Je Slovenija ostala brez zaščitnih mask in zaščite pred smrtonosnim koronavirusom, ker jih je vlada poslala na Kitajsko?

Foto: epa

Na nas se je obrnil bralec, ki se je pozanimal, ali pri podjetju 3M, glavnem distrubuterju zaščitnih mask v Sloveniji, lahko dobi zaščitno masko Respirator 3M 9332 FFP3, edino dovolj dobro za zaščito pred nalezljivim koronavirusom. Odgovor je naravnost alarmanten, saj je popolnoma zmanjkalo vseh zaščitnih mask, nova pošiljka pa bo prišla komaj v štirinajstih dneh. Prav tako se z izgovorom, da maske ne nudijo zaščite, o stanju številčnosti mask izogibajo na Ministrstvu za zdravje. Spomnimo, da je vlada 14. februarja na Kitajsko poslala milijon dvesto tisoč zaščitnih mask. 

“Šarec in ministrstvo za zdravje so kot Stalin, ki je vzel vso žito Ukrajincem in ga poslal na zahod. Te budale so zbrale vse maske in jih poslali na Kitajsko. Sem klical 3M pa pravijo, da v naslednjih 14 dneh bodo težko kaj dobavili,” je ekskluzivne informacije z nami delil naš bralec.

Vlada Marjana Šarca v odstopu pa nima pojma, kako sploh reagirati, niti še nismo prejeli informacij, koliko zaščitnih mask sploh imamo na zalogi pred smrtonosnim koronavirusom. Namesto, da bi zalogo zaščitnih mask ob izbruhu pandemije zadržali v Sloveniji, so kot kaže, vseh milijon dvesto tisoč zaščitnih mask poslali na Kitajsko.

Javnost odrezana od ključnih informacij
Koronavirus je najhujša zdravstvena grožnja v tem trenutku. Veliko držav je sprejelo takojšnje nujne ukrepe ob njegovem pojavu pred mesecem dni na Kitajskem, vlada Marjana Šarca v odstopu pa se problema sploh ni lotila resno. Dokler se primeri niso pojavili v bližnji Italiji. Dodatno težavo za Slovenijo predstavlja, da se vse to dogaja v bližini slovenske meje, saj so Italijani že postavili karanteno, od Slovenije oddaljeno vsega 350 metrov v vojašnici Lazzareto – San Bartolomeo. Slovenska demokratska stranka pa medtem sprašuje ministrstvo za zdravje, koliko kakovostnih zaščitnih mask je dejansko na voljo za prebivalstvo, za zdravstveno osebje, za zaposlene na izpostavljenih točkah ter kakšni bodo ukrepi, če bi zaščitnih mask zmanjkalo? Odgovorov in pojasnil do tega trenutka javnost še ni prejela, le izgovore, da maske ne nudijo ustrezne zaščite pred koronavirusom.

Dr. Blaž Mrevlje opozarja na nevarnost že dlje časa, a so ušesa odgovornih na ministrstvu za zdravje popolnoma gluha
Dr. Blaž Mrevlje že dlje časa opozarja na probleme v slovenskem zdravstvu. Pred leti je razkril, da v slovenskem zdravstvu vsako leto izgine 400 milijonov evrov zaradi korupcije. Ob pojavu koronavirusa na Kitajskem je večkrat javno izzval in povprašal slovenske oblasti, ali so pripravljene na pandemijo koronavirusa v Sloveniji. “Nalijmo si čistega vina Slovenija ni pripravljena! Vse ostalo je zavajanje javnosti. Kako bo, če pride do epidemije, izgledalo v praksi? Nekaj številk. Vzemimo za primer UKC Ljubljana, lahko pa opisano v nekaj manjših številkah aplicirate na katerokoli slovensko bolnišnico. Ljudje s sumom na okužbo s koronavirusom se bodo zatekli v svoj lokalni zdravstveni dom od tam pa bodo poslani na Splošno nujno medicinsko pomoč, na Infekcijsko kliniko ali na Internistično prvo pomoč, je v kolumni na Portalplusu zapisal Mrevlje.

