Jože Možina: “Združenje NOB relativizira morijo in nadaljuje zločin z drugimi sredstvi”

Jože Možina (foto: STA)

Ob izkopavanjih v Hudi jami so se oglasili v zvezi borcev, za katere je tovrstno početje zapravljanje proračunskega denarja, priznani zgodovinar in novinar Jože Možina pa jim odgovarja: “Predstavniki zveze borcev naj gredo raje vase in postrežejo z informacijami, kdo so dejansko žrtve v Hudi jami.”

V Zvezi združenj borcev NOB so bili danes zelo kritični glede dogodkov, povezanih s prenosom posmrtnih ostankov po vojni pomorjenih iz Hude jame, saj menijo, da gre za ustaše, za katere naj bi bilo nesmiselno trošiti proračunski denar z namenom njihove identifikacije. Obenem navajajo, da se je “t. i. sprava sprevrgla v širjenje sovraštva”.

Zveza NOB nadaljuje zločin z drugimi sredstvi
Priznani zgodovinar in novinar ter avtor oddaj Pričevalci Jože Možina pa borcem odgovarja: “Vsi pobiti na ta način so a priori nedolžni, ker niso bili sojeni, tisti, ki so jih pobijali, pa zločinci. Predstavniki zveze borcev naj gredo raje vase in postrežejo z informacijami, kdo so dejansko žrtve v Hudi jami in ostalih več kot 600 moriščih po državi, ne pa da mora komisija za prikrita grobišča in svojci iskati ter ugibati, kje je bil kdo umorjen. Logično domnevam, da so bili med morilci tudi poznejši člani Zveze združenj borcev. Vsak, ki ob tragediji Hude jame, Krimske jame in drugih ni sposoben vsaj iskrenega obžalovanja, ampak namesto tega relativizira morijo, pravzaprav nadaljuje zločin z drugimi sredstvi.”

Predsednik Zveze združenj NOB Tit Turnšek še vedno molči o pobojih (foto: STA)

Predsednik Zveze združenj borcev NOB, Tit Turnšek, še vedno molči o medvojnih in povojnih pobojih. (foto: STA)

Strahotne razsežnosti povojnih pobojev
Nedavno so v Ženskem odboru SDS poudarile, da je nedopustno, da se povojnih morišč ne razišče. V ta namen so predstavnice vodilne opozicijske stranke pisale tudi slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju in ga pozvale, da bi se denar namesto za načrtovani spomenik “žrtev vseh vojn” v Ljubljani rajši namenil za izkop žrtev po vojni pomorjenih. Po njihovih navedbah naj bi šlo za “osnovno civilizacijsko dolžnost našega naroda”. Odkritja povojnih grobišč namreč kažejo na strahotne razsežnosti tedanjega dogajanja na Slovenskem.

Posmrtni ostanki žensk ubitih v Hudi jami (foto: Nova24TV).

Posmrtni ostanki žensk, ubitih v Hudi jami (foto: Nova24TV).

Titofilni del družbe težko sprejme resnico
Leta 2009 so v rovu po imenu Barbara v rudniku z imenom Huda jama odkrili nekaj sto trupel po vojni pomorjenih. Posmrtni ostanki so bili mumificirani. Jože Dežman, ki je v javnosti znan po svojih prizadevanjih za ureditev tovrstne problematike, je naknadno izjavil: Po odkritju grobišča je bil viden ves obup titofilnega dela slovenske družbe, ki težko sprejme resnico in odgovornost za to resnico.” Omenjeni dogodek pa je zaznamovala tudi izjava nekdanjega slovenskega predsednika Danila Türka, da gre za “drugorazredno temo”.

Domen Mezeg