Je 8. marec res iz tujine prejel financiranje za referendum? SDM podala prijavo

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač (Foto: STA)

Slovenska demokratska mladina (SDM) je Računskemu sodišču Republike Slovenije in policiji poslala prijavo zoper Inštitut 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač. Prijavi so priložili vse potrebne dokaze! Da ne bo izgovorov! Inštitut 8. marec je ustanovil Simon Maljevac, zdajšnji minister za solidarno prihodnost, pred tem pa vidni član stranke Levica. Privrženka Levice je tudi Nika Kovač.

Zlorabe volilne zakonodaje
V SDM so opozorili, da so se konkretne zlorabe volilne zakonodaje dogajale že pred zadnjimi državnozborskimi volitvami (aprila 2022), ko je bilo to mogoče najbolj opazno. Pri tem so navedli Glas ljudstva. Nato pa so opozorili na primer zlorabe volilne zakonodaje, povezane s financiranjem kampanje Inštituta 8. marec proti uveljavitvi novele zakona o vodah. Ta je bila nezakonito financirana iz tujine. SDM je računsko sodišče in policijo pozvala, naj skladno s svojimi pristojnostmi nemudoma uvedejo preiskavo zoper Inštitut 8. marec.

Preberite še: Financiranje Inštituta Levice 8. marec dobiva nove razsežnosti

Prijavo zoper Inštitut 8. marec so v SDM vložili, potem ko so ugotovili, da je ta leta 2021 od tuje organizacije Guerrilla Foundation prejel 30 tisoč evrov. Podatki so razkriti v poročilu te tuje organizacije za leto 2021. Inštitut 8. marec se je pred tem prijavil na razpis (v tujini), kot namen so navedli izvajanje kampanj. Prejeli so 30 tisoč evrov, te pa so nato namenili za vodenje referendumske kampanje.

Financiranje protestov
Guerrilla Foundation je nemška fundacija, ki financira radikalne ideje za spremembe v družbi ter radikalno leve aktiviste. Fundacija ima sedež v Nemčiji in je med drugim financirala proteste po mnogih evropskih državah, na katerih so plačani aktivisti z barvami mazali po zgradbah ustanov in spomenikih ter povzročali milijonsko škodo.

Denar za referendum
V poročilu, objavljenem na spletni strani Guerilla Foundation, je za Inštitut 8. marec med opravljenimi projekti zapisano: “Od marca do julija 2021 so koordinirali državni referendum o spremembah zakona o vodah, ki je ogrožal pitno vodo. Najprej so zbrali 40.000 podpisov za razpis referenduma, nato pa vodili kampanjo, ki je na koncu prinesla zgodovinsko zmago in bistveno večjo mobilizacijo mladih, četudi je referendum potekal poleti.”

Nezakonito financiranje
V času referenduma o vodah se je Inštitut 8. marec prijavil kot uradni organizator volilne kampanje. Za uradne organizatorje kampanje in tudi za druge, a se tisti po navadi odgovornosti izogibajo, pa v Sloveniji velja Zakon o volilni in referendumski kampanji, ki v šestem odstavku 14. člena določa: “Organizator volilne kampanje ne sme pridobivati sredstev za volilno kampanjo od tujih fizičnih in pravnih oseb”.
Iz javnih objav fundacije Guerrilla Foundation je razvidno, da so na bančni račun Inštituta 8. marec nakazali 30 tisoč evrov. Inštitut pa je nato ta denar kot uradni organizator kampanje nakazal na svoj volilni bančni račun. S tem je financiral svojo referendumsko kampanjo. Zagrožena globa za kršenje zakona o volilni in referendumski kampanji je predvidena v višini od 6.000 do 20.000 evrov.

Prvo- in drugorazredni
Prijavo zoper inštitut Kovačeve in Levice je konec prejšnjega tedna na novinarski konferenci predstavil Nejc Brence, podpredsednik SDM. Dejal je, da v podmladku Slovenske demokratske stranke znova ugotavljajo, da v Sloveniji ne veljajo ista pravila za vse. “To lahko navsezadnje vidimo tudi zdaj, ko se nekateri posli okrog predsednika vlade Roberta Goloba ne raziskujejo, čeprav vsak teden pride kakšen nov dokaz, da njegovi posli na Balkanu niso bili najbolj čisti,” so ob tem opozorili v SDM.

Neenakost pred zakonom pa se kaže tudi pri očitnih zlorabah volilne zakonodaje nekaterih nevladnih organizacij. Navajajo, da smo eno takšnih zlorab lahko videli pred lanskimi državnozborskimi volitvami, ko se je okrog 100 nevladnih organizacij povezalo v iniciativo Glas ljudstva in opravljalo negativno kampanjo proti takratni vladi Janeza Janše v prid današnji vladni koaliciji pod vodstvom Roberta Goloba.

Glas ljudstva 140 milijonov evrov
Brence je navedel, da je to pomemben podatek za vse slovenske davkoplačevalce, saj se je v organizacije iniciative Glas ljudstva v zadnjih letih prelilo 140 milijonov evrov davkoplačevalskih sredstev.

Nevladniki, združeni v Glas ljudstva, so bili nato zelo močni pri vodenju odprte kampanje proti vladi Janeza Janše. To je s svojimi izjavami potrdila tudi vidna predstavnica Glasu ljudstva Tea Jarc, ko je dejala: “Spodbujali smo ljudi, da premagajo tisto prejšnjo oblast, ne samo enkrat, ne samo aprila 2022, ampak trikrat oziroma vsakokrat, ko je to potrebno.”

Privilegiranci in zlorabe
“Za to silno kampanjo, kot vidimo, že prihajajo nagrade, saj so od nastopa aktualne (Golobove) vlade do danes prejeli že dobrih 9 milijonov dodatnih evrov, najvidnejšim članom pa se delijo funkcije in službe,” je nagrade izbranim nevladnikom nizal Brence. “In to danes, ko vlada upokojencem, mladim, zaposlenim in vsem drugim pravi, da ni denarja za uresničevanje njihovih potreb.« Brence je pokazal tudi seznam prejemnikov denarja iz državnega proračuna. Proračunski denar očitno obstaja, ampak so vladne prioritete drugje,” je še opozoril v imenu SDM.
Brence je še navedel, da aktualna vlada glede na zanesljive številke iz spletne baze Erar postavlja privilegirane nevladne organizacije znotraj Glasu ljudstva pred gasilce, pred medicinske sestre, pred dijake in študente, pred upokojence, praktično pred vse, ki dejansko z davki polnimo davkoplačevalsko blagajno.
Po mnenju SDM gre tu za načrtno zlorabo davkoplačevalskih sredstev za posredno financiranje politične kampanje levih strank prek določenih nevladnih organizacij, ki to dejansko niso.

V SDM pričakujejo, da bo primer njihove prijave raziskan po predvidenih postopkih in tako, kot če bi preiskovali Slovensko demokratsko stranko. Poleg prijave suma so priložili tudi priloge, s čimer so organom pregona olajšali delo.

Vida Kocjan