Dopis Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede nevarnosti koronavirusa v Sloveniji. (Foto: Twittter)

Institut za javno zdravje uporabe zaščitnih mask ne priporoča?!
Podobno kot naš bralec se je o dostopu nujnih zdravniških mask pozanimal tudi Mrevlje. V lekarnah v Kosezah so mu odgovorili, da mask s certifikatom FFP3 ali N95 ni. Enak odgovor je dobil o pomanjkanju mask v lekarnah Kranj, Žiri, Štore, Šentjur, v nekaterih lekarnah v Ljubljani, Ivančni Gorici in Škofji Loki. Zaposlena v lekarnah Koseze pa je dobila le splošni dopis Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da si naj umiva roke. Slovenski državljani smo lahko tudi pomirjeni, saj v dopisu piše, da glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. Zelo radi bi slišali slovenske uradnike na NIJZ, če bi podobne umirjene misli delili v sosednji Italiji, Franciji, Južni Koreji ali na Kitajskem.

Luka Perš

 • rubec

  Najboljša preventiva da se ti ljudje ne približajo je maska od šarca. Razen tistih, ki nosijo kol.

  • zaslosds

   Ti cepci levi na vladi si ne zaslužijo mrzle vode.

  • Peter

   So vse razprodane, včeraj so imeli še eno na petrolu, pa se jih je pet steplo zanjo, no.

  • samsara

   Število slednjih zna biti v naslednjem obdobju v strmem porastu.

   • zaslosds

    Levaki so vse pokupli od straha zato jih ni.

 • Kalabicnikola

  Za koronavirus ne rabimo ničesar, to je šala mala, bolj problematičen je SDS VIRUS, za slednjega v prvi fazi zadostuje že lezna stanga ali kij za bejzbol.

  • RATATA

   Tako je!!
   Za Kralja i Otadžbinu!
   Že lezna!

 • Peter

  Kolikor vem, je gripa vsako leto. Kolikor vem, zahteva tudi smrtne žrtve med starejšimi in kronično bolnimi.
  Do sedaj nisem prebral še enega članka, ki bi opozarjal na simptome, v katerem bi razložili, zakaj je ta virus tako nevarnejši od prejšnjih.
  Potem pa še visoka stopnja ignorance na strani levih medijev (ki jim po difoltu ne verjamem nič več) in na drugi strani precej panično poročanje desnih medijev.
  Bo kdo končno naredil red, nam razložil v čem je problem, kako naj se varujemo in ukrepamo, no?

  • Rožle

   Najbrš je bolj nevaren zaradi tega, ker je .. “umetno” v laboratoriju vzgojen .. produkt človeške inteligence

  • ROMAN Naprudnik

   a bereš samo Cicibana?

   • Peter

    Ne, berem tudi PIL., no.

    • Rožle

     no, včasih tudi kakšen ROMAN prav pride …

   • Rožle

    Včasih … kad mu zatreba bere tudi gljive …

  • Domoljub

   Brez zamere, ampak aktualna infekcija gripe in infekcija s korona virusom sta tako kot reciva zastrupitev s školjkami in sifilis.

   • KAPIBARA

    Samo ti dve zastrupitvi, sta na začetku z užitkom..

   • Domoljub

    Pa cenjeni tonite falco, minusar, ti resno verjameš, da veš več o tej konkretni zadevi kot tisti, ki kdaj (na veliko negodovanje vernikov)zapiše drugače kot ta medij veleva?

  • rubec

   Stari, ti je Joži kaj namignila, če bodo tudi krčme pozaprli? Sporoči, ker potem sploh ne grem več ven. Mislim, iz krčme.

   • Rožle

    he he ..To pa vama ne bo dolgčas… Mislim, tebi in Joži.

  • KAPIBARA

   Kolikor vem, bodo žrtve korona,pripisane žrtvam ” navadni gripi” . Torej: korona + navadana=…..

