fbpx

Janša: Nemčija je kriva, da se je v Evropi poslabšala varnostna situacija

Janez Janša (foto: STA).

Nemška vlada, ki je v veliki meri kriva, da se je migrantska situacija v Evropi poslabšala in ki je tudi kriva, da se ni pravočasno začela graditi druga obrambna črta, in sedaj vse upe polaga v pomorsko operacijo NATA (mislim, da ne bo pričakovanega rezultata) – ta nemška vlada pritiska na Evropsko komisijo, da spremeni 26. člen schengenskega zakonika, da bo začasno zaprtje meja postalo trajno,” je Janez Janša dejal na izredni seji državnega zbora.

V državnem zboru poteka razprava, na kateri bo ta med drugim odločal o priporočilu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, naj vlada o ukrepih, povezanih z migrantsko krizo, redno obvešča DZ. Janša je v svojem nastopu izpostavil, da so poročila vlade o reševanju migrantske situacije nezadostna ter da naj vlada ne pričakuje, da bo migrantska kriza odšla s političnega prizorišča, ampak da bo ta še celo desetletje eden izmed glavnih problemov.

Pri tem je priporočil, da se začne dosledno ločevati begunce in migrante in da je neselektivno sprejemanje migrantov lažna solidarnost, saj Evropa v prihodnosti ne bo mogla sprejeti resničnih beguncev, ki jim bodo v domovini stregli po življenju. Janša je poudaril, da si lahko tisti, ki so podpirali ali pa še vedno podpirajo kršenje pravil schengna, sami sebi – svoji duši – pripišejo prihodnje žrtve.

Kot rešitev je navedel krepitev obrambnih in policijskih sil ter izpostavil, da je položaj Slovenije v Natu slab in da je vprašanje, ali bi se članice Nata na klic na pomoč države, ki še zase ni sposobna poskrbeti, kaj šele, da bi tvorno prispevala k skupnemu sistemu obrambe, sploh odzvale.

Migrantska kriza zahteva celovit pristop vseh vej oblasti
Po besedah predsednika komisije Branka Grimsa migrantska kriza zahteva celovit pristop vseh vej oblasti. Kot je povedal Grims, gre pri omenjeni krizi za vprašanje varnosti – varnost kot celota pa se lahko doseže samo s celovitim pristopom vseh treh vej oblasti.

Ljudje imajo po besedah Grimsa pravico vedeti, kaj jih čaka, kako bodo živeli in kaj morajo narediti za lastno varnost. “Zato ne sme nastati vtis, da katerakoli veja oblasti kaj skriva,” je dejal.

Vesna Györkös Žnidar: Nemogoče je obveščati DZ o vsakem načrtu
Notranja ministrica Vesna Györkösr Žnidar se ne strinja s priporočili komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Po njenem mnenju DZ o vsakem načrtu vlade ni mogoče obveščati in nato sklicati izredno sejo. Ministrica se strinja s priporočilom komisije, naj pri ukrepih išče najširši konsenz.

V razpravi se je poslanec SD Matjaž Nemec sicer strinjal, da bi moral obstajati širok politični konsenz in da bi morali biti državljani primerno obveščeni, meni pa, da bi bilo prav, da bi se razpravljajo tudi o humanitarnih razsežnostih migrantske krize.

Ž. K.