fbpx

[Iz minute v minuto] Trije bolniki resno ogroženi! Predsednik vlade naproša župane in zdrave mlade naj se čim bolj angažirajo pri varstvu otrok!

Foto: epa

Zaradi širjenja okužbe z novim koronavirusom se življenje po Sloveniji zelo upočasnjuje. Vlada zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve, prve uredbe, ki bodo pokazale, kdaj se bo to zgodilo, je pričakovati že danes. Na temo obvladovanja okužb s koronavirusom pa bo danes potekal tudi sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov.

21:07 Državljanom od začetka tedna na številna vprašanja v zvezi s koronavirusom vsakodnevno odgovarjajo študenti zadnjih letnikov medicine. Delovanje tistih, ki niso iz Ljubljane, je bilo zaradi napovedanega zaprtja študentskih domov do pred kratkim ogroženo, a so našli rešitev, sporočajo z ministrstva za javno upravo.

20:55 V Srbiji so nocoj zaradi novega koronavirusa razglasili izredne razmere. V ponedeljek bodo po vsej državi tudi zaprli vse vrtce, šole in univerze. Po uradnih informacijah so v državi doslej zabeležili 48 okužb z novim koronavirusom.

20:29 Pošta Slovenije bo s ponedeljkom prilagodila način zagotavljanja določenih poštnih storitev. Dostavljalci bodo v hišne predalčnike naslovnikov vlagali tudi priporočena pisma. Vse stranke in poslovne partnerje poziva, da naj poštne storitve uporabljajo le, če je to nujno. Spletne trgovce pozivajo, naj kupce usmerjajo v spletna plačila.

20:26 Predsednica Evropske komisije Usula von der Leyen je danes pozvala države članice, naj zaščitijo javno zdravje in tudi med epidemijo koronavirusa ohranijo delovanje enotnega trga. Komisija je danes sprejela tudi ukrep, po katerem bo izvoz medicinske zaščitne zdravstvene opreme dovoljen le z dovoljenjem vlad članic.

20:25 Odprte ostajajo prodajalne z živili in medicinskimi pripomočki, lekarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte, trafike …

20:24 Od polnoči zaprti hoteli, gostilne, velnes, kinodvorane, frizerji, kozmetični saloni, športno rekreacijske storitve, kulturne storitve …

20:13 Vlada je sprejela odlok, s katerim prekinja vse specializacije zdravnikov. Zdravnike sekundarije in specializante, torej zdravnike brez licence, bo namreč vključila v izvajanje ukrepov za preprečevanje, obvladovanje in odstranjevanje posledic epidemije novega koronavirusa.

19:27 Za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa je danes tudi Veterinarska zbornica Slovenije sprejela nekatere ukrepe za zaščito ljudi, živali in premoženja, so sporočili iz zbornice.

19:15 Kacin: Lokalne skupnosti bodo poskrbele za ustrezne rešitve za nujno varstvo otrok, Zadnji trenutek je, da se začnemo obnašati odgovorno do sebe in drugih, storili bomo vse, da bi zajezili virus

19:13 Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je ob robu današnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Omejitev bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet.

19:05  Kljub ostrim preventivnim ukrepom se število smrti zaradi koronavirusa v Italiji še naprej povečuje. Iz sosednje Italije danes poročajo o novih 368 smrtih zaradi koronavirusne bolezni, kar je skoraj dvakrat več, kot jih je zaradi virusa umrlo v soboto. Doslej so vse skupaj potrdili več kot 24.000 okužb.

18:30 Infektologinja Bojana Beović je pred današnjim sestankom z direktorji bolnišnic v zvezi z ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa povedala, da vstopne točke spreminjajo v ambulante za obravnavo bolnikov s covid-19. Po njenih besedah je sicer pri treh bolnikih s koronavirusom stanje zelo resno in so resno ogroženi. Vsi trije bolniki, pri katerih je stanje zelo resno, se zdravijo v Ljubljani, je povedala Beovićeva.

