fbpx

Janez Janša: Dokler bom živ, ne bom prenehal prihajati na tista mesta, kjer je prišlo do spontanega odpora

Predsednik SDS Janez Janša (Foto: STA)

“Vsako leto prihajamo v Vrhpolje zato, ker iščemo ta državljanski pogum, ki je živel med temi hišami in ulicami pred 26 leti, kajti živimo čas, ko ga močno potrebujemo,” je na prireditvi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve “Ponosni na Vrhpolje” poudaril slavnostni govornik Janez Janša. Na tem kraju se je vojna za samostojno Slovenijo začela dan prej, je uvodoma izpostavil Janša in nadaljeval, da v ta kraj prihajamo vsako leto, da se spominjamo državljanskega poguma Vrhpoljcev, “ki so tukaj praktično goloroki zaustavljali oklepno moč agresorske jugoslovanske armade.”

Po besedah Janše je bilo v tistih trenutkih vse na kocki, danes pa časi niso ravno usodni, so pa prelomni. Ob tem je vodja največje opozicijske stranke napovedal, da se bo tako pri nas kot v evropskem okolju v bližnji prihodnosti dogajalo marsikaj. “Izginila je tista gotovost, s katero smo še pred nekaj leti verjeli, da bo generacijam, ki prihajajo, v vsakem primeru bolje, kot je bilo generacijam, ki smo danes aktivne,” je poudaril in dodal, da prihajamo v Vrhpolje po tisti državljanski pogum, ki je bil tukaj pred 26 leti, ker ga potrebujemo. Predsednik SDS je izrazil prepričanje, da pogum ne izgine, ampak se pojavi pri vsaki generaciji ne glede na to, kako hude preizkušnje pridejo. Izpostavil je dejstvo, da je na svetu mnogo narodov, ki nimajo svoje države, in kot primer navedel Katalonce, in ki želijo lastno državo, čeprav jim v Španiji najbrž ni tako težko, kot je bilo nam v Jugoslaviji.

(Foto: SDS)

Janez Janša: “Imamo zgodovino, ki gre preko stotine generacij in preko vekov časa, in skozi to zgodovino je slovenski narod izoblikoval svojo identiteto, svoj jezik, svojo pisavo, svojo kulturo, svojo vero in postave in danes Slovenci, vsaj v glavnem, vemo, kaj smo.”

Slovenski narod se je uprl terorju Jugoslavije
“Ali to, kar smo, tudi hočemo ostati, in ali se zavedamo izzivov, ki so pred tem vprašanjem?”
je opozoril Janša in dodal, da nam danes manjka zavesti in državljanskega poguma, ki je Slovenijo preveval pred 26 leti. Jugoslovanska armada je pred napadom razmišljala o tem, da bodo dolge vrste Slovencev, ki bodo bežali v Italijo in Avstrijo, ovirale prodor oklepnih kolon. “Stojimo na mestu, kjer smo Slovenci dokazali ravno obratno,” saj je še pred poveljem, ko samostojna Slovenija še ni bila razglašena, prišlo do spontanega odpora, je pojasnil Janša: “Zaradi tega dejstva dokler bom živ, ne bom prenehal prihajati na tista mesta, kjer se je to zgodilo, in se pozdravljati z ljudmi, ki so takrat odločili o usodi Slovenije.”

Janez Janša je spregovoril tudi o odločitvi za samostojno državo, glasovanju na plebiscitu, sprejemanju zakonov, nekaterih tudi s pičlo večino, saj so politiki iz vrst stare, nedemokratične strukture osamosvojitvi nasprotovali, kar pa vse skupaj ne bi veljalo nič, če se Slovenci kot narod takrat ne bi uprli. Na slovesnost ob razglasitvi samostojne države so bili vabljeni vsi znani tuji državniki, prišel pa ni nihče. “Tudi tisti, ki so bili v intimnih simpatijah z nami, tega takrat javno še niso upali pokazati,” je spomnil takratni minister za obrambo.

(Foto: SDS)

Slovenci smo suveren narod, ki je dobil lastno državo na podlagi lastnega truda, lastne krvi in z lastnimi močmi
Janša po pretečenem času od takrat v tem vidi tudi dobre plati: “Slovenija pri osamosvojitvi ni imela nobenega sponzorja, nikomur nismo nič dolžni,” za razliko od nekaterih drugih držav na Balkanu. Premalo se zavedamo, da smo “Slovenci suveren narod, ki je dobil lastno državo na podlagi lastnega truda, lastne krvi in z lastnimi močmi,” je poudaril Janša. Zato je nerazumljivo, da se na javnih prireditvah vedno pogosteje pojavljajo simboli vojske, ki nas je napadla, in da ljudje govorijo, da je bilo včasih bolje, in za vse težave krivijo nastanek samostojne države.

