To so “zbrana dela” najbolj sovražnega taksista v državi, ki “fajtal” z 8. marcem

Vodja taksi sindikata Dejan Jefim (Foto: FB)

“Crkni klošar nacistični!; Žival desničarska, kako lahko odpreš svoja umazana usta!; Bomo videli, našel vas bom!” je le nekaj stavkov “prvega taksista” Dejana Jefima – ostalih raje ne bomo ponavljali, ker so preveč vulgarni. Znano je, da gre za dobrega prijatelja in kompanjona Nike Kovač, ki zadnje dni aktivno kaže s prstom v povsem napačno smer iskanja krivca, ki spodbuja sovraštvo in širi grožnje. “Tovarne groženj producirajo takšno obnašanje,” je zapisala – ob tem pa očitno ne vidi, da ima največje nestrpneže naravnost pred nosom. Seveda je jasno, da premierjeva vojna napoved sovražnemu govoru pomeni zgolj to, da bodo oni določali, koga se sme žaliti in koga ne. Kdo lahko žali in kdo ne. Kot v dobrih starih časih, ne?

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal vojno sovražnemu govoru – preganjal bo po vsej verjetnosti zgolj “mračne sile”, saj je že po njegovem načinu govora jasno, da je določenim dovoljeno reči prav vse. “Dr. Golob, se strinjam. Zelo jasno moramo reči NE izključujočemu, zaničujočemu, žaljivemu in sovražnemu govoru ter grožnjam. Kar tule začnite,” je Golobu predlagal uporabnik družabnega omrežja in zraven prilepil kolaž, ki med drugim vsebuje tudi tvite “prvega taksista” Dejana Jefima. Se je že kateri na levi distanciral od samooklicanega vodje taksistov?

Jefim, vodja sindikata taksistov, je tesen prijatelj Nike Kovač, sploh kadar so na vidiku volitve ali referendum – tudi na prihajajočem lahko pričakujemo, da bo ponudil pomoč svojih taksistov pri vožnji na volišča. Najraje seveda vozijo starejše oziroma tiste, ki se jih po poti zlahka prepriča, kaj je treba obkrožiti. Ni kaj, glede tega so precej dobro organizirani. A Jefim je znan še po nečem, in sicer po svoji netoleranci do drugače mislečih ter skrajno žaljivih, sovražnih, na trenutke tudi vulgarnih zapisih na Twitterju. Dotične tvite je Jefim večinoma izbrisal, a marsikdo v dokaz še hrani posnetke zaslona, prav tako pa nismo pozabili, kako je grozil Bojanu Požarju, Jerneju Vrtovcu in še komu.

Image

Zakaj vse to pišemo? Ker je prav, da Inštitut 8. marec najprej pomete pred svojim pragom, enako velja tudi za Goloba in vse tiste, ki za vsako stvar dolžijo – prosto po Golobu – “mračne sile”. Naj še enkrat ponovimo vprašanje, ali je že kdor koli na levi obsodil sovražen Jefimov diskurz. Se je morda oglasila zaskrbljena Tanja Fajon, ko je informacijo, da je 20-letnik iz Radovljice načrtoval pokol v cerkvi na Brezjah, komentirala: “Kar seješ, to žanješ!” Nihče se ni oglasil, pač pa še naprej veselo kolaborirajo pri napadih na drugače misleče.

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1383501868458934277?s=20&t=o5wvRid9eCerBKcmDW1SvQ

Sara Kovač