18:00 Učiteljica OŠ Majde Vrhovnik v Ljubljani okužena, šola poziva zaposlene, starše in učence, naj opazujejo spremembe pri svojem zdravju! Več TUKAJ.

17:15 Zaradi ukrepov zapiranja meja in prekinitev letalskih povezav z drugimi državami, ki jih uvajajo oblasti, so številni Evropejci obtičali v tujini. Domov se med drugim skuša vrniti okoli 12.000 Poljakov in okoli 12.000 Francozov. Zmeda zaradi ukrepov pa je tudi na ameriških letališčih.

17:12 Nemčija bo v prizadevanjih za zajezitev epidemije novega koronavirusa v ponedeljek zjutraj uvedla strog nadzor na mejah s Francijo, Avstrijo in Švico ter prepovedala vstop za določene skupine ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na vire v krogih nemške vlade.

17:04 Regijam s potrjenim primerom novega koronavirusa se je danes pridružila tudi Koroška. Med brisi, odvzetimi na koroški vstopni točki pri Zdravstvenem domu (ZD) Slovenj Gradec, je bil danes en bris pozitiven, je za STA potrdila direktorica zdravstvenega doma Marjeta Vaupot. Bris je bil potrjen pri Korošcu, ki biva na Koroškem.

17:03 Ministrstvo za pravosodje s pravosodnimi deležniki nadaljuje usklajevanje in izvajanje nujnih ukrepov za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Za obisk notarja se bo tako treba predhodno najaviti, onemogočeno bo tudi neposredno vlaganje pošte na državno odvetništvo. Stanje v zaporih je medtem stabilno in mirno.

17:02 O prvi smrtni žrtvi novega koronavirusa danes poročajo tudi iz Madžarske. Umrl je 75-letni Madžar. V državi je sicer okuženih okoli 30 ljudi, eden je že okreval, poročajo tuje tiskovne agencije.

16:30 Svoj Twitter profil ima od danes naprej tudi Krizni štab RS. Na tem mestu boste lahko dobili vse najpomembnejše informacije o ukrepih Slovenije za zajezitev epidemije koronavirusa Covid-19.

16:17 Minister za obrambo Matej Tonin je na Twitterju napovedal, da je prvi del mobilne bolnice pred vojašnico Edvarda Peperka že postavljen. Dokončno bo nared do torka in bo sprejela 120 bolnikov.

15:55 Vlada pripravlja odlok za prepoved neposredne prodaje blaga in storitev potrošnikom, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Trgovine z živili, lekarne, banke, pošte in bencinski servisi bodo odprti, možna bosta tudi dostava hrane in izvedba nekaterih storitev na domu. Več naj bi bilo znanega kmalu.

15:50 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je po sobotnem prevzemu poslov seznanil z razmerami na terenu. Te so po njegovih besedah stabilne in pod nadzorom, so sporočili z ministrstva.

15:45 Svetovnemu športu zaradi novega koronavirusa grozi finančni zlom. Samo nemška bundesliga bi imela v primeru, da se letošnje tekmovanje zaradi virusa ne izvede, 750 milijonov evrov izgube. Zavarovanja za izpad dohodkov z naslova TV pravic ni, zato je osnovni cilj, da se tekmovanje na vsak način izpelje.

15:30 Spomnimo. Vlada je sprejela odlok, s katerim prepoveduje kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. Premier Janez Janša in ministrica Simona Kustec pozivata k medsebojni pomoči pri varstvu na domu. https://www.gov.si/novice/2020-03-15-posebno-obvestilo-ministrice-dr-simone-kustec-o-varstvu-otrok/

14:30 V Sloveniji je že 219 potrjenih okužb s koronavirusom Covid-19. Do sedaj so testirali 6156 oseb.

