fbpx

Javnomnenjska raziskava: Pahor se spogleduje z zmago v prvem krogu, Milojki Kolar Celarc pa so šteti ministrski dnevi

(Foto: STA)

Borutu Pahorju se očitno nasmiha lahka zmaga na oktobrskih predsedniških volitvah. Trenutno v predsedniški bitki prepričljivo vodi, celo tako močno, da lahko zmaga že v prvem krogu. Res pa je, da desnica najverjetneje, kar se tiče kandidatov, še ni rekla zadnje besede. Na drugi strani pa imamo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki bi po vseh neuspehih in katastrofalnem stanju v slovenskem zdravstvu, tudi po mnenju vas, davkoplačevalk in davkoplačevalcev, morala zapustiti svoj ministrski položaj.

Anketa je bila izvedena v obdobju od 9. avgusta do 11. avgusta 2017, na vzorcu 725 anketirancev (od tega  50,9 % žensk), in jo je izvajalo podjetje za tržne in javnomnenjske raziskave Parsifal SC. Šlo je za telefonsko anketo, okvir vzorčenja pa zajema telefonski imenik (80 % mobilno omrežje in 20 % stacionarno omrežje). Anketa je merila splošen utrip glede aktualnih družbenih oz. družbeno političnih tem, in sicer pričakovanja pred prihajajočimi oktobrskimi volitvami za predsednika države in podporo interpelaciji SDS zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc.

Pregled demografskih podatkov javnomnenjske raziskave
Povprečna starost anketirancev je 50,1 leta, anketiranci so z območja celotne Slovenije – največ, dobra petina vprašanih, iz osrednjeslovenske regije. Največ anketirancev, in sicer 39,8 %, je iz najstarejše starostne skupine (55 let ali več), iz srednje starostne skupine (35–54 let) jih je 37,5 % in 22,7 % iz najmlajše starostne skupine (18–34 let). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (31,2 %), sledijo tisti z zaključeno ali nezaključeno osnovno šolo (25,1 %), 28 % anketirancev ima poklicno šolo, 15,7 % pa ima dokončano višjo, visoko šolo ali več.

(Vir: Parsifal SC)

Pahorju se nasmiha lahka zmaga
Večina Slovencev bi za predsednika republike ponovno volila Boruta Pahorja (47,4 %), daleč zadaj mu sledita Marjan Šarec (15,0 %) in Ljudmila Novak (7,0 %).  Še vedno relativno visok delež vprašanih ne ve, koga bi volili (11,0 %) oz. ne bi volili nikogar od naštetih kandidatov (11,0 %). Neopredeljenih glasov ostaja torej okoli 22 %, medtem ko na volitve ne bi odšlo le 1,9 % vprašanih.

Aktualni predsednik države Borut Pahor ima tako pred prvim zasledovalcem Marjanom Šarcem težko dosegljive 32,4 odstotne točke prednosti, pred tretje uvrščeno Ljudmilo Novak pa kar 40,4 odstotne točke. Razlika med kamniškim županom in predsednico NSi znaša 8 odstotnih točk.

(Foto: STA)

Jutri, v nedeljo, 20. avgusta 2017, bomo objavili, kolikšno podporo ima zdajšnja Vlada RS in katera stranka bi zmagala, če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo.

Obstoječa konkurenca in prednost aktualnega predsednika države
Pahor ima izrazito večjo podporo v vseh starostnih skupinah v primerjavi s svojimi znanimi protikandidati, najbolj pa so mu naklonjeni mladi (18–34 let), 53,7 %. Na drugem mestu je kamniški župan Marjan Šarec, ki ima največjo podporo v najstarejši starostni skupini (55 let ali več), 16,8 %, enako velja tudi za tretje uvrščeno predsednico NSi Ljudmilo Novak, ki jo v tej starostni skupini podpira 8,7 % vprašanih.

Na podlagi izobrazbene strukture aktualnega predsednika države najbolj podpirajo tisti s poklicno izobrazbo, s 56 %, enako velja za Ljudmilo Novak (11 %), medtem ko Marjan Šarec uživa največjo podporo tistih s srednjo izobrazbo (16,5 %). Tudi po tej primerjavi Borut Pahor prepričljivo vodi v vseh strukturah.

Prof. dr. Matej Makarovič (photo: STA).

Prof. dr. Matej Makarovič: Rezultati niso presenetljivi. Prvič zato, ker vemo, da je Pahor že sam po sebi močan kandidat. In drugič zato, ker potencialni nasprotniki še niso rekli zadnje besede. V tem trenutku ima Pahor namreč – v podobi Ljudmile Novak – le eno resno protikandidatko, za katero nesporno stoji neka politična sila, vendar pa je Nova Slovenija vendarle razmeroma majhna stranka. Tako levica kot desnica imata ob Pahorju namreč določene dileme. Za znaten del levice je vseeno preveč samovoljen in ne vedno dovolj pravoveren, a če mu postavi nasproti ideološko bolj ustreznega kandidata, kot je bil na prejšnjih volitvah Danilo Türk (podobno vlogo bi lahko morda pripisali tokrat Brglezu ali komu podobnemu), Pahorju samo pomaga pri umeščanju bolj na politično sredino. Desnica pa je lahko po drugi strani v dilemi, kako močno figuro poslati v ospredje, da bi imela vsaj nekaj upanja za zmago, hkrati pa se ne bi tvegalo premočnih adutov. Odločitev NSi za Novakovo je v tem smislu precej drzna in zanimivo bo videti, ali bo SDS glede tega kaj previdnejša. A brez tveganja so tudi možnosti za uspeh proti Pahorju zanemarljive, zato so te dileme toliko bolj zanimive.”

(Vir: Parsifal SC)

Po mnenju ljudstva se mora Milojka Kolar Celarc posloviti
Za več kot polovico anketirancev (50,8 %) ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ni upravičila pričakovanj, zato njeno interpelacijo podpirajo, medtem ko se z interpelacijo ne strinja 32,0 % vprašanih. Do tematike pa 17,2 % vprašanih ostaja neodločenih.

Interpelacijo, ki jo je zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc vložila Slovenska demokratska stranka, najbolj podpirajo v najstarejši starostni skupini (55 let ali več),  55,2 %, medtem ko je na podlagi izobrazbe z delom ministrice največ nezadovoljnih tistih z osnovno ali nižjo izobrazbo, in sicer kar 60 %.

(Foto: STA)

Prof. dr. Matej Makarovič: “Rezultati so zanimivi zaradi dokaj visoke podpore interpelaciji. Kljub nezadovoljstvu z vlado so namreč ljudje – kot so kazale prejšnje raziskave – do tovrstnih političnih sredstev pogosto skeptični, verjetno predvsem zato, ker dvomijo v njihove dejanske rezultate. Tu je očitno drugače, saj je nezadovoljstvo s stanjem v zdravstvu v kombinaciji z nezadovoljstvom z vlado očitno tolikšno, da ima interpelacija večinsko podporo.”

Jutri, v nedeljo, 20. avgusta 2017, bomo objavili, kolikšno podporo ima zdajšnja Vlada RS in katera stranka bi zmagala, če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo.

Jure Ferjan