fbpx

[VIDEO] Janez Janša pred vrhovnim sodiščem: Letošnje leto bo pomladno leto

Foto: Robert Komac Fojkar

V pravosodju so potrebne tako zakonodajne kot kadrovske spremembe, je na zborovanju Odbora2014 pred ljubljansko sodno palačo dejal predsednik SDS Janez Janša in napovedal paket zakonskih sprememb. “Brez vladavine prava v Sloveniji ne bo pomladi,” je dejal. Predsednik odbora Aleš Primc pa je med drugim poudaril, da javnost od sodnic in sodnikov pričakuje spoštovanje zakonov in ustave.

Janez Janša se je v nagovoru med drugim dotaknil preiskave zoper poslanca SDS Andreja Širclja in jo označil za “popolnoma prazno in nezakonito”. Med drugim je opozoril, da je bilo v odredbi zapisano, da ima Šircelj poslovne prostore na sedežu stranke SDS, kar je bil tudi razlog za obisk preiskovalcev na stranki. Vendar pa to ne drži, saj ima Šircelj prostore v DZ, je spomnil Janša.

Zlorabljene državne inštitucije
V tem primeru je po prepričanju Janše šlo za “verigo zlorabljanja državnih institucij, kjer sodelujejo vrh ministrstva za pravosodje, za notranje zadeve, sodstva, tožilstva in policije”. Ti zadnji bi se morali raje ukvarjati s statusom policistov, ki “zmrzujejo na mejah in dobijo plače toliko, kot so dodatki za stalno pripravljenost profesorjev na Ekonomski fakulteti”.

Današnjega shoda se je udeležilo okoli 500 ljudi, ki so govore pospremili s transparenti in skandiranjem v podporo Janši ter zahtevami po lustraciji in reformi pravosodja.

Vendar pa takšnih primerov zgolj z medijsko propagando ni mogoče vedno skriti. Tudi rezultati referenduma so po prepričanju Janše pokazali, da “v Sloveniji še vedno obstaja na stotisoče ljudi, ki mislijo s svojo glavo“. Zato je po njegovih besedah treba vztrajati in delati korake v pravi smeri. “Očitnih dejstev se v nedogled ne da negirati. Tudi v Sloveniji bo prišlo do sprememb,” je poudaril in izrazil prepričanje, da je pred nami pomladno leto.

Odbor2014 napovedal pravosodne reforme in z njimi pomlad
Prisotne je nagovoril tudi vodja Odbora 2014 Aleš Primc, ki je poudaril, da javnost od sodnic in sodnikov ne pričakuje napak in zlorab pravosodja, pač pa spoštovanje zakonov in ustave.

Sveženj pravosodnih sprememb, ki so ga predlagali v odboru, je po Primčevih besedah odlično sprejet. “V državo prihaja pomlad in njeni znanilci so v Odboru 2014.” Prav tako pa pomlad prihaja tudi v Evropo, saj evropska pogodba govori o tem, da je Evropska komisija dolžna zagotavljati spoštovanje vladavine prava po vsej EU.

Slovenija – največja kršilka človekovih pravic v Evropi
Če je Evropska komisija preučila primere zlorab pravosodja na Poljskem, bi po Primčevih besedah to morala dosledno početi v vseh državah EU. In v Sloveniji bi imela bistveno več dela kot na Poljskem, je še dodal.

V odboru so še napovedali, da bodo v soboto odkopavali posmrtne ostanke umorjene 17-letne Angele Meh, ki jo je Ozna ubila leta 1945, potem ko so jo imeli partizani dve leti za spolno sužnjo.

M. P., STA