13:50 Najbolj sveže novice si oglejte na Nova24TV

13.30 Po informacijah hrvaških oblasti prepoved vstopa za slovenske državljane v Hrvaško ne velja, je na Twitterju sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve. Zaradi širjenja novega koronavirusa pa slovenski državljani ne morejo več vstopati na območje Srbije.

 

11:35 Predsednik vlade Janez Janša: “Prosim župane slovenskih občin, da se v prihodnjem tednu čim bolj angažirajo glede pomoči pri organizaciji varstva otrok na domu. Za pomoč zaprošam tudi vse zdrave mlade, ki imajo čas. Trenutno je edina varna oblika varstva otrok namreč varstvo na domu.”

11:31 Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je na Twitterju objavil, kako pomembno je ostati doma pri reševanju življenj in širjenju nadaljnjih okužb.

11:28 Minister za gospodarstvo in predsednik SMC Zdravko Počivalšek: Včeraj smo zabeležili prvo smrtno žrtev za posledicami koronavirusa. Epidemije ne moremo zajeziti brez strogih ukrepov in upoštevanja samoizolacije, zato vas prosim #ostanidoma. Preložite druženja, nepotrebne nakupe in opravke na čas, ko bomo vsi skupaj spet varnejši. Hvala!”

11:21 Na Hrvaškem so danes potrdili sedem novih primerov okužbe s koronavirusom. Kot je potrdil minister za zdravje Vili Beroš, se je skupaj tako v državi doslej okužilo 46 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

11:06 S spremljanim nadzorovanim potovanjem prek Slovenije, Hrvaške in drugih tranzitnih držav je Slovenija do sedaj vrnitev v matične države omogočila 276 tovornim vozilom in dvema avtobusoma. Poleg policije sta tovorna vozila na ozemlju Slovenije spremljala Dars in finančna uprava, so sporočili s Policijske uprave (PU) Maribor.

Foto: STA

11:00 Vlada je skladno z napovedjo sprejela odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa. Javni prevoz bo začasno prepovedan od polnoči. Taksiji bodo lahko vozili, vendar bodo morali vozniki pred vstopom novega potnika vozilo razkužiti.

10:50 Italijanske oblasti so ustavile nočne železniške povezave med severom in jugom države. Močno so omejili tudi letalski promet, številna letališča so zaprta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Prekinili so tudi letalske in trajektne povezave med Sardinijo in celinsko Italijo. Za otok so uvedli karanteno.

10:49 Italijanska vlada je ljudi pozvala, naj se bolj držijo prepovedi potovanj, da bi preprečili nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Oblasti v deželi Lombardija, ki jo je koronavirus najhuje prizadel, ob tem svarijo, da je njihov zdravstveni sistem tik pred zlomom. Vlada v Rimu je tiste, ki živijo v drugem delu države kot njihova družina, pozvala, naj ne zapuščajo kraja. Kdor ima rad svoje bližnje, naj se odpove potovanjem, kar je tudi v interesu skupnosti, so poudarili.

10:46 Mednarodna veslaška zveza (Fisa) je zavoljo pandemije koronavirusa do konca maja prestavila vsa tekmovanja pod njenim okriljem. V tem času bi morale biti na sporedu tri tekme za svetovni pokal in kvalifikacije za letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu.

10:40 Litva in Estonija sta v soboto sporočili, da bosta v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprli meje za tuje državljane. Številne ukrepe je sprejela tudi Latvija.

10:34 Kar sedem članov italijanske prvoligaške nogometne ekipe Sampdorie je bilo pozitivnih na testu za koronavirus. Zadnji nogometaš na tovrstnem seznamu moštva iz Genove, kjer je med letoma 1989 in 1994 igral nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec, je Poljak Bartosz Bereszynski.

