Janša: “Prihaja čas boja – za Evropo evropske civilizacije in kulture, utemeljene na desetih božjih zapovedih in razsvetljenstvu!”

Predsednik SDS Janez Janša. Foto: SDS

“Slovenska demokratska stranka je za demokracijo in je proti vsakemu totalitarizmu. Na tej osnovi smo pripravljeni vedno in povsod sodelovati v dobro Slovenije, za blaginjo Slovenije z vsakomur, ki brez težav in dodatkov podpiše ta stavek, pa če se imenuje levi ali desni, socialni, krščanski ali liberalni demokrat. A demokrat in demokratičen, ne po imenu, ampak po delu in prepričanju, biti mora.”

V nadaljevanju objavljamo nagovor predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, ki ga je imel na slavnostni akademiji stranke, ki je potekala v Cankarjevem domu. Nagovor ni avtoriziran!

Spoštovani kolegice in kolegi, dragi Manfred, spoštovane dame in gospodje, cenjeni vsi gostje.

Hvala za tako lepo udeležbo na današnji akademiji. In kot je bilo rečeno že prej, še posebej smo veseli vseh vas, ki ste bili zraven tudi pred 30 leti, ko sta se v tej isti stavbi ustanavljali obe naši predhodnici. V času, ko je slovensko pomladno drevo poganjalo prvo cvetje in tudi s temi našimi predhodnicami, obrodilo prve sadove, so v takratni enopartijski državi nastajale politične organizacije, ki so bile temelj za demokratične spremembe in tudi za osamosvojitev Slovenije. Gradili so jih mnogi, ki jih danes žal ni več med nami. Ob 30. obletnici se jih z veliko hvaležnostjo spominjamo.

“Nič se ne zgodi brez ljudi in nič ne traja brez institucij,” je izrek, ki ga pripisujejo enemu od očetov Evropske unije Jeanu Monetu. Ta stavek nam podzavestno odzvanja v glavi, ko danes primemo v roke knjigo, ki jo imate tam in verjamem, da ste jo že prejeli v roke tekom današnjega dne. Knjigo dr. Milana Zvera o tridesetih letih poti, ki jo je prehodila Slovenska demokratska stranka. Slovenske demokratske stranke danes ne bi bilo brez poguma ustanovnih članov, obeh naših predhodnic in zagotovo ne bi obstajali in trajali 30 let brez dobre organiziranosti, sposobnosti preživetja in poguma tudi v najbolj viharnih časih. Teh viharnih časov pa je bilo na naši poti, kot vsi dobro vemo, na pretek. Že nastanek obeh predhodnic SDS so hoteli preprečiti s političnimi, administrativnimi in kazenskimi pritiski. Ko to ni uspelo, so medijsko morili Jožeta Pučnika, Franceta Tomšiča, Dimitrija Rupla, Rudija Šeligo, Marjana Vidmarja, Dimitrija Kovačiča in mnoge druge, ki so bili stalna tarča takoimenovanih neodvisnih medijev. Mnogim so pošiljali kazenske ovadbe, davkarijo in udbovske trojke za vrat. Danes si nekdo, ki tistih časov ni doživel, težko predstavlja takratne razmere, to kaotično zmes poguma, neizkušenosti, vztrajnosti, naivnosti, pa tudi  močne vere v uspeh in v končni cilj. Vrstile so se zmage in porazi, delale so se napake, tudi strateške, a pot se nikoli ni izgubila izpred naših oči in vedno smo našli to pot iz puščave in zablod tranzicijskega močvirja, ki je v Sloveniji žal še vedno prisotno.

Zdržali so ljudje, vsaj večina njih, in nastajala je SDS, ki je iz ruševin zbrala in ponovno združila državotvorne moči nekdanjega Demosa. Iz dveh strank, od katerih se je leta 1992, ko smo na prvih volitvah po sprejetju nove ustave prvič volili v DZ, se je ena od teh dveh naših predhodnic komaj prebila v DZ; druga pa je iz njega celo izpadla, ampak iz tega smo potem z združitvijo začeli graditi nekaj, kar je danes daleč največja in najuspešnejša stranka v Sloveniji. Stranka, ki ima od takrat za seboj osem zmag na volitvah, na lokalnih, državnozborskih in evropskih, močne korenine v vseh delih države ter ugled in vpliv tudi v sestrskih političnih družinah v svetu in v Evropi. Stranka, ki je bila tri desetletja neločljiv, od začetka nosilni steber slovenske osamosvojitve, bila je neločljiv del boja za demokratično preobrazbo in odpravo drugorazrednosti ter ponovnega vstopanja v evropske civilizacijske tokove. Veliko te zgodovine smo videli v slikah in videoprojekcijah prej na ekranu in to mi omogoča, da o tem govorim manj. Tisto, kar je pomembno poudariti ob 30. rojstnem dnevu SDS, je to, da je bila SDS tudi v časih največjih napadov sposobna ravnanj, ki so omogočila ne samo “stati in obstati”, temveč tudi nadaljevati pot. Pot zvestobe sebi, svojim vrednotam in Sloveniji. Ko smo bili najbolj oblegani in ko smo dobivali tudi nože v hrbet in smo se bili prisiljeni braniti na vseh koncih, smo poleg obrambe zmogli tudi programsko ofenzivo. Tudi takrat je bila stranka sposobna oblikovati predloge za večjo blaginjo Slovenije namesto tistih, ki so imeli škarje in platno v rokah, vendar njihov cilj ni bilo delo za skupno dobro, temveč oblast za vsako ceno. Tudi sredi največjih zlorab državnih institucij zoper SDS in sredi medijskih umorov smo se bili sposobni zbrati k trezni razpravi in se vmes velikokrat tudi – nasmejati. Torej, niso nas uničili s tem in zaradi tega je Slovenija danes na pragu, času bistrenja in brstenja. Nekateri boste rekli, da do tega prihaja pozno. Strinjam se, do tega prihaja pozno, zelo pozno, a brez SDS tudi te pozne priložnosti ne bi bilo. Že na začetku slovenske tranzicije je slovenski pisatelj Drago Jančar napovedal ta čas, ki je pred nami, z naslednjimi besedami. Rekel je približno takole: “Ni vsak antifašist demokrat, je pa vsak demokrat avtomatsko antifašist in antikomunist. Demokratu je za demokracijo in vsak demokrat to podpira in je proti vsakemu totalitarizmu.”

Slovenska demokratska stranka je za demokracijo in je proti vsakemu totalitarizmu. Na tej osnovi smo pripravljeni vedno in povsod sodelovati v dobro Slovenije, za blaginjo Slovenije z vsakomur, ki brez težav in dodatkov podpiše ta stavek, pa če se imenuje levi ali desni, socialni, krščanski ali liberalni demokrat. A demokrat in demokratičen, ne po imenu, ampak po delu in prepričanju, biti mora.

Rekli boste, ali v Sloveniji sploh obstajajo stranke, ki tega osnovnega testa ne zmorejo? Da, žal, obstajajo. Vsi vemo, da obstajajo. Kajti stranka, ki glasuje proti Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, se ne more šteti za demokratično. Lahko je lista čigar in česar koli, demokratična pač ni. In nima nič skupnega z Evropo vrednot, Evropsko unijo in evropsko civilizacijo. Evropska unija, kot je prej dejal naš prijatelj Manfred Weber, je nastala ravno zato, da se preprečijo tragedije iz preteklosti, da nastane politična družina, ki se je sposobna upreti vsakemu totalitarizmu in ki je sposobna zagotavljati svobodo od Lizbone do Baltika in od Baltika do Jadrana. Mimogrede, v tej resoluciji, ki jo omenjam, piše, da napačna politika do zgodovine navaja na spodbujanje sovraštva in nestrpnosti do drugače mislečih. Uresničevanje te ugotovitve člani in članice SDS praktično  žal še vedno vsak dan občutimo na lastni koži.

Ko govorimo o demokratičnosti in demokraciji, spoštovani, stranka, ki domuje in posluje v ukradeni judovski vili, je lahko karkoli, a demokratična in demokratska po vrednotah zagotovo ni. In stranka, ki časti ter proslavlja uničenje enega totalitarizma, hkrati pa časti in poveličuje drugega, ni demokratična. Stara resnica pravi: zlo, ki se spopada z drugim zlom, namreč s tem še ne postane dobro.

Zato mi jasno povemo: Hvala, ne, totalitarci vseh barv ste onkraj vrednostnega središča slovenskega naroda in onkraj vrednot evropske civilizacije. Pravzaprav ste nevarnost za oboje. Lahko o sebi mislite karkoli, lahko hreščeči zvočniki vaše propagande ustvarjajo kakršnekoli privide – na koncu je vaše ravnanje tisto, ki vas izdaja. Lahko se imate za prvorazredne, ampak dokler ne boste stopili iz sence totalitarizma, ne boste del demokratičnega loka slovenske in evropske politike.

Po naši zmagi na lanskoletnih parlamentarnih volitvah se je odprla velika razprava o tem, kdo bi s kom sodeloval, kje so ločnice, kaj je ločnica. Tukaj je ločnica. Za dobro države, za skupno dobro lahko sodelujejo demokratične stranke, ki brez vsake rezerve glasujejo za resolucijo Evropskega parlamenta o totalitarizmih, ki imajo negativen odnos do vsakega totalitarizma, ne glede na to, ali jim dajo desni ali levi predznak, takšno ali drugo ideološko barvo. Demokrat je tisti, ki je proti vsakemu totalitarizmu. A spoštovani, ta odgovor je bil potreben zaradi te razprave, ki se je pač vlekla doslej eno leto in na katero smo doslej mogoče malo premlačno odgovarjali.

Rojstni dan stranke je priložnost, ko vržemo en pogled v preteklost, pozornost pa je seveda usmerjena v prihodnost. In o tej prihodnosti se splača pogovarjati, o njej je prej govoril naš prijatelj Manfred Weber. In morda še nikoli po letu 1991, po osamosvojitvi, doslej našega rojstnega dne nismo praznovali v času, ko bi bila prihodnost, ki je pred nami, tako odprta in tako malo samoumevna. Toliko različnih možnosti je pred nami in niso vse dobre. Star pregovor pravi, da je za luknjo v ladji in zato, da potopiš ladjo, dovolj en sam pijan mornar, da pa ladjo izgradiš, pa je potrebno na stotine pridnih rok in ogromno znanja. Torej, ta prispodoba danes zagotovo vsaj deloma velja za Evropsko unijo in 26. maja so pred nami volitve v Evropski parlament.

