fbpx

Javnomnenjska raziskava: Velika večina Slovencev prepričanih, da so ukrepi vlade za zajezitev širjenja koronavirusa ustrezni, vlada pa je v boju proti Covid-19 izjemno uspešna!

Foto: Demokracija

Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Nova24TV med 28. in 30. aprilom 2020 izvedla agencija Parsifal, je jasno, da velika večina državljanov podpira ukrepe Janševe vlade, ki jih je uvedla, da bi lastno ljudstvo zaščitila pred posledicami pandemije koronavirusa. Kar 79,3 odstotka vprašanih namreč meni, da so ukrepi, ki jih je vlada doslej sprejela za zajezitev širjenja koronavirusa, ustrezni. In ne le to, še več anketiranih – kar 87,2 odstotka – jih je mnenja, da je slovenska vlada v boju proti epidemiji koronavirusa uspešna. Državljani tako ukrepe Janševe vlade ne podpirajo le v dejanjih, ko jih dosledno spoštujejo, temveč tudi v besedah! Kako uspešna je Slovenija pri premagovanju koronakrize, pa v nadaljevanju.

Slovenija se uvršča v sam svetovni vrh, kar se tiče spopadanja s koronakrizo, zasluga za to pa gre vladi, ki jo je v prvi polovici marca prevzel prvak SDS Janez Janša, in tudi državljanom, ki se striktno držijo navodil, ki jih daje slovenski politični vrh. Premier je tako v drugi polovici aprila 2020 sporočil, da se Slovenija uvršča med najuspešnejše evropske države v boju z epidemijo koronavirusa ter dodal, da se vlada o ukrepih odloča tudi na podlagi zelo resnega stanja v soseščini in “negativnih izkušenj tistih držav, ki se borijo s ponovljenimi izbruhi epidemije.” Več o vrhunskem spopadanju Slovenije s koronavirusom preberite TUKAJ.

Očitno pa so ves trud in napore vlade v boju proti koronavirusu, da bi zavarovala lastne državljane, prepoznali tudi prebivalci Slovenije, saj jih je v javnomnenjski raziskavi agencije Parsifal kar 66,3 odstotka odgovorilo, da je vlada v boju proti epidemiji koronavirusa uspešna, medtem ko jih je 20,9 odstotka mnenja, da je Janševa vlada pri tem zelo uspešna. Skupaj torej kar 87,2 odstotka vseh vprašanih meni, da se slovenska vlada s koronavirusom spopada tako, da so njihova življenja na varnem.

Vir: Parsifal

Očitno je, da Slovenci v času koronakrize zaupamo Janezu Janši podobno, kot smo mu zaupali v času, ko je osamosvajal Slovenijo s pogumnimi somišljeniki. To še dodatno podpira dejstvo, da je Slovenija, kar se tiče boja s koronavirusom, prava “Švica”, saj imamo pri dveh milijonih prebivalcev 1434 okuženih in 93 smrtnih žrtev, kar je svojevrsten uspeh v primerjavi z drugimi državami, ki se dušijo v spopadu s koronavirusom in samo ugibajo, kdaj bo njihov zdravstveni sistem kolapsiral. Slovenija sodi tudi v sam svetovni vrh, kar se tiče števila opravljenih testiranj na milijon prebivalcev. Podatkom o okužbah z novim koronavirusom, ki jih vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje, lahko ves čas sledite TUKAJ.

In medtem ko nekateri levičarji jadikujejo nad ukrepi vlade, češ da so prestrogi in da naj bi posegali celo v njihove ustavne pravice, je slovenski narod jasen: ukrepi, ki jih je vlada doslej sprejela za zajezitev širjenja koronavirusa, so ustrezni – tako po zadnji Parsifalovi javnomnenjski anketi meni velika večina, kar 79,3 odstotka vprašanih:

Vir: Parsifal

O raziskavi
Raziskavo javnega mnenja o aktualnih dogodkih v Sloveniji je za Nova24tv naredila agencija Parsifal, in sicer med 28. in 30. aprilom. V raziskavo je bilo vključenih 775 polnoletnih prebivalcev Slovenije, od tega 48,5 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 51,9 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (42,8 odstotkov), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (37,7 odstotkov) in najmanj je najmlajše starostne skupine (19,5 odstotkov). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,3 odstotkov), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,8 odstotkov), 25,1 odstotkov anketirancev ima poklicno šolo in 12,9 odstotkov anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (52,0 odstotkov), sledi mesto (31,3 odstotkov) in manjši kraj (16,7 odstotkov), po regijah pa si sledijo: največ jih prihaja iz Osrednjeslovenske regije (27,1 odstotkov), sledita Podravska (14,7 odstotkov) in Savinjska (12,8 odstotkov) regija. Raziskava je opredeljena kot “telefonska”.

Očitno torej je, da smo Slovenci zadovoljni z delom vlade, ki jo vodi Janez Janša, prav tako pa se strinjamo z ukrepi, ki jih je uvedla. Kako tudi ne, ko pa dokazano rešuje naša življenja.

Marjanca Scheicher