Je Olimpijski komite Slovenije zavedel ministrico?

Foto: Twitter

Včeraj sem se tudi sam pridružil zahtevi za odstop prof. dr. Simone Kustec, ministrice za šolstvo. Danes to svojo izjavo preklicujem, ker me je zanimalo, kakšno dovoljenje je Olimpijski komite dobil od NIJZ,” je pred nekaj dnevi na Facebooku napisal mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar. 

V nadaljevanju je mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar zapisal, da naj bi Olimpijski komite Slovenije (OKS) deloval z načelom brez kakršnih koli prevar, vendar pa v danem primeru to gotovo ne drži. “Dejansko je Olimpijski komite ministrico zavedel z lažjo, da je vse po navodilih NIJZ,” je poudaril Pretnar in dodal, da je zlahka prišel do teh podatkov, saj so javno dostopni.

Olimpijski komite naj ne bi prijavil večerje oziroma pogostitve. “Jasno kot beli dan, da NIJZ tega ne bi odobril,” je dognal Pretnar in pripomnil, da “zatajiti pomeni enako kot debelo lagati.” Po njegovih internih informacijah, pojasnjuje Pretnar, je Kustečeva že na vratih vprašala, zakaj so vsi brez mask. V odgovor naj bi ji pojasnili, da je vse v skladu z navodili NIJZ. Ne prenašam podlosti, neresnic in polresnic “kao preiskovalnih” novinarjev, je opozoril Pretnar in pozval predsednika OKS Bogdana Gabrovca, naj odstopi tako zaradi lažnega zavajanja kot tudi zaradi samega dogodka.

(Foto: Facebook)

Dvojna merila opozicije
Spomnimo, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, se je 21. septembra udeležila dobrodelne prireditve Olimpijskega komiteja Slovenije, ni pa si nadela zaščitne maske, enako kot tudi ostali udeleženci prireditve. Slovesni dogodek je v javnosti sprožil nemalo negodovanja, ker ministrica s svojim ravnanjem ni bila dober zgled. Posebej glasni so bili še zlasti nekateri vidni opozicijski politiki in njim naklonjeni mediji. Da imamo v naši deželi dvojna merila je jasno tudi po tem, da se ti isti mediji in politiki niso obdregnili ob poslanca Janija Möderndorferja, ki je kakšnih deset dni pred tem na seji Odbora za finance v Državnem zboru zavrnil uporabo zaščitne maske, čeprav so ga na to opozorili in mu jo celo ponudili. Ministrica se je po dogodku za svoje ravnanje sicer opravičila in napovedala preventivno testiranje na covid-19. Kasneje je sporočila, da je bil izid testa negativen.

Vse javne osebnosti bi morale biti dober zgled
Vedenje ministrice je bilo vsekakor neodgovorno, nekaj krivde pa vseeno sloni na organizatorjih, saj je vlada odsvetovala pogostitve na takšnih prireditvah. Direktor NIJZ Milan Krek je za STA poudaril, da bi moral organizator nadzorovati uporabo mask na prireditvi. “Ni dovolj, da samo pove, kako se je treba vesti,” je dejal. Prireditev se po njegovih besedah sploh ne bi smela odvijati, dokler si navzoči ne bi namestili mask. Odlok, ki določa, da so maske, sicer z nekaterimi izjemami, v zaprtih javnih prostorih obvezne, je namreč začel veljati v soboto, dva dneva pred spornim gala dogodkom.

Vsem vpletenim smo poslali novinarska vprašanja, da bi prišli do dna temu kaj se je tistega dne v resnici zgodilo. O odgovorih bomo seveda bralce še obveščali.

Sara Bertoncelj