Vedno v zgodovini pride čas, ko mora vsaka skupnost in vsak narod premisliti o svojem mestu v svetu in pred temi volitvami je tak čas prišel za Evropo. O nekaterih ključnih izzivih je prej govoril, upajmo, bodoči predsednik Evropske komisije Manfred Weber in tega ne bom ponavljal. Ocena je bila dokaj točna. Tisto, kar je v Sloveniji, ki ima žal zelo nizko udeležbo, participacijo na evropskih volitvah, danes mislim da nekoliko bolj jasno precej večjemu delu volivcev kot pred petimi leti, ko so bile zadnje volitve za evropski parlament, je vsaj to, da je  EU precej drugačna kot leta 2004, ko smo se EU pridružili, ali kot leta 2003, ko smo z velikansko večino glasovali za vstop v EU in v NATO. Ko smo končno dočakali nek trenutek, ki so ga sanjale generacije, da se Slovenci ponovno povežemo z drugimi narodi zahodne civilizacije. Desetletje n pol, ki je sledilo našemu vstopu v Evropsko unijo, v teh petnajstih letih, smo najprej živeli medene tedne ponovno združene Evrope, se nato spopadali z gospodarsko krizo ter se na koncu soočili z množičnimi migracijami in Brexitom. Ta izziv še vedno traja. Brexit, odhod Velike Britanije iz Evropske unije, predstavlja enega največjih šokov, verjetno največji šok, kot bo pokazala prihodnost, od nastanka EU dalje. Iz EU, ki se je doslej le širila, odhaja ena njenih največjih članic.

EU zaradi tega ni razpadla in tudi jutri še ne bo, se je pa zaenkrat ustavila. In bi se slepili, če tega ne bi videli in naenkrat je, in nekateri to odkrito zagovarjajo, postala možna tudi vožnja nazaj. Se pravi v nek čas fragmentirane Evrope, ki je sicer vseboval tudi daljša ali krajša obdobja miru, v glavnem pa je prinašal slej kot prej in to praktično kot smo videli v prejšnjem stoletju, vsaki generaciji strašno trpljenje in uničenje. Torej nekaj česar, verjamem, si nihče ne želi ponavljati. Že sam obstoj  možnosti oziroma potrditev možnosti v praksi, da država zapusti Evropsko unijo, povečuje nestabilnost. In nestabilno okolje samo po sebi vedno krepi egoizme in preprečuje dobre kompromise, ki so od samega začetka temeljni način delovanja Evropske unije.

Zadnje krize, še posebej migrantska, so dodatno razgalile neko precej skrito, poznavalcem pa zelo očitno nevarnost za obstoj Evropske unije in to so dvojna merila. Zaradi svoje specifične teže, številčne zastopanosti v bruseljski administraciji, zaradi potencialov, ki so očitni, v Evropski uniji obstajajo velike članice, ki vse to imajo in imajo večjo specifično težo. Zelo sebično bi bilo, če bi rekli, da je ta večja specifična teža in ta večji vpliv nekaj, kar je krivično. Ker kadarkoli se zgodi neka večja kriza, vsi najprej gledamo Nemčijo, Francijo in ostale države, kaj bodo oni storili. Se pravi iz tega naravnega položaja večjega vpliva, večjih možnosti, večjih potencialov, izhaja tudi večji vpliv, ampak tudi večja odgovornost. Tisto, kar v zadnjem času na nekaterih primerih skrbi in predstavlja, bom rekel enako grožnjo za prihodnost EU kot zunanji pritisk v obliki migracij ali kakšne nevarnosti z Vzhoda, pa so dvojna merila. So primeri, ko neka velika, vplivna država znotraj EU svoje nacionalne probleme z lahkoto razglasi za evropskega, ko pa ima neka manjša država članica nek svoj nacionalni problem, pa je velikokrat z lahkoto spregledana. Nihče ne prilagaja merila njej. V skrajnih slučajih pa je lahko takšna država članica obsojena, da je sebična, itn. V zadnjih letih smo doživeli nekaj primerov, ki to nevarnost pospeševanja dvojnih meril precej, precej povečuje.

EU je močna, ker je to skupnost, v kateri zaenkrat hvala bogu vsaj še v največji meri, mišljeno je pa, da v celoti, veljajo pravila. Velja vladavina prava. Ne velja pravica močnejšega, ampak vladavina prava, kot sami vemo iz naših domačih izkušenj, ogroža uporaba dvojnih meril. Eden od teh primerov je, ko evropske institucije z veliko lahkoto obravnavajo dejanske ali pa namišljene kršitve v nekaterih članicah EU, še posebej tam, kjer so vlade konservativne ali pa krščansko demokratske, ko pa gre za države z vladami socialistov, liberalcev ali kvazi liberalcev, pa takšnih obravnav ni. To je nekaj, kar v Sloveniji vidimo in občutimo v zadnjih letih na lastni koži. Skrbi nas tudi to, da se je za zakrivanje dvojnih meril razvila neka nesmiselna, ideološka debata o tem, katera demokracija je več vredna in v Evropi sedaj razpravljamo o spopadu med različnimi demokracijami. Napredne sile naj bi prisegale na liberalno demokracijo, nazadnjaške pa na iliberalno demokracijo. Ko ta trik pogledamo od blizu, vidimo, da gre zgolj za trik, kajti demokracija je pač demokracija. V osnovi ni ne liberalna in ne iliberalna, ampak gre za način odločanja v svobodni družbi, pri katerem ima vsak polnoletni in opravilno sposoben človek en glas.

Pridevniki, kot so socialna, krščanska ali liberalna demokracija, so vrednotni. Označujejo različne politične usmeritve, ki pa so vse demokratične, kadar pristajajo na svobodno družbo s splošno volilno pravico in zavračajo vse totalitarizme enako. Do nedavnega je veljalo, da nobena demokracija ni “vrednejša” od drugih. Nato pa se je pojavil trik. Začeli so razlagati, da je prava demokracija zgolj liberalna. Da so trik pograbili in uporabili liberalci je jasno, saj gre to njim na kožo. Da so to uporabili socialisti, je tudi vsaj za nas samo po sebi  razumljivo, ker vemo, da so navajeni poljubno izkrivljati različne pojme. Da pa se je ta trnek pograbil tudi v naši politični družini, pa včasih že meji na mazohizem.

Uporaba dvojnih meril je vedno najhitrejši način za uničevanje medsebojnih vezi, zaupanja in tudi ustvarjalnega vzdušja v vsaki skupnosti. Ko smo glasovali za vstop nazaj oz. vključitev nazaj v evropsko civilizacijo, v EU in zvezo NATO, smo Slovenci vstopili v EU narodov. V edinstveno povezavo v zgodovini človeštva, ki formalno zagotavlja enakopravnost naše kulture, jezika, nacionalne identitete, ki tudi Slovencem kot majhnemu narodu in majhni državi omogoča soodločanje pri bistvenih zadevah. Nikjer drugje na svetu ni takšne večnacionalne skupnosti in to je dejansko civilizacijski dosežek. V veliki meri ta možnost soodločanja predpostavlja, da si to tudi sposoben in da drugi spoštujejo pravila. Kako je s tem, danes ne bom govoril, ker govorimo o tem, s čimer se bomo soočali v prihodnosti kot Evropejci. Danes, v Evropi, kot je prej nakazal tudi naš prijatelj Manferd Weber, prihaja do določenega ohlajanja. Obujajo se nekatere grožnje.  Evropska unija že s tem, ko je nastala ko se je širila, ko danes zajema večino evropskega kontinenta, omogoča produktivno, mirno rešitev mnogih starih konfliktov, ki se jih niti ne zavedamo, ker jih ne čutimo več. Če ta okvir razpade, lahko pride na dan vse tisto, kar, če se bolj ukvarjate z zgodovino, bolj od blizu poznate in česar so se naši očetje, dedje in pradedje vedno bali. Okoli ohlajanja se moramo Slovenci tega še posebej zavedati. Pojavljajo se ideje, ki rušijo to za nas ugodno okolje z obeh strani.

V Evropskem parlamentu smo slišali politika takoimenovane liberalne stranke, ki je dejal, da je rešitev za vse probleme Evrope to, da države članice prepustijo suverenost Evropski uniji in evropskim institucijam. S tem se velikanska večina Evropejcev ne strinja. Tisti, ki to forsira danes, ravno tako ruši Evropo, enako kot tisti, ki pravi, da Evrope ne potrebujemo. Gledano z našega stališča, na hitro, uvajamo nekatere rešitve, ki to unikatno zgradbo nagibajo na eno ali drugo stran, potem to, tako kot druge, ogroža tudi nas, pravzaprav nas še bolj, glede na našo specifično težo. Predstavljajte si, da nekdo naredi Evropo, v kateri gre zgolj za večinsko odločanje in potem Slovenci pristanemo na 0.5 odstotka vpliva v tej nekaj stomilijonski skupnosti. Mislim, da do tega ne bo prišlo, a gospod Verhofstadt je približno nekaj takšnega predlagal. Po drugi strani pa je treba vedeti, da nacionalizmi velikih evropskih držav, ki so v preteklih stoletjih večkrat pustošili celino, niso mrtvi enkrat za zmeraj. Še vedno obstajajo takšne ideje in seveda treba je vedeti: nobena vojna se v Evropi ni začela zaradi nacionalističnih teženj majhnih držav, ki bi napadle veliko, ampak so se vedno vojne začele zaradi obratnih razlogov. Upajmo, da se to nikoli ne bo zgodilo, a če bi šel razvoj po napačni poti, lahko v prihodnosti kmalu ugotovimo, da med tema dvema poloma, ki danes ogrožata to, kar je pozitivno in obstoj Evropske unije, niti ni kakega velikega razhajanja glede končnih strateških ciljev. Nikoli ne bi smeli pozabiti stvari, ki so se dogajale v prejšnjem stoletju. Nikoli ne smemo pozabiti pakta med Hitlerjem in Stalinom. Nikoli ne smemo pozabiti Jalte in vedno moramo imeti pred očmi tudi dogajanje v zadnjem desetletju, katerega del smo bili tudi Slovenci nekaj časa, ko je imela Evropska komisija eno stališče, ko je šlo za Južni tok in drugo stališče, ko je šlo za Severni tok. Izrazita dvojna merila, ki nas opozarjajo na to, da nekatere, ne bom rekel stare ideje, niso zamrle.

Zaradi tega je, spoštovani prijatelji, čas, ki je danes pred Evropejci, tudi pred Slovenci, čas političnega boja za Evropo. Za Evropo, za kakršno smo glasovali na referendumu leta 2003. Za Evropo evropske civilizacije in kulture, utemeljene na desetih božjih zapovedih in razsvetljenstvu. Evrope, ki spoštuje človekove pravice in temeljne svoboščine, enakopravnost obeh spolov in pravico človeka do varnosti in dostojanstva. Za Evropo, ki je za svojo civilizacijo pripravljena in sposobna varovati in braniti. Pravni temelji takšne Evrope so po našem mnenju zapisani v Lizbonski pogodbi. V dogovoru evropskih držav, članic Evropske unije, ki danes pravno velja. Kakorkoli stvari obračamo, to je nek okvir, ki je tisto, za kar smo glasovali, ki omogoča različna ravnotežja, spoštovanje pravil, če se tega držimo in, ki omogoča tudi napredovanje.

