fbpx

Janez Janša: “Kdorkoli bo prišel na pogovor k nam, naj s sabo prinese svoj program, da se začnemo pogovarjati o realnih stvareh.”

Foto: SDS

Prvak SDS Janez Janša je stopil pred novinarje, kjer se je sprva zahvalil vsem, ki so danes odšli volit. Volivci so torej povedali, da si za predsednika vlade želijo Janeza Janšo, v programu stranke SDS pa so prepoznali, da Janševa stranka na prvo mesto postavlja slovenskega človeka.

Janez Janša se je spomnil volitev pred štirimi leti in ugotovil, da tisto sploh niso bile volitve, ampak volilna farsa. Letos je, kot kaže, volilna udeležba višja kot leta 2014, ljudje pa so končno spoznali, da njihov glas šteje, ne glede na to, ali so bogati ali revni. Janša se je zahvalil tudi svoji čudoviti ekipi, ki je izpeljala čudovito volilno kampanjo, rezultat SDS pa je višji kot seštevek rezultata dveh “zasledovalcev”, LMŠ in SD. “Hvala tudi tistim, ki so v vsem tem času, ko so mnogi lansirali volilno kampanjo, ‘najpomembnejše’ teme, brali naše programe, se bili pripravljeni pogovarjati o vsebini, kaj Slovenija potrebuje v prihodnosti, in ne nasedali poskusom spinanja,” torej v programu SDS prepoznali tisto, kar Slovenija v prihodnosti resnično potrebuje.

Janez Janša: “Vse, kar smo povedali v volilni kampanji, ostaja naša zaveza še naprej.”

Prvak SDS in zmagovalec volitev je prisotne soočil z dejstvom, da so pred Slovenijo časi, ki potrebujejo sodelovanje, vrata SDS pa so odprta – tako kot vedno, ko je SDS sestavljala vlado. “V naših vladah so vedno sodelovali tisti, ki so bili pripravljeni delovati v dobro Slovenije,” je Janša spomnil na povezovalno vlogo ter iskreno priznal: “Žalosti me, da v tej kampanji niti v eni razpravi ni bilo narejene niti ene primerjave med načinom vladanja, takrat kadar je vlado vodila SDS in načinom vladanja, kadar so vlade vodili drugi.” Spomnil je, da je “samo SDS ključne reforme v najtežjih časih uskladila s socialnimi partnerji, samo SDS je opoziciji ponudila partnerstvo za razvoj, kjer smo dogovorili ključne zakone v času, ko je Slovenija vstopala v schengensko in euro območje in samo SDS, ko je vodila vlado, je ponudila opoziciji sodelovanje v nadzornih svetih državnih podjetij, s čimer je bila opoziciji zagotovljena neposredna kontrola nad upravljanjem državnega premoženja.”

SDS zagovarja solidarnost, ne zagovarja pa norosti
Janša se je osredotočil tudi na notranje in zunanje izzive Slovenije. Med ključne probleme šteje slovenski zdravstveni sistem, kjer so potrebne hitre in urgentne spremembe ter da se tam vzpostavi red. Opozoril pa je tudi, da je napočil čas, da začne Slovenija izkoriščati možnosti, ki jih daje članstvo v Evropski uniji. Prepričan je, da se je treba povezati tudi z rojaki v zamejstvu. Predvsem pa je eden od ključnih izzivov migrantska kriza, saj je to izziv za celotno Evropsko unijo, Slovenija pa niti najmanj ni samo tranzicijska pot, saj je razvidno, da se migranti vračajo v Slovenijo. “SDS zagovarja solidarnost, ne zagovarja pa norosti,” je povedal Janša ter spomnil na obdobje sredi 90-ih let, ko je SDS vodila resor, ki je imel na skrbi pomoč beguncem iz BiH in smo v Sloveniji skrbeli za 70 tisoč žensk in otrok, ki so bežali pred vojno in uničenjem, medtem ko se je morala Slovenija sama boriti za preživetje. “V času največjega migrantskega vala smo nekaterim evropskim partnerjem jasno povedali, da je treba ljudem, ki skušajo priti v Evropo po boljše življenje, treba omogočiti to boljše življenje doma, saj bo drugače to vedno nezaključena spirala. Od doma odhajajo tisti, ki jih domovina najbolj potrebuje.”

Janez Janša: “SDS na prvo mesto postavlja blaginjo domačega človeka.”

Za konec pa je spomnil še na program SDS, ki ga je pripravil strokovni svet stranke. Program, ki je za prihodnost Slovenije. “Jutri je ponedeljek. Mi smo se pripravljeni resno pogovarjati na osnovi programa, na katerem smo trdno delali. Kdorkoli bo prišel na pogovor k nam, vabili bomo vse, naj s sabo prinese svoj program, da se začnemo pogovarjati o realnih stvareh.”

M. S.