiske ter uredili vstopne točke za naročene ambulantne obravnave.

15:20 V Sloveniji so potrdili sedmi primer okužbe z novim koronavirusom. Gre za soprogo šestookuženega 32-letnika – oba sta zaposlena na UKC Maribor. Soproga naj bi bila zdravnica, ki dela na rentgenskem oddelku, poroča 24ur.

14:20 Šesti bolnik s coronavirusom je v UKC Maribor je obolel z blažjo klinično sliko. Je zaposlen v UKC Maribor, vendar ni bil v stiku z nobenim bolnikom v UKC Maribor. Bil pa je v stiku s sestrami in zdravnikom. Tem zdravstvenim delavcem so že našli delovna mesta, kjer ne bodo prihajali v stik z bolniki. V UKC Maribor je zato nekoliko okrnjeno delovanje kirurškega programa. Za vsa nujna stanja je dobro poskrbljeno. Prostore, kjer je bil okuženi bodo temeljito in pošteno očistili. So povedali na tiskovni konferenci

14:10 MZZ zaradi novega koronavirusa odsvetuje vsa potovanja v severno Italijo in nenujna potovanja v preostale dele Italije.

13: 36 Novi predsednik državnega zbora Igor Zorčič je pojasnil, da so v DZ že sprejeli preventivne ukrepe proti morebitni okužbi z novim koronavirusom. Tako so po pisarnah razdelili razkužila, večkrat na dan čistijo kljuke na vratih, v prihodnje pa nameravajo tudi omejiti obiske v parlamentarnih prostorih.

13:27 Predsednik SDS in predsednik vlade Janez Janša je danes poudaril, da panika ob novem koronavirusu ne koristi nikomur. Po njegovih besedah je panike manj, če imajo ljudje natančne informacije in odgovore na vprašanja.

13:12 Celjska bolnišnica je zaradi povečanega števila sumov na okužbo z novim koronavirusom in tudi bolnikov s potrjeno okužbo od danes do preklica sprejela nekatere zaščitne ukrepe. Z njimi bi radi zmanjšali možnosti za okužbo bolnikov, ki v bolnišnico prihajajo zaradi drugih zdravstvenih težav, hospitaliziranih bolnikov in njihovih zaposlenih.

13:08 Epidemija koronavirusa je močno prizadela predvsem turistični sektor v Avstriji, saj po vsem svetu poročajo o odpovedih aranžmajev. Avstrijski hotelirji lahko pri tem računajo na pomoč države, ki bo prevzela poroštvo za posojila zanje v višini do 100 milijonov evrov, je danes sporočila ministrica za turizem Elisabeth Köstinger.

13:00 Strm padec tečajev vrednostnih papirjev zaradi širjenja novega koronavirusa po svetu in padanje donosnosti obveznic so potisnili cene zlata na najvišjo raven po letu 2013. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za unčo zlata odšteti 1690 dolarjev. V nadaljevanju trgovanja se je cena spustila do 1687 dolarjev.

12:40 V Iranu se je z novim koronavirusom do zdaj okužilo 4747 ljudi, 124 jih je umrlo. Oblasti so danes sporočile, da je virus zahteval še 17 življenj, potrdili pa so 1234 novih primerov okužbe.

Testiranje na koronavirus (foto: EPA)

12:26 Na Nizozemskem je danes zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrl 86-letni moški. To je prva žrtev koronavirusa v tej državi, so potrdile nizozemske zdravstvene oblasti.

12:25 Ministri EU za zdravje se zaradi širjenja novega koronavirusa danes v Bruslju sestajajo na drugem izrednem zasedanju v manj kot mesecu dni. Cilj je izboljšati usklajevanje, zlasti izmenjavo informacij. Eden ključnih izzivov je zagotoviti dovolj zaščitne opreme.

12:06 Kranjska Gora nestrpno pričakuje karavano alpskih smučarjev, ki se bodo 14. in 15. marca merili na veleslalomu in slalomu za svetovni pokal. Obiskovalci so na smučarski spektakel v Kranjsko Goro toplo vabljeni. Brezplačno je ogled tekem možen z večjo slovensko zastavo. Bo pa letošnje tekmovanje potekala v znamenju zdravstvenih navodil.

11:32 Minister za zdravje v odstopu Aleš Šabeder je znorel in prepovedal komuniciranje UKC Maribor z javnostjo. Novinarska konferenca, sklicana ob 14. uri, odpovedana.

11:31 Iz Vatikana danes poročajo o prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavirusom. Kliniko, kjer so odkrili bolnika, ki je bil na testu v četrtek pozitiven, so danes začasno zaprli in jo bodo razkužili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

09:35  Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Mariboru so v četrtek popoldne zabeležili pri 32-letniku, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, so danes potrdili v tem zavodu. Bolnik je v bolnišnici v izolaciji, so navedli. Drugih informacij zaenkrat ne dajejo.

09:32 Izbruh novega koronavirusa bi lahko povzročil do 347 milijard dolarjev globalne škode, je danes sporočila Azijska razvojna banka (ABD). Močno so in še bodo prizadeti zlasti domača potrošnja in turizem, dobavne verige, veliki bodo tudi učinki v zdravstvu, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

08:45 Tečaj evra v primerjavi z dolarjem stagnira pri okoli evro za 1,1232 dolarja. Vlagatelji pričakujejo, da bo Evropska centralna banka, ki ima zasedanje prihodnji teden, znižala ključno obrestno mero, tako kot je to nedavno storila ameriška centralna banka.

08:35 Vlagatelji na azijskih borzah so zelo zaskrbljeni nad potekom dogodkov glede koronavirusa in posledic na gospodarstvo. Vrednosti vodilnih indeksov so močno zdrsnile navzdol.

06:50 Od kod koronavirus? V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

06:40 Ministri EU za zdravje se bodo zaradi širjenja novega koronavirusa danes v Bruslju sestali na drugem izrednem zasedanju v manj kot mesecu dni. Med ključnimi cilji je okrepiti usklajevanje, zlasti izmenjavo informacij, ter zagotoviti ustrezno oskrbo z zdravili. Evropa je na tem področju ranljiva, saj je večina proizvodnje zunaj EU.

06:00 V Italiji je včeraj v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo umrlo 41 ljudi, skupno pa 148, s čimer Italija po številu žrtev zaostaja le za Kitajsko. V Italiji so v zadnjih 24 urah potrdili tudi 769 novih primerov okužb. Danes je bilo tako skupno okuženih 3858 ljudi, kar je 25 odstotkov več kot dan prej. Okužene so zabeležili že v vseh italijanskih deželah. 414 bolnikov je že ozdravelo, v karanteni pa je približno 100.000 ljudi predvsem v mestih na severu države.

01:00 Četrta in peta okužba, ki nista povezani s prvimi tremi. Moški in ženska, ki sta potovala po Italiji sta se po prvih podatkih bržkone tam tudi okužila, je za Odmeve dejala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat. Po zdaj znanih podatkih torej nista povezana s skupino prvih treh okuženih, kjer je šlo za trojico, ki je v organizirani skupini potovala po Maroku.

00:01 Pozno sinoči je bila potrjena nova okužba s koronavirusom v Sloveniji. Okuženi je mlajši moški.