 • Rožle

  Hmmm .. zakaj nam tole 24.kurnik.com sporoča ? nas majo res za norca
  *****************
  Koronavirus: medicinske maske neučinkovite, panika odveč
  Ljubljana, 24.02.2020, 11:04 | Posodobljeno pred eno uro
  https://www.24ur.com/novice/slovenija/koronavirus-medicinske-maske-neucinkovite-panika-odvec.html

  • AlternativaZaSlovenijo

   Če bereš njihove lewuharje, te kap. Idioti na kubik.

   • Rožle

    Res idiotsko .. stvari so skregane z logiko ..
    Pošljejo neučinkovite zaščitne maske na Kitajsko …

   • Rožle

    Pa dobro no .. Kure nas bodo nazadnje začele tolažit še z naravno selekcijo .. pa čeprav ni virus ravno nastal po naravni poti ..

   • trumpet2018

    debili se lepijo na 24 kurnik, kot muhe na drek

    • zaslosds

     tu jih nerabimo

  • von Rhein

   Kitajce.

  • zaslosds

   Seveda,zdaj ko jih ni so neučinkovite,velika levaška laž.

 • janko

  “Šarec in ministrstvo za zdravje so kot Stalin, ki je vzel vso žito Ukrajincem in ga poslal na zahod. Te budale so zbrale vse maske in jih poslali na Kitajsko. Sem klical 3M pa pravijo, da v naslednjih 14 dneh bodo težko kaj dobavili,” je ekskluzivne informacije z nami delil naš bralec.”

  ********************
  Značilno za rdečuhe – vsestranski deficit pameti, zdrave pameti pa pri njih tako sploh ni in je nikoli ni bilo!!! In taki nam na silo vladajo, solijo pamet in nas vsestransko uničujejo že tri četrt stoletja.

  • JANEZ GUS

   To rdeča greznica ne bo problematizirala ali pa bo kriv JJ.

 • RATATA

  Sam res,
  P
  N
  N
  N
  P
  Prav Nič Nas Nesme Presenetiti!
  Nič več nas niti ne more presenetiti.
  Kaj se čudimo pokomunistom na oblasti?
  Pojma nimajo, pa so postali lastniki vsega.

 • JANEZ GUS

  Brez zaščitnih mask naj ostane samo vlada,ki trenutno opranlja tekoče posle in na veliko kadruje in deli bogate odpravnine.Baje se pa tale virus rdečuharja ne prime.,je že mutiral.Naega se prime samo še gospa kugla.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Te idiote iz trenutne vlade bi bilo potrebno odstavit iz vseh funkcij. Očitno je SDS edino zrel da lahko zagotovi neko minimalno varnost, če ni vse skupaj že prepozno. Pa kaj dela Pahor. On bi lahko uvedel izredne razmere . To ni več zajebancija!!!!!

  • Kalabicnikola

   To ni zajebancija to je populizem SDS sekreta

   • AlternativaZaSlovenijo

    Idi jedi govna.

 • murgl

  Kitajci nas majo radi !

 • totex39

  Pri nas pa spet pomirjajo, da lekarniške maske niso potrebne, seveda ko pa so prave zaščitne maske poslali na Kitajsko, kajti skrb za lastne ljudi jim je malo mar.

 • Ehnaton

  Seveda pričakujem, da bo najkasneje v dnevu, ali dveh Suzana Perman zaradi tega na TVS s pravim pitbullovskim izrazom na obrazu popljuvala Šarca, Šebedra, ki sta še vedno vladajoča v tej državi in še koga tako, kot je zadnjič Počivalška, ki se je drznil samo pomisliti, da bi šel v koalicijo z Janšo. Čeprav nam kmalu ne bo več do smeha, pa me nanj dobesedno sili razglas NIJZ, da so maske brez veze, saj jih bebavi slovenski narod itak ne zna uporabljati. Verjetno jih bo dovolj šele, ko se bodo iz tega ponovno ustrezno poplačali pravi dvorni dobavitelji, oddvojili nekaj še za plače na Mladini pa, ko jih ne bo več nihče potreboval.

 • ZatonMesecnikov

  Vsa stvar je v tem, da Javni ne vedo kaj bi, saj so povečini nekompetentni tako kot sama Vlada. Gre za Vlade namenjene Muppet showom za Ljudstvo. Poleg tega so počitnice.

