Jože Biščak glede pisma Novinarskega častnega razsodišča: Z DNS imam ravno toliko, kot imam z društvom novinarjev Nigerije. Se pravi – prav nič!

Datum:

Urednik revije Demokracija Jože Biščak je danes prejel pismo Novinarskega častnega razsodišča (NČR) Društva novinarjev Slovenije (DNS), da je skupaj s sodelavcem revije Aleksandrom Škorcem z objavljeno gloso decembra lani kršil kar nekaj členov Kodeksa novinarjev Slovenije. Biščak odgovarja, da že četrt stoletja ni član DNS, da ne more kršiti statuta in kodeksa, ki ju ne pozna, niti ne sprejema za svoja. Zavezan je Slovenskemu združenju domoljubnih novinarjev, ki ima svoja pravila.

Društvo novinarjev Slovenije, ki na svoji spletni strani sicer po svoje prireja zgodovino društva, si očitno jemlje pravico, da odloča tudi o novinarjih in urednikih, ki niso člani DNS in ki kot nečlani ne morejo poznati ne statuta, ne novinarskega kodeksa DNS. Kot že ničkolikokrat doslej so (kljub opozorilom, da ni njihov član) odločali o ravnanju Jožeta Biščaka, sedanjega urednika revije Demokracija. Skupaj z avtorjem decembrskega satiričnega zapisa Aleksandrom Škorcem so ju spoznali za kriva, da sta kršila kar nekaj členov kodeksa.

“Pomote glede mene se očitno na DNS pogosto dogajajo in so nekako ciklične. Bom povedal še stoprvič. Nisem član DNS že več kot četrt stoletja, zato je zame popolna neznanka, kako me lahko tlačijo v svoja stališča. Nekako normalno se mi zdi, da DNS razpravlja o kršitvah svojih članov, precej uzurpirano pa, da razpravljajo, odločajo in sprejemajo sklepe o novinarjih in urednikih, ki niso njihovi člani. Očitno si na DNS domišljajo, da ves svet pozna njihov statut, kodeks in druge dokumente. Jaz tega ne poznam, ker nisem član tega društva. Pojma nimam, o čem govorijo posamezni členi bodisi statuta bodisi kodeksa. Niti me, resnici na ljubo, ne zanima,” je povedal Biščak.

Jože Biščak je sicer član in trenutni predsednik hitro rastočega Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev (SZDN). Združenje domoljubnih novinarjev ima svoj statut in svoja pravila. “In tem pravilom sem zavezan. Z DNS imam ravno toliko, kot imam z društvom novinarjev Nigerije. Se pravi – prav nič,”  je še dejal Biščak in dodal: “Če Društvu novinarjev Slovenije ni dovolj, da ureja odnose znotraj svojega društva in presoja ravnanja svojih članov, mu pač jaz ne morem pomagati; vodilni v DNC in NČR naj svoje frustracije zdravijo drugje, na druge načine, magari z ročnimi opravili ali na svojih članih.”

Jože Biščak je sicer eden glavnih pobudnikov in tudi sodeluje pri ustanavljanju novega mednarodnega združenja konservativnih novinarjev.

Janja Strah/Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Googlova umetna inteligenca je prepričana, da so bili Vikingi temnopolti

Zaradi izkrivljanja zgodovinskih dejstev in netočno predstavljenih zgodovinskih osebnosti...

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...