fbpx

Janez Janša pravnomočno oproščen, obtožni predlog v primeru Patria je bil prirejen

(Foto: Urban Cerjak)

Pred letom dni se je začel postopek, v katerem je država na predlog Branke Zobec Hrastar, nekdanje tožilke v zadevi Patria, Janeza Janšo in Francija Matoza obdolžila krive ovadbe in žaljive obdolžitve. Hrastarjeva je Janši in Matozu očitala, da sta jo krivo ovadila in da sta jo na tiskovni konferenci žaljivo obdolžila, da je “v obtožnem predlogu v zadevi Patria navedla neresnično dejstvo z namenom, da obremeni gospoda Janeza Janšo”.

Že na prvi stopnji je sodnik Zvjezdan Radonjić Janšo oprostil vseh očitanih mu dejanj, saj za Janševo krivdo ni bil podan niti en dokaz. Matoza pa je oprostil dejanja krive obtožbe, a razsodil, da je kriv žaljive obdolžitve. Tako Matoz kot tožilka sta se pritožila na višje sodišče, ki je v oktobru razsodilo. Ne samo da je potrdilo nedolžnost Janeza Janše, razveljavilo je tudi odločitev prvostopenjskega sodišča glede Matoza. Tako sta Janša in Matoz pravnomočno oproščena vseh očitanih kaznivih dejanj.

Zobec Hrastarjeva je v obtožnici navedla lažni dokaz
Matoz je na novinarski konferenci dejal, da je nekdanja tožilka v obtožnem predlogu primera Patria navedla neresnično dejstvo z namenom obremeniti Janeza Janšo. Tožilka je zaradi te izjave sprožila postopek proti omenjenima. A za Zobec Hrastarjevo ne bi moglo iti slabše. Ne samo da sta bila Janša in Matoz spoznana za nedolžna, sodišče je celo ugotovilo, da je Branka Zobec Hrastar priredila obtožni predlog v primeru Patria. Oziroma, če se izrazimo z besedami sodišča, da je Matoz navedel resnično dejstvo.

V tej zgodbi je namreč šlo za enega glavnih dokazov v aferi Patria. To je bilo pismo Marije Črnkovič, ki naj bi ga ta poslala Wolfgangu Riedlu. To pa je bil tudi edini dokaz v celem postopku Patria, v katerem je bil, sicer zelo posredno, omenjen predsednik vlade, ki je bil takrat Janez Janša.

“In ker je prav v tem elektronskem sporočilu omenjen ‘predsednik vlade’, kar je bil v tistem času obtoženi Janša, je bil zato dopusten Matozov sklep, da je bil ta dokaz izmišljen,” je zapisalo višje sodišče v svoji sodbi. Samo sodišče je torej pritrdilo, da je bil to edini dokaz, v katerem je bil omenjen Janša, pa še za ta dokaz je Matozov sklep dopusten, kar pomeni, da obstaja možnost, da je bil dokaz izmišljen.

Sodišče v sodbi še zapiše: “[…] tako je konkretno za to elektronsko sporočilo in sicer glede vprašanja ali je bilo poslano Riedlu ali ne, obtoženi Matoz na tiskovni konferenci trdil, nedvoumno pa ugotovil na podlagi kazenske ovadbe, kar je potrdila v tem pritožbenem postopku tudi državna tožilka, da elektronsko sporočilo Riedlu ni bilo poslano.”

Sodba, ki lahko zamaje same vrhove pravosodja
Nekdanja tožilka Hrastarjeva pa se je v postopku Patria sklicevala na to, da je Marija Črnkovič to sporočilo poslala in da, ker je v njem omenjen predsednik vlade, to pomeni, da se je ona, sicer prek svojega moža, za Janšo z Riedlom dogovarjala o poslu Patria.

Sedaj pa imamo na mizi sodbo višjega sodišča, kjer je jasno napisano, da to elektronsko sporočilo ni bilo nikoli poslano in da je Matozova trditev, da je bil ta dokaz izmišljen, dopustna. To preprosto pomeni, da sodišče priznava možnost, da si je Zobec Hrastarjeva dokaz izmislila, saj je danes jasno, da e-mail, na katerem je bil zgrajen proces Patria, ni bil nikoli poslan.

Sodišče je še zapisalo: “Obtoženi Matoz je na novinarski konferenci predstavil resnično dejstvo, to je, da Marija Črnkovič problematiziranega elektronskega sporočila ni poslala Riedlu.”

Seveda v tem primeru ni šlo za sodbo Patria, v kateri je ustavno sodišče spoznalo, da so bile obdolženim kršene človekove pravice. Šlo pa je za povezano zgodbo, v kateri se je razkrilo, da je bil eden od dokazov v sodbi Patria izmišljen. Da ni šlo za krog indicev, ampak za krog neresničnih indicev.

Glavni dokaz odletel skozi okno – kdo pa bo počistil ideološko nesnago?
Sodišča počasi čistijo ideološko nesnago procesa Patria in z vsakim dnem je bolj jasno, da je šlo za zrežiran proces. To potrjujejo tudi sodbe sodišč. Glavni dokaz, to je, da je Marija Črnkovič Riedlu poslala elektronsko sporočilo, v katerem je bil omenjen predsednik vlade, je izmišljen, saj po ugotovitvi višjega sodišča to elektronsko sporočilo ni bilo nikoli poslano.

Ta sodba, ki jo bodo dominantni mediji gotovo marginalizirali, je izjemno pomembna za resnico primera Patria. Pomembna je zaradi dejstva, da si je tožilka Zobec Hrastarjeva preprosto izmislila dokaz. Ta sodba kaže na to, da še imamo montirane procese in da je bil Janez Janša žrtev in ne storilec.

Aleksander Rant​