Je to “nova” Ljubljana?

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V uredništvo smo prejeli zapis občana Ljubljane, ki je zaskrbljen nad stanjem v Ljubljani zaradi ilegalnih migrantov. “Ali opažate zadnje mesece, kakšna je postala Ljubljana? Grozljivo, kot geto! Jaz se ne počutim več varno hoditi zvečer zunaj,” pravi in dodaja, da po ulicah pohajkuje vedno več temnopoltih migrantov. “Zastonj se vozijo z avtobusi, kradejo po trgovinah, tukaj na bencinskem servisu na Viču kar naprej in živijo na naš račun. In vse je tiho.”

Res je, da mediji o incidentih, krajah in nasilju, ki ga povzročajo ilegalni migranti, večinoma molčijo. Tudi policijski zapisniki za javnost mnogokrat zatajijo, da je vlom, rop, pretep ali celo hujše kaznivo dejanje storil migrant. “O tem sploh ne smemo govoriti. Ko to samo omeniš, te bo levajzarski idiotizem označil z rasistom. Tiho moramo biti in jim dopuščati, da počnejo, kar jih je volja. Ker so bogi in ker smo mi strpni”, pa meni zaskrbljeni Ljubljančan.

V zapisu dodaja, da je nedavno na Viču na Cesti v Gorice ilegalni migrant napadel in porezal slovenskega državljana in da je “bila spet cela racija, policaji v jopičih”, pripoveduje. Pravi še, da jih večkrat ponoči celo z avtobusi peljejo v azilni dom na Viču in da spijo po dvorišču azila. “Koordinatorka iz azila pravi, da jih morajo vse sprejeti, čeprav prostora za nove že davno nimajo več.”

V prestolnici vse več drznih tatvin
Da bo vedno več migrantov in s tem več nasilja, kot ga poznajo v tujini, tudi v Sloveniji, so opozarjali mnogi politiki. In ko so se začeli oglašati prvi glasovi, ki so svarili pred negativnimi posledicami množičnih ilegalnih migracij, so bili utišani, češ da širijo predsodke, rasizem in teorije zarot. A danes lahko posledice čutimo tudi v Sloveniji. Varnost se v prestolnici namreč izrazito slabša. Vse več je predrznih uličnih tatvin in nasilnih ropov,  ne le ponoči, celo sredi belega dne. Spomnimo, junija letos je migrant sredi belega dne želel vlomiti v avto, nato pa še napadel dve ženski. Prav tako je nezakoniti migrant sredi belega dne v Ljubljani oropal evropsko poslanko Ljudmilo Novak

Migrant je na Viču vlamljal v avto. (Foto: Fb)

Kultura posilstev
Migranti, ki prihajajo v Slovenijo in Evropo, prinašajo kulturo posilstev. To je uveljavljen sociološki pojem za družbe, v katerih je posilstvo družbeno sprejemljivo in ni kaznivo dejanje. V Pakistanu (in tudi Afganistanu) se denimo posilstvo redko šteje za zločin, po podatkih MNZ pa je v Slovenijo vstopilo na stotine ilegalnih migrantov ravno od tam, pravi Jože Biščak. Število posilstev in primerov spolnega nasilja pa v Sloveniji hitro narašča. Pred petimi leti (2018) so policisti zabeležili 42 posilstev in 33 primerov spolnega nasilja, lani (2022) se je število teh kaznivih dejanj skoraj podvojilo: 74 posilstev in 61 primerov spolnega nasilja. Ker organi pregona v svojih letnih poročilih ne navajajo države, iz katere prihaja posiljevalec, lahko samo ugibamo, pri koliko primerih spolnega nasilja in posilstev so bili vpleteni (nezakoniti) migranti. Tudi sicer policija javnosti praviloma prikriva nasilna kazniva dejanja in celo kraje, v katere so vpleteni migranti. V medije taki primeri večinoma zaidejo po naključju in tako smo v juniju izvedeli za tri posilstva, ki so jih maja zagrešili migranti. Med drugimi je denimo 17-letni migrant, ki je prosilec za azil, na območju Cerknice posilil 78 let staro žensko.

Za migrante čakalne vrste v zdravstvu ne veljajo?
Zgodb v zadnjem letu o migrantskem nasilju v Sloveniji je še veliko, od ropov, posilstev pa tudi hudih napadov, kot je bil ta, da so migranti napadli slovenskega voznika kamiona, odnesel pa jo je z razbito lobanjo, več o tem tukaj. Poleg vsega nasilja pa imajo očitno velikokrat več pravic kot slovenski državljani. Znani slovenski zdravnik je namreč na Twitterju nedavno objavil, kako je migrant, azilant, prišel v zobozdravstveno ambulanto in zahteval takojšnjo obravnavo, več tukaj.

V prestolnici tekla kri
Slovenija ni imuna na migrantsko nasilje, ki se stopnjuje v Evropi. Spomnimo: tudi nedavno je javnost pretresel primer migrantskega nasilja, ko je v večernih urah v središču naše prestolnice temnopolti migrant iz Aritreje zabodel žensko. Do incidenta je prišlo pri priljubljenem lokalu Parlament pub v središču Ljubljane, mediji pa so o tem molčali.

Mediji močijo o migrantskem nasilju
Napadi in incidenti so pogosto spregledani s strani javnosti ali pa v javnost pridejo šele s pomočjo alternativnih medijev, osrednji pa o tovrstnih zadevah bolj skopo poročajo, saj neradi poročajo o migrantski problematiki. Treba se je vprašati, ali bi se določene novice, kot je ta, da je Eritrejec zabodel žensko v Ljubljani, sploh pojavile v naših večjih medijih, če ne bi že isti dan o nasilnem migrantu in njegovem zločinu poročal alternativni medij Nacionalna tiskovna agencija, ki je objavila tudi posnetek prihoda policistov in reševalnega vozila. Takšni medijski strategiji v zvezi z migrantskim vprašanjem smo sicer priča vsepovsod po Evropi; migrantske zločine skušajo prikrivati, če pa o njih poroča kakšen medij, ki ni del establišmenta, pa povzamejo novico, da bi lahko nadzirali in prilagajali slog in ton zgodbe v javnosti.

“Ali bomo o tem začeli govoriti na glas”? se še sprašuje Ljubljančan, saj je migrantska statistika in s tem tudi nasilje v porastu. V obdobju od 1. januarja 2023 do 30. junija 2023 je bilo obravnavanih 20.274 nedovoljenih vstopov v državo (v istem obdobju 2022, 7.113 nedovoljenih vstopov). Po podatkih policije so bili najpogosteje obravnavani državljani Afganistana, Maroka in Bangladeša. Na podlagi mednarodnih sporazumov so slovenski policisti tujim varnostnim organom izročili 164 tujcev, v istem obdobju leta 2022 pa 1208 tujcev.

Sara Kovač