fbpx

Jenullov znanec Dušan Josip Smodej se je zapletel v afero domnevnih spolnih zlorab

Foto: Twitter

V javnosti je pričela odmevati afera domnevnih spolnih zlorab, povezana z novomeškim kulturnikom in zastopnikom Društva za sodobno kulturo Fotopub z Dilančeve ulice 1 v Novem mestu, 28-letnim Dušanom Josipom Smodejem. Ena od njegovih domnevnih žrtev trdi, da naj bi jo ta privezal na radioator in ji podtaknil drogo GHB, Smodej pa na drugi strani pravi, da naj bi bil žrtev izsiljevalke in vse obtožbe o spolnem nasilju ostro zanika. Založba Beletrina je po javni peticiji in objavah z njim že prekinila sodelovanje. 

Ja js bla ena izmed tistih, ki me je privezal na radiator. V pijačo mi je dal ghb. Kljub temu, da sem ga prosila, naj me izpusti, sem se zbudila z njegovim kurcem v seb,” je bilo mogoče prebrati v eni izmed izpovedi. Večinski mediji okrog afere v glavnem molčijo, v soboto pa so se o aferi razpisali pri Slovenskih novicah. Prejšnji teden je bila namreč na priljubljenem omrežju Instagramu oblikovana Skupina proti nasilju Dušana Smodeja, kjer se je pojavilo cel kup zapisov anonimnih pričevanj tistih, ki naj bi imeli slabe izkušnje z njim.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Na omenjeni skupini je mogoče prebrati kup zgodb, kjer se Dušana Josipa Smodeja obtožuje spolnih zlorab mladih deklet. Med drugim omenjajo tudi GHB, tako imenovano drogo za posilstvo, s katero se žrtev uspava, da se ta ne zaveda dogajanja po zaužitju droge. Prav tako je mogoče opaziti zapis, ki Smodeja obtožuje, da naj bi ta večkrat finančno izigral določene posameznike. “Vse obtožbe spolnega nasilja zanikam. Če lahko kdo dokaže nasprotno, ga pozivam, da proti meni vloži kazensko ovadbo,” je sicer za Slovenske novice v odzivu povedal Smodej in dodal, da so mu na policiji povedali, da proti njemu ne vodijo nobenega postopa. Vir omenjenega medija je sicer dejal, da naj bi bila ovadba zoper novomeškega umetnika vložena na začetku leta, a so iz ljubljanske policijske postaje sporočili, da niso prijeli nobene prijave zaradi podtikanja drog ter nadaljnje zlorabe.

Ena izmed obtožb, ki se je pojavila na družabnih omrežjih (Foto: Skupina na Instagramu proti nasilju Dušana Smodeja)

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

Več pričanj si lahko ogledate tukaj.

Smodeja poznajo kot zastopnika društva za sodobno kulturo Fotopub iz Novega mesta, v Ljubljani na Tivolski cesti pa imajo po poročanju portala Prava še podružnico, kjer potekajo “razvratne” zabave. Slednji poroča, da se je udeleževal tudi petkovih protestov. Nedvomno pa je zanimivo, da so bile očitno izbrisane tudi slike na strani Festival Ljubljana, kjer se je Smodej pojavljal. V luči obtožb pa je nedvomno potrebno omeniti, da je Smodej sicer podpisnik pisma podpore osebam z izkušnjo posilstva, ki doživljajo poniževanje v sodnih postopkih, ki so ga spisali v Inštitutu 8. marec.

Foto: posnetek zaslona-Instagram/Prava

Čeprav je v zadnjih letih Fotopub odprl poslovno izpostavo v prestolnici in so prejeli kar 77 tisoč evrov javnih sredstev, podatki o delovanju niso dostopni. Za tiskano obliko Slovenskih novic je Smodej pojasnil le, da je med leti 2019–2022 Fotopub izvedel 33 “različnih razstavnih, performativnih in izobraževalnih projektov”.

Ker sicer velja, da je človek nedolžen, dokler mu ne dokažejo krivde, je na sodnih inštancah, da presodijo, kdo je tisti, ki govori resnico. V preteklosti se je v medijih že pisalo o obtožbah spolnih napadov na področju kulture, politike in celo v profesorskih akademskih krogih. Z obtožbami so se morali med drugim soočiti filmski in dramski igralec Matjaž Tribušon in profesor na Filozofski fakulteti Igor Pribac. Pred dnevi smo se dotaknili politično motiviranih medijskih obtožb na račun Slavka Kmetiča, češ da je pred leti spolno napadel novinarko POP TV Katarino Keček. Kmetič je obtožbe zavrnil, rekoč da gre za “čisto laž in čisti konstrukt“.

Ker so je na družabnem omrežju Instagram pojavil profil z različnimi hudimi obtožbami nekoga, ki je naveden tudi pod ustvarjalci v Centru za kreativnost in je očitno bližnji sodelavec kulturnega ministrstva, nedavno pa je sodeloval tudi v intervjuju z ministrico, smo se odločili, da na ministrstvu povprašamo, kakšen je njihov komentar o celotni zadevi. Ko odgovor prejmemo, ga objavimo naknadno.

Sara Kovač