Zato, čeprav suhoparno rečeno, nas lahko v tem trenutku skrbi vse, kar nas oddaljuje od Lizbonske pogodbe. To je namreč tisti temelj, ki zagotavlja ključno stvar, ki jo v Evropi potrebujemo. In ključna stvar, ki jo v tem trenutku v Evropi potrebujemo po vseh teh krizah in zadnjem desetletju in Brexit, je stabilizacija. In stabilizacija stanja, obramba tega civilizacijskega dosežka, bo osrednji izziv mandata po majskih volitvah v Evropski parlament. Naslednjega predsednika Evropske komisije, ki je danes tukaj med nami, čaka izjemno zahtevno delo. Mislim, da še noben mandat nobenega predsednika Evropske komisije doslej ni bil tako zahteven in poln izzivov. To ni edini izziv. Kajti v tem istem mandatu je na podlagi uspešne stabilizacije, v katero moramo verjeti in zanjo delati, nujna dograditev evropske strukture na področju obrambno varnostne in deloma monetarne politike. Tudi to oboje je velikanski izziv v skupnosti, kjer je 27 držav članic in različnih interesov. Znotraj, ne izven in ne kot konkurenca, znotraj NATA moramo oblikovati bolj učinkovito Evropsko obrambno krilo, ki bo hkrati sposobno poskrbeti za varnost celine in tudi našega sosedstva ob vključevanju kapacitet tistih držav članic EU, ki niso članice v severnoatlantskem zavezništvu. Tu je veliko kapacitet, ki niso izkoriščene, a bi morale biti, za skupno varnost in obrambo Evrope, to je zelo velik izziv evropskih institucij in držav članic v prihodnjem mandatu. Tudi naša skupna valuta evro – vstop v evroobmočje smo proslavili v sosednji dvorani pred dobirm desetletjem z veliko proslavo in tudi danes verjamemo, da je vstop Slovenije v evroobmočje Slovenijo zavaroval še pred hujšimi učinki zadnje finančne in gospodarske krize – se je izkazal za dosežek, katerega dobrobiti je deležna ne samo Nemčija, ampak tudi Slovenija in še nekatere druge države. Kot se včasih govori pri tistih, ki so napovedovali smrt evra v desetih letih po njegovem nastanku, kljub temu je zadnja finančna kriza pokazala tudi na ranljivost te skupne valute, potrebuje dodatne mehanizme za večjo odpornost pred notranjimi in zunanjimi tveganji.

Spoštovani,
tudi to je zelo velik izziv. Poskušalo se je veliko. Koraki naprej so bili narejeni, manjkajo pa še mehanizmi, ki bodo zelo velik izziv za prihodnjega predsednika Evropske komisije in za vse evropske institucije. Dovolite, da ob koncu rečem še nekaj o dogajanjih, ki se dogajajo v naši evropski politični družini. Ko smo prej z Manfredom Webrom obiskali cvetoče družinsko podjetje našega bivšega poslanskega kolega Iztoka Podkrižnika in na licu mesta videli, kakšne priložnosti prinaša skupen evropski trg, če si sposoben biti konkurenčen, ko smo videli, da tudi slovensko podjetje lahko kupi nemškega, če je uspešno, in ko je Manfred tam predstavil svojo vizijo Evrope, v kateri bomo vsi napredovali in v kateri se mladim ne bo treba izseljevati in iti s trebuhom za kruhom, so edina vprašanja novinarjev šla na Viktorja Orbana, članstvo Fidesza v ELS in kredite SDS. Manfredu sem to vnaprej povedal in sem uganil vse, kar so vprašali, ni bilo kako veliko presenečenje, a vendarle.

V SDS nismo ravno zadovoljni in veseli zaradi tega dogajanja, ker mislimo, da nikomur ne koristi. To dogajanje je nenavadno in v veliko veselje politični konkurenci Evropske ljudske stranke vseh barv. Hkrati z začetkom predvolilne kampanje, ki sicer poteka pod geslom “Skupaj smo močnejši oz. Stronger together”, so nekateri naši kolegi v ELS sprožili postopek za izključitev stranke, ki je najuspešnejša po volilnih rezultatih. To ne gre skupaj z našim geslom “Skupaj smo močnejši”, ki je resnično. Skupaj smo močnejši v EU in skupaj smo močnejši v ELS.

Če kdo misli, da bodo evropski volivci v katerikoli državi članici nagradili družino, ki se prepira med seboj v predvolilnem času, ali politiko, ki institucije postavlja pred težave, skrbi in potrebe ljudi, volivcev, potem bo ta maja, ko bomo dobili volilne rezultate, zelo razočaran. Biti velika družina avtomatično pomeni biti sposoben živeti z razlikami in tudi mi to vemo. SDS je velika družina, veliko je različnih interesov in veliko časa porabimo za usklajevanje. Naučili smo se živeti s temi razlikami in vsak, ki je velik, mora biti sposoben presegati te razlike z modrimi kompromisi. EU sama po sebi je primer napredka preko dobrih kompromisov, tudi kadar pride do zelo različnih interesov. Zato je obstala in biti velik pomeni presegati razlike s kompromisi, kadar je to potrebno.

Upamo, da bomo tega v tem primeru našli v najkrajšem možnem času in bili sposobni doseči, tudi v tem primeru, da bo sicer izjemno odlična kampanja našega prijatelja Manfreda Webra, za katero mu čestitam in tudi njegovim sodelavcem, saj vanjo vlagajo ogromno energije, če to primerjamo s tem, kar je počel njegov predhodnik v predvolilnem času pred petimi leti, da bo razlika ogromna. Skratka upamo, da bo prepir v družini čim prej razrešen s pametnim kompromisom, brez delitve sil in da bo Manfredova kampanja čim prej razbremenjena tega nepotrebnega balasta. So drugi v ELS, ki se morajo s tem ukvarjati.

Trdno sem prepričan, da v katerikoli evropski državi velikanska večina volivcev pričakuje, da se bomo pred volitvami pogovarjali o točkah programa, o tem, kako zagotoviti blaginjo za vse, zavarovati meje, kako poskrbeti za varnost Evropejcev in kako preprečiti, da se bodo ti izzivi, ki jim nismo bili najbolje kos v prejšnjem mandatu, obvladovali bolje, ker ne bodo izginili. Evropejce ne zanimajo politični prepiri v strankah, ki se potegujejo za relativno zmago na teh volitvah.

Spoštovani,
predlagam, da danes preostanek tega večera namenimo temu, da nagradimo tiste, ki so dosegli najboljše rezultate v minulem letu. Veliko zmagovalcev smo imeli lani, tako v različnih okrajih, kot na državnozborskih volitvah. Zmagali ste, ker ste večinoma vsi tukaj kot naše kandidatke in kandidati na volitvah za Državni zbor RS v 75 od 88 volilnih okrajev. Pomeni, da imamo 75 zmagovalcev na državnozborskih volitvah in zmagali smo tudi na lokalnih volitvah, kjer ste v nekaterih občinah dosegli praktično nemogoče in iskrene čestitke tudi s tega mesta, čeprav bomo potem čestitali tudi tistim najboljšim, vsakemu posebej. Prav je tudi, da se ob tej priložnosti z zmagovalci dvojnih volitev v lanskem letu družimo, poveselimo in pogledamo na življenje tudi z lepše plati.

Iskrene čestitke ob 30. rojstnem dnevu.

Žive naj vsi narodi in vsi ljudje, ki dobro v srcu mislijo. Bog živi nam deželo, Bog živi nam Evropo, Bog živi ves slovenski svet!

sds.si

 • Frank Novak

  …Janša: “Prihaja čas boja – za Evropo evropske civilizacije in kulture, utemeljene na desetih božjih zapovedih in razsvetljenstvu!”
  KAJ PA NA TITOVO JAJCE, STE CISTO POZABILI???

  • hladnik

   Ti še niti piščanc nisi. Ti si še zmeraj v JAJCU.
   Tule pa bi za tebe zdaj pasala še Svetlanina POTRDITEV…..j….

   • Frank Novak

    TITOVEM JAJCU?

  • učko

   Tako je, JaJo je svoje komunistične floskule zamenjal za farško-verske floskule. Ravno zarad teh versko-blaznih nazorov se več kot 50% državljanov Slovenije ne more politično poistovetit s “protirežimsko politiko”, ki ravno zaradi takih neumnosti, kot jih klobasa JaJo, ne grejo na volitve.

   • Frank Novak

    JaJo je prevec custven. Custva pa so sovraznik vratu… Custva so dobra za druzino, zeno, otroke… za vse drugo pa ne. Tega se JaJo ne zaveda. Nekoc je bil zaljubljen v Tita, danes ga sovrazi. Tito ni bil njegov oce, pa tudi ne morilec njegovega oceta. Tito je bil razsvetljeni diktator in ne neka fantazija…
    TAKO KOTV VSE OSTALO V ZIVLJENJU.

  • sloustava

   Skrajna Levica, tebi pisana na kozo, te pricakuje odprtih rok. Tam se namrec zbirajo amoralnezi in lenuhi tvojega kova. Verjamem pa, da te boli, ker rastemo. Vsi, ki nam je bila in je samostojna Slovenija intimna opcija!

   • Frank Novak

    Jaz nisem ne levi ne desni. V ZDA zivim ze 42 let in tu delam v financni industriji. V ZDA sem zasluzil ogromno denarja in tu so se nama rodili otroci in sedaj vnuki. Od kod ideja da sem jaz levicar?

 • učko

  Enajsta božja zapoved, ki jo katolibani na veliko prakticirajo pa je: “Nekaznovano sodomirajte otroke, pedofili katolibanski” !

 • Tom Slayer

  Temelj Evropske civilizacije niso nobeni judje ampak stari Grki in Rimjani pa tudi Evropa je starogrška boginja.

  • Goran Hvala

   jp.. sam ko pa mal bolje preveris kaj so rimljani in grki pocel te pa kar mine…svinjarije na kubik….sam o tem se drgac ne pise in ne govori…

   • Tom Slayer

    Aha zdaj pa razloži kako se je z ljubeznijo in toleranco širilo krščanstvo in kako so zgolj s šibami kaznovalo zlobne čarovnice.

    • Cucurbita Pepo

     Verjetno ni manj tolerantno kot so to počeli rimljani in grki.

 • Miro

  kako se reče človeku ki ali prepiše govor, ali pa mu drugi tega narekujejo, kot se je včreaj slišalo, ko je Jajo imel “govor”….mislim da je debil kar pravi odgovor

 • tzt

  Janša ima problem, ker se ni distanciral od Marakeškega sporazuma. Ter da podpira Webra, kateri sporazum zagovarja. Tako bomo na vrhu EPP dobili novega Juncknerja Merklijanske pasme.
  SDS kandidati za EP imajo enako medel odnos do migrantskega sporazuma, zato jih verjetno na volitvah ne bom podprl.

  • Beli Sneg

   Ti si in boš podprl Tanjo. Ta je slabša opcija od EPP. Doma ste tudi izmed dveh levih narcisov izbral boljšega od dveh zelo slabih. Zdaj pa imamo istagram presednika. Podobno velja za serpentiška. Tudi če je klovn samo da ni JJ. Zdaj bi nas ti še na EU nivoju napeljal na najslabšo levičarsko verzijo. Jok brate odpade.

   • matjazr7

    Se strinjam z tzt, zato bom namesto SDS podprl Levico in obkrožil Luko Mesca. Zakaj? Kot prvo, če zmaga (s preferenčnimi glasovi), ga bo Manca prisilila, da gre v Bruselj, saj je navajena živeti na visoki nogi in ji bo ustrezala menjava klime. Kot drugo, to pomeni, da bosta v Sloveniji v bistvu zavladala Koršiš in Violeta. Pa da potem vidimo (jaz in vsi Slovenci), na kakšne zahteve bo moral Šarec pristati, da bo obdržal vlado. Mogoče zagovarjanje svetovne komunistične revolucije? Podpora Slovenske vojske venezuelski vladi? Vojaško posredovanje v “Palestini”, da jo osvobodimo Izraelske nadvlade? :). Če pa pri takšnih norcih Slovenci ne pridejo k pameti, potem pa tudi ne vem. In da, z Janšo je konec, za Webra in Marakeš pod razno ne bom glasoval.