  Obstajajo pa vzporedne linije odločanja in očitno nekdo še ni poklical, da bi mobiliziral vse strukture, ki so praktično nedotaknjene preživele zadnjih 30 let. Civilno zaščito, Lovce, ZZB, Pevske zbore, gasilce, Gorsko reševalno, razna društva, Vojsko, rezerviste itd. Vse strukture ki so nekoč bile uvrščene v sistem splošne Ljudske obrambe. Ko bo zazvonil pravi telefon, se bo vse to dvignilo. Vlada pa te moči nima.

 • lokec

  To je samo zato, ker nekatere male stranke SAB itd niso odločene samo, da ni Janša. Evo kazen od Šarca. Nadenite si pustne maske meni.

 • to_mi_delaj

  Jebe se sarcu za nas, on si jih je nabavil, pa se rezervo ima

 • Hribouc

  To lahko naredi samo skorumpirani in defektni potomec norih slovenskih fuknjenih Boljševikov in nihče drug pod Soncem!
  SAMOMORILSKI NAROD & POGUBA!

  Nihče ne gre po intervju na CK ZKS, ne h Kučanu, ne k Roterju, ne k Golobiču!
  Oni bodo nastopili ko bo njihov čas, kurbe satanske!

 • Artur

  Pa že od nekdaj je znano, da komunjazli ravnajo s svojim narodom, kot svinja z mehom, kaj se imamo zdaj za čuditi, da se to še zdaj dogaja.Za primitivno, leno, nesposobno, nasilno, parazitso migrantsko drhal 1963 EUR za vsakega uvoženega na mesec( pa vrejetno tudi zaščitne maske za vsak dan) narodu pa ku..c od breje ovce, za Kitajce milijon dvesto tisoč zaščitnih mask nam pa serviran korona virus. Kdo ve, če si ni ta banda pokvarjena samo zase že priskrbela zaščitna sredstva proti koronavirusu in to kvalitete prve vrste.
  Kramola !!!!

 • ROMAN Naprudnik

  nazaj so jih poslal verjetno zato,ker so rustale!

 • Ryuk

  Ne poslušaj tega, kar govorijo. Glej, kaj počnejo. Ni enega kitajca ali zdravstvenega delavca brez maske. Oz. kar skafandra.
  https://uploads.disquscdn.com/images/6e6302ffd8331983e1b5fced39dcb0e00fabc731e8162f1953d3efd82ae0d889.jpg

 • alojz

  Maska predvsem prepreči nadaljno širjenje okužbe, če jo uporablja oboleli.

  • Rožle

   No ja do neke mere bi rekel, da deluje kar v obe smeri …
   Vstop virusa v nos in usta tudi ni tako preprost kot brez maske ..

 • Van Der Waals

  proklet idijot šarec. se vid da je šiptar!

 • alojz

  Saj bodo kitajci maske vrnili. Rabljene.

 • Rožle

  Torej mi bomo edina država na svetu kjer se bo narod brez mask gužval ..
  po prenatrpanih trgovinskih centrih ..

  • mona lisa

   Italijani veselo hodijo v Slovenijo v trgovske centre ker so njihove trgovine prazne. In veselo hodijo v igralnice. Budalo Šarec pa pravi da bo zaprl meje če bo potrebno. Ne danes ali jutri mejo z Italijo bo moral že zdavnaj zapret.

 • matjazr7

  Slučajno ima kdo informacijo a obstaja kak nadomestek tem maskam? Dejstvo je, da jih trenutno v Sloveniji ne moremo kupit nikjer, dejstvo je, da so tudi spletne trgovine dvignile cene in da so roki pošiljanja najmanj en mesec, kar bo za nas v Sloveniji prepozno. Gledam cene najmanj 10 evrov za tole masko, kdo je sedaj Kitajski podaril za 12 mio mask? Slovenska država ali neko privatno podjetje? Nekaj imam v glavi, da so nakladali o nekem zasebnem podjetju, samo da so bile poslane prek Civilne zaščite. Malo pa dvomim, da bi neko zasebno podjetje podarilo 12 mio robe. Evo še copy/paste s twiterja: “Na poziv @MZZRS, k donaciji opreme Kitajski, se je odzvala slovenska podružnica podjetja Kylin Prime Group z donacijo 1.231.400 zaščitnih mask.”.