Janez Janša: “Če bi želel kdo nazaj, gre vedno lahko v Beograd, zaprosi za tisto plačo, za tisto pokojnino, za tisto socialno podporo in mislim, da bo čez dva dni prišel nazaj,« je bil jasen Janša.”

Slovenija je 9. najstarejša država na svetu
“Ob tem ko je bil slovenski narod – na plebiscitu in ko smo branili Slovenijo – zelo enoten, slovenska politika ob tem ni bila enotna, bila je razcepljena,”
je dejal Janša in spomnil na znane floskule levičarjev, da bomo jedli travo, da je osamosvojitev samomor, da to ni njihova intimna opcija. Od tod izhajajo težave, ki jih čutimo danes, saj so tisti, ki so samostojni Sloveniji nasprotovali, Slovenijo olastninili in izkoriščali. Mladi odhajajo v tujino, Slovenija je 9. najstarejša država na svetu. “Če omeniš družinsko politiko, da je treba več vlagati v to, da nas bo več in da bo narod rastel, se to razglasi za nekaj predmodernega in se v proračun zapiše 130 milijonov za t. i. integracijo migrantov iz tujerodnih okolij,” je pojasnil Janša.

Predsednik SDS je ponovno opozoril na nedavno ugotovitev pranja denarja preko NLB, ki je šel za financiranje teroristov. “Ugrabili so nam državo, ne samo zato, da so nekateri bogato zaslužili, ampak so ob tem ogrožali tudi varnost Slovenije v Evropi in svetovni mir.” Nič se ni zgodilo, pravijo, da ni bilo nobenega kaznivega dejanja in šele leta bodo pokazala, za kaj vse so bile zlorabljene slovenske finančne in državne strukture. Po Janševih besedah vsako leto prihajamo v Vrhpolje zato, “ker iščemo ta državljanski pogum, ki je živel med temi hišami in ulicami pred 26 leti, kajti živimo čas, ko ga močno potrebujemo.”

(Foto: iStock)

Tako čudovitega koščka sveta, kot je Slovenija, ni nikjer drugje
Samostojna in svobodna domovina je nekaj, kar je izziv za vsako generacijo. “Pred 26 leti cilj ni bil dosežen enkrat za vselej,” je dejal Janša. Ta cilj je potrebno razumeti, braniti in ohranjati. Predsednik SDS je izrazil prepričanje, da je vsakdo v zadnjih letih bil kje po svetu, sam je bil na vseh celinah, in bolj kot potuješ, spoznavaš druge kraje, običaje in ljudi, spoznavaš, da “tako čudovitega koščka, kot je Slovenija, praktično ni nikjer drugod.”

V časih, ko smo ponekod močno zatavali, si moramo te slike priklicati pred oči, meni predsednik SDS. “Prvič zato, da vemo, kaj smo. Drugič, da vemo, kaj imamo. In tretjič, da vemo, da si je za to vredno prizadevati, da je to potrebno tudi braniti,” je pojasnil. Janez Janša verjame v optimistično prihodnost Slovencev, ker je prepričan, da so generacije, ki so bile rojene po tem času, ravno tako domoljubne, kot so bile tiste, ki so bile na preizkušnji pred 26 leti.

Slavnostni govornik se je ob koncu zahvalil vsem, ki aktivno delujejo v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, ki je ključnega pomena, da dosežemo tisto normalnost, za katero smo verjeli, da bo prišla, ko smo leta 1991 dvignili novo slovensko zastavo. “Potrebujemo aktivne državljane, ki jih ni sram dvigniti slovenske zastave,” je dejal Janša in se zahvalil vsem, ki državno zastavo obesijo ob praznikih pa tudi sicer. “Noben greh ni, če na hiši vsak dan visi slovenska zastava, včasih so rekli, da je to prepovedano, ni prepovedano. Hvala vsem, ki ploskate, ko se zapoje ali zaigra slovenska himna. Povsod po svetu ploskajo in se veselijo, ko se zaigra njihova nacionalna himna. Nam so rekli, da se to ne sme, ne vem, zakaj,” je dejal Janša in dodal, da tako prebijamo te blokade, ohranjamo zgodovinski spomin in s tem ohranjamo Slovenijo tudi za prihodnost.

J. F.