    • Beli Sneg

     Nakladač levi. Ti si vedno bil levi. Torej še bolj kot tanja. Ti si mesečni luka.

   • tzt

    Nikoli! Na glas sem povedaj, da SDS ni naredila praktično nič proti Marakešu. Nič drugega.

 • Miro

  Janša: SDS je za demokracijo in proti vsakemu totalitarizmu

  hahaha….. prvi april je čez tri tedne

 • Darth Vader

  glej majstr…..glede na to, da nam je vrh EPPja v sodelovanju z nacističnimi družinami in bankirskimi karteli ter nemško industrijo navozil evropi sovražno religijo in ljudstva….na sredo evrope……in potem isti kekci pred volitvami tulijo, da so oni za evropo, proti totalitarizmom in ne vem še čemu……jebite se vi v eu parlamentu, večina vas je barab, gangsterjev, kriminalcev in kretenov, ki se na trgu ne znate sami brez davkoplačevalskega denarja preživeti…..predstavljate direktno finančno in mentalno breme evropskega človeka in za nas bi bilo najboljše, če se vsi…EPP, alde, vsi bloki preprosto razpustite, ker mi vodenja s strani polpismenih prevarantov ne potrebujemo, kaj šele da bi vas z užitkom plačevali….zato spizdite prokleta golazen z leve in z desne na smetišče zgodovine

  • komar marko

   in katero golazen potem predlagaš. Mogoče kak CK ZK YU?

  • Beli Sneg

   Vsegliharji ste največji hinavci. Večina vas navija za levajzarje.

   • Ivan Friderik Novak

    Bolje za levico, kar je manj slabša izbira, kot za belo katolibansko desnico, ki je povzročila toliko gorja v polpreteklih časih.

   • Darth Vader

    majstr a ti zastopiš, da vsaj jaz osebno v svojem življenju ne priznavam nobene avtoritete organizacijam kot so evropski parlament ali pa svet evrope…..ti povem zakaj? naprimer zato, ker nihče v evropi, ki ima volilno pravico ni volil za junckerja recimo, ker so to neizvoljena “delovna telesa” ali “organizacije” po katerih pravilih naj bi vsi plesali kot vrabčki…..majstr…..klele manjka demokracija in pa svoboda…..ker to kar imamo mi, je neokolonializem s kreditnim suženjstvom……hvala lepa za ta vaš sistem

 • učko

  Evropska unija ne more temeljiti na nobenih verskih dogmah in verski ureditvi družbe !!! To, kar se recimo dogaja na Poljski že meji na državljansko vojno in to zaradi katolibanske dominacije in zlorabo vseh položajev in državnih inštitucij s strani verske mafije. Isto kot pri nas komunistična mafija. Ena mafija tako nadomesti drugo mafijo. NAROBE !!!!!!!!!

  • komar marko

   mimogrede. EU je katoliška,od tukaj imamo tudi kulturo. Pač pedofile je potrebno počistiti za začetek pa na vseh RAVNEH, čeprav je v tvojii glavi, da so to samo eni!.

   • učko

    EU ni nič katoliška, samo nekaj procentov ljudi se ima za katolike !

    • janko

     Preveč se je pozabilo na vero, žal. Ampak živeti po veri je EDINO PRAV! Edino tako nikoli ne zaideš. Edino tako ne bilo nikoli zmot in katarz! Na svetu bi že imeli ponovno raj! Res, po nedavni izjavi Božje Matere v Medžugorju! Tako pa bodo še katarze, žal; ker človečki, sploh levuharji, trmoglavijo po svoje. Kar tukajle posti so že taki, da me mine apetit.

     • učko

      A zdej bomo pa izpod komunistične komande prešli pod drugo versko komando, da nam bojo spet farji gazde, mi pa farški hlapci, al kuga, jebo te farški bebo !!!

     • Ivan Friderik Novak

      Pojdi v MG in tam ostani, prismuknjeni katoliban.
      (Si moral v obdobju ministriranja pedofilskemu kaplanu božati njegovo kapavično one?)

     • ZatonMesecnikov

      Če je to sekretar mladinske organizacije zahteval od tebe Fricl, še ne pomeni, da je nasprotna stran tudi to počela….

     • Ivan Friderik Novak

      Se nisem družil s klerikalnimi in partijskimi izrodki.
      Tebe pa je, to je zelo očitno, v najnežnejšem otroštvu zlorabil izrojeni krušni oče.

     • ZatonMesecnikov

      Tebi Fricl gre seks po glavi, pa anusi pa rimingi. Tvoji posti so polni tega.

      Zato druge razlage ni, kot da si bil to prisiljen početi v rani mladosti območnim mladinskim sekretarjem. Dokler nisi vsega tega sam vzljubil. Pa navijaš sedaj za LGBT prijateljčke. ker si si pa zaželel še čokoladnega sendviča, pa še za trikrat zapečene migrante….

    • komar marko

     Pa ti si res butl, sem mislil da se samo delaš!

    • janez cepec

     pozabu si vel’kiga luzerja, kameleona, k’ se je iz pravovernga komunajzarja spreobrnu u gorečega katolika. use za ablast

   • kokobily

    Najnaprednejši del EU je protestantski, ne pa katoliški. Pa ne gre za versko, ampak kulturološko razliko. Katolištvoo zahteva od vernikov poniznost, protenstatizem pa – samozavest.

    • komar marko

     Uf, delam z enimi in drugimi. Dalečod tvoje trditve. Ne bi me čudilo od kje izvirajo te neumnosti!

    • Cucurbita Pepo

     Na področju Slovenije so pred tem vladali rimski bogovi.

 • Jan Oz

  “Hahaha” :-( ……10 Božjih zapovedi omenja.
  Predvsem pa noben politik nima pravice zlorabljat 10 Božjih zapovedi… A se Janez ne zaveda kaj pomeni taka zloraba v politične namene. Itak, da ne! Za kaj takega moraš biti duhoven človek in ne materijalistično (kapitalistično) usmerjen.

 • Beli Sneg

  Kaj že serpentinšek klobasa. Nekaj okrog avta, kako bi vozil pa ne zna. Dajte si najprej tega kljukca nekam utaknit, pol pa godrnjajte čez JJ.

 • janko

  Članek sem prebral na ex.
  TO SO RESNICE, realno, akademsko!
  Če bo dovolj Evropejcev premoglo vsaj pol toliko RAZUMA IN ISKRENOSTI – potem blagor EU!

  • Ivan Friderik Novak

   Blagor na duhu bolnim, takšnim kot si ti (posledica padca pri skotitvi na trda ilovnata tla).

   • janko

    Psihiči ste levuharji in to zelooo težki!

 • Govekar

  Ivan skrbi, da bo kot naša levičarska sekta, kmalu omejen na max 10 % radikalnih volivcev, ki so mentalno zaostali v 19 in 20 stoletju. Ljudem dol visi religija, boj, kulturniške pravljice, danes podjetja in države z gospodarszvi tekmujejo v globaliziranem svetu, v katerem padajo meje, ali pa jih človeštvo na tehnološkem področju premika višje. Tukaj mesta za srednji vek ni, razen pri takih neokomunistih iz SDS in naših samozadostniških levičarjih, ki bi se prav tako zaprli v državo.

  • bubamara

   Res je. Janez je dober v moraliziranju, kar ni nič slabega. Ni pa to kar potrebuje Sloveniha, da preprečimo propad države. Država ne bo propadla zaradi morale ampak zaradi zadolženosti in nedela; beri Yugoslavija.

   • janko

    Zakaj imamo mizerne plače in penzije, zakaj ni napredka, zakaj tumbajo politiki o “sovražnem govoru?
    KER KOMIJI MOLZEJO SLOVENIJO – VSAKO KAPLJICO MLEKA SPROTI IN ŠE ZADOLŽUJEJO ZANAMCE!!
    Samo to je, samo to!!
    In DSD je to, kar Slovenija rabi, edina! Definitivno!

    • bubamara

     Takšna kot je sigurno nič ne pomaga. Z 20% ne bo naredila nič. Otok sredi političnega morja. Janezu jo je uspelo osamiti. Namenheni so sami sebi z dobrimi plačami in privilegiji. Janez ne razume, da je mrtev politik. Oziroma, stranka ne razume, da je Janez mrtev politik.

     • učko

      Jajo sploh ni več politik, on je vodja versko-politične sekte !!!!

     • komar marko

      Lepo ste me prepričali, da grem na volitve. Še DESET drugih glasov mu bom zagotovil. Lepo je, da se ga bojite, SOLna rano! Kapiš!

     • Govekar

      Ivanu zmanjka par 100 000 glasov, ne par deset, ki mu jih boš zagotovil.

     • janez cepec

      Ivanu manka pamet

     • Viljamus

      Ti si pa za glavno vlogo za Barta v Simpsonih zrihti.

     • janez cepec

      ti pa u Butec in Butec, boš uhka oba špilu

     • Viljamus

      Ne jaz z Liso saksofon špilam da tebi možgane kravžlam.

     • Viljamus

      Ajd častim ti pivo ko boš za SDS volil, pa dobr ostan.

     • janez cepec

      a pivo Komunajzar Janez?

     • Viljamus

      Ne Heineken z rdečo zvezdo k je čedali manjša ;-)

     • janez cepec

      tud ta bo dobr, pa en gorensk šnopc čez?

     • učko

      JaJota se še vrabci ne bojijo. Za uhle, pa šlep na Dob. Sam ne v odprtga, ampak u samico. Odkar ni več Podržaja tam za taglauenga, ga barabe mal nafukajo, sem slišal !

     • Viljamus

      Ni edinoa SDS osamljen otok, če nisi tega spoznal. Kje je pa potem SLS, NSI ki so bili pametni in niso šli v to čudno levičarsko prevarantsko druščino od katere ne bi imeli nič.

     • macon

      Globoki državi je uspelo osamiti SDS, ne Janezu. Poravnaj si vzroke in posledice, ne pa ponavljat kar ti servira globoka država. Kdorkoli jih bo ogrožal, bo osamljen in oblaten, v devetdesetih so to bili Peterle in Podobnika, vendar zaradi še sveže osamosvojitve niso upali tako odkrito dvigniti glave. Potem so demonizirali tudi Bajuka.

   • učko

    Jah, mi v gospodarstvu ne sam da delamo, ampak garamo, se borimo !!! Tako, da nam ni treba očitat Yugovine !!!!

    • bubamara

     BDP ustvarja 25% prebivalstva. Podatek, ki potrjuje mojo tezo. Po poti Yugovine.

   • macon

    Nima izvršnih pooblastil, torej lahko le moralizira.

  • ZatonMesecnikov

   #Ljudem dol visi religija, boj, kulturniške pravljice, danes podjetja in države z gospodarszvi tekmujejo v globaliziranem svetu#

   seveda si značilno izpustil iz naštevanja kaj ljudem dol visi “pripovedke o NOB”. tega se nikoli ne omeni v tem kontekstu…

   • Govekar

    Slabo bereš, napisal sem, da bo SDS postala marginalna stranka, z max 10 % radikalnih glasov, kot imajo dometa njihovi samozadostniški kolegi na Levici.