  • mona lisa

   Podarila jih je idiotska vlada z butasti Šarcem na čelu.

 • Andrej

  Šarčeva “vlada”, ki še vedno vsak mesec dobiva kompletno plačo in še dodatke za naprej ima zazihrane je res total nesposobna. Ampak res total.

  • Olga101

   Pozabili ste odpravnino za nedelo in odstop!

 • Olga101

  Še en vzrok za ovadbo klovna!

 • Boco

  V vladi je verjetno najbolj primeren za pomoc obolelil g. Modendorfer. Kot bolniski brat bi lahko sel deliti maske ali pa na mejo preverjat potnkke kj vstopajo v Slovenijo

 • KAPIBARA

  Neustrezne maske.. ?? Za tiste, ki so direktno povezani z oskrbovanci… za rajo, pa milim, bolje išta nego ništa… saj če je pametna, se izogiba okuženemu območju.. ko se zve, kej to je..

 • mona lisa

  Za to da so maske dali Kitajcem doma pa jih in in ker nič ne ukrepajo bi morale letet glave vseh ministrov, vseh v vladi z Šarcem in Šabedrom na čelu. Janša začni vlada in naženi nesposobneži.

 • samsara

  Kaj če bi kdo ensko ovadil šarca zaradi opustitve dolžnega ravnanja?
  Zaščitne maske, opozorila ljudem, navodila lokalnim oblastem…

  • mona lisa

   Kazensko bi trebalo ovadit najmanj Šarca in Šabedra.

 • Stajerka

  …katastrofa…..

 • bubamara

  NIJZ pravi, da so maske neuporabne. Tako, da smo balkanci nategnili še Kitajce.

  • Rožle

   Torej mi bomo edina država na svetu kjer se bo narod brez mask gužval ..
   po prenatrpanih trgovinskih centrih ..

   • mona lisa

    z Italijani ki veselo nakupujejo pri nas ker so njihove trgovine prazne.

 • francelj3

  “Šarec in ministrstvo za zdravje so kot Stalin, ki je vzel vse žito Ukrajincem in ga poslal na zahod.” Še malo ne. Stalin ga je na zahod drago prodal in z devizami kupoval komunističnim funkcionarjem ameriške avtomobile Lincoln. Šarec pa je maske šenkal, Prekleti osel, dosti ga imam.

 • pajot

  Tudi,če nimamo nobene maske,sam da ne bo janša…

 • totex39

  Za vse bi bilo dovolj mask, če jih barabe ne bi poslale v Kitajsko.

 • Mesetar

  gospa iz ministrstva je strokovno svetovala, da naj si ljudje po kihanju umijejo roke in, da je možno, da so celo kljuke na javnih wcjih lahko neprimerne za tesno ožemanje…tore vlada se trudi, ne da se ne tridi, trudi se…..za=bat vse.

  • mona lisa

   Vladi se jebe za nas.

 • MEFISTO MODRI

  Berem, da na trgu ni zaščitnih mask, ker so jih poslali na Kitajsko.

  Pemier in minister za ljudsko zdravje v odhajanju in poslavljanju zato priopočata, da v sili uporabite kar pustne maske.

 • rubec

  Slovenski narod je potrebno iztrebiti. Edina stvar, ki jo levaki še danes obvladajo.

  • stajerc5

   Ce ga kasiram, ga bom prsparov in negoval, da ga odnesem na “pravo” mesto, Bog mi je prica!

