Kadrovski trendi v Slovenski vojski kažejo premik v pozitivno stran

Datum:

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je mesec dni od pričetka ruske invazije Ukrajine na vrhu voditeljev držav zveze Nato zaveznice pozval k znatni okrepitvi prizadevanj glede obrambnih naložb. Slovenija pri uresničevanju teh ciljev ne bo več med najslabšimi zaveznicami, saj smo investicije v vojsko nekoliko okrepili. “A očitno bo treba napore še okrepiti,” je ob prihodu na vrh Nata ocenil Janša. 

“Ruska vojna v Ukrajini prinaša novo zavedanje o pomembnosti krepitev naložb v obrambo, tako da pričakujem, da se bodo voditelji dogovorili o pospešitvi teh prizadevanj,” je poudaril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg ob prihodu na vrh. Ob tem je pozdravil dejstvo, da je več zaveznic že napovedalo krepitev naložb v obrambo, piše STA.

Stoltenberg naj bi svoj mandat na čelu zavezništva podaljšal za še eno leto zaradi vojne v Ukrajini. Dan pred vrhom je generalni sekretar izpostavil, da bistvene krepitve varnosti terjajo znatne naložbe v obrambo, ter izrazil celo pričakovanje o “podvojitvi” prizadevanj glede krepitve obrambnih naložb, saj da mir ni samoumeven. Papež Frančišek je danes kritiziral napovedi več držav, da bodo v luči vojne v Ukrajini povečale izdatke za vojsko. Po njegovem prepričanju še več orožja, sankcije in politično-vojaške zveze niso pravi odgovor.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg (Foto: epa)

“Ostajamo enotni in odločni v svoji nameri, da se zoperstavimo agresiji, pomagamo vladi in ukrajinskemu ljudstvu ter branimo varnost vseh zaveznic,” je zapisano v skupni izjavi po pogovorih, ki se jih je udeležilo 30 držav članic Nata. Članice zavezništva so se dogovorile, da bodo ustanovile še štiri bojne skupine v Bolgariji, na Madžarskem, v Romuniji in na Slovaškem, poleg tega pa so opozorile Kitajsko, naj ne podpira ruske vojne.

Slovenska vojska ni pripravljena na celovito delovanje v vojnih razmerah
Po oceni predsednika države Boruta Pahorja smo pri opremljenosti Slovenske vojske napredovali, a še vseeno ne zadostujemo za celovito delovanje v vojnih razmerah. “Vendar lahko zatrdim, da je Slovenska vojska skupaj z drugimi silami in ob pomoči ljudi sposobna obraniti ozemeljsko celovitost in suverenost Republike Slovenije,” je izpostavil Pahor.

Foto: STA

Slovenija je že leta med najslabšimi zaveznicami, ko gre za uresničevanje dveh ključnih Natovih obrambnih ciljev – da naj zaveznice do leta 2024 za obrambo namenijo dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) in da naj gre petina obrambnega proračuna za naložbe. Po februarja sporočenih podatkih je bila pri uresničevanju cilja dveh odstotkov na 25. mestu, pri uresničevanju cilja 20 odstotkov za naložbe pa na 26. mestu, je sredi februarja v Bruslju povedal obrambni minister Matej Tonin.

Kadrovski trend v vojski se obrača v pozitivno smer
Za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske je Ministrstvo za obrambo v letu 2021 nadaljevalo s konkretnimi ukrepi na kadrovskem področju, ki so vseskozi usmerjeni v izboljšanje stanja popolnitve Slovenske vojske, pomlajevanje strukture ter izboljšanje socialnega položaja vojakov. Na ministrstvu ocenjujejo, da so s konceptom enotnega usposabljanja za vstop v Slovensko vojsko na podlagi programa temeljnega vojaško strokovnega usposabljanja in prostovoljnega služenja vojaškega roka ter njegovo implementacijo v prakso v letu 2021, dosegli konkretne rezultate, ki že kažejo prve pozitivne učinke in sicer v vseh treh oblikah vključevanja v Slovensko vojsko. “V letu 2021 v stalni sestavi in pogodbeni rezervi Slovenske vojske beležimo več prihodov kot odhodov, beležimo pa tudi več zanimanja in napotitev na prostovoljno služenje vojaškega roka,” so pojasnili.

Slovenija z novimi investicijami ne bo več med najslabše opremljenimi državami
Tudi predsednik vlade Janez Janša se danes v Bruslju udeležuje izrednega zasedanja voditeljev in voditeljic vlad in držav zveze Nato, ki je namenjeno ruski agresiji v Ukrajini in aktualnemu dogajanju v zvezi Nato povezanim s situacijo v Ukrajini. Premier Janša je danes na vprašanje, ali bo Slovenija glede na Stoltenbergov poziv okrepila prizadevanja, odgovoril, da je Slovenija bila doslej med najslabšimi, z nedavno sprejetim zakonom za krepitev naložb pa ne bo več tako.

Foto: STA

“Očitno pa bo treba napore še okrepiti in o tem bo danes tekla beseda,” je še dejal Janša ob prihodu na izredni vrh Nata, na katerem razpravljajo o krepitvi zavezniških sil na vzhodnem krilu, podpori Ukrajini v vojni z Rusijo in drži do Kitajske v kontekstu vojne.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...