    Krepile se bodo normalne stranke, NSi, LMŠ, SMC.

    • ZatonMesecnikov

     Če smatraš za normalne stranke naštete, potem mora biti nekaj narobe s teboj. “Normalne” za 2-4 leta, potem pa se pojavi že nova normalna.

     pa saj ženske tudi ne menjaš na 2-4 leta? Ali pač?

     • Govekar

      Katero ime je na čelu ne spremeni kaj dosti vsebine, dokler je poskrbljeno za gospodarsko rast in normalno stanje družbe v državi. ALDE in normalni del EPP, to je evropska pot. SDS naj raje odpre svoj račun v Kremlju, bo zbral več denarja kot v Bosni.

     • ZatonMesecnikov

      Ker celo življenje delam v gospodarstvu ti lahko zatrdim, da gospodarska rast slovenije pod razno ni odvisna od nobene slovenske vlade, ampak od gospodarske rasti nemčije in sosednjih europskih držav. In bi bila bistveno višja, če bi slovenske vlade ustvarile ugodno gospodarsko okolje. Tako kot na Češkem naprimer. Ne pa množico skozlanih predpisov in zakonov, ki jih nihče ne razume in so tolmačeni prosto po prešernu.

      V od Umarja naračunano gospodarsko rast ne dam nič, niti ji ne verjamem. vem kako se vsako leto na pritisk javnih in upravnih dvigne povprečje plač, s tem pa se dvigne davčna osnova v gospodarstvu. Brezposelnost pa zmanjšajo tako, da brišejo evidence na zavodih, zaradi neudeležbe na seminarjih o pisanju prošenj. Oziroma se ljudje sploh ne prijavljajo na zavod, ker jim je brez veze in od tega nimajo nič.

      Slovenija je potemkinova vas. na eni strani blišč prvorazrednih, prisesanih na državno in javno, na drugi strani pa životarjenje drugorazrednih.

      segregacija zelo spominja na Južno Afriko nekoč. Naši in vaši.

     • Govekar

      Mal si kontradiktoren, najprej napišeš, da gospodarska rast ni odvisna od vlad, nato omenjaš množico “skozlanih predpisov in zakonov” – hmm, kdo jih napiše in kje se sprejemajo – ministrstvo, vlada, parlament – politika. Kdo je odgovoren za gospodarski uspeh Poljske ali Češke, če ne njihova politika? Zakaj Srbija ali Hrvaška zaostajata z mizernimi stopnjami rasti?

      Bežen pogled nam hitro razkrije, kako so npr. Baltske države prebrodile recesijo in kako so se tega lotevali slovenski neokomunisti v SD in SDS, ki so iz Slovenije naredili tranzicijskega luzerja. Od politike (ok, če smo pošteni od povprečno pametnega volivca) je odvisno ali bo država postala Grčija ali Italija ali pa bo konvergirala k EU povprečju in ga presegla. Medtem, ko bi neokomunist Ivan državo za lasten pohod na oblast spravil v bankrot, so sredinske stranke naredile tisto, česar drugi neokomunisti iz vrst SD v Pahorjevi vladi niso – dokapitalizirat banke.

      Sedaj imamo končno saniran bančni sitem – hrbtenico gospodarstva, sanirane javne finance in vlado, ki si aktivno prizadeva privabljat tuje investitorje. Lani je Nemčija zaključila z 1,4% gospodarsko rastjo, Slovenija s 4,4%, več kot očitno nismo sledilci, ker imajo 3 največje slovenske trgovinske partnerice gospodarsko rast pod 2%. Prav tako ne bi imeli za sabo izgubljenega desetletja, ko smo z napačno politiko zabredli skoraj tako nizko kot Grčija in nismo niti sledili rasti evrskega povprečja, kaj šele EU10.

 • učko

  Ker JaJo ni mogu “gazdovat” kot komunistični gazda, si obeta, da bo sedaj “gazdoval” kot versko-farško-politični gazda. Vsa ta verska združenja, ki ljudi zavajajo, jih med sabo kregajo, si jih lastijo in nad njimi vršijo pritiske in si jih na ta način podrejajo, bi blo treba SFUKAT !!!!! Pa nej bo to kučanistična mafija, katoliška mafija, italijanska mafija, balkanska mafija, muslo-mafija ali pa katera druga mafija !!!!!

 • RATATA

  Naša prekrasna bela kulture, ki jo je nujno potrebno obdržati in častiti je zelo ogrožena! Stare krote kot sta merklca in drunker izvenmaternično rojevajo mlade krote.
  Koseskita v roke Vesela; hrast se omaje in hrib, a zvestoba Slovenca ne gine, je treba povedat voditeljem in politkomisarjem EU, ter kandidatom za zasedbo teh funkcij, da mi vemo tudi to, kar učil nas je Koseski, da kdor zaničuje se sam, podlaga je tujčevi peti!

 • janez cepec

  taprav’ga so najdl, de klobasa na kašnih vrednotah nej temelji EU. vel’ki luzer je kot star komunajzar primern razlagal’c desetih Božjih zapovedi, glede na to, de je misleno še skoz v srednjem veku, mu je razsveljenstvo “pisano na kožo”. keri kreten (i).

  • komar marko

   jap pravi bi bil Palček SMUK.Kanede. Lažgoše in spomenice so vam važne. Zato pa spet novi filmi. Baje si statist! Kapiš Janez,janez CEPEC!

   • janez cepec

    kašn statist, glavna uloga bo moja

    • komar marko

     sem te kuj prepoznal,A si zavohal kako do spomenice.Me ne preseneča. Ker Palček Smuk rabi take z VAKUUMOM na podstrehi!

     • janez cepec

      kr prjav se, ti maš “pod streho” sam špago, de ti ušesa gor drži

     • komar marko

      Ne bo šlo. Ne jem piškotkov tako kot ti. Kapiš!

    • ZatonMesecnikov

     Kwa j janez? pa sej s verjetn kakšnga kurirča igrou na šolskh predstavah dramskega krožka na Žicu?

 • Cucurbita Pepo

  Evropa srednjega veka je temeljila na božjih zapovedih. Vsi vemo, da to ni dobro.

  • janez cepec

   kukr za kerga. ( je blo dobr, mislem)

   • ZatonMesecnikov

    Kwa a so tvoji kej sunl u tisth čash janez? So bli kakšni biriči?

    • janez cepec

     ne, moji so bli graščaki, sploh niso jebal tlačanov, je pa res, de so koristil pravico prve poročne noči, sam ne pr usaki nevesti. tvoje prapraprapra babice graščak , moj prapraprapra ded ni žvajznu , je bla pregrda

     • ZatonMesecnikov

      Ta spodnh niso jemal za graščake Janez. Takrt zihr ne.

     • janez cepec

      po tej logik, ti še za tlačana ne b’ biu dobr

     • ZatonMesecnikov

      Moj so bli s severa, niso mel te poklicne dileme, kt tvoj, janez.

     • janez cepec

      a so bli tvoji avstriski Šiptarji?

     • ZatonMesecnikov

      Šiptarje so tvoji prpelal sem janez.

  • ZatonMesecnikov

   Komunizem pa na razsvetlejnstvu in geslih francoske revolucije Konkubina. Tudi vemo, da to ni dobro…

   • Cucurbita Pepo

    Res je. Komunisti in ostali verski blazneži ne spadajo v 21. Stoletje.

    • ZatonMesecnikov

     S tem misliš današnje dediče komunizma pri nas, NOB borce, Levico, SD, Šarca?

     • janez cepec

      ja verjetn, pa Janšo, Gorenaka, Zvera, pa še kešne četrt SDS ovc

     • ZatonMesecnikov

      Naštevaš slovenske Saharove in Solženicine?

     • janez cepec

      BUTL

  • sodnikisozločinci

   Moderna Evropa pa temelji na zapovedih pravne države. Vsi vemo, da to ni dobro. Tudi pravne zapovedi so zapovedi verskih blaznežev.

   • Cucurbita Pepo

    Za razvoj veliko bolj udobno kot verska dogma.

    • sodnikisozločinci

     Pravne dogme so isto kot verske dogme. Temeljijo na verskih prepričanjih in zavračajo dokaze. Človekov spol določajo njegovi spolni organi, pravosodni kreteni pa trdijo, da je človek tistega spola, katerega si izmisli. Njihova slepota za realnost je hujša kot pri srednjeveški duhovščini, ki je trdila, da je Zemlja ploščata. Pravosodna verska sekta pelje človeštvo direktno v norišnico, to je ta udoben razvoj.

 • Govekar

  Evropsko podeželje do konca druge svetovne je bilo zelo podobno današnjemu islamu, vse ženice so nosile rute, župnik, religija in kvazi krščanska morala sta bili v ospredju, oče je lahko pil in teroriziral družino, ki ni mogla ničesar. Skratka, SDS nas želi vrnit v nek približek današnjega islama.

  • macon

   Evropsko podeželje je bilo podobno islamu, razen v tem, da žensk niso javno pobijali zaradi spolnih “prekrškov” in v imenu krščanstva niso javno pobijali “nevernikov”. Razsvetljenski vladarji so vsaj drugo izbili iz glave cerkvi že v 18. stoletju.

   SDS nas nikamor ne vrača, ker smo vsi sprejeli enake pravice za oba spola. Edini, ki nas vračajo, je skrajna levica, ki bi nas strpali v komunistično ureditev z višjim tehnološkim nivojem. Jugonostalgija, pravni in plačilni nered (oziroma red samo za njihove), permisija, migranti, čim višji davki so vse načini za omejevanje svobode slehernikov.

   • Govekar

    Do 18. stoletja so morale ženske kar pazit, da se niso komu zamerile, drugače so jim podkurili ali jih vrgli v reko. Takrat so branili tradicionalne vrednote in sveti nauk.

    • macon

     Samo smo naredili napredek. Iz raznoraznih razlogov, ne striktno humanističnih, recimo ženske so dobile pravice, da so šle delat v tovarne, ljudje so se lahko šolali, da je kapitalizem imel bazen ljudi z znanjem za delo.

     Tudi smo marsikaj premislili o upravljanju družbe in medčloveških odnosih. Spori so bili strašni, ljudje so množično umirali za ideje (realno pa za utrjevanje oblastne pozicije vodje).

     Sveti nauk- recimo deset zapovedi sam po sebi ni zgrešen, zločinska je bila zloraba cerkvene oblastne pozicije, ki se je izgovarjala na nauk.

   • Cucurbita Pepo

    Ženske so definitivno javno pobijali… pa sej to vedo že osnovnošolci

    • macon

     Javno so pobijali kriminalce proti postavi, tako verski kot civilni. S tem, da je verska postava izgubila to moč po tridesetletni vojni in z razsvetljenskimi vladarji.

     Do srede 19. stoletja so bile marsikje javne vislice z mesece visečimi obešenci, Angležo so imeli na Tower mostu recimo razstavljene glave izdajalcev, tudi leta in leta.

     Ni bilo javnih medijev in so bili tovrstni dogodki dejanja javne katarze, družbene kohezije.