  • yasuo

   pravilno
   potem ne bo več nikogar ki bi volil levake

 • McBobo

  Evo, za začetek kako izdelati masko iz papirnatih brisač, za tiste, ki smo ostali brez mask, se pravi večina slovencev. Da preidemo od govoričenja k dejanjem, ker država nam ne bo pomagal. To smo itak vedeli že prej, da bomo na koncu ostali prepuščeni samim sebi in svoji iznajdljivosti.

  https://www.youtube.com/watch?v=fMA7a6xO3G0

 • zaslosds

  Zdaj ko so vse maske na kitajsko poslali pa pravijo,da niso potrebne,da ne zadrži virusa,ZAKAJ SO JIH PA POTEM NA KITAJSKO POSLALI,ČE NE ZADRZI VIRUSA??
  SPET LEVAŠKA LAŽ.

  • McBobo

   Nekdo ali nekaj njih so verjetno fajn zaslužili s prodajo mask. Da so bile humanitarno brezplačno poslane lahko verjame samo naivnež. Da da komunajzer nekaj zastonj od sebe ja, to bo to.

 • jernej arko

  pač mau hujša gripa je no, glede na to kolk je nalezljiva so vse preventive odveč, sam ni taka panika kt da bi bla to španska gripa no, pač mau SDS volilcev bo manj na naslednih volitvah glede na to da pobija bl starejše.

 • maček ivan

  živela revolucija!!!!!!!!!!!!!!!!

 • maček ivan

  aja, čegevaro sem pozabu!!!!!!!!!

 • maček ivan

  banane si kupite majmuni, pomagajo!!!!!

 • maček ivan

  si bom pomagal z mandarinami, so boljše….

 • maček ivan

  corona tolće samo rdečo gamad, no polj smo zmagal ta beli.-…

 • Unikatna

  Sami so si jih nabavili, ostalim pa so jih ukradli s tem, ko so jih poslali na Kitajsko…to bodo odgovarjali, ko bo ljudem prekipelo..

  • sunday

   ne butasti raji ne bo prekipelo, če pa so na pop tv rekli, da ni tako !!!

 • milanček

  ne se sekirat, kućanova štefa ne pije več, ona samo še šiva maske!

  • milanček

   štefa se ne sekira, ona rabi lavor, da bruhne, ne pa masko, da se zadavi!

 • sunday

  važno je zaščititi kitajce – ne slovence – prasec, ki je dal poslati maske na kitajsko je genocidni gnoj slovenstva !!!

  • centurion

   ++++++

  • Rožle

   Ja, sej .. zato so pa rdeči mediji si hitro izmislili novo zgodbico, da so maske neučinkovite …

 • trumpet2018

  pa še kitajcem so bedaki levakarski poslali kirurške maske, ki so totalno neuporabne za corona virus, takšnih debilov še svet ni videl, to je tako kot da bi utapljajoćemu vrgel vrgel rubikovo kocko

  • Rožle

   Ja. zdej nam jih bodo nazaj poslal .. rabljene :)

 • francelj3

  Šarac je poslal maske na Kitajsko, ker je na kartonih pisalo “Made in China” in je mislil, da spadajo tja.
  Ali pa je to primer komunističnega internacionalizma: saj je vseeno, ali imajo maske Kitajci ali mi, glavno, da ne pridejo v roke nekomunistom.

 • MEFISTO MODRI

  Brez panike!

  Premier in minister za ljudsko zudravje v odhajanju in poslavljanju svetujeta, da v sili uporabite pustne maske.

 • Novakec1

  Maske nič ne pomagajo, ne take ne drugačne, mogoče pustne.

 • Stajerka

  …,dajte nehat nasedat, da kirurške maske ne pomagajo……a pol je boljše nič, kot kirurška maska…..no, v to me ne bo noben prepričal, tudi zdravnik ne…….
  …..vse kaže na to, da želijo ustaviti prodajo mask, ker jih je pričelo primanjkovat tudi v zdravstvenih institucijah…….ampak očitno ni panike, ker tak al tak ne koristijo…..

 • Marija

  Verjetno ima ta vlada na Kitajskem rezervirano destinacijo,kamor bodo odšli ko opravijo svoje delo.Tako je to.Vse kar počne ta vlada je diktat od oligarhov sveta.Z maskami so se do konca izdali.

 • crniocar

  ,Taki novinarski dosežki bi morali povzročiti prepoved izdaje medija. ,