Janša in Logar z voditeljico beloruske opozicije, Čeferin pa z zatiralcem demokratične opozicije

Aleksander Lukašenko in Čeferin. (Foto: BelTA)

Minister za zunanje zadeve Anže Logar in premier Janez Janša sta beloruski opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski izrazil vso podporo Slovenije v boju za demokracijo v Belorusiji. Tihanovska je namreč danes obiskala Slovenijo, kjer jo je sprejel najvišji državni vrh.

V Belorusiji že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko na sicer nepoštenih volitvah premagal Svetlano Tihanovsko, potekajo množični protesti proti Lukašenkovemu režimu, ta pa protestnike preganja s silo. V zadnjem času so protesti zamrli, prihaja pa do spontanih manjših shodov. Tihanovska se je lani zatekla v Litvo, še naprej pa nadaljuje boj za demokratično Belorusijo. Danes je Tihanovska prišla na neformalne delovne pogovore v Slovenijo.

Seveda pa ni skrivnost, da je Lukašenko že dolga leta dober prijatelj zadnjega partijskega šefa Milana Kučana. A to še ni vse – sodeč po fotografiji se dobro razume tudi z aktualnim prvim možem Uefe, sicer soimenjakom Aleksandrom Čeferinom. Kar sicer ne bi bilo nič nenavadnega, saj je znano, da se prvaki mednarodnih nogometnih zvez sestajajo s politiki, tudi z avtokrati. Vendar pa je Čeferin znan po svojem stališču, da se politika ne sme vmešavati v šport, a to pri njem ne velja vedno, saj zelo rad komentira domače politične razmere, medtem ko se pod pretvezo boja proti rasizmu tudi na nogometnih zelenicah širi novodobno levičarstvo.

Foto: Twitter

Je pa Čeferin beloruskemu diktatorju, ki sicer trdo preganja tamkajšnjo opozicijo, dejal: “Smo prijatelji, to je pomembno.” Posnetek je sicer nastal leta 2019, a pove veliko. Če velja star pregovor “Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si“, potem se ve, kakšna je razlika med vodstvom sedanje vlade in prvim možem Uefe, ki so ga Lukašenkovi slovenski prijatelji že izbrali za novega “prestolonaslednika” …

Demokracija