“Janševo” zemljišče v Trenti prodano za 127.500 evrov

Vir: Youtube

“Janševo” zemljišče v Trenti se je na današnji dražbi prodalo za 127.500 evrov. Dražba je potekala iz Imosove stečajne mase, izklicna cena zemljišča pa je znašala 17.655 evrov. 

Nizka izklicna cena je privabila številne kupce, saj je bilo za parcelo, veliko okoli 15.600 kvadratnih metrov, vplačanih kar 17 varščin, pišejo na Siolu.

"Janševo" zemljišče v Trenti prodano za 127.500 evrov 2

Odziv Janeza Janše na doseženo tržno ceno zemljišča.

Visoka tržna cena za “sporno” parcelo
Janez Janša
se je zaradi omenjene parcele znašel v še vedno trajajočem sodnem postopku. Prvak največje opozicijske stranke je zemljišče kupil leta 1992, nato pa ga je leta 2005 prodal Eurogradnjam za 131.000 evrov, Eurogradnje so nato parcelo prodale podjetju Imos.

Končna cena parcele, ki je odšla v roke trgovca z nepremičninami iz Škofje Loke, je zelo blizu ceni, ki jo je Imos plačal Eurogradnjam, kar je še posebej presenetljivo, saj nepremičnine na javnih dražbah dosegajo nižje cene od tistih, ki bi jih dosegle na trgu. Pomenljiv je tudi podatek, da je parcelo kupil trgovec z nepremičninami, kar kaže na trgovčevo pričakovanje, da jo bo uspel prodati še po višji ceni.

Cena ustreza pričakovanjem stečajne upraviteljice
Dosežena cena nepremičnine, za katero je bilo kar nekaj dražiteljev pripravljenih ponuditi okoli 100.000 evrov, stečajne upraviteljice Branke Remškar ne preseneča. “Nad udeležbo sem navdušena in tudi dosežena cena ustreza mojim pričakovanjem,” je prodajno ceno komentirala Remškarjeva.

Dolga zgodba neke nepremičnine
Janez Janša je parcelo kupil leta 1992 za 1,32 milijona tolarjev, kar je bilo takrat vredno 22 tisoč frankov – upoštevajoč inflacijo bi danes vrednost znašala 30.220 frankov oziroma 25 tisoč evrov. Velika razlika med nakupno in prodajno ceno je vzbudila sum preiskovalcev NPU (Nacionalnega preiskovalnega urada), ki so zaradi tega leta 2013 spisali ovadbo, ki Janeza Janšo bremeni protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Ž. K.