  • RATATA

   Qrba, sem bil na sprehodu, pa veš, da bi si nadel ruto, če bi jo imel! Je pihalo kupresica!

   • janez cepec

    ja uderu, če bi biu ti baba, (če sploh nis), bi te poj, desc, ko bi pršu domu, pregonu ket prasico, in prou je tko, pa kva se maš za sprehajat, šporget pejd spucar

    • RATATA

     Kaj me ti motiš prasica komunistična, ko pa preden mi baba z južno postreže poslušam Čestitke in pozdrave!

     • janez cepec

      zate so čestitke osmrtn’ce, posluš, mrbit si pa na vrst

 • Zan Marega

  pregled samo nekaterih zadnjih dejanj vrha sds in jj: jj ne podpre šarca v boju proti pahorju in s tem mu kasneje zavestno omogoči sestavo današnje vlade.( če bi jj podpru šarca bi ta postal predsednik države in te vlade danes ne bi bilo). jj najame “kvazi” kredit pri prevarantu snežiću. kljub temu , da se že več let ve , da je snežič profi goljuf in , da javno oglašuje kako ti opere tvoj lasten denar v bosni in ti ga potem fizična oseba posodi nazaj v slovenijo. jj s snežićem izvede točno to kar snežić že leta oglašuje po sloveniji!!! sds in jj vedo pol leta v naprej, da se bo sprejemala marakeška deklaracija a molčijo…ne obvestijo slovenske javnosti in ne sprožijo nobenih postopkov, da bi to vsaj probali preprečiti….to so dejanja, pustite blebetanje na raznih kongresih kot je bil včeraj…torej samo na osnovi zgoraj naštetih dejanj je možen samo en zaključek: jj in vrh sds-a je popolnoma opravilno nesposoben-bebav ALI jj in vrh sds-a načrtno sodeluje in je del mafijske globoke države. jaz sem prepričan v drugo verzijo. jj deluje izključno v lastno korist in namenoma uničuje sds. za nagrado ostaja ves čas na oblasti( da tudi če je v lažni opoziciji je na oblasti) in ne konča v zaporu , ter pusti se mu njegovo premoženje pri miru….

 • Janez Kepic-Kern

  Dober dan vsem skupaj !
  ŠALA
  O T.I. “JANEZU CEPCU”

  Prejle sem po maši šel na en sok
  v en lokal v bližini “frančiškanov”.
  EN MOŽAKAR BOLJ ZMAHANEGA VIDEZA JE VISEL ZA ŠANKOM
  SI BRUNDAL
  “DERE SEN JA MALI BIA TE JE LIŠNO BLO,
  KOLCA SN PO HIŠ POTAKA, VARVAL MAČKICO” IN PIL PIVO
  TER TIPKAL V MOBITEL.
  PRISTOPI EN BOLJ ŠPORT STAREJŠI TIP “VOHEC” VIDEZA
  IN
  K PIVCU PIVA, KI TIPKA V MOBI IN MU REČE”
  “O LEJ GA
  JANEZ CEPEC
  – TE ŽE KAR EN ČAS NISEM VIDEL, KAKO SI”
  JANEZ CEPEC
  – SE STAREGA ZNANCA NIČ NE RAZVESELI
  IN REČE:
  “NE MOTI ME,A NE VIDIŠ, DA DELAM”
  IN PONOVI
  “NE MOTI ME. A NE VIDEŠ DE DELAM”
  “VOHEC-TIP”
  SE
  ZASMEJE IN REČE”
  “JA KAJ PA DELAŠ? PIJEŠ PIR IN NEKAJ TIPKAŠ V MOBI. A JE TO DELO”
  JANEZ CEPEC
  SLABE VOLJE REČE:
  “DELU ČAST IN OBLAST”
  “JAZ DELAM TO KAR ZNAM – PIJEM !
  IN
  TIPKAM V MOBI. A JE S TEM KAJ NAROBE”?
  “NE”
  ODGOVORI “VOHEC TIP”
  “NIČ NI NAROBE, A JA, TI PIŠEŠ TISTO – O “BEGNAH”
  A še nisi pozabil kako je bilo ta”?
  “NE NISEM POZABIL – BEGEN. PUSTI ME PRI MIRU – A NE VIDIŠ, DA DELAM”
  JANEZ CEPEC . NADALJUJE SVOJE – DELO: spije pol flaše piva. In nadaljuje s tipkanjem v mobi.
  “VOHEC-TIP” reče
  “DELU ČAST IN OBLAST” in odide od Janeza Cepca.
  Malo se še razgleda po gostih lokala in odide. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE
  O “DELU” JANEZA CEPCA

  • janez cepec

   Johan aus Begne, cajt je za 220 voltov

 • if

  Zahodna družba se nezdravo stara zaradi svojega tipa potrošništva in tako dokazuje posledice nevezanosti desetim božjim zapovedim.

  Veruj v enega Boga! Kolikor ljudi, toliko bogov, posameznik zahodnjak živi boga, hkrati ne priznava Boga.

  Ne skruni božjega imena! Neustrezno naslavljanje Boga je vse prisotno, tudi v obliki “Tisti, ki ga ni”.

  Posvečuj gospodov dan! Zahodnjak nedelje ne namenja Bogu, namenja je bogu!

  Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji. Zahodna družba ne priznava očeta in matere, posledično ne družine, ki izvira iz njiju in hkrati moškega in žensko pretvarja v očeta in mater. Teorija spola je stranski produkt zahodne družbe, kibrenetesko gledano kot posledica pozitivne vrednosti povratne zveze.

  Ne ubijaj! Splav, ubijanje nemočnega živega bitja, ki ga moški in ženska obsodita na smrt, hkrati v proces usmrtitve zvlečeta družbene sisiteme!

  Ne nečistuj! Nezdrava spolnost je vseprisotna, v obliki korupcije, v obliki napadov preko medijev …

  Ne kradi! Kraja je svetovni problem, v Sloveniji je potenciran vgrajen v vrhove vseh najpomembnejših državnih funkcij.

  Ne pričaj po krivem! Laž je vseprisotna, potencirano v slovenskem tožilstvu, pravosodju, poltiki in zgodovinošolstvu.

  • Govekar

   Nismo več katolibani, da bi se kotili kot zajci v islamskem svetu in zibali z glavo v Koran.

   • Janez Kepic-Kern

    ŠALA

    JA – SE ZDI – TI NISI – “NIČ” OD KATOLIKA, OD ISLAMA, ČE SI KAJ – SE NE VE.
    OBIČAJEN”TELEBAN” SE ZDI, DA SI?
    A tudi ta “NIČ” OD V KARKOLI VERUJOČEGA
    – NE BOŠ
    VEČ PRAV DOLGO. MATILDA mara tudi neverujoče.
    Ko te spremeni v “prah”
    boš samo še NIČ od “NIČ VEČA”.
    Pa si res – se zdi” tista najstarejša vrsta “…bana”. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

    • Govekar

     Tako je, saj zato so religije, da napolnijo prestrašene, nesamozavestne ljudi s pravljicami o posmrtnem, jim dajejo lažna upanja, vmes pa z denarjem vernikov poskrbijo za svoje preživetje, bogastvo in politični vpliv.

     Na srečo, to sedaj že slepo vejo človeškega razvoja, v razvitem svetu pridno izkoreninjamo, z globalizacijo in trgovanjem pa bomo religijske zločinske organizacije izkoreninili tudi v drugih delih sveta, ki še precej zaostajajo za Evropo in Vzhodno Azijo.

     • Janez Kepic-Kern

      ŠALA
      A BOŠ IZKORENINIL
      TUDI TVOJO VERSKO ORGANIZACIJO?
      Kako si ti – pameten? Ni za verjet. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
      Š-S-
      KONEC ŠALE

     • Govekar

      Ne bom, to bom prepustil katolibanom in islamistom, ki že pripravljajo kresove in kamenje.

     • if

      Tako govori oseba, ki ne ve Kdo je Jezus.
      Preberite. Avtor Messori.

    • janez cepec

     Johan aus Begne, a veš, de pr tvojih tastarih ti spoh nis’ biu ŠALA, ampak en velek problem. kajti namreč, če se rodi en tak debil, ket si ti, verjetno fortu glih ni šlo na smeh. no ja. zdej se te je verjetn že prvadu, čeprov, take kot klobaseš, mu je u štariji še zmeri narodn, če te kdo mimgrede omen

   • if

    Boste sužnji islamskemu svetu, ker bo nadvladal demografijo vašega tipa.

    • Govekar

     Ali pa bomo iz Avstralije, Nove Zelandije opazovali boj religijskih zajcev iz Rovt in religijskih zajcev iz Džalalabada.

     • šmentanamuha

      Nevreden si svoje domovine.

 • Lea Pralines

  JANŠA JE PA RES LAŽNIVEC,NAJBOLJE BO NAREDIL DA GRE K SPOVEDAI,….VERJETNO BO PRI SPOVEDI 3O LET DA BO POVEDAL VSE GREHE,KI JIH JE STORIL LJUDEM…..prava bleferčina.vse za denar…

 • Amerikanc

  Je že tako, da je edina državotvorna stranka res samo SDS. Na žalost ljudi, ki begajo iz stranke v stranko in se nikjer ne najdejo.

  • Ivan Friderik Novak

   Zakaj vaterpolist ni mogel sestaviti vlade?
   Ker ga tudi desni ne marajo zaradi značaja.
   Si razumel, od RKC duhovna zlorabljeni Amerikanos?

   • xtc

    Glej ne tumbaj bebo že vso volilno kampanijo so se levaki zaklinjali ,da ne gredo v koalicijo z JJ in to so zaostrovala še kučanova trobila,ki so dobesedno grozila,da če bi se kdo z leve drznil stopiti v JJ jevo vlado je njegove politične kariere in stranke konec-no sedaj jih Kučan in Golobič načrtno uničujeta enega za drugim z namenom prisuiliti “ukinjene” strane poslence,ku članstvu v Velikem LDS -LMŠ,ki pa se mu vse bolj lomi zaradi afer in nesposobnosti.

    • janez cepec

     glej BEBO, čej’ blo to res, pa zakuga desnkarji ne upokojite večnega luzerja, ker veste, de z njim vam ne bo uspel pridet na ablast?

     • xtc

      No pa si pokazal koliko demokrata si levi fašist.Ti bi fdoločal po komunistično,kdo bo vodil ne vašo stranko.Hja pravi Yugo komunistarski SZDLjevec si,stranke z,kot predstava za tujino a na vrhu SZDLJa pa Kučan in Partija,ki odločata.
      Glej tvoj mozak je toliko okvarjen,da sploh ne veš kaj pišeš,pejt k dohtarju ,da tida pomirjevala si verjetno spet na terasi v Begnah.

     • janez cepec

      ti že veš. Begne so tvoj prvi dom

     • xtc

      Torej se javljaš iz njih terase?

     • janez cepec

      vidm, de obladaš razporeditev. povej, koko pa, ko ti oblečejo tabelo majco, z dovgimo rokavi, kva pa poj nardiš?

 • Hribouc

  Perfektno, Janez Janša!

