Janša: “Da predsednik vlade ne pozna stopnje inflacije, je enako, kot mama ne bi vedela, koliko otrok ima v družini”

Foto: zajem zaslona

“Zame je ta interpelacija prinesla dva velika šoka. Prvi šok je bil to, da predsednik vlade govori o stopnji inflacije in navaja stare številke, ki ne veljajo več, češ, da imamo najnižjo inflacijo med sosedami, kar pa ni res,” je v tokratni Areni na RTV Slovenija povedal nekdanji premier Janez Janša in pojasnil, da gre za ključni makroekonomski podatek, ki bi ga predsednik vlade Robert Golob moral vedeti, “to je enako, kot mama ne bi vedela, koliko otrok ima v družini”, je pojasnil Janša. 

Minilo je natanko leto dni od parlamentarnih volitev in ob obletnici je voditelj Arene na RTV Slovenija v studio povabil prvaka opozicijske SDS in nekdanjega premierja Janeza Janšo in sedanjega premierja Roberta Goloba. Slednji je povabilo zavrnil. Tega ni storil prvič, zdi pa se precej neprimerno od predsednika vlade, da povabilo, vezano na pozicijo, ki jo zaseda, zavrne. Janša ob tem omeni, da je politika le javna stvar in da bi se morda na povabilo le odzval, če bi ga povabil POP TV.

Glede na mnoge obljube, ki jih je v tem letu dala aktualna vlada, se jih ni uresničilo praktično nič. Zato se je vlada odločila, da bo “obljubila, da ne bo več obljubljala, le presenetila z narejenim”, kar pa po Janševem mnenju spet ni v redu, saj je politik dolžan napovedati ukrepe. Ob tem izpostavi, da ima Gibanje Svoboda v koalicije veliko “razkošje”, ki si ga Janša v svojem mandatu ni mogla privoščiti, “praktično bi stranka lahko vladala sama”, je dejal in pojasnil, “da je prav to udobje tisto, kar omogoča za določene zadeve čas za premislek in premišljeno delovanje”. Janša je pojasnil, da je bila tudi interpelacija namenjena prav temu, da jih zadržijo v parlamentu dlje kot le do 15. ure in jim dajo čas za razmislek, “najprej so rekli, da je interpelacija brez zveze, in ravno tisti so potem največ govorili”, je dejal.

Golobov očitek Janši ob interpelaciji je bil, da se nekdanji premier 80 odstotkov ukvarja s preteklostjo, le dva odstotka z zdravstvom in zelo malo s prihodnostjo, medtem ko so oni bolj osredotočeni v prihodnost. “Žal je predsednik vlade bolj zataval v preteklost, niti pri inflaciji ni poznal podatkov iz sedanjosti, iz preteklih mesecev, ne pa o zadnji izmerjeni inflaciji, in to je bil največji šok, zame je ta interpelacija prinesla dva velika šoka. Prvi šok je bil to, da predsednik vlade govori o stopnji inflacije in navaja stare številke, ki ne veljajo več, češ, da imamo najnižjo inflacijo med sosedami, kar pa ni res,” je dejal Janša in pojasnil, da gre za ključni makroekonomski podatek, ki bi ga moral vedeti, “to je enako, kot mama ne bi vedela, koliko otrok ima v družini”, je pojasnil Janša.

Drugi šok, ki ga je izpostavil Janša, je bil ta, da je Golob trdil, da se je od septembra lani cena hrane znižala za skoraj 25 odstotkov, “nakar potem minstrica za kmetijstvo ni znala razložiti, kako je možno, da minister za finance trdi, da je glavni generator inflacije podražitev, ko pa se je v tem času hrana pocenila, še sam sem jo vprašal, pa tega ni znala pojasniti”, je dejal Janša.

Janša: iz davčne reforme ne bo nič, saj bi morali obdavčiti sebe
Golobova o davčni reformi pravijo, da bodo “poskrbeli za tiste, ki imajo manj, in vzeli tistim, ki lahko prispevajo več, ob tem pa zatrjujejo, da se nekateri bojijo za priviligirane”, pri čemer Pirkovič namiguje, da je to opazka namenjena Janši. “V to manjšino spada predsednik vlade in večina vlade, oni izhajajo iz tega priviligiranega sloja,” je dejal Janša, ki je že pred časom opomnil, da iz tega ne bo nič, saj bi morali obdavčiti sebe, je pojasnil in nadaljeval, da je bilo šokantno tudi s strani osrednjih medijev, da se dan po interpelaciji nihče ni ukvarjal s tem, da “predsednik vlade ne ve, kolikšna je v Sloveniji inflacija, ministrico za kmetijstvo, ki ne zna pojasniti, kako je možno, da je šla hrana navzgor za 20 odstotkov, vsi najpomembnejši prehranski artikli pa so se pocenili za 35 odstotkov,” je bil začuden nekdanji premier, ki je poudaril, da bi vlada v vsaki drugi državi ob takih nebulozah naslednji dan padla.