10:15 Iz Vatikana so danes sporočili, da bodo vse velikonočne slovesnosti zaradi koronavirusa potekale brez vernikov. Velika noč bo letos 12. aprila. Iz vatikanskega urada so dodali, da bodo vse splošne avdience in molitve angelovega čaščenja, ki jih vodi papež, do velike noči dostopne zgolj prek spleta. Angelovo čaščenje je sicer že minulo nedeljo zaradi koronavirusa potekalo brez navzočnosti vernikov na Trgu sv. Petra.

10:00 Zaradi epidemije razpisi sodnih obravnav precej skopi: Tako je večina slovenskih sodišč preklicala vse obravnave. Na nekaterih sodiščih pa za zdaj ostaja razpisana peščica obravnav. Med drugim je na Okrožnem sodišču v Novi Gorici za četrtek razpisan predobravnavni narok za obdolženega lanskega umora v Bovcu. V Mariboru je za sredo razpisan izrek sodbe v ponovljenem sojenju Medihi Hromadžić, ki jo obtožnica bremeni umora sestre dvojčice ter poskusa umora mame. Na Ptuju bi se v ponedeljek s sklepnimi besedami lahko sklenilo sojenje Janku Tomiću za uboj in tri poskuse uboja v Krčevini pri Ptuju, ki naj bi jih ta zagrešil maja 2018, ko so štirje moški na njegovem domu skušali obračunati z njegovim sinom. Tomić se sicer ves čas brani, da je šlo za samoobrambo.

Ali bodo naroki tudi izpeljani, pa bo najverjetneje jasno tekom tedna.

09:30  Državni zbor naj bi se predvidoma v sredo sestal na izredni seji, na kateri bo obravnaval predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. Kot je v petek dejal premier Janez Janša, pa bo ukrepom zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jih je predlagala prejšnja vlada, verjetno treba dodati še marsikaj.

09:20 Številni nemški nogometni privrženci so v spletni anketi, ki ga je pripravil institut za javno mnenje Bundesliga-Barometer v sodelovanju z medijsko hišo Sport1, izrazili željo, da bi zavoljo epidemije novega koronavirusa za eno leto prestavili letošnje evropsko prvenstvo v nogometu.

09:16 Mariborska občina in podjetje Marprom sta se v skladu z odločitvijo kriznega štaba vlade zaradi zajezitve širjena okužbe s koronavirusom odločila že danes povsem ustaviti mestni potniški promet. Mariborski mestni avtobusi od devete ure zjutraj ne vozijo več na nobeni liniji, prav tako so zaprli blagajno in informacije na glavni avtobusni postaji. Kot so ob tem dodali na mestni občini, bo ukrep popolne ustavitve mestnega avtobusnega prometa veljal do nadaljnjega, pri čemer se potnikom zahvaljujejo za razumevanje, o vseh naknadnih spremembah pa jih bodo obveščali.

08:24 Košarkar ekipe Detroit Pistons Christian Wood je tretji igralec v severnoameriški ligi NBA, ki se je okužil z novim koronavirusom. Pred njim sta bila pozitivna košarkarja moštva Utah Jazz – Francoz Rudy Gobert in Donovan Mitchell. Gobert, ki je bil pred dnevi močno kritiziran zaradi neodgovornega dejanja, ko se je po odhodu z novinarske konference namenoma dotaknil vseh mikrofonov in snemalnikov na mizi, se je odločil, da bo podaril 500.000 dolarjev za uslužbence dvorane v Salt Lake Cityju in Oklahoma Cityju ter v svoji rodni Franciji, ki jih je prizadela epidemija novega koronavirusa.