  ČESTITKE ZA PERFEKTEN RAZSVETLJENSKI NASTOP- narod ga piše na svojo častno stran!
  —————————————————————————————————————————-

  Ko pa gledam Milana Zvera v prvi vrsti, pa me zagrabi krč v možganih!

  dr.Milan Zver ! , Poziv 33-ič!
  ————————————–
  Za tvoje slavospeve krvosesom in genocidnikom, glavnim komunistom NOB OF Revolucije terjam dvoje:

  Opravičilo za javni moralni polom v tvoji pozni zdreli mladosti.

  Opravičilo ŽRTVAM NOB OF Revolucije v Sloveniji
  Opravičilo Svojcem teh žrtev.

  Sicer naj gre taka SDS v tvoji senci k vragu!

  • Janez Kepic-Kern

   +++++++++++ SE STRINJAM,
   ABSOLUTNO – CENJENI G. HRIBOVC – Z VAMI. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

   • Hribouc

    Slovenistanska tragikomedija gre naprej.

 • šmentanamuha

  Za tiste, ki nekaj nabijate čez katolištvo. Katoliška cerkev obstaja šele od razkola s pravoslavci okoli leta 1051. Leta 330 pa je krščanska vera postala uradna religija Bizantinskega cesarstva. Vsi pomembni sveti spisi, kamor sodijo tudi starozavezni in deset Božjih zapovedi, so nastali veliko pred tem in so še danes steber človeške etike. Tudi se med sabo bistveno ne razlikujejo ne glede na poreklo (Zaratustra, Konfucij, Buda, Jezus …) Zato ima Janša zelo prav, da je poudaril postulate Božjih zapovedi, ki jih najdemo tudi v Book of Enoch, ki je verjetno eden najstarejših pisnih virov namenjenih Človeku, da bo na Zemlji dobro živel. Pravzaprav mi je ta duhovna dimenzija Janševega političnega razvoja zelo všeč. Ko nas bo zagrnila tema, bodo prav te svete misli lučke, ki nas bodo vodile, pravzaprav nas lahko vodijo že zdaj. Bravo, Janša!

  • janez cepec

   again and again, who teh fuck is JJ, as former komunajzar, de nam bo zdej razlagu 10 Božjih zapovedi?

   • xtc

    Teb jih je treba še posebej pa bi bile vzgojne za vas levake kazni iz stare zaveze npr. krajo ipd.

    • janez cepec

     pod krajo podrazumevaš Patrijo, al pa šverc z orožjem, kjer o Marke čudežno poniknile?

     • xtc

      Npr.Šmugl orožja v Bosno,podarjevanje kreditov Kučanovim tajkunom Šrot SD,Bavčar LDS,Petan LDS,Rigelnik LDS itd,F 21 mafija itd.

     • janez cepec

      od usehkomunajzarjou, k’ si jih omenu si pozabu še na vašga vel’kiga luzerja. poj so pa kompletni. banda pokvarjena

     • xtc

      Ne tumbajbebo tud Pučnik je bil komunist-a ko je ugotovil kot JJ,da je čudovita KPJ propadajoč lažniv kurnik in sta postala kritična ne več kimavčka je bil odstrel takoj tu pa še zapor.

     • janez cepec

      maš prou, Pučnik je biu taprav komunist, s tem, de se je on, ko je ugotovu, de sistem ne funkcionira, postavu proti sistemu, zato je biu kaznovan, biu je taprau disident, z razliko od vaš’ga vel’kiga luzerja, ki je koristu bonitete do konca (ala Zver), poj so ga iz partije fukn, pa je joku pa pisu prošnje, de ga curik uzamejo, ker ga pa niso, se je pa kameleonsko prefarbu, postou kvazi demokrat, de ne govorim o tem, de se ma za silnega kristjana, ko se kaže u cerkvi u prvih vrstah. use za ablast. pizduhi, smo djal takim, učas

     • xtc

      Tko kot si ti taprou pacient na Begnah.

   • šmentanamuha

    Prilika o izgubljenem sinu, saj veš: “Once I was lost, but now I´m found.”
    tudi tebi želim, da najdeš pot domov.

    • janez cepec

     I’ home, don’t worry

    • xtc

     Njemu jo pokažejo verterji(mrežno posteljo) on je že “doma” v Begnah.

   • Janez Kepic-Kern

    ŠALA

    IMEJMO USMILJENJE S TEM NESREČNIKOM “JANEZOM CEPCEM”
    ZDAJ
    ŠE VEDNO VISI ZA ŠANKOM,
    CCA DESET PIV JE – SE ZDI ŽE SPIL
    IN “KRULI”
    TISTO ZNANO:
    “ONA ME JE OSTAVILA – PAMETNA JE ŽENA BILA”
    Bom kasneje razložil,
    zakaj je danes J. CEPEC – tako žalosten. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
    P.S.
    KONEC ŠALE

    PESEM
    “ONA ME JE OSTAVILA”
    https://www.google.com/search?q=ONA+ME+JE+OSTAVILA+PAMETNA+JE+%C5%BDENA+BILA&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=0ahUKEwiHxZCnuffgAhVlqIsKHZ4yAMAQ_AUIDygC&biw=1920&bih=937

    • janez cepec

     kot rečen, Johan aus BEGNE, nisi komentiru tega, de ti pičke vidu nis, če ne bi pr mami dudu do pet-ga leta, tud za joške ne bi slišu.

  • Cucurbita Pepo

   Ne obstaja civilizacija, ki bi poveličevala umor. Ne obstaja civilizacija v kateri bi večina bila morilska. Iz očitnih razlogov takšna civilizacija ne bi preživela in prenesla svojih genov.

   • šmentanamuha

    Zahodna civilizacija (proabortivni del) poveličuje umor spočetega človeškega bitja kot “civilizacijsko pridobitev”, hkrati pa toži zaradi staranja prebivalstva, ker imamo premalo rojstev. Zato pod pretvezo “izboljšanja” oziroma pomladitve svojega prebivalstva uvaža z nami kulturno-civilizacijsko in versko nekompatibilne muslimane iz Afrike in Arabije oz. Levanata. Po drugi strani pa muslimanska “civilizacija” poveličuje umor nevernikov (nemuslimanov) kot nekaj, kar je njihovemu božanstvu, ki ga kličejo Alah, najbolj povšeči.

 • janez cepec

  za okol padet, šaltam TV, slučajn padem u Nova 24, na programu oddaja KDO VAM LAŽE, verjetn že ta n-ta ponovitev, evo ti ga na, MILAN ZVER. so pa najdl pravovernga komunajzarja, de nam bo pridgu o tem, kdo nam laže. On pa njegov FIRER. keri kreteni

 • xtc

  Dober in pošten govor,ampak Webber je EU težava,kot tiste stranke v EPP ,ki so proti Orbanu te ne sodijo v EPP pač pa med socialiste in anarholiberale ALDe.
  Nadalje EU kot taka brez drastičnih reform in prepovedi strank z komunistično retoriko in koreninami v komunizmu kot tudi anarholiberalnih strank je nujna,to pa Webber ni zmožen saj je izbranecMerckelce-že to bi morala biti oteževalna okoliščina zanj.
  Nadalje EU,če misli vztrajati v smeri Merckel-Macron-Juncker nima več smisla bolje ,da gre narazen.
  In še zadnja stvar,ki je jasna-Evropa je tik pred vojno,ki je neizbežna le odlagamo jo,da bo še hujša.
  Nočemo zapreti meja,vzpostaviti reda,izgnati vseh ilegalnih pritepencev-jih vzdržujemo vsak dan pa jih je več in napetosti rasejo,kriza se bliža iščejo se socialistični ukrepi in Bruselj postaja vse bol podoben fašističnemu ali komunističnemu Reichu,ki bi od naroda izvoljene voditelje pač menjal po svojih željak kar z vojsko ,če bi bilo potrebno.
  Skratka z krizo in neizgonom ilegalnih pritepencev in s subverzivno delujočimi anarholiberalnosocialističnimi ter socialističnimi strankami se EU bliža vojni,ki bo izpravila tisto,kj je Bruselj ,Merckelca,Macron,Sarkozy in še kdo zavozil.
  Da bi se iz EU znebili ilegalnih pritepencev brez vojne pa je utopija in če se meje ne bodo zaprle tudi iz silo uvoz Afričanov in Azijcev pa nadaljeval bo EU kolapsirala najprej v krizi nato pa zaradi napetosti zdrsnikla v vojno.
  Rešitev za EU bi bila dejansko ostro desna EK in EP,ki bi odpravila nekatere stare zakone in izgnala ilegalce in zaprla meje tudi ,če je treba z orožjem.
  Kot pa je videti bo verjetno šla pot v smeri razpadanja zaradi multikulti anarholiberalno socialistične norosti in le te vsiljevanja,kar pa bo ostalo v EU pa bo končalo v notranji vojni.

 • Artur

  EU je močna, ker je to skupnost, v kateri zaenkrat hvala bogu vsaj še v največji meri, mišljeno je pa, da v celoti, veljajo pravila. Velja vladavina prava. Ne velja pravica močnejšega, ampak vladavina prava, kot sami vemo iz naših domačih izkušenj, ogroža uporaba dvojnih meril ????!!!

  Bog ga mazu kakšno nakladanje poleg drugega mlatenja prazne slame pa kje on to živi koga ima to on za tepca ?
  Pa dobro a bo on kdaj nehal pamet drugim solit se iti demamgogijo in servilnost do EU satanističnih centrov moči se umaknil v “zasluženi” pokoj in prepustil vodenje stranke kakšnemu z “jajci”, ki ne živi v virtualnem svetu in, ki bi to bruseljsko bando kaj hitro poslal v vražjo mater !

  European World Leaders Attend Satanic Ritual in Switzerland…
  https://www.youtube.com/watch?v=zIEUcz7Etng&t=1770s

 • rubec

  Janša zopet prepisuje beremo na levih portalih. “Hvala za tako lepo udeležbo” je prvi izrekel že leta 1600 William Shakespeare, na premieri gledališke predstave Dražoše ali ne Dražgoše.

  • janez cepec

   veliki vodja nč ne prepisuje, tega ni delu tud u preteklosti, čeprou so mu uturili BOB LETA, to je zgol natolcevanje, ON je use povedu po svojih besedah, čeprou ne vem, kuga in za kuga j’ pomenu tist okn, k’ ga j’ mu pred sabo, ko j’ klobasov eno in sito stvar. DEJA VU

   • Rožle

    Ti si pa fenomen …
    ja, kdaj si se pa spet iz ketne strgu .. pa čist nova je bla

    • janez cepec

     takrat, ko s’ ti u Begnah čez orgajo spizdo

 • janez cepec

  maš prou, on odpira pivo KOMUNAJZAR JANEZ

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA
  o nesrečniku
  JANEZU CEPCU

  JANEZ CEPEC
  danes ni tako slabe volje – zaradi ODLIČNEGA GOVORA J. JANŠE.
  JANEZ CEPEC – V RESNICI – vodjo vodjo SDS Janeza JANŠO – PRAVZAPRAV – OBČUDUJE.

