fbpx

Jelko Kacin poziva: “V novo leto vstopimo odgovorno!” Vrnitev učencev prve triade v šole ter otrok v vrtce bo možna 11. januarja

Vladni govorec Jelko Kacin in ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec (Foto: STA)

Včeraj je bilo opravljenih 6011 PCR testov. Potrjenih je bilo 1815 novih okužb, kar je 33 manj kot predhodni dan. Delež pozitivnih PCR testov vseeno ostaja visok. Znašal je 30,2 odstotka oz. skoraj dve odstotni točki manj kot v torek. Opravljenih je bilo tudi 8.372 hitrih antigenskih testiranj. S hitrimi testi je bilo potrjenih 35 več novih okužb kot dan prej in sicer 597. Delež pozitivnih hitrih testov je znašal 7,1 odstotka. Skupno število opravljenih testov na včerajšnji dan je znašalo kar 14.383. V bolnišnicah je umrlo 26 oseb, v domovih za starejše še 5, ena oseba pa je umrla v socialnovarstvenem zavodu. Skupaj torej 32 oseb. 

Kar se tiče števila novih okužb po občinah na včerajšnji dan izstopajo: Ajdovščina 24, Brežice 33, Celje 57, Cerklje na Gorenjskem 22, Črnomelj 26, Domžale 48, Hrastnik 25, Koper 38, Krško 47. Tudi včeraj je bilo veliko novih okužb potrjenih v Novem mestu, bilo jih je 84. V Rogaški Slatini 30, enako tudi v Sevnici, v Šentjurju 31, v Slovenj Gradcu 40, v Šmarju pri Jelšah 47, na Vrhniki 28, v Žalcu pa 38. V Ljubljani je bilo novih okužb včeraj 216, v Mariboru pa 94. Včeraj je bilo iz bolnišnične oskrbe odpuščenih 97 covid pacientov, v bolnišnice pa je bilo skupaj sprejetih 124 oseb. Skupno število covid pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 1724. Na oddelkih intenzivne nege se je včeraj zdravilo 198 oseb.

V DSO je bilo v torek, 29. 12., na novo okuženih 32 stanovalcev in 5 zaposlenih. V 5 posebnih socialnovarstvenih zavodih je bilo v torek 22 novih okužb med uporabniki in 4 med zaposlenimi. Skupaj torej 63 novih okužb. Včeraj pa je bilo v DSO med novo okuženimi 74 stanovalcev in 18 zaposlenih. V 5 posebnih socialnovarstvenih zavodih je bila včeraj potrjena ena okužba pri zaposlenem. Včeraj torej skupaj 93 novih okužb.

Šolarji prvi triade se še ne bodo vrnili v šolske klopi

Včeraj pozno popoldan je potekala seja Vlade RS v ožjem covid-19 formatu. Večji del seje so člani Vlade namenili razpravi o možnostih in pogojih za morebitno odpiranje šol in veljavnosti trenutnih ukrepov v času novoletnih praznikov ter v začetku leta 2021, je poudaril vladni govorec Jelko Kacin. Vlada je po besedah Kacina ocenila, da epidemiološke razmere ostajajo resne, epidemija pa se še ne umirja in ne pojenja. “Epidemiološke razmere še ne dopuščajo sproščanja ukrepov. To žal pomeni, da se prihodnji teden šolarji prve triade še ne bodo vrnili v šolske klopi. Vlada je pri oceni razmer in odločitvi upoštevala tako trenutne razmere kot odločitve držav z veliko boljšo epidemiološko sliko. Šole bodo v večini teh državah ostale zaprte do sredine januarja, ponekod bodo zaprti ostali tudi vrtci. Tudi na Hrvaškem, kjer so razmere primerljive z našimi, testirajo pa veliko manj ljudi, bodo šole ostale zaprte do 18. 1., saj so se odločili za podaljšanje zimskih počitnic,” je poudaril.

Brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi je pokazalo, da je zavedanje o pomenu testiranja v družbi dobro in vse bolj razširjeno. Kacin poudarja, da je izrednega pomena, da se še naprej vsi obnašamo preventivno in nosimo maske povsod kjer je to potrebno, še posebej pa v zaprtih prostorih, da se ne družimo, da dosledno skrbimo za higieno rok in kašlja, ohranjamo medsebojno razdaljo ter redno zračimo prostore. Vlada ostaja optimistična, da bo z rednim hitrim testiranjem, ki bo vzpostavljeno od 4. januarja dalje, zamejevanje širjenja okužb še bolj uspešno. Ministrstvo za zdravje si maksimalno prizadeva za to, da bi bilo hitro testiranje mogoče v vseh zdravstvenih domovih, povsod po Sloveniji.”

 

Foto: STA

V novo leto zato vstopimo odgovorno

Od danes od 12. ure dalje do jutri do 20. ure velja, da gibanje ni omejeno na občino prebivanja in da je dovoljeno druženje do največ šest odraslih oseb iz dveh gospodinjstev, a le v zasebnih prostorih. Še vedno pa ostaja v veljavi omejitev gibanja ponoči. Ne glede na praznično sprostitev vse državljane Vlada RS poziva, da sprostitve ne izkorišča v lastno škodo. Glavni namen sprostitve je, da se omogoči, da obiščemo sorodnike ali prijatelje, ki prebivajo zunaj naše občine in jih zaradi veljavnih ukrepov nismo videli že dalj časa. Ravnajmo preventivno in skrajno odgovorno. Zavedati se moramo, da so naša dejanja ključna za uspeh omejevanja širjenja virusa in zaščito zdravja ter življenja najbolj ogroženih skupin naše družbe. V novo leto zato vstopimo odgovorno,” poziva Kacin.