08:19 Na Kitajskem, kjer se število novih okužb s koronavirusom še naprej zmanjšuje, so danes zabeležili 20 novih primerov okužbe, od tega 16 pri tistih, ki so v državo prispeli iz tujine. Zaradi koronavirusne bolezni je umrlo deset ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Med novimi primeri okužb so jih 16 odkrili pri tistih, ki so na Kitajsko prispeli iz tujine, kar je največ v zadnjem tednu. To pri kitajskih oblasteh zbuja bojazen, da bodo ukrepi, ki so jih uvedle za omejitev širjenja virusa, ogroženi

07:57 Ključni poudarki

  • Sloveniji so 4. marca odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, država 12. marca razglasila epidemijo
  • skupno je število okuženih do 14. marca do 14. ure naraslo na 181; minister za zdravje Tomaž Gantar potrdil prvo smrt bolnika s koronavirusom – osebe iz rizične skupine
  • MZZ odsvetuje tudi vsa potovanja v Španijo. Posebna opozorila veljajo še za Italijo, Iran, Južno Korejo in Kitajsko
  • vse vzgojno-izobraževalne ustanove 16. marca zapirajo vrata, ustavljen bo javni potniški promet, prepoved obratovanja lokalov

07:45 Bela hiša je v soboto zvečer sporočila, da je bil test predsednika ZDA Donalda Trumpa na okužbo z novim koronavirusom negativen. V ZDA so doslej v sedmih tednih opravili teste le pri 11.000 osebah. To je toliko, kot jih Južna Koreja izvede v enem dnevu.

07:44 V Franciji bo danes prvi krog lokalnih volitev, ki bodo v državi sredi boja za zajezitev novega koronavirusa potekale v vse prej kot običajnih okoliščinah. Zdravstvene skrbi bi lahko vplivale predvsem na volilno udeležbo. Volitve veljajo za preizkus podpore, ki jo sredi mandata uživa predsednik Emmanuel Macron.

07:43 Prepoved druženja bi lahko prizadela mnoge vernike, klasičnih nedeljskih maš danes namreč ne bo. Je pa več duhovnikov v želji, da bi ostali blizu svojim faranom, začelo maše predvajati preko spleta.

07:40 Vladni predstavniki se bodo danes sestali tudi z direktorji vseh slovenskih bolnišnic in zdravstvenih domov. V ponedeljek pa bo potekal sestanek z direktorji domov za starejše, glede na to, da so prav starejši najbolj ogrožena kategorija. Kot so po sobotni seji kriznega štaba poudarili v vladnem uradu za komuniciranje, se je treba organizirati tako, da bodo zaposleni v teh ustanovah lahko kos izzivom in da bodo našli dodatne dovolj usposobljene delavce, ki bodo pri tem pomagali.

V pripravi je tudi nabor ukrepov za pomoč gospodarstvu zaradi posledic širjenja koronavirusa, z namenom ohranitve delovnih mest in likvidnosti podjetij, so še sporočili iz Ukoma.

07:35 Na območju vojašnice Edvarda Peperka bodo danes predvidoma začeli postavljati izolacijski center za medicinsko oskrbo 120 ljudi. Na območju vojašnice bosta postavljena premična bolnišnica Role 2 in mobilni stacionarij. V dveh dneh naj bi bili nastanitveno operativni.

07:31 Mnogi gostinci po državi so sicer še pred napovedjo tovrstnih ukrepov začeli javnost obveščati, da zapirajo vrata. V soboto je bilo mogoče na družbenih omrežjih zaslediti oglase lokalov, ki so pred zaprtjem hrano ponujali po znižanih cenah ali kot donacijo pomoči potrebnim.

07:30 Vlada naj bi danes konkretizirala v soboto pozno zvečer dogovorjene ukrepe za zajezitev širjenja virusa s področja javnega potniškega prometa in glede obratovanja lokalov. Bo pa že danes začel veljati občinski odlok, ki zapoveduje zaprtje vseh gostinskih lokalov, cvetličarn, frizerskih salonov in drugih dejavnosti v Mariboru. Kršitelje čakajo kazni.

07:15 Minister za zdravje Tomaž Gantar je za oddajo Odmevi TV Slovenija uradno potrdil prvo smrt bolnika s koronavirusom. Pojasnil je, da je šlo za osebo iz rizične skupine.