fbpx

Janez Janša: “Po dveh letih je jasno, kam je ta krmar zapeljal ladjo slovenskega razvoja”

Foto: STA

“Po dveh letih je jasno, kam je ta krmar zapeljal ladjo slovenskega razvoja,” pravi prvak SDS Janez Janša, ko se dotika neučinkovitega delovanja trenutne Cerarjeve vlade in pojasnjuje razloge za vložitev interpelacije.

Vlada Mira Cerarja po dveh letih svojega delovanja ne kaže vidnejših pozitivnih rezultatov, je mogoče razbrati iz govora Janeza Janše, ki je danes predstavil interpelacijo zoper delo vlade, ki jo je vložila stranka SDS. V svojem nagovoru se dotika številnih perečih vprašanj, ki se jih trenutna slovenska vlada še ni lotila ali pa to počne precej počasi in neučinkovito. V govoru so med drugim navedene težave na področju bančništva, vojske, migracij, brezposelnosti, enakomernega regionalnega razvoja, zunanje politike in še bi lahko naštevali.

“Vlada je brez hrbtenice in ne izpolnjuje danih obljub iz koalicijske pogodbe”
“Stranka SDS je pravkar vložila interpelacijo na delo vlade, ker vlada po dveh letih ni predstavila poročila o svojem delu. Po dveh letih je jasno, kam je ta krmar zapeljal ladjo slovenskega razvoja. Državljanke in državljani si to razpravo zaslužijo, obenem pa je to tudi namenjeno vladi, tudi zato, da bi popravila svoje napake in bolj obrazložila, kaj bo in česa ni naredila,” navaja Janez Janša, ob tem pa dodaja, da volitve pred dvema letoma niso bile pravične, vlada pa ni sprejela predlaganih rešitev opozicije.

“Vlada je plen različnih interesov in lobijev”
V nadaljevanju interpelacije Janez Janša pravi: “Interpelacija ima 46 strani in je bila vložena pred nekaj minutami zoper vlado zaradi kršitve ustave in zakonov, zaradi neizpolnjevanja lastnih zavez iz koalicijske pogodbe, razvojnega zaostanka in slabega upravljanja z državnim premoženjem ter zaradi razvojnega zaostanka za primerljivimi državami iz EU. Po odgovoru na interpelacijo bo potekala razprava, ki bi stvari morda pojasnila. V tem mandatu imamo vlado državne administracije, značilna zanjo sta birokratizacija in centralizem in gre za šibko vlado, ki je lahek plen botrov, ki so jo postavili, ter raznih lobijev in bruseljske birokracije. Vlada je plen različnih interesov in lobijev.”

Kdo ima od te vlade največ koristi? 
V nadaljevanju pa prvak opozicije pojasnjuje, komu trenutna vlada koristi in komu škoduje: “Tu so tisti, ki imajo zaradi tega škodo, in tisti, ki imajo zaradi tega koristi. Tisti, ki imajo koristi, so: državna birokracija, ki je vedno za centralizem, več zaposlenih v administraciji, več predpisov in več postopkov, gre za vlado birokracije oziroma državne administracije, koristi imajo tudi kvazicivilne družbe, ki so pri državnem koritu in so zainteresirane za takšno vlado, koristi imajo tudi stotine izdelovalcev raznih potrebnih in nepotrebnih študij in tisti, ki imajo razne pokojnine in dodatke, še zlasti pa tisti, ki so ustvarili zadnjo bančno luknjo – gre za večmilijardno oškodovanje slovenskih davkoplačevalcev.”

Komu delovanje te vlade absolutno škoduje?
V nadaljevanju se omenjeni politik dotika tudi tistih, ki so zaradi dela te vlade prikrajšani: “Žrtev takšne politike so davkoplačevalci, ker prispevajo več, kot je smiselno in kot bi bilo, če bi se stvari urejale brez dodatnega bohotenja državne administracije, mladi brez služb in stanovanj, ki nimajo dela – na tisoče izšolanih mladih se v zadnjih letih uspešno seli iz Slovenije s trebuhom za kruhom, tudi delavci, ki imajo slabše pogoje za delo in plačilo, na udaru pa so še zlasti imigranti, ki so preveč obdavčeni, občine, razen najbogatejših, ki so prav tako žrtev te vlade, saj vlada sredstva za občine zmanjšuje, poleg tega pa so žrtev tudi vsi državljani v sodnih in administrativnih postopkih, ki trajajo predolgo.”

Vlada le navidezno zmanjšuje problem brezposelnosti
Prvak SDS se je v interpelaciji dotaknil tudi zmanjšanja števila brezposelnih v zadnjem obdobju: “Eden ključnih podatkov, s katerimi se vsaka vlada lahko pohvali, je zmanjšanje brezposelnosti, ki pa ni celovit podatek, saj je treba delovna mesta ustvarjati v gospodarstvu in ne v administraciji, vlada se namreč hvali z zmanjšanjem brezposelnosti, kar zgleda lepo, dokler se ne vidi celotne strukture, produktivnih delovnih mest je bilo namreč zelo malo ustvarjenih.”

Delovno mesto registrirano v Sloveniji, delajo pa na tujem
V nadaljevanju so pojasnjeni še nekateri vidiki na področju zaposlovanja pri nas: “Samo v letošnjem letu se je na avstrijskem Koroškem zaposlilo 12.000 ljudi. Nekateri ljudje pa so formalno zaposleni v Sloveniji, dejansko pa delajo v tujini, ker se delavce posoja. To je treba upoštevati pri statistiki. Kljub temu da imamo pozitivno gospodarsko rast, ki pa je še vedno sorazmerno nizka. Slovenija sicer ni več v recesiji, zato je neka višja gospodarska dinamika logična, vendar pa tujih vlaganj, vsaj omembe vrednih, takorekoč ni. Ni pravega privabljanja tujih investitorjev. Investitorji odhajajo drugam. Slovenija je pridelala pomemben razvojni zaostanek za državami, ki so članice EU in ki so po nekaterih gospodarsko-socialnih značilnostih naši državi blizu. Razlika med Slovenijo in njimi se vztrajno povečuje.”