  ŽALOSTEN
  je JANEZ CEPEC – pravzaprav zaradi – njega gospodinje JOŽICE.
  ravno zdaj
  JANEZ CEPEC – tam za šankom lokala v bližini frančiškanov JOKA – “RDEČEMU BALONU”
  “TOLK
  SM ŽALOSTN. DE NI ZA GOVORT. A VEŠ KVA M JE JOŽICA VČERAJ NARDILA.
  ZADRLA
  SE JE
  KOSILO – KROŽNIKI SO NA MIZI: Ko sem sedu k mizi – pa je rekla:
  “krožniki so na mizi, skuhaj si pa sam”
  Pol je pa še rekla: “PR MEN – MORA BIT – SEX” – “NČ SEXA – NČ HRANE”.
  JE
  ŠE REKLA” GREM LOVIT DEDCE – PRIDEM, KO PRIDEM, ČE PRIDEM”

  JANEZ CEPEC
  prav žalostno pogleda v RDEČEGA BALONA
  in ga vpraša:
  “TI – RDEČI BALON – KVA PA JE TO – SEX?” L.r. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE
  O JANEZU CEPCU

  • janez cepec

   glej, Johan aus BEGNE, jest mam res cepec u imenu, sam to še ne pomen, de sm tak kreten pa debil kot si ti,

   • Janez Kepic-Kern

    DOBRO SI SE OPISAL-ĆE SI OBOJE, KAR NAVAJAŠ
    – MOJA ŠALA NA TVOJ RAČUN – NI NIČ PRETIRANA. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • skorpijon93

  na slovaškem,češkem, madžarskem ,poljskem nimajo muslimanov, niso multikulturni, slava jim ! slava višegrajski četverici, amen !

 • if

  Vidim, da ste opravilno nespoposobni in slepi hkrati.
  JJ je vodil državo, predsedoval je EU, zdaj ste v svoji slepoti opazili steklenico šampanjca.

  • Lea Pralines

   kdaja pa jo je vodil in koliko časa….ha ha ha ha

   • if

    Tudi vi ste enaki!

    • Lea Pralines

     kdo to..vi?

 • janez55

  Kako lepa proslava! Manjkala je samo še tale domoljubna:

  https://www.youtube.com/watch?v=FN7r0Rr1Qyc

  • Janez Kepic-Kern

   Ja?
   In kaj je s slovenskimi pesmimi in z ljubeznijo nas Slovencev do
   Slovenije – narobe ?
   Tisto je iz filma in nemška.
   Slovenci nikoli nismo nikogar ogrožali.. Drugi so nas.
   Najbolj pa so nas zatrli prav anacionalni “stalin, tito komunisti. L. r. Janez K.K. KOMENDA

  • Nata
 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA.
  Nadaljevanje šale o JANEZU CEPCU
  o njega gospodinji JOŽICI
  in o sexu.

  “RDEČI BALON” začudeno gleda JANEZA CEPCA in mu reče:
  “Ja veš kaj – JANEZCEPEC – tega kaj je – SEX
  ti pa res ne bom razlagal.
  Daj povabi to tvojo JOŽICO K SEBI DOMOV NA POGOVOR.
  VRŽI JO NA POSTELJO, JI ZARINI POD NJENO KIKLO TVOJO GLAVO
  PA
  TI BO ŽE

  MATI NARAVA
  – ŽE SAMA POVEDALA – KAJ JE – SEX..
  JANEZ CEPEC
  – reče: “PROV- bom naredu tko kt mi ti pravš”.
  JANEZ CEPEC
  RES POVABI – njegov sexi gospodinjo JOŽICO – na pogovor.
  Med
  pogovorom JANEZ CEPEC naenkrat pograbi JOŽICO,
  JO VRŽE NA HRBET NA POSTELJO IN JI ZARINE GLAVO POD KIKLO.
  JANEZU
  CEPCU JE BILO POD KIKLO OD JOŽICE – VROČE, PREMALO ZRAKA,
  POSTANE VES POTEN IN RDEČ V GLAVO, ZRAK LOVI
  IN SE ZADERE:
  “MAT NARAVA,
  MAT NARAVA – DEJ MI ŽE HITR POVEJ – KVA JE TO – SEX.
  HITR MI POVEJ,
  ČE NE SE BOM POD TO KIKLO – ZADUŠU ” ! L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE
  NADALJEVANJE SLEDI.

  • Janez Kepic-Kern

   KONEC ŠALE
   O
   JANEZI CEPCU
   IN O NJEGOVI GOSPODINJI JOŽICI

   JANEZU CEPCU
   NI
   MATI NARAVA – NIČ POVEDALA
   MEDTEM
   , KO JE TIŠČAL SVOJO GLAVO – JOŽICI POD KIKLO.
   LE
   SKORAJ ZADUŠIL SE JE – POD KIKLO OD JOŽICE
   IN
   GOSPODINJA – JOŽICA JE POGRABILA ENO – PONEV
   IN
   S PONVIJO TREŠČILA JANEZA CEPCA – PO GLAVI.
   JANEZ
   CEPEC – SE JE LE MALO POPRASKAL PO GLAVI
   IN
   REKEL:
   “KO ME JE FOTR Z MACOLO TREŠU PO GLAV – JE BLO DOST HUJŠ !
   SO ME KAR
   U BEGNE – ODPELAL
   AMPAK
   PUSTVA TO. Bo čist u redu Joži, če prideš 1x na teden mau mi počedt za mano.
   Jest se nam nč s sexam brihtov,
   Mav ga bo pil, mau bom tipkov na telefon. Pa spal,.
   To bo čist dobr zame.
   Jest sexa pa tebe skoz pr men – nč ne rabm.
   TI JOŽI
   – KR PEJT KAMR ČEŠ . ČEZ EN TEDEN PA PRID
   MAU POČEDT PR MEN.- KŠN EVRO T BOM ŽE DAU”.
   Jožica reče
   ” O fino. Grem na lepše”.
   In JOŽICA – odfrli.
   JANEZ CEPEC
   PA SPIJE ŠE ENO PIVO IN ZASMRČI. L.r. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
   P-S-
   KONEC ŠALE
   O POIZKUSU POUKU SEXA
   IN O
   JANEZU CEPCU

 • Ivanček

  Manj twitat, bit bol prijazn do ljudi, več delat … pa enkrat bo!

 • Olga2345

  Janez je že fejst dec. To vem že od takrat, ko sva skupaj hodila v partijsko šolo v Kumrovcu.

  • hladnik

   Mal si zabluzu TROLOV TROTL.
   Janša ni bil nikol s tabo na Šumskom fakultetu u Kumrovcu, ti pa ja, čist gvišn.

   • Olga101

    Kaj pa znajo levičarji drugega kot krastii, diskreditirati in likvidirati?

   • Olga101

    Janša je bil v kumrovški partijski šoli najbolj zagrizen, zato jo je tudi z odliko končal!

    • Olga101

     Olga101
     @Olga3245

     335 Upvotes

 • Olga101

  Janez Janša kot vedno briljiral! Izpostavil je dvojna merila evropske komisije pri obravnavi evropskih članic glede na leve in desne vlade in pogumno in pokončno stopil v bran Viktorju Orbanu! Velik poklon!

 • Olga101

  Glede na pravila na forumu, prosim Novo 24, da odstrani trola!

  • Olga101

   Fake Olga!

 • Janez Kepic-Kern

  JA, CENJENI GOSPOD Janez JANŠA
  JE Z LETI – VEDNO BOLJŠI.
  Lepo normal, družinski, s SIJAJNIM, REALNIM RAZMIŠLJANJEM.
  KOT GOVORNIK NAPAMET, IZ GLAVE
  JE
  PA NARAVNOST NEVERJETNO – DOBER.
  Včerajšnji govor je bil eden
  najboljših, kar smo jh v Sloveniji – sploh kdaj slišali.
  Sem
  pozorno poslušal. Res je bilo vse zelo OK povedano. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • xtc

  Samo tole v poduk;ja očitno se Nosterdamus res ni veliko zmotil o razlogih za vojno v EU
  Od zadnjega papeža,30 letne vojne,poraza islama in rdeče zvezde,rekatolizacijo itd.
  Zagotovo Vebber ni rešitev Evrope že ob tem ,da v EU ni mesta za “nacionalizme” bi se moralo večini politikov posvetiti ,da Webber nima mesta v EPP ne v Bruslju,kot večina anarholiberalnosocialistiočnih multikultarjev.,ki uničujejo Evropo in jo peljejo v vojno.
  Dokler ne bo EK in njen vodja prisegel Evropa Evropejcem in Evropejci-staroselci prvi-ne bo nić le regresiranje zaton in vojna.

  • Janez Kepic-Kern

   BODIMO OPTIMISTIČNI.
   VZETI JE TREBA PREVELIKO MOČ –
   IZ ROK VODIJ DRŽAV EU
   IN VODIJ EU ORGANOV.. Pa bo vse OK.
   PA – NE VOLIMO TEH ZMEDENIH POKOMUNISTOV.
   G. J. JANŠA JE DAL DOBRO IZHODIŠČE
   – RKC VERA IN
   -RAZSVETLJENSTVO.
   To sta osnovi kulture EU NARODOV..
   IN LASTNE KULTURE EU NARODOV SAMIH. L.R. JANEZ KEPIC- KERN KOMENDA

   • Dragan Krstič

    Za to pa ne bom dal plusa. Vzeti moč vodij držav EU obenem pa še vodjem EU organov. Tole je pa skregano z logiko. Komu dati moč? Ljudstvu? Tudi to ne bo šlo.

 • Dragan Krstič

  Če bi bil jaz predsednik EU parlamenta bi vse evropske muslimane za časa ramazana poslal na 30 dnevne brezplačne all inclusive počitnice na Grenlandijo.

 • garfi

  Banditi načrtno uničujejo SV in tudi SDS
  sedaj jim hočejo vzeti državna sredstva in še kaznovati
  ODZIV NA TO RUŠENJE JE ENOSTAVEN – POSTATI SDS PODPORNI ČLAN
  Sooblikuj, sodeluj in pomagaj SDS https://www.sds.si/sodelovanje/postani-clan

  • Janez Kepic-Kern

   HVALA
   ZA LINK !
   IN
   VZPODBUDO.
   SEM SE PRIJAVIL KOT PODPORNIK SDS.
   PRAV VČLANIL SE NE BI: redno včlanjujejo naj se mlajši od mene, ki imam 67 let.
   Kot OK
   ex knjižničar pa imam vrsto izvedljivih zamisl, skladnih s programom SDS.
   IMAM
   TUDI OSEBNI, PODJETNIŠKI E-PORTAL “SLOVENIANA” , NA:sloveniana.si.
   na
   “sloveniani” si lahko vsakdo
   ogleda – vsebine, ki sem jih na portalu zastavil.
   Če se me povabi – rad pridem pojasniti moje zamisli – na SDS.
   TAKOINTAKO
   BOM SVOJE ZAMISLI RAZVIJAL V OKVIRU MOJEGA PODJETJA “SLOVNIANA”, v podporo pomladnih strank.
   Z VAŠIM STALIŠČEM GOSPOD “GARFI”
   O POTREBI AKTIVNEGA ODNOSA – SKLADNO Z OK PROGRAMOM SDS
   SE
   ABSOLUTNO STRINJAM. Lepe pozdrave. L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA
   P.S.
   MOJ E-PORTAL “SLOVENIANA”
   https://sloveniana.si/
   BREZ ZADREGE SE ME POKLIČETE NA GSM 041/559-589

   • garfi

    članstvo je nujno in seveda potrebujejo tudi denar za boj z udbomafijo
    jaz sem samo podporni član

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!