fbpx

[Video] Janša se udeležuje pomembnega srečanja Evropskega sveta, kjer bo predstavil tudi dosežke slovenskega predsedovanja

Premier Janez Janša, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Foto: Vlada RS)

Predsednik vlade Janez Janša se danes v Bruslju udeležuje zasedanja Evropskega sveta. Evropski voditelji in voditeljice se bodo v okviru zasedanja pogovarjali o aktualnih razmerah v zvezi s covidom-19, o kriznem ukrepanju in odpornosti, o cenah energentov, varnosti in obrambi, migracijah in nekaterih temah s področja zunanjih odnosov Evropske unije.

V okviru Evropskega sveta bo predsednik vlade Janez Janša predstavil dosežke slovenskega predsedovanja. Po Evropskem svetu se bo predsednik vlade udeležil vrha evrske skupine. V skladu s sklepi vrha evrskega območja iz junija 2021 bo obravnavano stanje na področju Unije kapitalskih trgov.

Ob prihodu na današnje zasedanje Evropskega sveta je premier Janša v izjavi za medije dejal, da ima Evropski svet zelo obsežen dnevni red. “Že na začetku bo zanimiva razprava o visokih cenah električne energije in energentov nasploh. Glede na dokumente, ki smo jih pridobili s strani Evropske komisije in regulatorjev, ne pričakujemo zaključkov, ki bi bistveno spreminjali same razmere na trgu, zagotovo pa bo več odločnosti v smeri ukrepov, s katerimi se te podražitve blažijo v smislu učinka na potrošnike, državljane, Evropejce,” je povedal.

Foto: Twitter

Govora bo tudi o strateških izzivih v naši soseščini
Zelo pomembna bo po besedah Janše tudi razprava o nekaterih strateških izzivih v naši soseščini. Z veliko zaskrbljenostjo smo namreč lahko vsi spremljali dogodke v zadnjih tednih in dneh v povezavi z Belorusijo. “Izkoriščanje nesreče migrantov za hibridne napade ne le na sosedstvo, ampak na celotno EU s strani beloruskega režima je zavržno. To je enotno stališče celotne EU,” je poudaril predsednik vlade in nadaljeval: “Prav tako pa so zadnje kazni, ki so bile izrečene nekaterim opozicijskim voditeljem v Belorusiji, ki so drastične in ki se ne izrekajo niti za zločine, če so dejansko storjeni in so med tistimi najtežjimi, nekaj, kar po mojem mnenju kaže na veliko nervozo beloruskega režima, ki se zaveda, da je naredil napako z izkoriščanjem nesreče ilegalnih migrantov, sedaj pa hiti v novo napako, ki se izraža v teh drastičnih kaznih, ki zagotovo ne bodo prispevale k temu, da se situacija umiri in da se najdejo diplomatski izhodi iz krize v Belorusiji, ampak se bo situacija kvečjemu še bolj zaostrovala, to pa pomeni tudi krajše življenje diktatorskega režima.”

Evropski svet se bo sestal tudi v evro formatu v inkluzivni sestavi. “Pregledali bomo, kakšno je stanje naše skupne valute in kateri so ključni izzivi v tem času. Verjetno bomo nekaj slišali tudi o bodoči širitvi,” je napovedal Janša. Predsednik vlade je še dejal, da se bodo današnje razprave nadaljevale tudi z včerajšnjega dokaj uspešnega sestanka z našimi Vzhodnimi partnerji. “Vesel sem, da lahko rečem, da je prvič, odkar prisostvujem pogovorom z državami Vzhodnega partnerstva prišlo do pretežno pomirjujočih besed med Armenijo in Azerbajdžanom. To je bilo tudi pozitivno presenečenje včerajšnjega sestanka. Oba voditelja sta namenila veliko več pozornosti temu, kako situacijo reševati, kako se dogovoriti za nekatere pragmatične rešitve v tej situaciji, kot pa medsebojnemu obtoževanju,” je dejal.

Vrh Vzhodnega partnerstva (Foto: Vlada RS)

“S strani velike večine članic EU, partnerjev, ki smo že v Uniji, je bila dana zelo velika podpora Ukrajini zaradi pritiskov s strani Rusije. Nasploh smo izrazili močno zavezo stališču, da o tem, kdo bo bodoči član EU ali posredno Nata, odločamo tisti, ki smo že v teh povezavah in tisti, ki si tja še želijo. Nikakor pa ne pristajamo na to, da ima nekdo, ki ni član, niti si ne želi postati član, pravico do veta ter pravico vpliva na suverenost in samoodločbo katerekoli suverene države,” je še dejal predsednik vlade Janša.

Foto: Vlada RS

Po zasedanju bo predsednik vlade Janez Janša skupaj s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen sodeloval na novinarski konferenci, kjer bodo predstavljeni glavni dogovori tokratnega zasedanja. Predsednik vlade Janša pa bo na novinarski konferenci spregovoril tudi o dosežkih slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Sara Kovač