fbpx

Janković in Javno podjetje Žale kar štirikrat zavrnila pokop slovenskih Romov, pobitih v povojnih pobojih, na ljubljanskem pokopališču

Župana Jankovića zanimajo zgolj še zasebni interesi. (Foto: STA)

Javno podjetje Žale in Mestna občina Ljubljana sta kar štirikrat zavrnila prošnjo za pokop Romov, ki so bili žrtve povojnih pobojev. Zakon o glavnem mestu RS prestolnici poleg posebnega statusa na podlagi interesa celotne države nalaga tudi dodatna državna sredstva in naloge, ki jih zahteva organizacija in izvedba izrednih protokolarnih vlog. V to spadata tudi ureditev pokopa in pokopnega prostora za žrtve medvojnih in povojnih pobojev.

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK je zavrnila trditve javnega podjetja Žale, ki je po poročanju STA povedalo, da ne zavrača pokopa slovenskih Romov, ki so bili pomorjeni v povojnih pobojih.

To namreč po dokumentih, ki jih je objavila Komisija Pravičnost in mir na spletni strani Katoliška cerkev, ne drži. Iz dokumentov je razvidno, da je pokop na osrednjem ljubljanskem pokopališču zahtevalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo tako v letu 2017 kot v letu 2018.

Žrtve povojnih pobojev si zaslužijo označen grob
Na ljubljanskem pokopališču so se ob tem štirikrat izgovorili, da trenutni prostorski načrti ne vsebujejo prostorov, namenjenih za prekop skupine Romov, ki so bili pobiti v povojnih pobojih. Po oceni predsednika Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Antona Stresa je nezaslišano, da uprava pokopališča zavrača pokop pobitih Romov na osrednjem ljubljanskem pokopališču, kakor to želi država.

Predsednik Komisije za pravičnost in mir msgr. dr. Anton Stres (Foto: STA)

“Nedvomno je ureditev pokopa in pokopnega prostora za žrtve medvojnih in povojnih pobojev na osrednjem slovenskem pokopališču v glavnem mestu javni interes države – prav tako kot že urejena mesta pokopa in spomina na številne druge žrtve, kot so vojaki prve in druge svetovne vojne iz tujih armad, umrli v letalski nesreči na Korziki, padli v vojni za Slovenijo leta 1991, ruski vojaki idr.,” so zapisali pri Komisiji Pravičnost in mir.

Javno podjetje Žale je tako po pisanju Komisije Pravičnost in mir lagalo, ko jih je javno obtožilo širjenja neresnic. To dokazuje tudi korespondenca med predstavniki MOL, javnega podjetja Žale, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Komisije vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

MOL in javno podjetje Žale se ne zmenita za navodila ministrstva
Namreč, na Žalah so se izgovarjali, da sami ne nasprotujejo pokopu Romov, a iz odgovorov podjetja je razvidno, da so zavrnili kakršnokoli možnost pokopa Romov, pobitih v partizanskih povojnih pobojih, na ljubljanskem pokopališču. To odločitev je podprla tudi MOL, ki jo vodi ljubljanski župan Zoran Janković.

Posmrtni ostanki pobitih Romov, ki so jih našli v prikritih grobiščih Iške in Mačkovca, se trenutno nahajajo v Mariboru. V komisiji si želijo, da pristojne ustanove čim prej določijo pokopno mesto “in v duhu pravičnosti omogočijo pokop omenjenih žrtev”.

Spodaj prilagamo omenjeno pisno korespondenco, ki so jo objavili na spletni strani Katoliške cerkve.

(vir: katoliska-cerkev.si)

(vir: katoliska-cerkev.si)

(vir: katoliska-cerkev.si)

(vir: katoliska-cerkev.si)

(vir: katoliska-cerkev.si)

(vir: katoliska-cerkev.si)

(vir: katoliska-cerkev.si)

(vir: katoliska-cerkev.si)

(Vir: katoliska-cerkev.si)

(Vir: katoliska-cerkev.si)

Ivan Šokić