Naredili bodo vse, da se bodo lahko otroci, učenci, dijaki in zaposleni v vrtce in šole lahko vrnili čim hitreje

“Ves čas sem poudarjala le eno: Učenci v šolah so prvi znak normalnosti. Na žalost se nam je ta normalnost odmikala. Dva meseca brez normalne šole je odločno preveč. Vem, da vas je zelo veliko v tem zadnjem obdobju jeznih, da iščete krivce. Če ste jezni na mene, vam priznam, da sem jezna tudi sama. Jezna, ker smo nemočni. Jezna, ker se je v družbi skrhalo zaupanje. Jezna, ker ob neštetih prebedenih nočeh ni rezultatov,” je na današnji novinarski konferenci med drugim poudarila ministrica za izobraževanje Simona Kustec in dodala, da ji ni vseeno za nastalo situacijo. “Verjemite mi, da mi ni vseeno, da mi je neskončno hudo, da bi vas vse rada nemudoma, takoj zopet videla v šolah, v vrtcih, na fakultetah. Verjemite mi, da sem žalostna še bolj kot vi. Verjemite mi prosim tudi tisti, ki ne verjamete.”

Foto: STA

Ministrica je vse pozvala, da naj še malo zdržijo. “Dajmo, zdržimo še malo!” Učenci OŠ za otroke s posebnimi potrebami bodo šli po besedah Kustečeve ponovno v šole in zavode v torek, 5. januarja, že dan pred tem se bodo njihovi učitelji in zaposleni preventivno testirali, da se bodo zdravi in tako varno vrnili v prostore zavodov in šol. Vsi skupaj –vlada RS, zaposleni, vodstva vrtcev in šol, učenci, starši ter stroka – bomo naredili vse, da bomo medsebojno sodelovali z namenom, da se bodo otroci, učenci, dijaki in zaposleni v vrtce in šole lahko vrnili čim hitreje. Varno in trajno,” je poudarila.
“Prvi korak za učence prve triade osnovne šole in vrtce bomo lahko naredili že 11. januarja. Ne predajmo se. Ne izgubimo vsega tistega, kar nas drži pokonci: moč, upanje, razumevanje, opora drug drugemu. Virus bomo premagali,” je napovedala ministrica in obljubila, da bo njena prva in najpomembnejša naloga v letu 2021, da se v vrtce, šole in na fakultete vrne življenje, vrnejo vrvež, smeh in seveda znanje.
Tudi zdravi odrasli in otroci lahko zelo hudo zbolimo
“Več mesečno zaprtje šol je bil izhod v sili, da obvladamo epidemijo, po drugi strani pa je šolanje na daljavo pri nekaterih otrocih in mladostnikih poslabšalo zdravstveno stanje in začelo že resno ogrožati naše otroke,” je na konferenci poudaril pediater Denis Baš, dr. med. Pediatri so po njegovih besedah zaznali več čustvenih težav, težav s spanjem, motivacijo, tudi samopoškodovalnega vedenja in motenj hranjenja. “Zavedamo se, da odprtje šol in vrtcev predstavlja zelo veliko tveganje za dodatno širjenje virusa in še večje število obolelih.” Ne zatiskajo si oči, da se bo število respiratornih obolenj v tem času povečalo, tako kot to vidimo vsako zimo. “Zato je še toliko bolj pomembno, da smo odrasli dober zgled in se trudimo, da v največji možni meri upoštevamo zaščitne ukrepe. “Tudi zdravi odrasli in otroci lahko zelo hudo zbolimo, prav tako ima mnogo otrok doma starejše svojce z visokim tveganjem za hud potek okužbe.”
Vsak od nas lahko po besedah Baša prispeva k temu, da bodo učitelji, vzgojitelji, otroci in njihovi domači varni. “Zato vas srčno pozivamo k odgovornemu ravnanju. Ključno je, da hodimo na delo popolnoma zdravi in da že ob najmanjšem znaku ostanemo doma ter opravimo testiranje. Vse, ki sodelujete pri delu šol, vrtcev in vzgojnovarstvenih zavodov, prosimo, da se udeležite rednih testiranj, katerih namen je, da odkrijemo okužene osebe zgodaj, še preden se pojavijo znaki okužbe in s takojšnjo izolacijo preprečimo širjenje okužbe naprej.”

Foto: STA

Zdravi lahko ostanemo samo tako, da tudi doma vzdržujemo “varni mehurček”, se še naprej izogibamo zunanjim druženjem, ne hodimo po nenujnih opravkih in se držimo vseh drugih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb.  “Prosimo vas, da se takoj ko boste dobili priložnost, zaščitite s cepljenjem. Cepivo je varno in učinkovito. Prvič v zgodovini imamo moč prekiniti epidemijo. Z odzivom na cepljenje lahko skupaj v nekaj mesecih končamo to pandemijo.”
Sara Kovač