Janša: Samostojne Slovenije niso postavljali zato, da danes nekdo vrača nazaj to zločinsko ideologijo
“Ko se je Slovenija osamosvajala, je presekala, prekinila z nekim režimom, katerega značilnost je bila vladavina ene partije, ki je nastala na Čebinah. Istočasno, ko je potekala razprava v interpelaciji, kjer je bila ena od tem tudi ukinitev Muzeja osamosvojitve, je šla ministrica za kulturo kot uradna predstavnica, ne kot zasebnica, kot so uradno sporočili, na Čebine proslavljat začetek neke totalitarne države, od katere smo se 26. junija 1991 poslovili,”
je dejal Janša in pojasnil, da so se v tem času dogajale grozote in da “samostojne Slovenije nismo delali in branili in jo postavljali na noge in glasovali zanjo na edini odločitvi, kjer si je slovenski narod sodbo pisal sam, zato, da bo nekdo tisto zločinsko ideologijo vračal nazaj in to v imenu vlade”. Glede na to, da se do tega dejanja ministrice za kulturo ni ogradil ne predsednik vlade niti kdorkoli drug iz te vlade, je moč zaključiti, da nikomur od njih Slovenija ni intimna opcija, meni Janša. “Predstavljajte si, da bi ministrica za kulturo nemške vlade šla proslavljat ustanovitev NSDAP-a, Hitlerjeve nacistične stranke“, je dejal Janša in poudaril, da ima Slovenija srečo, da tega nihče ne gleda in da osrednji mediji o tem molčijo.

Foto: zajem zaslona

Eden od ciljev aktualne vlade je okrepiti zaupanje v pravno državo, sodelujoč s civilno družbo, pri čemer je Pirkovič govoril o globah, izdanih v času pandemije. “Mene ne skrbi samo za to posamično ravnanje, skrbi me predvsem sporočilo, če protestiraš proti neki vladi, ki jo potem volitve odnesejo in pride druga, naslednja vlada vse te prekrške izniči in vrača. Se pravi, ko bo naslednja vlada, bo lahko pogledala vse prometne in ostale prekrške v mandatu, ugotovila, da ni v redu, sprejela zakon in vrnila denar nazaj,” je ta absurd aktualne vlade pojasnil Janša in pojasnil, da je to “zlobno” in da oni v treh mandatih tega niso počeli, ni pa zagotovila, da to nobena naslednja vlada ne bo počela. “Nastopi nova vlada ob naslednjih volitvah, neka kvazicivilna družba pripravi neko zakonsko skropucalo in z enim zakonom razveljavi vse ukrepe prejšnje vlade, potem v dveh mesecih zamenjaš vse, ki so jih oni postavili, po spisku, pogledaš datume, kot so to naredili oni, in jih zamenjaš, razen, če so iz Nove Slovenije in rečeš, to je pa zdaj Svoboda. To ni svoboda, to je pritlehen revanšizem,” je pojasnil Janša.

Janša: moja vizija je vezana za prihodnost otrok v Sloveniji
O načrtih za prihodnost in ali namerava še kdaj postati predsednik vlade, Janša odgovori, da je njegova “vizija vezana na to, kakšno Slovenijo si želi za svoje otroke, in za to dela, odkar je v politiki“, je jasen nekdanji premier. Pirkovič omeni, da bo desnosredinska opcija v prihodnosti težko kaj gradila, če se bo drobila, vendar Janša meni, da je to “vprašanje za tiste, ki jih je v DZ 8, pa so si prisvojili vse nadzorne funkcije, ki pripadajo opoziciji, čeprav obstaja tudi stranka, ki ima 27 poslancev, ki jim ta mesta pripadajo”, je pojasnil Janša in dodal, da s tem v preteklosti nikoli ni bilo problemov in da so Novi Sloveniji celo sami odstopili eno od teh mest, medtem ko so zdaj sami takoj pograbili vse nadzorne funkcije. “Nova Slovenija v tej vlogi, v kateri je zdaj, ni alternativa za desnico,” je bil jasen Janša.

Tanja Brkić