Težave na področju infrastrukturnih projektov
V nadaljevanju je Janša izpostavil tudi težave glede nekaterih infrastrukturnih projektov, kot je drugi železniški tir in se dotaknil nedavne afere, povezane z Luko Koper, ter izpostavil težave s tretjo razvojno osjo. Vlada se po njegovem mnenju ukvarja z najdražjimi variantami, ki so tudi kasneje uresničene. “Kje je pamet v vladnih ustanovah,” še sprašuje.

Vlada spodbuja centralizacijo in neenakomeren regionalni razvoj
Področje, ki se ga je Janša dotaknil, je bil tudi enakomeren razvoj vseh slovenskih regij: “Delovanje gre v napačno smer – centralizacije, številke glede razvitosti posameznih regij so znane. Demografsko in razvojno ogrožene regije se zapostavlja. Bistvena razlika v blaginji je še vedno vezana na to, ali nekdo živi v prestolnici ali pa na Goričkem, saj ne znaša 10 % ampak 30–40 %. Vlada Mira Cerarja je v višini 300 milijonov evrov financirala razne programe v Ljubljani, kar je napaka, ker Ljubljana ne bi smela biti prva na vrsti, saj so drugi bolj potrebni, poleg tega pa – kje so podobni dogovori z drugimi mesti, kot je Maribor, Murska Sobota. Naša nekdanja vlada je obiskovala različne regije, vlada Mira Cerarja pa tri, vsakih osem mesecev eno regijo, kar kaže na njen centralistični značaj in krčenje proračuna za občine.”

Slovenska zunanja politika je katastrofalna
Prvak stranke SDS se dotika tudi zmedenosti slovenske zunanje politike, med drugim v primeru arbitražnega sporazuma, ter omenja neposrečeno kandidaturo v Združenih narodih, ki je po njegovih besedah zgolj zapravljanje davkoplačevalskega denarja, na kar je bilo že opozorjeno. Po njegovem mnenju gre za neuspeh vnaprej in si to lahko privoščijo le tisti, ki bi to sami financirali.

Vlada povsem neučinkovita pri reševanju begunske krize
Glede zadnje migrantske krize pa prvak SDS navaja sledeče: “Preko 500.000 ilegalcev je šlo prek ozemlja Slovenije, ob čemer je bila slovenska zakonodaja nekaj 100.000-krat kršena, obenem pa tudi schengenski sporazum in številne druge direktive, varnostni vidik pa povsem ignoriran, nepriznana odgovornost za številne teroristične napade, zaradi nevarovanja schengenske meje. Zgodovina nas bo še postavila pred odgovornost.”

Vlada vlaga v begunske centre, meja pa ne varuje   
Janša se ob navedenem sprašuje: “Kakšno sporočilo javnosti je pripravljanje novih kapacitet v begunskih centrih, meja pa se ne varuje dovolj, obenem pa se sprejema tiste, ki niso ogroženi, ne pa tiste, ki so ogroženi? Zakaj se pripravljajo te kapacitete? Smo morda v nevarnosti, ki javnosti ni znana? Naj vlada vlaga v varovanje meje, kot so to storile Madžarska, Slovaška, in pomaga drugim državam. Nesmiselno pa je vlaganje v begunske centre,” še pojasnjuje prvak SDS.

Nesposobna slovenska vojska in bančna luknja  
Janša se v interpelaciji dotika tudi stalne erozije slovenskega obrambnega sistema in poudarja, da v zadnjih dveh letih ni bilo nobenega ukrepa za izboljšanje tega področja. Po njegovem mnenju Slovenija ni sposobna braniti same sebe. Tudi preiskavi bančne luknje vlada po njegovem mnenju ne namenja ustrezne pozornosti, odgovornost za nastalo situacijo pa se prelaga z enega na drugega. Policija vpletenih v bančno luknjo sploh še ni obiskala.

Katastrofalen odnos do družine
“Vlada ima neustrezen odnos do družine,” pravi Janša. Navaja tudi primer “koroških dečkov”, v nadaljevanju pa se dotika tudi težav na področju zdravstva, pravosodja in davčne reforme, ki je bila že predlagana, pa ni bilo nič narejeno.

Interpelacija omogoča soočenje mnenj, a je Cerar zavrnil gostovanje tudi v naši oddaji Aktualno 
Po mnenju Janše je interpelacija dokument, ki omogoča soočanje mnenj. Predsednik vlade naj bi sicer že zavrnil kakršnokoli soočenje, saj naj bi se lahko kvečjemu pohvalil z rezultati svojega dela in z uspehi, obenem pa Janša pomenljivo pravi: “Nekateri so že pred vložbo interpelacije odgovarjali na očitke, kar kaže na ‘nadnaravne sposobnosti te vlade’.” SDS v 30 dneh pričakuje odgovore vlade, izpostavlja pa različne možnosti končnega izida interpelacije, tudi predčasne volitve, ob čemer pravi: “Nekateri so dokazali, da jim to v Sloveniji ustreza.” Vendar pa naj bi se zaradi določenih motivov mandat te vlade še vlekel, saj je to v interesu njihovih avtorjev.

D. M.